2019-02-27

Cross Borders Porter

Bild: People & Wine
En brittisk porter hör inte till vardagligheterna i Ölsverige. Än mindre så i fasta sortimentet. Så varför dröjde det ett halvår innan jag köpte en flaska? Märkligt. Denna porter kommer från skotska Cross Borders, heter Cross Borders Porter och ligger på måttliga 4,2 %. 

Den klara vätskan är mycket mörkt brun, det två fingrar höga skummet är kompakt och beige. Det sjunker sakta ner till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften har viss sötma och lite torkade frukter. Mjuka rostade toner av kaffe, mörk choklad och pumpernickel.

Smaken är mjuk och ganska lätt med inledande toner av mogna plommon, träkol och en aning av oliver. Lätt till medelstor kropp. Den torra eftersmaken har en lätt passerande fruktsmak, träkol, lite osöt lakrits liksom en aning av mandel i det långa slutet.

Kolsyran är på samma gång mjuk och frisk med massor av långlivade medelstora bubblor. Vätskan är rätt torr.

En okomplicerad och torr porter. Lättdrucken. Egentligen en öl som jag borde älska, men när portertryggheten i hemmet ska tryggas nästa gång så blir det nog Carnegie Starkporter. Igen.

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan september 2018. Pris: 26:90 för 500 ml. Bäst före: 30-11-2019.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar