2021-10-24

Resetips Köpenhamn

Charlies.

Jag fick en fråga från en vän häromdagen. "Tipsa om ställen i Köpenhamn, som om jag aldrig varit där förut!". Jag skrev ner en lista och det är väl lika bra att lägga upp den här också. 

Reservationer: Det är ett tag sedan jag var på plats, och jag har missat allt nytt som hänt. Men det är ett personligt urval, som kanske kan vara till nytta för fler? Så vitt jag kunnat se finns i alla fall att alla ställen kvar hösten 2021...

Charlies Bar
Pilestræde 33
Den näst mest brittiska pub jag upplevt utanför UK (enbart övervunnen av systerpuben The Wharf i Ålborg). Ett utsökt urval av öl från UK (cask!), Tyskland och Belgien samt cider. Autentiskt ner till fula toaletter och obegriplig planlösning.

Mikkeller Bar
Viktoriagade 8
Ursprunget och själva definitionen till den europeiska hipsterkrogen. Ett fåtal noga utvald fat från Mikkeller och deras kompisar. Ofta exklusiva öl. Övervägande svenska gäster. Snacks i världsklass.

Mikkeller & Friends
Stefansgade 35
40 fat. Inte lika hipsteraktigt som Vestrebro. Färre svenskar och mer lokalbefolkning. Granne med den belgiskt inriktade Koelschip dom har en lång vintagelista.

Warpigs Brewpub
Flæsketorvet 25
Ett samarbete mellan Mikkeller och amerikanska Three Floyds. Bryggpub och BBQ med ett rökeri i storlek container. Ska enligt kunniga ha den bästa östkust-BBQ i Europa och unika öl Jag var inte
lika övertygad men jag är inte heller någon smoke-entusiast. Hipstervarning även här.

Ramen to biiru
Griffenfeldsgade 28
Enghavegej 56
Bentzonvej 23
Victor Borges Pl 6
Man kan lätt tro att Mikkel Borg Bergsø är den ende som startat ölrelaterade krogar i Köpenhamn, och det är inte långt ifrån sanningen kring 2015. Bland annat öppnades den lilla kedjan av japanskt inspirerade nudelbarer komplett med beställningsautomater och japansk radio i bakgrunden. Ligger i en ring kring centrala Köpenhamn. Till ramen rekommenderas den egna rislagern.

Ørsted Ølbar
Nørre Farimagsgade 13
Men hur var ölscenen för 15 år sedan, innan ölhipstern? Den här källarkrogen bredvid Ørstedparken är ett minne av den tiden. 20 fat, ofta mer traditionell dansk, engelsk, amerikansk och belgisk öl. Om baren är tom beror det troligen på att personalen står vid grammofonen och diskuterar vilken LP-sida med Pink Floyd, Lead Belly eller Frank Zappa som de ska spela härnäst. 

Juul's Vin & Spiritus
Værnedamsvej 15
Har verkligen allt inom sprit. En hel del egenimporterat, bland annat rom. Har akvavit-sorter som annars bara säljs hos ett par lanthandlare i yttre Jylland. Inte billigt.

KIOHSKH
Sønder Blvd. 53 P
På gatuplan en ordinär servicebutik. I källaren Skandinaviens mest esoteriska sortiment av öl från Europa och USA. Mycket danskt, mycket belgiskt.

Taphouse
Lavendelstræde 15
Jag vet inte exakt hur det går till, men när vi är i Köpenhamn hamnar vi här förr eller senare. Ölbar med 60 fat och bra snacks. Kunnig personal. Skön modern miljö. När ställets alla lampor blinkar i rött har ett fat bytts ut.

Tivolihallen
Vester Voldgade 91
Familjedriven gammaldags restaurang fokuserad på smörrebröd och andra danska rätter. Egna snapsar, öl från Carsberg och Fur.

BrewPub Copenhagen
Vestergade 29
Pubbryggeri med traditionella öl utöver det vanliga. Live-jazz vissa kvällar. God mat och goda snacks. Favoritöl: Cole Porter

Pizzeria La Fiorita
Charlotte Ammundsens Pl. 2
Mitt i ett sömnigt bostadsområde som ändå är förvånande centralt ligger en pizzeria som är mötesplats för italienska expats och driven av italienare. Med god marginal de bästa pizzor jag ätit i mitt liv. Ett fåtal stolar att äta vid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar