2021-07-31

Dundulis Kurko Keptinis

Bild: Dundulis
Det är inte ofta numera, men ibland hittar jag en öl som väcker mitt intresse. Speciellt om det är i en stil som jag tidigare bara läst om. 

Stilen i det här fallet är keptinis, en traditionell öl som bryggs i norra Litauen. Det unika med den är att malten bakas i en ugn till ett hårt bröd som kan lagras innan den huggs sönder och mäskas som vanlig vört. Lars Garshol har skrivit flera mycket intressanta artiklar om denna öltyp och jag rekommenderar verkligen att minst läsa introduktionen här.

Kurko Keptinis (den säljs också under namnet Kurkas) är en keptinis på 5,2 % som bryggs med kummin, och det kommer från det litauiska bryggeriet Dundulis.

Färgen är brun-röd, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt, och det sjunker sakta ned till ett tunt lock lämnandes en del rester på glaset.

 Rostad malt i doften, en del syra, vassa kryddor och mogna röda frukter. Den påminner lite om en flamländsk röd ale, bara mycket mildare.

Smaken startar överraskande rått och syrligt beskt. Växande smaker av röda bär, gröna bananer, fenoliska kryddor, knäck och beska örter. Medelstor kropp. Eftersmaken är rundare med konstiga kryddor, mogna persikor, röda bär och karamellmalt. Aningar av tvål och syrliga fruktkarameller. Det långa slutet är kryddigt med lite… maskrosblad… och en viss sötma.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna vassa och långlivade. Vätskan är överraskande mjuk och tjock för en öl på 5,2 %. 

En unik öl med massor av smaker som trots allt funkar ihop, så till slut blir den ganska balanserad. Men kommer jag att köpa mer av den här ölen om chansen ges? Troligen inte. Svår att betygsätta dessutom.

Betyg: 3,4. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment 2 februari 2021 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 500 ml. Bäst före: 23-09-2021.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar