2019-10-13

Systembolagets Varunytt januari 1997


Januari 1997. Såhär i efterhand kan jag väl konstatera att efter min hittills sämsta period i livet så började det sakta vända: Jag hade varit ett halvår som praktikant på en högstadieskola och saker började röra sig på arbetsmarknaden.

Men det var inte mitt CV det här ska handa om utan om Systembolagets Varunytt från just januari 1997. Förutom bilder och beskrivningar på nyheterna så fanns det ett antal fakta-artiklar utspridda bland de 20 sidorna:

Man skröt i inledningen om att 1 016 nya varor lanserats i sortimentet under 1996, vilket gav ett totalt sortiment på 2 648 artiklar.

Sedan kom en halvsida med förklaringar över några av de doft- och smakord som fanns i varubeskrivningarna. Hela mittuppslaget upptogs av ett reportage om hur vinodlingen i Sydafrika hade startat.

Därefter en halvsida om hur fåglar inverkade (negativt) på vidodling, en kort introduktion till tequila samt till sist en överblick över de vanligaste öltyperna: Dunkel weizen och Pilsener nämns, men inte IPA…

I avdelningen Inspiration skissas en trerätters middag utan exakta recept: Potatis och sellerisoppa, Grönsaksfylld aubergine med basilika- och chilipasta, Orangetart under glöggtäcke. Att menyn är vegetarisk anses så uppseendeväckande att  det till och med nämns i ingressen. Till varmrätten rekommenderas öl (utan mer specifiaktion än så).

Men den stora grejen i det här numret av Varunytt är blanddryckerna. Ja, alkoläsk. RTD. Alcopop. Malternative. Systembolaget ville inte sälja dessa drycker då de ansåg dem  särskilt riktade till ungdomar, men efter en EG-dom under 1996 hade man blivit tvingad till detta och vid årsskiftet formaliserades segmentet i sortimentet. De i rätt ålder kanske minns varumärken som Hooper's Hooch Lemon, Happy Hour Black Currant, Peters Pops, Lemonhead eller Two Dogs. Drygt två sidor upptas av dessa övervägande brittiska drycker.

Okej. Ölen då? Tja, det finns en anledning till att jag dragit ut på att komma hit: Det var bara tre stycken…

Ale

 • Morrells Collage Ale
  330 ml
  7,4 %
  24:20
 • Ushers 1824 Particular
  330 ml
  6 %
  15:20

Stout

Under rubriken Övrigt noteras att följande öl ändrat sin alkoholhalt (det är inte mer specifikt än så): Bomardier Export, Grolsch Premium Lager, Kaltenberg, König Ludwig Dunkel, Three Hearts 7,0. Den sista vet jag att den drogs ner från 7,5 %.

3 kommentarer:

 1. Det låter nästan komiskt om alkoläsken.Själv så kunde jag handla för första gången på systemet i slutet av mars -98, så man märker att det hänt en hel del i sortimentet. Just nu finns tex. 2977 olika öl att välja på och antalet släpp sker flera gånger i månaden än kvartalsvis som det var på den tiden. Troligtvis fanns inte systembolaget.se då men nu kan man enkelt filtrera fram det man söker på och lägga en beställning för att sedan hämta ut dem efter några dagar. Otrolig service som gjort att jag utvecklat mitt ölintresse och framförallt ipa. :)

  / R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Systembolagets webbplats med en väldigt enkel katalog lanserades 1997, så det var på gång när det där publicerades. Då var det lanseringar en gång i månaden (det var två lanseringar i månaden under 1995-96).

   Radera
  2. Jaha där ser man, kommer ihåg katalogerna man bläddrade i när man följde med föräldrarna och väntade på att på sitt nummer i kön då de skulle handla vin över disk från systempersonalen. Flaskor fanns i montrar så man enkelt skulle se vad butiken hade inne. Fast de lanseringar du pratar nämner måste ha varit mer fokuserade på vin och sprit. I Kumla på den tiden kändes det som att det fanns ca 10-15 olika öl. När jag studerade i början på 2000-talet hade en butik infört självplock på öl och då kunde man köpa exotiska flaskor från Bud, Miller och Fosters.

   / R

   Radera