2019-06-01

Ayinger Frühlingsbier

Bild: Ayinger.
1 juni.

Våren bör väl ses som slut nu, i alla fall på Östgötaslätten. Så det är väl i gammal fin Ofiltrerat-stil att recensera en våröl? Jo.

Från Bayerska Ayinger kommer Frühlingsbier, en vår-kellerbier på 5,5 %.

Färgen är ljust gul, vätskan klar (och fortsätter vara det trots att ölen ska vara ofiltrerad). Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker kvickt ner till ett tjockt lock lämnandes en del rester på glaset.

Doften är mjuk och lite försiktig, men ändå komplex: En hel del nybakt vitt matbröd, lite örter och en aning av svavel som jag antar kommer från jästen. Söta blommiga toner i bakgrunden.

Smaken är redan från början mjuk, och mycket balanserad med färsk långfranska, smörblommor och andra nyplockade ängsblommor, en vag aning av örtig beska och en antydan till smör. Lätt till medelstor kropp. Viss ren alkohol i eftersmaken liksom lite svavel och krut. Smörblommor och andra blommor i det medelsöta slutet.

Kolsyran är lätt, de många små bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Jag inser att beskrivningen av detta öl ger ett intryck av röriga smaker, men så är det inte: Det är en mycket balanserad öl där alla smaker samverkar. Om jag skulle kunna skilja den från Ayingers andra ljusa öl i den här styrkan? Kanske inte i minnet, men gott är det i alla fall.

Betyg: 4,17. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 26 april 2019 (lagerstatus). Pris: 28:90 för 500 ml. Bäst före: 11. 19.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar