2018-12-06

The Kernel India Double Porter Mosaic Bramling Cross

Bild: Great Brands.
Jag tycker att det är allt för sällan vi får se Londonbryggeriet The Kernels öl på Systembolaget. Men man får passa på när de dyker upp, som för några veckor sedan då deras amerikanska porter India Double Porter Mosaic Bramling Cross dök upp på hyllan. 7,5 %.

Färgen är mycket mörkt brun, vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är kompakt och brunt, och det sjunker sakta ner till ett tjockt lock utan att lämna rester på glaset.

Doften är humligt besk med toner av citrusskal och grapefruktjuice. Gräddigt rostade dofter av kaffe, melass, mörk choklad och mjölk. Aningar av mint och lakrits.

Smaken är ganska torr med passerande beska och en antydan till rök. Växande saltlakrits och fikon, tydlig alkohol som stundtals blir het. Lite citrusskal och grapefrukt, medel till stor kropp. Eftersmaken är rostad, nästan bränd med mörk choklad, knäck, beska örter, lite mogen frukt och mjuk alkohol. Avslutningen är mjuk med gröna löv, kvistar och lite tvål.

Kolsyran är stark, de många små vassa bubblorna är långlivade. Vätskan är mycket mjuk.

En spännande öl som balanserar det beska med det rostade. Passar bra till salta jordnötter.

Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 16 november 2018 (lagerstatus). Pris: 44:90 för 330 ml. Bäst före: 13.09.19 (brygd 13.08.18).

The Kernel Brewery, hösten 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar