2018-12-09

Nils Oscar Rauchbier

Bild: Nils Oscar.
Nils Oscar gillar klassiska ölstilar, så det var väl bara en tidsfråga innan de gav sig på en sydtysk rököl. Och mycket riktigt, i höstas kom deras Nils Oscar Rauchbier som en tillfällig gäst i sortimentet. 5,1 %.

Färgen är brun, vätskan klar. Det två fingra höga skummet är beige och kompakt, och det sjunker ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt och mjuk med toner av rökt chark (mer rökt skinka än korv), rostade nötter och kex. Viss beska med örtiga och blommiga toner.

Smaken är först lite besk med passerande örttoner. Växande medelsöta rökta chark-toner (ingen skogsbrand) och nötter. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är något sträv med beska örter och citrusskal med rökt malt. Slutet är torrt med aningar av tvål och rökt ost.

Kolsyran är medelstor, de få små bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Inte så fyllig och rik som originalen från Franken. Stundtals är den till och med lite vek trots att alla smakkomponenter finns här.

Betyg: 3,13. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 5 oktober 2018 (lagerstatus). Pris: 23:50 för 330 ml. Bäst före: 24/03/2019.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar