tag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post6541886754728550022..comments2024-03-17T17:26:12.898+01:00Comments on Ofiltrerat - en öldrickares tankar: Carnegie en gång tillMagnus Barkhttp://www.blogger.com/profile/14700081547823341666noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-72588879018753175892010-07-29T20:09:01.653+02:002010-07-29T20:09:01.653+02:00Kanske inte så konstigt att det stod fel på Wikipe...Kanske inte så konstigt att det stod fel på Wikipedia, öppet för redigering eller ej, när det även stod fel på Carlsbergs hemsida :)Johanhttps://www.blogger.com/profile/13673408104212198176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-38609329651171065312010-07-29T15:26:28.339+02:002010-07-29T15:26:28.339+02:00Glömde förresten: Tack för att du ledde det här ti...Glömde förresten: Tack för att du ledde det här till att vi fick ett ordentligt svar i frågan!<br />/CalleCalle Tnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-62301325502762327082010-07-29T15:20:43.110+02:002010-07-29T15:20:43.110+02:00@bark:
Jo, men det där har rent diplomatiska orsak...@bark:<br />Jo, men det där har rent diplomatiska orsaker. Många bryggerier i länder kring östersjön producerade fortfarande vad de kallade porter under den tid portern var "död" i england, och det skulle kännas dumt att förvägra dem att fortsätta kalla den detta, då de på sätt och vis var de enda som hållt liv i portern. Merparten av dessa öl har dock med tiden och via rationaliseringar (enklare för lagerbryggeri att köra 100% lagerprocess) och sparsamhet på vörtstyrkan blivit mer och mer lika schwartzbier. Det finns dock undantag av öl som fortfarande är underjästa men som från början mer tycks ha varit kopior av de starkare exportversionerna av stout, fast kallade porter. Dessa öl får genom sin högre stamvörtstyrka betydligt mer estrar och är lite "svartare", vilket gör att de helt klart platsar bättre som porter än som schwartzbier. Jag tycker dock att Carnegie tillhör dem som definitivt börjat glida över i området som täcker in schwartzbier snarare än porter. Blindtesta gärna själv. Sedan finns det ju även en skola som säger att "om bryggeriet säger att det är en porter, så är det en porter"....<br /><br />Carnegie är hur som helst iallafall en trevlig "öl"<br />:)<br /><br />/Calle T<br /><br />PS jo, det var jag råkade trycka "anonym" i 1:a inlägget.Calle Tnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-25906979552629996702010-07-29T13:00:47.365+02:002010-07-29T13:00:47.365+02:00@Anonym: Nä. Exempelvis BJCP (länk) tycker att det...@Anonym: Nä. Exempelvis BJCP (<a href="http://www.bjcp.org/2008styles/style12.php#1c" rel="nofollow">länk</a>) tycker att det går prima att göra en Baltic Porter med lagerjäst.Magnus Barkhttps://www.blogger.com/profile/14700081547823341666noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-65822833806412691592010-07-29T10:02:41.509+02:002010-07-29T10:02:41.509+02:00Ergo: Carnegie Porter är en Schwartzbier!
Så var ...Ergo: Carnegie Porter är en Schwartzbier!<br /><br />Så var det med den saken....Anonymousnoreply@blogger.com