2021-12-31

Carnegie Special 175th Anniversary Porter - igen X


2011 köpte jag 10 flaskor Carnegie Special 175th Anniversary Porter. Och så dricker jag en av dem varje nyår till den traditionella nyårsplanksteken. Och skriver vad jag tycker.

Så det här blir sista gången jag öppnar en av dessa flaskor. 

Vad jag framför allt lärt mig av de här åren är att skillnaderna mellan olika flaskor verkar vara större än tiden i sig självt. Andra som testat verkar ha dragit ungefär samma slutsatser. De som var med om tillverkningen har hävdat att det beror på att ölen inte blandades innan flaskorna tappades: Vissa flaskor fick öl som haft mycket kontakt med whiskyfaten, andra mindre.

Med det sagt, hur var årets storflaska? Jag passade på att notera när jag drack den: 

Lätt plopp när korken öppnas. Litet brunaktigt luftigt skum som snabbt försvinner iväg. Klar, nästan svart vätska.

Doften är ganska lätt och ren, ölen verkar i alla fall inte infekterad. Rostade toner. Lite anonym?

Smaken är söt-torr på ett svårbeskrivbart sätt. Vinös sötma, rent. Fruktkola och rött portvin. Lite rostad malt. En söt aning av bourbon. Röda frukter. Viss beska. Lätt kropp. Chokladsmörkola i eftersmaken. Kort rent slut med lite fruktkola och viss strävhet.

Lätt kolsyra, lätt torr vätska.

Inget har gått fel med den här flaskan under de 10 år den stått i ett inner-överskåp i lägenheten. Men den har sedan länge slutat att utvecklats och blivit komplexare. Nu var den mest... trött. Ja, närmast småtråkig. 

Det har varit en kul resa att göra under den här ganska långa tiden. Men nu är det slut.

Skissbetyg: 3,4.


 

4 kommentarer:

  1. Vilken blir ölen för nästa tioårsperiod?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt ingen aning. Vad passar bra till plankstek? Carlsberg Carls Special? Landlord? Att lagra öl igen känns inte så lockande.

      Radera
  2. Herre jisses, vad har hänt med duchessemosen???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Personen som lagade det tog i för mycket Crème Fraiche helt enkelt.

      Radera