2018-01-30

Semla + amerikansk barley wine


En av de saker jag försökt reda ut genom åren är vilken öl som passar best till en semla. Baltisk porter? Lagrad svensk barley wine? Rökporter?

Men så idag, ett knappt år efter att jag köpte flaskorna, så kunde jag testa hur en vaniljsemla passar till en amerikansk barley wine i form av Crunkle Sam från Massachusettsbryggeriet Clown Shoes. Jag recenserade ölen för några veckor sedan, gav det 3,19 i betyg och tyckte att det var lite råare och enklare än vad jag hoppats på. 

Men hur fungerade den när jag använde den som avsett?

Bättre. Tillsammans med den kryddade vetebullen, vaniljkrämen och den lätt sötade vispgrädden så fick ölet en finfin sötma, fatlagrade närmast träiga toner och en hel del röda bär.

Riktigt gott! Så pass at jag sänkte den tunga (11 %) ölen snabbare än vad som egentligen var lämpligt.

Frägan är vad mer för ölstilar jag ska testa med? Geueuze? Sweet stout? Bananbrädsale? Det massiva göteborgssamarbetet Onmipollo Hetvägg IPA kanske vore något? Om den nu kommer att gå att få tag i.

1 kommentar:

  1. Semla med vaniljkräm? Det gills väl inte? Objection!

    SvaraRadera