2014-12-04

Lokalt? Småskaligt?

Gammal bild…
Jag fick ett telefonsamtal från en läsare i förra veckan. Normalt föredrar jag kommunikation via mail, men nu fick det bli telefon. Mannen i andra änden stod på Systembolaget i Ekholmen, Linköping och tittade på en hyllkant-etikett.

Ölen på hyllan var Runöl Export från Millingstorp Gårdsbryggeri. Ja, jag har skrivit om den tidigare men nu var det alltså dags igen.

Systembolaget har den i sitt sortiment ”lokalt och småskaligt producerad”. Problemet är bara att ölet är bryggt på Privatbrauerei Wittingen, ett bryggeri i norra Tyskland med en årskapacitet på ungefär 35 miljoner liter (ungefär hälften av vad Åbro brygger och ungefär tio gånger nya Nils Oscar i full drift).

Det är absolut inget fel på Runöl som dryck (jag har en gång gett det betyget 4,18) men… Lokalt? Småskaligt?

Jag frågade Systembolagets presstjänst, och fick idag följande svar:
För det första är vi medvetna om frågan. Att de nu finns i sortimentet ”lokalt och småskaligt tillverkade drycker” beror dels på att ölen är tillverkad av lokalt producerad malt (vilket vi fick ett intyg på för 4-5 år sedan).
Och dels att volymkravet (50 000 liter/år) är kopplad till produkten och inte bryggeriet. Enligt uppgift till oss understiger volymerna 50 000 liter per produkt och år. Och det bekräftar också försäljningsstatistiken.

Som du vet har vi genomfört et antal förbättringar/förändringar, tex att öka gränsen för vad som är att betrakta som lokalt från 10 till 15 mil. Och vi komer även under nästa att se över relationen lokala råvaror/lokal produktionsort för att skapa ännu tydligare regler. 
Så var det med det. Vad jag tycker? Jag tycker det är ett kryphål för att komma in i butikerna.

Senare tillägg: Numera framgår det tydligt på etiketten att ölet bryggs i Tyskland. När det en gång lanserades var texten sådan att man kunde tolka det som att det bryggdes i Millingtorp. Så det har blivit klart bättre.

6 kommentarer:

  1. Väldigt konstig! Om jag hängde med kan med andra ord storbryggerier öppna undervarumärken ("pseudo craft" kan vi kalla det), brygga ölen på sina egna bryggerier och sälja det som en lokal och småskalig produkt. Så länge just den produkten inte överstiger 50 000l/ år?

    SvaraRadera
  2. http://www.jonkopingsbryggeri.com/ kör något likande om jag inte är fel ute.
    Beskrivs som lokalt men bryggs (tror jag) i stockholm.
    Frågade på bolaget och de hävdade att det som berättigar till lokal stämpel är att de använder korn från lokal producent.
    Tar mälterierna emot korn och levererar tillbaks samma korn som malt efter mältningen?
    Räcker det med basmalten eller måste special malten också vara gjord på lokalt korn?
    Jag är skeptisk....

    SvaraRadera
  3. Sven-David Svensson5 december 2014 kl. 18:22

    Ölen från Jönköpings Bryggeri eller några av dem bryggd hos Eskilstuna Ölkultur. De brygger även åt Carlskrona Bryggeri. Detta är inget ovanligt.

    Runöl är ett bra öl som jag brukar köpa emellanåt men att kalla det för lokalproducerat känns inte rätt.

    SvaraRadera
  4. Om jag inte missminner mig så levererade Millingstorp tidigare korn till Tyskland, där det inte fanns några som helst garantier att det de fick tillbaka inte innehöll en produkt framställd från en blandning av flera odlares spannmål. Jag vet inte om förutsättningarna i det avseendet ändrats, men det känns onekligen som en märklig situation - oavsett vad som står på flaskorna.

    SvaraRadera
  5. Enligt en kvinna på Systembolaget (som känner Runöl-mannen vid namn) exporteras inget korn från Millingstorp till Tyskland längre. Det var hon som uppmanade mig att ställa frågan till någon som kan svara. Jag tänkte att Bark skulle ha större chans att få ett vettigt svar. Tyvärr verkar det ju som att jag hade fel på den punkten. Det händer ibland...

    //
    Snowden

    SvaraRadera