2014-03-20

Sveriges första mikrobryggeri?

Ur Gourmet 4/1997.
Sveriges första mikrobryggeri. Någon måste ha varit först. Men vem?

Diskussionen startade på Skandinaviska Ölskribenters Förenings Facebook-forum, då en skribent från Norge undrade om vi svenskar kunde matcha Norges första pubbryggeri Oslo Mikrobryggeri som slog upp dörrarna 15 september 1989.

Danmarks första? Också ett pubbryggeri som fortfarande finns kvar: Apollo vid Tivoli i Köpenhamn, 1990.

Det visar sig som vanligt att ju mer man gräver i en fråga, ju komplexare blir svaret. Och till slut står man där och funderar över definitionerna för orden ”mikrobryggeri” och ”startade”.

Räcker det med att företaget bildats med byggning av öl som verksamhet? Eller ska man ta datumet för att för första gången ha bryggt öl? Sålt öl? Sålt på Systembolaget? Ska företaget fortfarande finnas kvar? Ska det finnas öl att köpa idag? Är det okej med uppehåll i bryggandet?

Ja, sådär kan man fundera. Med hjälp av de andra medlemmarna i föreningen så sattes detektivarbetet igång. Som jag här skamlöst kommer att plocka russinen ur:

Det första nya bryggeriet som registrerades och som började brygga öl var kanske inte fantombryggeriet och marknadsexperimentet Åre Bryggeri, som jag berättat under flera års öprovningar. 1989 har nämnts på flera håll, men andra säger att de fick bryggeri-registrering först sju år senare.

Nej, det var Sofiero Bryggeri, som började sälja sin öl under 1989. Eller?

Sofiero kom att vandra mellan olika ägare och läggas ner och återstartas ett par gånger innan det till slut kom att bli en special-tappanläggning för Kopparbergs. Och Sveriges största ölvarumärke. Men det är en annan historia.

Det finns motargument mot Sofiero dock: Dels för att deras tillstånd att brygga öl återuppväcktes ur en hundraårig dvala, och därmed inte var helt nytt. Och visserligen bryggde de en del nyskapande öl (och ett slags braggot), men huvudsakligen bryggde de samma sorts ljusa låghumlade lageröl som de stora drakarna. Så var de verkligen ett nytt mikrobryggeri? Deras inverkan på kommande ölkultur kan anses som ringa.

Sven-Olle Svensson, mannen bakom Sofiero, gav sig 1993 på att starta ytterligare ett bryggeri, den här gången ett helt nytt: Thimsfors Bryggeri. Ambitionerna var stora, men 1997 gick företaget i konkurs. Men det var ett nytt bryggeri i alla fall. Sveriges första mikrobryggeri? Nja, samma argument som de mot Sofiero kan användas.

Men framför allt att Grebbestads Bryggeri registrerades som företag 1992. Dock började de inte brygga förrän våren 1996. De finns dessutom kvar i verksamhet. 

Nästa kandidat: Bredaryds Wärdshus. Detta pubbryggeri började också att sälja öl 1993, men bara på sin egen restaurang. De finns kvar och brygger fortfarande öl, men har som jag uppfattat det haft en del uppehåll i verksamheten. Så de ligger mycket bra till, de har till och med haft öl i Systembolagets sortiment, även om just de licensbryggdes på annat bryggeri.

De funkar i alla fall utmärkt som jämförelse med de danska och norska exemplen. Och så har de, som jag förstått det, haft ”var med och brygg öl” som en av sina konferensaktiviteter. Vilket ju är kul.

Jag kör vidare med gamla årtal…

Våren 1994 började ett av min gamla favoritbryggerier att sälja öl på Systembolaget: Källefalls Bryggeri. Företaget som bildats 1992 var viktigt av flera skäl: De var helt inriktade på brittiska ale-stilar och inte primärt ljus lager som de andra vid samma tid.

Och så hade de bryggaren Patrick Holmqvist, som efter konkursen 2000 (tillsammans med bryggverket) skulle gå till Ahlafors Bryggeri, och därefter (utan bryggverk) till Nils Oscars. Utan Patricks arbete hade inte ölsverige idag sett ut som det gör, det är jag övertygad om!

I Göteborg hittade vi Gamlestadens Bryggeri som började sälja öl sommaren 1994. Även de gick omkull kring 1998-99, och varumärket kom att hamna hos importören Great Brands om jag minns rätt.

Närmare mig fanns Nordsjö Gårdsbryggeri, som bryggde sin första öl  hösten 1994.

Ja, under 1994 och 1995 dyker det upp många nya små bryggerier. Och med dem också den första vågen av infekterad eller på annat sätt skadad öl…

1999 byter Systembolaget lagerhållningsstrategi, och sättet som leverantörerna får betalt. Detta kom för flera av de små nya bryggerierna att bli tuvan som stjälpte hela företaget. Det får jag dock kanske återkomma om i en senare text.

Det finns flera bryggerier som jag bara känner till som namn, men inget om dess verksamhet, årtal eller öl. Den som vet mer får gärna berätta det i kommentarerna:
  • Örebro Bryggeri
  • Gamla Stans Bryggeri (när?)
  • Nya Munkbo (hade de något med Pripps att göra? Med Oppigårds?)
Och så, kunniga läsare, vilket var Sveriges första mikrobryggeri?

9 kommentarer:

  1. Vi pratar mikrobryggeri i 'modern' tid antar jag? Eftersom vi i början av 1900-talet hade bryggeriet i vartenda hörd i Sverige.

    Gotlands bryggeri startade 1995. http://www.gotlandsbryggeri.se/bryggeriet/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, som sagt blir det till slut en fråga om orddefinitioner. Jag är inte ens själv säker på vad ett ”mikrobryggeri” är.

      Radera
  2. Gamla Stans Bryggeri was Swedens first brewpub when it started up in 1995 in Old Town in Stockholm.

    http://ohhh.myhead.org/b-gsb.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thanks, but as stated in the text, Bredaryds Wärdshus had a working brewpub in 1993.

      Radera
  3. Källefall dates back to 1992:
    http://ohhh.myhead.org/b-kallef.html.
    Unsure if Bredaryd legally brewed on premises in 1993. AFAIK it was Stenbeck's lawyers that found the loop hole to be allowed brewing and serving in the same premises. Lars Schweiz is probably the man to ask...

    SvaraRadera
  4. Munkbo Bryggeri var väl en kortvarig nystart av gamla Risingsbo Ångbryggeri i Morgårdshammar.

    SvaraRadera
  5. Godt å se at jeg kunne inspirere litt med mitt spørsmål, og litt spennende å se at det ikke finnes noe klart svar.

    Med mikrobryggeri tenker man på små bryggerier som lager annet enn lys lager, noe som taler mot Sofiero.

    Det jeg er på utkikk etter er det tidligst åpnede mikrobryggeriet som fortsatt er i drift, slik det ser ut er det 1996 som er det viktige årstallet i så måte.
    Da kom Grebbestad, Nils Oscar, Bredaryds og Gotlands Bryggeri lanserte sine øl på markedet for første gang...

    Så om noen har svaret ser jeg frem til å høre det!

    Jørn Idar Kvig
    Høyt Skum
    hoytskum@gmail.com

    SvaraRadera
  6. Jag har skickat ut lite mail till folk som var med på den tiden. Få så om jag får någon klarhet i det här.

    SvaraRadera
  7. Tidigare kommentar betr första bryggeritillstånd för starköl i Sverige.
    Åre Bryggeri AB startades 1989 och fick 1990 tillstånd att brygga starköl. Det första tillståndet i Sverige på 53 år vilket blev prejudicerande och startskottet för etableringen av ett flertal mini/mikro bryggerier i landet. Zeunerts blev nr två med hänvisning till det tillstånd Åre Bryggeri fått tidigare. Ett mikro bryggeri planerades 1993 på en centralt belägen plats i Åre men avbröts eftersom kalkylen inte höll. Något flera nystartade bryggerier fått erfara. Åre Bryggeri fortsatte med licensbryggning av Hummel märket med distribution över alla landets systembolag. HummelOriginal 50 cl blev snabbt en storsäljare och vid en tidpunkt ,tredje största flaskmärket på systembolaget.
    Åre Bryggeri AB bröt 1990 ett 53-årigt monopol och blev som innovatör och föregångare en förebild för landets småbryggerier.

    SvaraRadera