2014-01-24

Lagringsexperiment: N'Ice Chouffe


Vi fortsatte lördagskvällen med en lagrad öl mot en ny: N'Ice Chouffe, den mörka kryddade belgiska julölen från Brasserie d'Achouffe på 10 %.

En 75 centilitersflaska från 2011 mot en från 2013: Ingen jättelång tid för en sådan öl, men vem vet?

Utseendet är likadant: Brun vätska, litet skum och kolsvarta små avlånga flagor. Jäst? Kryddor?

Båda ölen hade en tydlig och lite syrlig doft av timjan. Visst fanns lite sötma och belgisk jäst, men mest timjan.

Smaken är småsöt och lite fruktig med märkbar alkohol.

Så nej, trots gemensamma ansträngningar lyckades ingen av oss märka någon skillnad mellan åren. Min vaga teori att kryddade öl åldras mindre märkbart står fast. Gott, speciellt om man gillar timjan. Fast jag är troligen inte belgofil att uppskatta dem sådär jättemycket.

Båda flaskor var varuprov från Galatea

1 kommentar:

  1. Jag drack 09 10 11 13 förra helgen, aldrig druckit ölen tidigare. Tycker att 09 utan tvekan var bäst. Fanns en smak i den som knappt existerade i 13 som ökade för varje årgång. Vilket gjorde att den kändes lite mer balanserad, intressant och komplex även om jag överlag ändå inte tycker ölen var så jättespännande, särskilt nummer 13 som kändes lite blaskig faktiskt.

    SvaraRadera