2013-08-30

Ocean Funky Pale Ale


En krogrunda med ett enda krogbesök är rätt misslyckad, så jag promenerade Andra Långgatan fram, förbi ett antal mer eller mindre sunkiga sunkhak. Och kom fram till nyligen helrenoverade och ombyggda The Rover, denna institution i Göteborgs ölliv: Trots att den bara funnits där i 7 år känns det i alla fall för mig som den funnits där jämnt.

Ombyggt ja. Om den först öppnade som The Irish Rover som en renodlad engelsk/irländsk pubkopia för att sedan luta år det belgiska och så till det amerikanska och svenska (på fatlistorna) så är det numera en dröm om Brooklyn, NY. Raden av kranar på väggen bakom baren, det glaserade teglet, griffeltavlorna och de ”industriella” inredningsdetaljerna är alla stilmarkörer som skriker gentrifierad yttre innerstad. Köttkvarnarna som blivit inredningsdetaljer på väggarna får det närmast att nå parodiska nivåer.

Men det är inte stil och inredning jag ska fokusera på här, utan på en av de 32(?) fatölen. Även här är det amerikanskt som gäller; tap handels i stället för pump clips, även om jag bara såg Mikkellers egna handtag.Fatölen verkar genomgående serveras i 0,4 l-shakers med krogens logotyp. 

Efter att ha stirrat på öllistan och trängts med en massa ungt folk så valde jag till slut ett lokalt alternativ, Funky Pale Ale från Oceanbryggeriet. Det är en amerikansk pale ale på 4,8 % som bryggeriet själva beskriver såhär på sin Facebooksida:
Vår senaste specialöl heter Funky pale ale (4,8 % abv). Det är en smakrik, gyllenfärgad törstsläckare gjord på Maris Otter Pale Ale-, karamell- och vetemalt. Den är generöst aromhumlad med Citra (US), Cascade (US) och Galaxy (Australien) som tillsammans ger en härlig doft och smak av tropisk frukt. En stor näve Cascade återfinns även som smakhumle. Beskan är tillbakadragen och mjuk i eftersmaken, 25 IBU från Pacific Jade (NZ).

Leverans sker idag [31 juli] till bl a Karlson's Garage, The Rover och Bishops Arms Västra Hamngatan.

Nu hoppas vi sommaren biter sig kvar ett tag till och att Funky kommer få era smaklökar att dansa.
// Alex Ocean
Ölen är klar och guldfärgad, det tjocka skummet är varmvitt och det lämnar en hel del rester på glaset efter sig.

Doften är torrhumlat fruktig med en del spannmål. Beska. Amerikansk humle, vill citrus. Den är relativt svag.

Smaken startar med en oväntat stor beska, som dock aldrig blir aggressiv. Vita citrusskal och grapefrukt. Lite karamell och smörkola. Växande och sjunkande beska om vartannat, den är också ganska söt. Medel till lätt kropp. Maltig eftersmak med örtkryddor och fruktgodis. Vita skal och lemon curd i slutet, men nästan ingen beska.

Lätt kolsyra, stora bubblor. Oväntat krämig vätska,

Även om nya världens humle genomgående använts id en här så känns det som så ofta med Ocean-ölen att den i grund och botten är brittisk, vilket är trevligt på sitt sätt. Bra balans, även om den känns ännu lättare än vad den är, snarare 3,8 % än 4,8 %.

Betyg: 3,31, Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 68:00 för 400 ml. 

Kvällens fatlista.

Baren från sidan.

6 kommentarer:

  1. Men, the Rover har väl funnits där jämt? I alla fall längre än tio år, för om jag inte pusslar ihop saker helt fel så är det tio år sedan jag just på The Rover första gången drack en Bedarö bitter.

    Det är inte så att de för sju år sedan bytte namn från The Irish Rover, eller bytte regi?

    SvaraRadera
  2. De bytte nog regi för 7 år sen. Jag vet inte om de bytte namn från The Irish Rover då, men i folkmun har de i alla fall hetat The Rover i mer än 7 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kollade lite snabbt på mina gamla recensioner, och med tanke på att jag var där i december 2004 så verkar det rätt. Och då tror jag att de funnits et bra tag, det var ungefär då de slutade med real ale.

      Radera
    2. Skönt att höra att mitt minne inte helt ruttnat upp. Och det stämmer, utöver Bedarö bitter drack jag real ale där.

      Radera
  3. Det verkar som nuvarande ägare försöker förtränga att det fanns ett Rover innan de tog över, personalen hade t-shirt med ett tryck i stilen ”experts in beeing awesome since 2006” och jag vet att det var awesome även dessförinnan. Borde varit runt millennieskiftet jag gjorde mitt första besök där. Det var lite Rover som började med annat än ”stor stark” i Göteborg (eller åtminstone för mig…)

    Besöker du aldrig Red Lion vid Mariaplan när du är i Götet? Kan vara värt att prova någon gång kanske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag har inte varit på Red Lion, men det finns en risk att jag dyker upp där i samband med porterfestivalen i höst.

      Radera