2012-05-05

Henriks hembrygder: Vintergatan

Öl #2 från Henriks påse har märkningen Vi på kapsylen. Den beskrivs såhär:
Vi: Vintergatan: Amerikansk India Pale Ale. Tappad på flaska 2011-12-28.
Och då är vi ju klart inne på en definierad stil, så jag kommer att bedöma den efter öltyp 4C. Amerikansk pale ale. Men för att inte förvirra er läsare så blir det också ett vanligt betyg.

Bouquet/arom: Vasst fenolisk. Unken med toner av multnande grönsaker och lim. Något slags humebeska i bakgrunden. Problematisk.

Färg/utseende: Klar vätska, djupt kopparröd. Litet varmvitt skum. Godkänd.

Smak: Stickigt söt. Läder och fruktkola. Viss beska. Kort torr efterbeska med aggressiv alkohol. Banangodis i slutet. Vissa problem existerar, men den är inte helt förstörd.

Kropp: Medium kropp, men vätskan är kladdig och kolsyran vass. Inte heller här godkänd. 

Nej, här har någonting börjat mumsa på ölen i flaskan. Frågan är vad? Det är ingen klockren lacto-infektion, men åt det hållet är det. Var troligen en bra öl när den tappades upp för ett knappt halvår sedan.

Betyg: 1,85

2 kommentarer:

  1. Ja, vad ska man säga? Kan vara något fel med just den flaskan eller kanske förvaringssättet efter den lämnade min kalla källare?

    Eller så är det bara åldern, en IPA går nedåt ganska fort när den inte är färsk, tyvärr. Multnande grönsaker och lim är väl lite åt degenererad humle. Hursomhelst så var den helt ok för några månader sedan (på topp i Februari) om än något för söt, jag hade gärna sett en torrare avslutning. Aromerna var då främst mycket citrus, passionsfrukt och blommighet från den dominerande humlen Galaxy och Amarillo men också en lite tråkig träighet från humlen Rakau som jag inte kommer använda igen.

    Om det vaknat till något i denna flaska så tippar jag på brettanomyces, de flesta lactovarianterna skyr humlen och borde gett ölen en sur ton.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet att det dragit ut på tiden mer än väntat. Ölen har förvarats strax under rumstemperatur i ett mörkt skåp.

      Radera