2012-05-05

Henriks hembrygder: Brettified Bitter

Kvällens sista hembrygd av Henrik blir den här:
bb: Brettified Bitter: Även svårt att typa, Old Ale möter Special Bitter Tappad på flaska 2012-01-29.
Jag kommer att prova den som en öl i kategorin 7D. Engelsk Old/Strong ale och se var vi hamnar.

Bouquet/doft: Något tvål-fenolisk. Kladdiga malttoner, aning av karamell och smörkola. Något slags beska, aningen kemisk. Okej, men inte helt godkänd. 

Färg/utseende: Stort vackert kompakt långlivat skum. Klar mörkt bärnstensfärgad vätska. Bra.

Smak: Sötman finns här som den ska, i övrigt är ölen rätt lätt och saknar den dovhet som lätt dyker upp i old ale, men som inte behöver finnas i strong ale. Aningar av papp i bakgrunden. Annars finns här lite mogna träiga äpplen och torkade aprikoser. Humle finns, och jag anar lite höiga toner, men den håller sig som den bör i bakgrunden. Lite fenoler (tvål, plast) finns, mest i början och de märks även om det inte tar över utan försvinner iväg. Eftersmaken har en viss beska och en lätt maltighet (utan större sötma) med lite karamelliserat socker och oren alkohol som växer i slutet. Godkänd.

Kropp: Medium kropp. Kunde varit större. Kolsran är kortvarig och först lite småvass men det är inget som stör.

Jag tycker att jag åter känner den där speciella lite plastiga smaken som jag vagt minns från Henriks öl under förra året. Den här kanske inte är någon SM-vinnare, men får han bara bort fenolerna så blir det här bra.

Trevlig till ädelost.

Betyg: 3.

2 kommentarer:

  1. Sköljt maltbädden med för varmt vatten kanske?

    SvaraRadera
  2. Den här ölen är egentligen en Best Bitter som inte blev som den skulle. De lite udda fenolerna kommer troligen av en oönskad infektion av Brettanomyces Claussenii eller en Belgisk Saisonjäst som hanterades parallellt under den här perioden. Anledningen till att jag tror detta är för att när huvudjäsningen med WLP037 var klar så satte den lite sakta fart igen och jäste så småningom ner till 87-90% mot det normala 70% som man får med originaljästen. Detta tillsammans med lite oxidation av lång tid på jäskärl (81dgr mot normalt 14-18dgr)då ölen dessutom eklagrades innan tappning kan nog ställa till det med lite speciella aromer.

    Detta till trots blev det en mycket hinkbar och frisk öl med ganska torr avslutning vilket gör att man gärna tar en klunk till och en till etc..

    Det var alltså tänkt som en lite fylligare Best Bitter men blev något helt annat, dock något gott som tur var.

    SvaraRadera