2012-03-19

Linköping Beer Expo 2012 - mina provningar

Det dukas upp.
Jag lovade några besökare på Linköping Beer Expo att de skulle få läsa en lista på vad vi provade.

Men först en liten bakgrund. Det började i mitten av oktober 2011 med att mässgeneral Richard frågade om jag var intresserad av att hålla i provningar även under 2012 års mässa. Det var klart att jag var!

Så kom november. I stället för förra årets lätt anarkistiska experiment att välja öl och tema strax innan provningen så fick jag ett tilldelat, ett där han trodde att jag skulle vara som bäst: Svenska mikrobryggerier.

Och det är ju ett ämne som jag är väldigt intresserad av och har samlat en hel del kunskap om sedan nittiotalets början.

Sedan kom den svåra delen, en del som resulterade i över 50 mail under främst november: Att välja ut 7 öl. Jag ville att de skulle vara milstolpar, öl som på något sätt förändrat hur vi ser på öl i Sverige, öl som var på något sätt först i sitt slag. Det skulle gärna vara en blandning av lättfunnet och rart.

Det var svårare än man kan tro. Någonstans kring 20 öl förkastades: De bryggdes inte just nu, de var slut, de skulle inte kunna levereras till mässan. Eller så hade de slutat tillverkas för 10 år sedan. Ett riktigt pyssel.

Till slut hade vi en lista som vi båda var nöjda med.

Givetvis ringde en av leverantörerna bara några dagar innan mässan. Ett av de beställda ölen hade inte blivit färdiglagrat i tid, och fick ersättas på ett värdigt sätt. Lite trist dock.

Jag inledde provningarna (en per pass) med att berätta hur Åre Bryggeri startat som ett marknadsföringsexperiment under 1988, och hur sedan de stapplande stegen som småbryggerierna började att ta åren därefter.

Lotta Jernströms bok Sveriges Ölbryggerier rekommenderades givetvis.

Så blev det öl. Lite kommentarer kring dem får ni också.
  1. Nils Oscar Kalasöl
    Under lite olika namn har den bryggts sedan 1996, och är fortfarande en väldigt bra märzen. Berättelsen om bryggeriets utveckling är alltid trevlig att berätta. 
  2. Nynäshamns Bedarö Bitter
    En ännu mer fascinerande berättelse om kompisgänget som bildade en ölklubb som utvecklades till ett av landets mest stabila bryggerier.
  3. Jämtlands Hell
    Akkurat och Oliver Twist ville 1997 ha en lättdrucken välhumlad amerikansk lager. Jämtlands Bryggeri kunde brygga den. En ingång till en ny ölvärld för många, mig inkluderat. Tyvärr är den idag bara en blek och aningen unken skugga av sitt forna jag. 
  4. Sigtuna Black October
    Ah, schwartzbier. Så gott! Historien om Sigtuna Brygghus är väl värd att berätta.
  5. Helsinge Rököl
    Jag tror inte många väntat sig denna ovanliga stil från bryggeriet med den lokala distributionen. Tror inte jag sett den på flaska tidigare. Kanske inte riktigt så Bamberg-rökig som jag minns den. Tror det var landets första rauchbier?
  6. Hantverksbryggeriet Baronen
    Stor öl från 2010. Finfin barley wine som börjat mogna. Även här ett bryggeri man sällan ser här i takten.
  7. Mohawk Extra India Pale Ale
    Kanske inte den första DIPA som sålts i Sverige (vilken var det nu igen? Dugges Never Mind The Bollox!?), men den som vi säkert kunde få tag på. Gav också en chans att berätta om fantombryggerierna.
Besökarna lyssnade andäktigt och ställde bra frågor. Många var de också, tror det var ungefär 50 + 60 stycken. Och såhär i efterhand så är jag mycket nöjd med både öl och framförande.

Förresten, ni som brukar tycka och kunna så mycket: Vilka ”milstolpar i svensk  mikrobryggeriehistoria” som går att få tag i borde jag ha haft med?

6 kommentarer:

  1. kanske slottskällans imperial stout?

    den tycker jag därtill fortfarande är mycket bra.

    oppigårds golden ale? har inte den förankrat apa i sverige på nåt vis?

    annars: kalasölen fick mig att upptäcka sv micro för en tio år sen. fortfarande kalasgod!

    SvaraRadera
  2. Vilket öl var det som inte blivit färdiglagrat i tid?

    SvaraRadera
  3. När du kommenterar Jämtlands Hell med: "Tyvärr är den idag bara en blek och aningen unken skugga av sitt forna jag". Menar du att det inte är samma öl som när den lanserades. Eller menar du bara att nu finns det så många bättre öl nu att den inte är lika god som du tyckte då?

    När du skriver att den bryggdes till akkurat och OT som en lättdrucken, välhumlad amerikansk lager blir jag lite förvånad. Har inte alls fått det intrycket av den, måste nästan köpa en nu för att smaka igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menar att det är samma öl, men inte alls lika välgjord som då. Visst har vi genom åren vant oss vid ännu mer humle. Men så här kan den inte ha varit då.

      Radera
  4. Oppigårds Amarillo känns väl som något sorts modern milstolpe, eller?

    Slottskällan Kloster och/eller Imperial Stout hade också kunnat passa bra in i temat tycker jag.

    Låter dock som att du gett gästerna två bra och intressanta provningar :)

    SvaraRadera