2012-02-19

Notiser LXVIGöteborgsparet Rick Gordon och Kinga har startat ”en ny hemsida som handlar om öl”: Ölprovningar.

= = =

Nils Oscars ökar kapaciteten i Nyköpingsbryggeriet med en ny tank om 14.000 l. Hur det gick till dokumenterades i bilder här.

= = =

Att en jästank på ett bryggeri exploderar hör till ovanligheterna. Att samma sak händer på två bryggerier samma vecka är ännu mer osannolikt, men då är det.

I fredags smällde en jästank på Royal Unibrews bryggeri i danska Faxe. Efter en luftfärd på 25 meter slog den ner på en bil, men som tur är kom ingen människa till skada. En slamsug kallades till platsen för att sanera öljästen som var överallt.

Så igår exploderade en (troligen mindre) tank hos Franconiabryggeriet i McKinney, Texas. Här skadades två människor i olyckan, oklart hur det gått för dem.

= = =

Den danska öldistributören One Pint är i ett expansivt skede och siktar på den svenska marknaden. Tillsammans med bryggaren Christian Skovdal Andersen (Beer Here) har de tagit fram varumärket Brygværket med två öl (en pale ale och en veteöl, båda på 5 %) för de danska livsmedelskedjorna Føtex och Bilka.

Jag tror vi ska hålla ögonen öppna efter One Pint under året. (via Beerticker.dk)

= = =

Finsk öl från småbryggerierna verkar ha väldigt svårt att ta sig till Sverige. Kanske beror det på att de nästan uteslutande startat som pubbryggerier vars möjlighet eller ens intresse för distribution varit litet.

Som en del i deras monopol Alkos åttioårsjubileum har de bett 10 mindre bryggerier att ta fram varsin öl. Dessa går Hufvudstadsbladet igenom och recenserar, länk.

När får vi se den första krogen som inbjuder till en finsk ölfestival?

= = =

Behöver du inspiration för att rita en skiss över hur man tillverkar öl? En av de bättre jag sett kommer från BrewDog-baren i Edinburgh: Länk.

3 kommentarer:

 1. Följande kommentar hittade jag under öltestet i Hufvudstadsbladet:

  "Det skulle även vara välkommet att bryggerier skulle få sälja sina varor på ort och ställe på samma villkor som vingårdarna i Finland."

  Jag visste att gårdsförsäljning var tillåtet i Finland men att det inte gällde småbryggerier var nåt nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland känns det som vi har ölmässigt närmre till Denver än till Åbo. Konstigt egentligen.

   Radera
 2. BrewDog-skissen var genial - tack!
  En lite utförligare men också roande genomgång på tyska hittade jag på
  http://www.bierschrank.de/brauen/brauerei.html
  en sajt från den västraste delen av Franken, som ligger i Baden-Württemberg, inte i Bayern

  SvaraRadera