2011-06-21

Intervju med Dugge - del 2



Vintriga bilder på det blivande bryggeriet. Foto: Dugges.
Del 1 här

Under hösten 2008 började hjulen snurra ordentligt på Dugges, allt mer öl bryggdes och såldes. Och julölen Rudolf var på väg till Systembolagsbutikerna.

Det var då det hände: Ölen var infekterad. Inte bara Rudolf, som fick köpas tillbaka, utan även de andra ölen som bryggts och delvis levererats under hösten. Problemet löstes genom att städa bryggeriet minutiöst och införskaffa en ångpanna för att införa nya desinficeringsrutiner.

Tre månader senare kunde det börja bryggas öl igen. Och nu gick det ännu bättre; antalet krogar med ölprofil hade vid den här tiden ökat och Dugges ”fick in en faslig massa öl på Systembolaget, det gick jättebra” under 2010.

Under vintern 09/10 hade produktionen kommit igång igen på allvar, och då insåg de att man snart skulle få kapacitetsproblem. Lösa planer på att köpa in fler begagnade tankar att sätta i det serverings/visningsrum som finns på bryggeriets insida skissades. Men efter ytterligare funderingar kom Dugge fram till att det skulle bli en allt för kortsiktig lösning, i stället skulle ett helt nytt bryggeri köpas, och lokalerna på Möbelgatan i Mölndal skulle bytas mot större och mer ändamålsenliga.
Allt det här tar mer tid än man tror, det är en sådan jätteprocess. Från början hade jag hoppats på att kunna flytta i september 2010, men det är så mycket som måste falla på plats; rätt lokal, ta reda på vad man vill ha från vem och beställa. Och inte minst hitta pengar.
Pengar ja, Dugges växer. Prognosen för omsättningen det brutna räkenskapsåret 2011 är 6 miljoner kronor, en ökning på 1 MSEK jämfört med samma period året innan. ”Vi har svarta siffror i slutet, det har vi haft i 2 år nu!”

Just nu är det ungefär 4 heltider som jobbar med själva bryggningen och 2 timanställda som håller i visningarna och bryggerikvällarna. Och alla får lön, även Dugge som tidigare försörjt sig på externa konsultuppdrag:
Det var ett beslut jag tog för några år sedan. Jag ville visa att det här är ett riktigt företag och ingen förstorad hobbyverksamhet. Och då måste folk få betalt. Vi har inte lägst betalt i branschen men heller inte högst.
Hög tid att få lite siffror om det nya bryggeriet, som kommer att ligga i Landvetter, 20 minuter från Göteborg. Det nuvarande bryggverket är på 900 liter, det som nu beställts är på 3.000 liter och helautomatiskt. Vörtpannan är byggd så att man kan välja att koka 3.000 eller 1.000 liter. I övrigt har flexibilitet varit ledordet när bryggverket planerats: Separat inmäskning, lakning, vörtpanna och whirpool.

Om man kör alla delar maximalt kan man brygga 6 batcher per dygn. Men det kommer de inte att göra, ”Man måste ju sälja grejerna också”. Å andra sidan vill inte Dugge att få en flaskhals i början av processen heller.

10 stycken kombitankar (jäsning/lagring) à 6.000 liter är inköpta. Till det kommer de 8 nuvarande 1.000 literstankarna och fyra 1.000 literstankar som köpts tidigare men som fortfarande står ute på gården.
Med den här lösningen kan vi dessutom växa till ganska låg kostnad, det går att dubblera kapaciteten bara genom att köpa fler tankar.
När ölen är färdig så kommer den till den nya buteljeringslinjen. Den gamla är inklämd i en U-form på 15 m² och maxkapacitet på 2.500 flaskor i timmen, den nya kommer att ta upp 200 m². En helt automatiserad maskin tar flaskorna från inkommande pall, spolar, fyller, kapsylerar, etiketterar och datummärker för att sedan placera dem i lådor som den just vikit ihop för att till slut sortera lådan på en utgående pall. ”På det här sättet slipper vi mycket tidskrävande, slitigt och tråkigt arbete”. 14.000 flaskor i timmen klarar den att ta hand om på detta sätt.

Faten kommer att skötas manuellt på samma sätt som idag, i alla fall i början. 

Så hur kommer man att provbrygga nya öl? Till att börja med kommer det minimala 20 litersverket som används nu att få flytta med, men det kommer troligen att ersättas med ett något större. Problemet att brygga så här små batchar är att doseringen blir petig, vissa humlesorter ska användas i fåtal gram och då blir det lätt fel.

Ett kommande problem är att de idag vet väldigt väl hur man skalar upp ölen från 20 l till 900 l, vilka konstanter man ska räkna om recepten med, och vilket utbyte bryggverken har. Här kommer man att få börja om från början och lära sig vartefter.

Det ska bli väldigt skönt att få ett nytt bryggeri. Ett riktigt bryggeri. Det borde också bli lättare att hålla en bättre jämnhet i smaken i framtiden
Kapacitetsmässigt kommer man att gå från dagens 180.000 l/år till 800.000-1.000.000 l/år.

Lite mer siffror: De gamla lokalerna är 300 m². De nya drygt 1000 m² med möjlighet att växa ut i resten av huset + ett angränsande hus, upp till 2.400 m². Takhöjden kommer att vara 3,8-5,8 meter, alla tankar kommer att vara 4 m och stående. Den nya lokalen har också något som är väldigt efterlängtat: En lastbrygga och 500 m² tak över lastplatsen!

Hur mycket folk som kommer att behövas i framtiden? Det är svårt att svara på, eftersom ingen just nu vet hur helautomatiskt som ”helautomatiskt” betyder. Men ser man på andra bryggerier som växt på samma sätt så kommer det nog att tillkomma ett par till i produktion, och definitivt någon på kontoret.

Prognosen för första bryggningen i Landvetter just nu: September – oktober 2011.

I den tredje och avslutande delen kommer vi att prata mer om öl. Gamla öl, nya öl och öltrender i allmänhet.

2 kommentarer:

  1. Som kuriosa så får Dugges precis samma tankkapacitet som Slottskällans, 72 000 liter.

    SvaraRadera
  2. Mer sånt här Bark! Det här är intressant, jag vill läsa mer!

    SvaraRadera