2011-02-18

En sån där sak jag kan komma att tänka på när jag äter middag


Belgisk porter. Finns det? Borde det finnas? Hur smakar det/skulle det kunna smaka?

6 kommentarer:

  1. Närmaste jag kommit är väl detta: http://www.ratebeer.com/beer/ellezelloise-hercule-stout/6701/

    SvaraRadera
  2. Smakat Hercule och ngn annan belgisk stout (ej porter) och de har varit helt ok men inget extra.

    SvaraRadera
  3. Black Albert! Nu är det ju iofs en imperial stout/porter, men den är riktigt god! http://www.ratebeer.com/beer/struise-black-albert/77305/

    SvaraRadera
  4. Intressant nog kan det vara så att det är just i Belgien som den enda kvarlevande Portern av äldre sort existerar. Rodenbach startades upp efter mönster från bryggerierna tvärs över sundet, och deras processer och ingredienser är mycket snarlika de som beskrivs historiskt för denna porter. Smakmässigt stämmer det också bra, då denna beskrevs som mörkröd, vinös och slutligen som friskt söt-sur. Ekonomi (råvaror och processer) samt glidningar i kundernas smakpreferenser fick dock London-portern att under artonhundratalet glida över mer och mer mot den kortare lagrade (= mindre sur)mer rostade version som liknade dagens porter.
    Så nästa gång du dricker en Rodenbach, så tänk på att det kanske är det som bäst skulle likna en sjuttonhundratalsporter.

    SvaraRadera
  5. @Calle T: Banne mig, du har rätt. Mycket intressant.

    SvaraRadera
  6. Stone 09.09.09 Vertical Epic Ale – A Belgian Porter with spices


    http://www.stonebrew.com/news/090813pr/

    Den fanns ju på bolaget för drygt ett år sedan.

    /Mattias O

    SvaraRadera