2010-11-12

Ytterligare en sak jag funderat lite på


Whiskeyfat-lagrad öl är ju numera vardagsmat. Stout av olika slag är vanligast, men det finns också IPA, barley wine och jag tror till och med att jag sett någon bock.

Rom-fatlagrad öl finns det också några.

Men cognac? En snabb sökning ger att det visserligen finns en specalvariant av Stormaktsporter Kaggen! som fått ligga på cognacsfat, liksom en vardera från danskarna Nørrebro och Mikkeller. Men det verkar märkligt ovanligt i alla fall.

Varför är det så? Skär sig smakerna öl/cognac? Är det helt enkelt inte gott? Ger det inte samma matcho-image? Traditioner?

Senare tillägg: Jag tror, vid närmare eftertanke, att det var Martin som först funderade på det här. Äras den som äras bör.

10 kommentarer:

  1. Cantillon 50ºN-4ºE är också en. Varför det är så få har jag ingen aning om.

    SvaraRadera
  2. Fullers Brewer’s Reserve No 2 som kom nu är ju lagrad på cognac-fat

    SvaraRadera
  3. Kom en imperial stout från Left hand får nåt år sen på bolaget som var cognacsfatlagrad, vill minnas att den var riktigt smarrig!

    SvaraRadera
  4. Kan det inte ha med smakerna att göra? Bourbon och whisky har ju ändå en smak som påminner om öl. Gueuze eller kanske en ipa kan jag tänka mig med lite vin/druvkaraktär, men en porter/stout? Nja, det låter udda.

    Jag tänker genast på en grappasmakande stout. Hemska tanke. (Nej jag vet. Man får inte jämföra cognac med grappa, men erkänn, det finns likheter).

    SvaraRadera
  5. Sen har vi ju http://valv.se/explore/beer/ale/barley-wine/norrebro-little-korkny-ale-cognac-barrel också

    SvaraRadera
  6. Ooops, nu inser jag att det var Little Korkny Ale du syftade på¨i inlägget. Sorries!

    SvaraRadera
  7. De få cognagsfatlagrade Barley Wine jag provat (t ex Korkny) har varit mycket trevligare än de flesta stouts och ales på whiskyfat så jag gissar att det mer beror på tillgång och pris. Och att man gillar att experimentera med just stout och då lämpar sig nog whiskyfat.

    SvaraRadera
  8. Kan det bero på på att cognac kommer från ett land känt för sina viner medans whisky kommer från ett "land" känt inte bara för whisky men även för sitt öl?

    Den här var hur-som-helst himla god:

    http://www.ratebeer.com/beer/de-molen-machtig-mooi-cognac-barrel/131087/2862/

    SvaraRadera
  9. Instämmer både i Rogges analys och rekommendation! (om den nu går att få tag på, Monks Porter house hade den på fat förra helgen)

    SvaraRadera
  10. Jag pratade med en Cognacs-producent på SBWF, och han sa då att det enligt hans kännedom aldrig säljs några cognacsfat. Dom återanvänds nämligen oändligt länge genom att man byter ut de stavar i fatet som inte håller kvaliteten. Till skillnad från Bourbon som enligt lag aldrig får återanvändas. Så det beror nog helt enkelt på att det är svårt att få loss några fat.

    SvaraRadera