2010-05-14

Mohawk och Stefan Gustavsson – del 3: Framtiden

De första delarna i serien hittas här och här.

Tre öl i den egna nya serien Mohawk på ett halvår, men det räcker inte för fantombryggaren Stefan Gustavsson som tillsammans med distributören Wicked Wine skapat varumärket Mohawk.

Tillsammans med Sigtuna Brygghus utvecklar han nya recept... Resultatet från ett par av dessa provbrygder kommer vi att kunna dricka under hösten, och med tanke på de tre amerikanska IPA som vi fått under 2010 är det kanske lite överraskande att det blir öl i traditionella brittiska stilar.

I september kommer More Mohawk Barley Wine, ett öl kraftigt inspirerat av ett skotskt recept från början av 1800-talet som Stefan studerat: ”Många tror att ölen på den tiden var svaga, men den tidens barley wine som kallades imperial ale påminner faktiskt mycket om dagens dubbel-IPA: Kraftigt humlade öl (90 IBU!) på strax över 10 %. Jag kommer att brygga efter de historiska recepten men har anpassat dem efter moderna metoder och råvaror för att få smaken som jag tror att den var då. Den kommer nog att åldras bra”.

Samtidigt kommer också Mohawk Stitch, en klassisk engelsk mörkbrun porter på 5,3 % inspirerad av ölen som bryggdes på sommarhalvåret under sjuttonhundratalet. Brun malt, honung och mörkt socker ingår.

Barley Wine kommer på 33 cl flaska, till skillnad mot de andra som är halvlitrar. Jag, som är väldigt förtjust i stora öl i små flaskor, frågade hur det kom sig att den kraftiga (både i smak och i alkohol) Mohawk Extra IPA kommit på halvlitersflaska: Det är helt enkelt en prisfråga. Om Extra IPA sålts på 33 cl hade den blivit 2 kronor dyrare och då hade det inte gått att få någon lönsamhet.

Sedan, till jul-släppet, återkommer winter warmern Midvinternattens Mörker MNM.

Under tiden som Stefan jobbat med Wicked Wine så var det faktiskt nära att företaget köpte upp ett fysiskt bryggeri – vilket är det långsiktiga målet för verksamheten – men detaljerna stämde inte, det blev för komplicerat och det hela gick om intet. Men vi får se vad som händer i framtiden: ”Vi vill ha ett eget bryggeri för att ännu mer detaljerat kunna styra sortimentet, ha lite mer tillfälliga sorter och brygga för restauranger och export.” Å andra sidan är Mohawk fortfarande ett experiment för att se vad man kan göra, och vad som går att sälja.

Just att göra en motsvarighet till Jessica Heidrich’ serie experimentöl Angel’s Share är något som man jobbar med. Men det kräver att de får tag i ytterligare bryggerikapacitet, något som idag inte finns i Sverige:

”Tillgången på svensk mikrobryggd öl har inte hängt med efterfrågan, och så här har det varit i ett par års tid. Om man tittar på USA så har Craft Beer-bryggerierna där en marknadsandel på ungefär 7 %. Här i Sverige är vi ungefär 20 år efter i den utvecklingen och vi ligger på 3 %. Jag tror inte att det ska behöva så lång tid som det gjorde där, men jag ser inget som hindrar att vi dubblar försäljningen på några år. De som finns behöver bli större och jag tror att det finns god plats för fler bra småbryggerier.”

I den sista delen om Stefan Gustavsson och Mohawk kommer det lite åsikter om öl, och ölsituationen i Sverige 2010.

3 kommentarer:

  1. Låter mycket spännande! Hoppas innerligt att det blir lyckade bryggder.

    SvaraRadera
  2. Hmmm,

    Slottskällan såldes ifjol; kan de ha tittat på den affären?

    SvaraRadera
  3. Mohawk extra IPA tyckte jag var väldigt god. Gillar beska öl.
    MVH Sigge

    SvaraRadera