2009-10-08

Guinness 250 år del IV


Det var visst mer Fergarl Murray, bryggmästare på St James's Gate-bryggeriet berättade om. Vi måste ha babblat väldigt mycket.

Han berättade att han var mycket nöjd med den modernisering av bryggeriet som skett under de senaste åren, den Guinness Draught han tillverkade idag var den bästa som någonsin gjorts och mycket närmre den vision om ölet man har i ett textdokument. Det är nämligen det och bryggmästarens godtycke som till slut styr hur Guinness ska smaka. Att som Budweiser cryo-frysa öl för att se att den smakar likadant som för 20 år sedan var inget han trodde på; "Folks smak ändras och vi med den".

Humle. Humle är den enda ingrediensen till Guinness som importeras. Den köps in från hela världen; England, Tyskland, Tjeckien, Nya Zeeland, USA... "Vi letar efter hög-alfa-humle, oavsett sort eller härkomst, vi tillsätter den tidigt och är bara ute efter beskan.". Guinness Draught håller en IBU på 38-42, det varierar beroende på hur mycket syrlighet som man får ut från den rostade malten.

Någon frågade om man kunde tänka sig Ekologisk Guinness, det är ju inne med sådant nu? Vi fick bara ett svävande svar om att man alltid tittade på nya möjligheter för den svarta ölen och kom in på att produktutveckla ett så inarbetat varumärke - kunde man göra så mycket mer? Jodå, det kunde man. Just nu höll man i Dublin på att testa Guinness Mid-strengh, en fatvariant på 2,8% som var tänkt att passa den moderna livsstilen där det inte är okej att vara småberusad efter lunchen eller i bilen. Jag drack ett antal av denna och fann den mycket god och balanserad, även om den var lite blaskig i konsistensen. Kvävet gjorde den dock mycket krämigare och mindre blaskig än alla andra tvåkommaåttor jag druckit.

En öl som tagits fram för det här årets firande var Guinness 250 years anniversary stout, en starkare stout på 5%. Mer kropp, spår av sötma och en mycket större syrlighet än den vanliga och därmed mer lik annan irländsk stout. Helt okej, men importeras inte till Sverige.

Sedan kom vi in på det här med upphällningen och kvävet. Fergal gick nu igång i reklam-mode och förklarade att Guinness inte skulle vara en öl, det skulle vara en upplevelse "i 7 steg" som demonstrerades. Bryggeriet var en föregångare inom marknadsföring på många plan och att just "upplevelsen" var det centrala för deras framgångar.

Det är därför som Guinness Draught var den viktigaste produkten. Den säljs bara på en sorts fat, den måste gå genom bryggeriets egna fatanläggning i rätt tryck, serverars vid 6½° (Guinness Extra Cold vid 4°) , hällas upp på ett visst sätt med två minuters väntan mellan upphällningarna, i rätt sorts glas (de klockformade glasen finns såväl i glas som hårdplast och engångsmugg) och så vidare.

4 kommentarer:

  1. Pratade med Cuilan Loughnane idag (bryggare på White Gypsy, Templemore, Tipperary) och vi kom in på Guinness 250-årsfirande. Han kallade det för "the biggest non-event ever" och jag kan bara hålla med. Verkar av Din rapportering att Guinness har slagit igång stora trummaskinen vad gäller floskler och reklam. Det ska man ge dom en eloge för, för det är deras bästa gren nuförtiden.

    Under mina år som bryggare på Irland så märktes mest paniken i företaget. Vikande marknad och att yngre människor inte längre drack Guinness. Roligaste svaret var en flaska med vätepatron för klubbarna :)

    Några succéartade lanseringar har inte skett sedan Kilkenny i början på 70-talet samt uppfinnandet av den kvävetillsatta fatölen.

    I år skulle det ha bryggts ett antal olika jubileumsöl, men det stannade vid en eller två...ingen brydde sig.

    Som jag skrev i ett tidigare inlägg så finns det långt mycket mer intressanta bryggerier på den gröna ön. Upptäck dessa. Guinness är ju trots allt idag inte mer än den irländska varianten på stor stark och stor stark brukar inte få så här mycket plats hos Er ölbloggare.

    Upptäck Irland - res runt...det är värt det. Det finns mycket god öl och människorna är alltid trevliga!

    Thomas Bingebo
    Bryggare
    Oceanbryggeriet, Göteborg

    SvaraRadera
  2. Hehe.. skulle man komma in på den här bloggen för första gången med det utseende den har idag skulle man tro att det var en blog om Guinness i synnerhet och inte öl i allmänhet..

    SvaraRadera
  3. Jag provade precis att gå in på www.guinness.com men det fick jag inte.

    "Your age or location indicates you are not eligible to enter the site at this time.

    Tyvärr går det inte att tävla via denna webbsida eftersom tävlingen avgörs via SMS i Sverige. Skicka Guinness 250 till nummer 71 111 för att delta i tävlingen.Med vänliga hälsningar"

    Ovanstående tolkar jag som att de inte gillar svenskar. Någon som vet varför?

    SvaraRadera
  4. när jag var i dublin fick jag lära mig att guinness är en "seven gulps a pint", dvs. den bör drickas i ca. sju klunkar, eftersom småsippande slår bort de mjuka kvävebubblorna och gör ölet obehagligt beskt. dock poängterades att de sju klunkarna kan spridas ut, tidsmässigt.

    SvaraRadera