2009-06-22

Spendrups Mariestads Old Ox

Ungefär såhär minns jag att det var: På grund av ökande maltpriser sänkte Spendrups alkoholhalten på Mariestads Extra Stark från 7,2% till 6,9% under hösten/vintern 2008. I samband med det ändrades receptet en aning. När Systembolagets sortiment ändrades i april 2009 bytte den så också namn till Mariestads Old Ox.

Namnet kom från ett starköl som det riktiga Mariestads Bryggeri i Mariestad bryggde under sextiotalet. De fick i sin tur oxen från ortens stadsvapen.

Färgen är medel-guld; det fasta två fingrar höga skummet är luftigt och vitt. Lite skumrester på glaset.

Doften är söt och maltig med lite alkohol, mandlar, lite bitterhet och en aning av blött papper.

Smaken är frisk och maltig, lite neutrala bittra toner, lätt rostad malt i bakgrunden med toner av kokt kött, mineraler och sötmandel. Kroppen är medelstor. Eftersmaken har en långsamt växande bitterhet, lite salt köttbuljong och en aning alkohol.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är friska. Väskan är mjuk.

Om man nu nödvändigtvis ska dricka en stark eruolager (vår variant av amerikanarnas malt liquors), så är faktiskt det här inget dumt val: Den är inte så överdrivet tung som andra i klassen, och saknar i stort de konstiga kemiska bismakerna. Och oavsett vad Spendrups påstår: Det här är ingen bock!

Betyg: 3,5 rakt igenom. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 17:10 för 500 ml.

10 kommentarer:

  1. Vet du om det är Ok att byta namn och alkoholhalt på en produkt bara för att man ser att volymen viker.

    Finns det någon som kan fråga Systembolaget?

    SvaraRadera
  2. Det verkar som om man får göra så om man byter sin vara mot en snarlik – det var så man marknadsförde sig på nittiotalet.

    Rätt avdelning på Systembolaget borde vara ”Varuförsörjning”. Barbro Ström verkar vara chef där.

    SvaraRadera
  3. Slipper man de störande avlopps lukterna som man får ur en välslagen vanlig mariestad i denna?

    SvaraRadera
  4. Extra stark och Old Ox tycker inte jag låter snarlikt med dessutom annat recept och alkoholhalt.

    detta tycker jag borde vara något för småbryggarna typ nils oscar att påtala för SB.

    SvaraRadera
  5. @Anonym: Snarlik som i "ljus lager med högre alkoholhalt". Paradexemplet för dessa förändringar var Spendrups Millennium som först var en experimentell serie smaksatta öl som plötsligt blev deras lågprisserie.

    Jag hoppas att småbryggerierna redan känner till den här möjligheten.

    SvaraRadera
  6. Off topic: Min vän Martin Rundkvist skriver tydligen på en "Guide to the Pubs of the Linköping Area" - ni kanske skulle samarbeta?

    http://scienceblogs.com/aardvarchaeology/2009/06/beowulf_saves_the_royal_pub.php

    SvaraRadera
  7. @Johan A:Nu när jag postat min kommentar på hans site inser jag att hans pub-guide nog mest är en lek med ord.

    SvaraRadera
  8. min frisör tyckte han var en riktig findrickare när det gällde öl. jag frågade vad han drack då, och fick till svar: "mariestad's old ox"..

    no further questions, klipp mig!

    SvaraRadera