2009-05-06

Arboga Majbock

Arboga ja... Varumärket Arboga lanserades någon gång i början av 1990-talet då Pripps skulle göra en stark lager, som en elefantöl ungefär. Men givetvis inte starkare än 5,6 volymprocent (då 4,5 viktprocent) för det sa lagen. Så de försökte göra en öl som smakade mer alkohol än den egentligen hade. Spendrups gjorde en snarlik öl vid namn Bullephant. Jag vill minnas att båda garanterade maximal alkoholhalt i ölen.

När alkoholgränsen släpptes 1995 fortsatte Arboga vare märket för extrastark lager med varianter på både 7,7% och 10,2%. Den senare är bland det vidrigaste i ölväg jag recenserat – nästan hela burken åkte i slasken.

Vid sammanslagningen av Carlsberg, Pripps och Falcon 2001 såldes vissa av (framför allt Pripps') varumärkena ut till distributören Galatea som med dem startade fantombryggeriet Three Towns Indipendent Brewers. Arboga-serien var ett av dessa. Jag tror att det fortfarande är Carslberg som sköter själva ölbryggandet, jag har i alla fall inte fått några indikationer om något annat. Enligt Dempa som jag litar på bryggs den här av Åbro.

Hmmmf. Less geekin', more drinkin'!

Arboga Majbock är en maibock från Galatea på 7%.

Färgen är ljust brun med en dragning åt bärnsten. Det två fingrar höga skummet sjunker efter ett tag ner till en liten varmvit ring. Nästan inga skumrester på glaset.

Doften är skarp och söt med massor av malt och deg. Och så en ton av alkoholbaserat rengöringsmedel, bittermandel och en aning av jordgubbssylt.

Smaken är söt och maltig med lite värmande alkohol, bitter och söt mandel, rostade nötter och rätt kött. Kroppen är medel till låg. Den relativt korta eftersmaken är söt och rätt ren med alkohol, deg, nötter och en aning köttbuljong.

Kolsyran är medelstark med få och vassa bubblor. Vätskan är lätt för att vara en bock.

Inte så dålig som jag fruktat...

Betyg: 2,65. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyhet maj 2009 (just nu 35.603 flaskor kvar). Pris: 15:90 för 330 ml.

9 kommentarer:

  1. Kan upplysa herr Bark om att all Arbogaöl bryggs på ÅBRO Bryggeri.
    Enda undantaget är Arboga Vårlager, som faktiskt är bryggd på Jämtlands Bryggeri.

    SvaraRadera
  2. dempertz: Jag hörde detta om Jämtland ja. Tyckte väl att Vårlagern smakade lite som den svunna Jämtlands Valborg :) Riktigt bra öl!

    SvaraRadera
  3. Föreslår att nån undersöker hur Galatea lyckas med alla sina listningar på bolaget. Kan det
    ha och göra med att ena ägarens fru jobbar där eller att en tidigare kategorichef slutade på dagen och började jobba på Galatea 3 dagar efter man vunnit 5 fasta lanseringar, och så har det fortsatt. Det är inte frågan om OM
    utan när bomben briserar och man förlorar allt, med all rätt dessutom.

    SvaraRadera
  4. Finns det inga regler om att man ska ha ett bryggeri för att komma in med svenska öl på bolaget?

    Galatea och TT Brew.. är inga bryggerier, att ett Svenskt bryggeri brygger åt dom och tar volymen från riktiga bryggerier i Sverige är skandal!

    Varför skickar inte Jämtland och Åbro in sin egna öl om de nu gjort den och tar degen själva?

    SvaraRadera
  5. @Anonym: Jag har funderat en dl över det där, men tycker inte det är någon skillnad om det är ett "riktigt bryggeri" eller ett "fantombryggeri" som säljer öl tillverade av andra.

    Om man inte gillar sådana som TT/Galatea eller TOMP (Guldkällan) så kan man väl inte heller gilla Mikkeller eller Brooklyn?

    Åbro bryr sig nog inte heller om de får betalt av Systembolaget eller av Galatea så länge de får betalt.

    SvaraRadera
  6. Lite sent men kan du utveckla det med Mikkeller och Brooklyn? Har ingen av dem egna bryggerier utan bara är ett märke eller hänger det ihop på annat sätt som jag missar?

    SvaraRadera
  7. Mikkeller är bryggaren Mikkel Borg Bjergsø och ett litet kontor i Köpenhamn. De brygger all sin öl på olika bryggerier runt om i Europa och USA. Det nya danska bryggeriet Beer Here körs på samma sätt.

    Brooklyn har ett litet experimentbryggeri / visningsbryggeri i Brooklyn, men i stort sett all kommersiellt bryggd öl av det märket bryggs hos andra större bryggerier.

    SvaraRadera
  8. Bark. Att du inte bryr dig om mångfalden på bryggerier i Sverige utan tycker det är ok med att Åbro gör öl åt alla " fantombryggerier" är häpnadsveckade.

    Det är ju Åbros bryggmästare som brygger ölet inte Galateas.

    SvaraRadera