2008-11-12

Bulköl

Äntligen fick jag användning för den här bilden från i somras

En fråga tidigare i kväll var "
[...] vilka är era lättillgängliga favoriter? Vilka ser ni till att alltid ha några flaskor av?"

Mitt svar är ganska enkelt (på många plan): Jag har alltid hemma ljus budgetlager i styrkan 2,8% när jag vill ha något annat än mineralvatten eller Coca Cola Light till maten och inte känner att något starkare passar av olika anledningar.

Sedan har jag i stort sett alltid något slags stark/mellanöl ljus eurolager. Även det till mat (ibland i sällskap med snaps) där enkla smaker står i fokus. Och ibland är det faktiskt gott med bara "en vanlig kall burk öl". Var öl har sin tid!

Det enda kravet är väl att de ska vara rena i smaken och inte allt för söta - och då försvinner de flesta svenska kandidaterna.

Just nu är det Heineken, men tidigare har jag haft Carlsberg Hof och Tuborg Grøn hemma för detta ändamål.

Annars är det väldigt blandat och oplanerat: Det är ju inte så att jag kommer att få slut på öl helt plötsligt.

Senare tillägg: Det har varit en hel del Carls Special också.

10 kommentarer:

  1. Nej! Det finns ingen ursäkt för bulköl.. ;)

    Bättre är att ha lite De Koninck, Maredsous 6 eller tjeckist pilsner i reserv!

    SvaraRadera
  2. På den gamla goda tiden var Norrlands Guld 2.8 en räddare i nöden. Numera är nog Punk IPA det som brukar vara närmast till hands.

    SvaraRadera
  3. Nej har ingen sån öl men brukar alltid försöka ha Nils Oscar God Lager att bjuda på när vi har middagsgäster.

    SvaraRadera
  4. Min bulköl? Ja det är väl Sierra Nevada Pale Ale, BrewDog IPA och Bedarö Bitter. Jag är inte speciellt förtjust i ljus lager, så då har jag ju knappast något sådant hemma.

    SvaraRadera
  5. Tuborg Grön tycker jag har någon kemisk bismak som jag inte kan sätta fingret på. Smakar äckligt i största allmänhet och jag kan för mitt liv inte begripa hur de lyckats trolla fram ett sådant undermåligt öl med hjälp av jäst, humle och malt. Troligtvis en av de sämre eurolager man kan dricka enligt mig;-)

    Nej, "bulköl" är inget för mig så jag passar på allt vad Carlsberg, Heineken osv. heter.

    /Markus

    SvaraRadera
  6. • De Koninck
    • Jever Pilsener
    • Krušovice Černé 3,5%
    • Sierra Nevada Pale Ale
    • Weihenstephaner Hefeweißbier
    och de förra åren under sensommaren och hösten även:
    • Oppigårds Slåtteröl

    SvaraRadera
  7. Bulköl, vad menas exakt med det uttrycket?

    Öl jag ofta har hemma och som jag dricker hyfsat ofta i olika sammanhang:
    Grolsch, Mariestads, Småland mellanöl eller Bellman - gånger då jag vill släcka törsten efter innebandyn eller liknande, eller till sushin!
    Annars gör Bedarö Bitter, Red Seal, Adnamns the bitter och Weihenstephaner Weissbier (på sommaren) återkommande besök i min kyl

    SvaraRadera
  8. Brukar ha en del tyska pilsner såsom Rostocker Pilsener eller Warsteiner som "bulköl" hemma, tycker det funkar ganska bra.

    SvaraRadera
  9. Adnams The Bitter och Fuller´s London Pride är något av standardöl för mig.

    SvaraRadera
  10. Den nya tidens bulköl är ju i regel ekfatslagrat och håller en alkoholhalt på minst 10%.

    Öl av den typen skulle jag kunna dricka dagligen i flera månader utan att lagret sinar, medan däremot en krispig ljus lager som ju är fantastiskt god till de flesta maträtter måste inhandlas med viss planering.

    SvaraRadera