2008-08-13

Systembolagets nyheter oktober 2008 (fasta sortimentet)

Utan vidare omsvep: De här ölsorterna kommer vi minst att se i butikerna minst ett år, från 1 oktober:

Namn, alkoholhalt, storlek, modul ("kvotgrupp"), pris
Spotlight är från Krönleins...

15 kommentarer:

  1. Coors Light, så jag har väntat på den! Grattis Sverige! Milwaukee's Best då? I november kanske :)

    SvaraRadera
  2. Grymt skönt med rökportern från NO i det "fasta" sortimentet ett tag. Förresten var den inte dyrare som tillfällig?nu kostar den bara 24.
    Spännande med en dunkelweiss, det kryllar det inte direkt av på sb. Och nästan lite skönt att det inte är så många så kallade extremöl som bolaget annars nyligen fått febless för, i allafall som tillfälliga nyheter...

    SvaraRadera
  3. Btw så kommer rökportern att tappa sin årsmärkning och bara heta Rökporter.

    SvaraRadera
  4. Tycker nya fasta sortimentet ser betydligt intressantare ut än det som kom i våras. Nu återstår bara att se vilka öl som försvinner.

    SvaraRadera
  5. Brother Thelonius kommer vara riktigt härlig att kunna spontanköpa. Känns lite otippat att den hamnade i fasta sortimentet, men jag är definitivt inte den som klagar.

    SvaraRadera
  6. Nu skulle det vara intressant att veta vilka som kommer att försvinna ur ordinarie sortiment.

    SvaraRadera
  7. Om man kollar vilka som var nyheter i oktober 2007, så borde man kunna få en fingervisning. Enligt rykten så finns ju ölen kvar i 12 månader. Men det är nog inte 100%-igt

    SvaraRadera
  8. Äntligen en äkta oude geuze (osötat, opasteuriserat) i ordinarie sortimentet. Det är inget mindre än en milstolpe, tycker jag.

    Oud Beersel är förresten ett gammalt småskaligt bryggeri som för några år sedan hotades av stängning p.g.a. bryggmästarens höga ålder, men som räddades av två unga killar som är fastbeslutna att fortsätta traditionen.

    SvaraRadera
  9. Ja ölen finns kvar MINST 1 år men det är ju inte med automatik dom som försvinner efter ett år utan det borde väl vara dom som säljer dåligt eller?

    SvaraRadera
  10. Var är all brittisk bitter? Amerikansk IPA? Tysk kellerbier?

    Avgå, Anitra!

    SvaraRadera
  11. Ja det var bra på porterfronten men jag hade precis som du Bark gärna sett en eller ett par amerikanska IPA.

    SvaraRadera
  12. Men hjälp vad avslaget det här kändes då..

    SvaraRadera
  13. Johannes: Oud Beersel lade ned pga ett bråk mellan far och son då sonen hade sålt en gammal tramporgel till en turist utan att fråga pappan. En väldigt larvig orsak, dock lika tragiskt för den sakens skull.

    Roland och Gert som tog över Oud Beersel har ljugit folk rätt upp i ansiktet och hävdat att de brygger själva, men all deras öl görs på Boon och är ingenting anmärkningsvärt. En etikettöl helt enkelt.

    Dock är det förstås härligt att man kommer kunna köpa en vettig gueuze på bolaget utan att hänga på låset vid tillfälliga släpp!

    SvaraRadera
  14. @ Mr. Brettanomyces:
    Har du en källa för historien om sonen och tramporgeln? Det finns rätt mycket skrivet om Oud Beersel, men jag hittar inget som bekräftar det du påstår. I värdshuset Oud Beersel, som inte finns längre, stod det i och för sig en stor, vacker och värdefull orgel. Fast det var en sådan där tivoliorgel, vad heter det? – en vevorgel. Och den restaurerades och såldes till USA.

    Huruvida Oud Beerselöl är något anmärkningsvärt eller inte, låter jag vara osagt, men att det skulle röra sig om etikettöl är struntprat. Oud Beersel geuze är inte lika med Boon geuze i annan förpackning. Den lambik som Oud Beersel geuze är gjord av, bryggs hos Boon. Det stämmer, och det är ju ingen hemlighet direkt. Fast enligt vissa belgiska ölsajter är det faktiskt Gert Christiaens som brygger själv efter den gamla bryggarens egna recept. Jag vet inte om det är sant, men egentligen spelar det ingen roll. Vad det handlar om det är att killarna blandar och lagrar sin oude geuze själva. Så även om de möjligtvis inte är lambikbryggare, så är de i varje fall riktiga geuzeblandare. Och det är ingenting ohederligt med det. De Cam och Hanssens är också geuzeblandare som inte brygger sin egen lambik. Och förr i tiden fanns det, som de flesta vet, hur många som helst som arbetade på det viset.

    SvaraRadera
  15. Johannes: Till att börja med motsäger ditt andra inlägg ditt första. Jag antar att du har läst på vid det här laget. "Hotades av stängning men räddades..." är inte samma sak som när du nu säger att de blandar hos Boon. Det är ingenting att fajtas över, hursomhelst.

    Du kan fråga rätt många om hur det gick till när Oud Beersel lade ner. I Sverige torde Stene eller Johan på Akkurat kunna berätta, då de fått höra det i första hand. Fråga annars Frank Boon eller ägaren av Bier Circus i Bryssel som var en av Oud Beersel's största kunder. Eller så kan du kanske fråga Joris P Pattyn. Kris på Dolle hade hört samma orsak, när jag pratade med honom om det.

    Det som är fel är att Gert och Roland har stått och ljugit folk rakt upp i ansiktet sedan första början och hävdat att de brygger öl på gamla Oud Beersel. Jag vet fler som råkat ut för detta, och dessutom har de ljugit för mig personligen. Skillnaden är att Hanssens exempelvis inte hävdar sig vara ett eget bryggeri.

    Nuförtiden står det Boon på flaskorna, vilket det inte gjorde tidigare. Om du med blandare menar att de pekar på ett par tunnor standardlambik hos Boon och sedan får detta i flaskorna sina kan det kanske stämma. De har dock ingen särskild lambik som grund jämfört med Boon's andra produkter. Jämför Oud Beersel med De Cam där Karel blandar lambik från fler bryggerier än ett, i sina egna tunnor i egna lokaler.

    I slutändan måste vi ju säga att både Oud Beersel och Boon är trevliga produkter som gör oss glada när de dyker upp på bolaget.

    Det är bara tråkigt när två unga killar dyker upp och ser ut att vilja föra hantverket vidare, men det visar sig att de bara köpt ett märke som de försöker slå mynt av. De kör visningar, konferenser och sight seeing samt säljer öl från Boon med egna etiketter. Mer än så är det inte.

    Det värsta är alla gånger de stått och ljugit något rejält.

    Inköparen på Systembolaget visste inte ens att Oud Beersel bryggs på Boon, för övrigt...

    SvaraRadera