2008-06-08

Ölands Långe Jan

Obs: Bilden är ett hafsigt montage av en Långe Jan-etikett och en High Five!-flaska. Jag är inte ens säker på att jag säker på att jag inte har rätt flaskmodell.

En av Ölands Gårdsbryggeris mest kända och uppskattade öl, och så har jag inte druckit den? Men igår var det dags för deras amerikanska pale ale Långe Jan på 5%. Enligt etiketten är det Northdown och Amarillo-humle som använts.

Vätskan är aningen grumlig, färgen ljust bärnsten. Det beiga skummet upptar först i stort sett hela glaset, men sjunker längsamt till en mycket hård tre fingrar hög krona med fin krater. Massor av skumrester på glaset.

Doften är syrlig med aningar av vinäger och mängder av bitter humle. Söta toner finns också i form av fruktgodis, plommon och druvsocker. En lätt kemisk ton av bläck hittade jag med.

Smaken börjar med en hel massa frisk-syrlig humle. Tallbarr, citronsyra, skysås och citron-halstabletter. Den långa eftersmaken har ett bra bittert bett, citronsmaker och en behaglig aromhumle-fylld avslutning.

Kolsyran är mild till medium, bubblorna stora. Vätskan är mjuk, den lämnar en torr känsla i munnen efteråt.

En modig öl som hellre är framfusig än elegant. Betyg: 4.

6 kommentarer:

  1. De Ölands buteljer jag sätt på 50 cl flaska har faktiskt en annan form. Där återfinner vi en tjockare, sluttande och kortare hals på flaskan.

    För övrigt gillar jag den typen av flaskor skarpt, känns lite gammeldags men jag vet inte om det stämmer.....?

    SvaraRadera
  2. Sant, ölandsbuteljen är samma som oppigårds 50cl. Jag gillar dem skarpt och samlar på dem för mina hembryggningar. De känns gammeldags, men som du påpekar så har man ingen aninom om det verkligen är så. Illusionen går hem iaf. :)

    SvaraRadera
  3. Ska du ha en gammaldags flaska så ska du ha en vanlig brun 33 cl returflaska. De har i stort sett likadana ut sedan 30-talet. Innan dess gällde knoppflaska.

    SvaraRadera
  4. Där ser man!

    Även knoppflaskan var en stilig pjäs. Ofta tycker jag det ser ut som att de hade tjockare och rejälare glas till flaskorna på den gamla goda tiden.

    SvaraRadera
  5. klaas: Japp. Tekniken har gått framåt, så sent som i slutet av nittiotalet gjorde man returflaskroan ytterligare lite tunnare eftersom man fått bättre glas och smartare tillverkning. Några gran i varje flaska blir en hel del på en fullastad långtradare. Ett enkelt sätt att spara bränsle.

    Sedan använder ju nästan ingen den flaskan längre eftersom öl i profilglas och halvlitrar säljer bättre.

    SvaraRadera
  6. Svensk lager smakar bäst ut 33cl returflaska, så ska det vara. Tycker jag i alla fall.

    Brun förstås. ;)

    SvaraRadera