2008-05-23

Likadan öl hela tiden - hur gör man?

En del saker har jag faktiskt funderat över. Som Hur kan man vara säker på att en öl smakar likadant hela tiden?

Okej. Att jämföra mellan enskilda nya batcher borde vara rätt enkelt. Man tar två flaskor, smakar och jämför.

Men hur vet man att inte smaken sakta sakta under en längre tid "driver" så att den sakta, sakta, sakta blir sötare/beskare/starkare/svagare/... genom åren? Målet måste ju vara att en öl med samma namn och etikett ska vara konstant.

Det går ju att göra noggranna kemiska analyser. Men det är inget perfekt instrument: Vattnets smak varierar. Maltens smak varierar, liksom humlen. Och så reagerar jästen och lagringen olika på stegen innan.

Så om en humlesort ett år är lite krafigare (smakmässigt i färdig öl) än förra årets så får man tillsätta lite mindre, och kanske komplettera med en annan sort. Och om vissa mineraler i vattnet plötsligt sjunker gentemot andra under hösten så man får burtonisera vattnet med kemikalier.

Slutsatsen blir att det till sist måste vara en mänsklig provare som avgör om det "smakar som det ska". Men öl har i det flesta fall begränsad hållbarhet, så man kan inte veta att det blir som det var förr.

Eller?

Jo, man kan faktiskt det. Och i veckan lärde jag mig hur!

Det största amerikanska bryggeriet Anheuser-Busch fryser helt enkelt ner referensexemplar av ölflaskor (i alla fall Budweiser) med så kallad kryoteknik till riktigt låga temperaturer - typiskt under 150º C. Så tinar man upp den (på något kontrollerat vis) och så har man en öl som är exakt som den var när den frystes.

Anledningen till att jag vet det här plötsligt var att en medlem på BeerAdvocate fick chansen att jämföra en "Bud" från 2008 med en fryst från 1985.

Hans slutsats var ungefär att "Tja, de är faktiskt lite olika, men det kan nog bero på att de är tillverkade vid olika fysiska bryggerier. Eller så har man medvetet gjort vissa små förändringar.".

Lite imponerande faktiskt.

Den som vill läsa hela historien klickar här. Och den som vill se bilder från provningen klickar här.

Men några frågor finns kvar: Är det bara Anheucher-Busch som gör den här typen av smakarkiv? Gör några europeiska det? Några svenska?

4 kommentarer:

  1. 1. Varför skulle det göra nånting ifall smaken ändrade lite med tiden.
    2. Varför skulle någon bry sig ens det minsta ifall Budweiser har ändrat i smaken över 20 år? Budweiseranhängare (och många andra) bryr ju sig inte det minsta om smaken, det viktig är vad som står på etiketten.

    SvaraRadera
  2. Pröva gärna belgiska Duvel några gånger så upptäcker Du snabbt att ölsmaken ändrar sig över tiden. Från mycket bra öl till en grå sörja man önskade att man lämnat i butiken. Det går i vågor, vilket gjort att jag har slutat köpa denna dryck. Det är för mycket hasard

    SvaraRadera
  3. Du har ju skrivit tidigare om det här med råfrukt. Jag tänker då på majsen i Carlsbergs öl närmare bestämt. Jag har då aldrig hört någon hof-älskare uttrycka sig om någon skillnad i smak när de ändrade i receptet och man kan ju tycka att majs eller ingen majs är ett ganska stor förändring. :)

    Däremot så märker man ju själv när man köper exempelvis något av Dugges öl på Bishops arms att hoppsan, den här var inte riktigt lika god som förra gången (eller tvärtom). När det gäller små satser blir ju skillnaden väldigt lätt stor beroende på lite chansartade omständigheter antar jag.

    SvaraRadera
  4. Jag tror - utan att veta - att Dugges inte kör med Kryoarkivering av sina öl.

    Å andra sidan. Vill vi verkligen ha det? Är inte charmen med mikrobryggerierna att det är lite ojämnt?

    SvaraRadera