2008-04-21

Glasveckan: 1 Ölprovarglaset


Det här är första delen i min skola om ölglas. Jag börjar med den viktigaste glastypen för mig: Ölprovarglaset. Det är det jag använder på mina populära och uppskattade ölprovningar!

Internationellt går namnet under lite olika namn; tulip, sniffer och Schwenker är de vanligaste. På svenska har jag hört "stor kupa". Dess proportioner kan variera ganska mycket: Det kan vara högt och smalt som ett Duvel-glas, eller djupt insvängt som ett skotskt "tistelglas", men de viktiga detaljerna är att det ska ha en låg fot, en stor halvklotsformad botten och en hög "midja" som svängs ut vid kanten. Glaset får gärna vara tunt. Som alla ölglas för provning ska det helst vara helt rent från guldkanter, slipning eller reklamtryck.

Jaha ja, det ser ju snyggt och lite snobbigt ut, men gör det något för ölet? Frågan är såklart retorisk: Klart det gör!

Ölet får en stor yta mot luften, ett stort skum som inte blir speciellt högt, insvägningen samlar upp dofterna och förstärker dem. Den runda botten gör att man kan snurra kring vätskan en aning utan att den blir avslagen mot kanterna - ännu ett sätt att få igång dofterna. Den lilla foten kan man hålla i om ölen inte ska bli varmare, men man har också valet att hålla handen kring botten (som en cognacskupa) för att värma upp en kylslagen dryck.

Kort sagt: Det här är ett glas som avslöjar öl. Är det bra och välgjort så får man uppleva varenda doft och smak som någonsin går att hitta. Men är det ett slarvigt öl, kommer dåliga råvaror och okänsligt hantverk att avslöjas direkt med osammanhängande dofter och konstiga bismaker.

Glaset passar alltså bäst till öl med en rik och komplex doft- och smakflora: Amerikanska och belgiska välhumlade ales, belgiska och skotska starka ales, spontanjäst öl, tyska starka öl som doppelbock. Blandstilar och experimentöl dricks också gärna i detta glas.

Men det är givetvis inte ett glas som är perfekt till all öl:
  • Det är relativt lågt, så stora höga skumkronor bildas inte, vilket framför allt är viktigt för pilsner från Tyskland, Tjeckien eller Danmark
  • Glaset är ganska stort (typiskt 30-50 cl), vilket gör det olämpligt för de allra starkaste ölen, de över 10%
  • Glasets insvägning upptill och smala kant gör det olämpligt för tyskt veteöl, som behöver jättestort utrymme för skummet och möjlighet att hälla upp längs kanten
  • Samma argument för skummet, men för vissa belgiska fruktiga/gyllene öl vill man kunna störta ölet mot botten. Då fingerar den här inte heller optimalt
  • Det är inget glas om man framför allt vill släcka törsten, det kan vara knepigt att hålla i och den smala kanten kan kännas i vägen. Inget för engelsk bitter, mild eller amerikansk pale ale alltså
  • Den stora glasytan och tunna glaset gör att ölet snabbt kan ändra temperatur. För witbier och lager är detta inte önskvärt. Det är inte heller det speciellt bra om man vill skåla
Men misströsta inte... När jag är klar med den här virtuella studiecirkeln kommer vi att ha hittat lösningar på alla de här problemen och många fler!

Var handlar man de här glasen? Jag har två som jag för flera år sedan hittade på Duka, men jag har genom åren köpt upp ett par lådor på Stockholm Beer and Whisky Festival som vart annat eller vart tredje år har dem som provningsglas vilket ingår i entrébiljetten. Här är en länk till tillverkarens sida: Länk!

Över huvud har jag dålig koll på var man köper olglas. En del har jag köpt begagnade från krogar, andra från Myrorna och liknande, somliga i köks/presentbutiker eller på ölmässor. För några år sedan fanns en specialiserad alkoholglas-butik i Söderhallarna, Stockholms Södermalm men den verkar sedan något år tillbaka vara helt nedlagd. Där köpte jag en hel del roliga saker!

11 kommentarer:

  1. Monks Cafe har glas till försäljning och de har t om vettiga priser. Har köpt en bunt 1dl ölprovarglas där samt ett par duvelkupor.

    SvaraRadera
  2. En specialicerad glasbutik "Öl & Vin magasinet" finns på Karlbergsvägen 20, vid Odenplan i Stockholm. De har både neutrala och "officiella" glas.

    SvaraRadera
  3. Aha! Det blir ett stopp vid nästa besök.

    SvaraRadera
  4. Mycket bra artikel! Mer av det här, tack.

    SvaraRadera
  5. Fortsätt gärna skicka in exempel på inköpsställen, jag samlar ihop dem i slutet av veckan.

    SvaraRadera
  6. Ett litet tips bara...Stället vid odenplan är _svindyra_ jmf med t ex Monks. De har dock trevlig personal och ett bra utbud av glas, även för andra ädla drycker.

    SvaraRadera
  7. Riktigt kul läsning! Själv har jag bara en typ av ölglas så det får nog säkert bli ett par inköp till efter denna serie, framförallt för att se om det verkligen är någon skillnad (i en lekmans mun...).

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. SHBF säljer ju sina glas också:
    SHBF's webshop

    Dom är åtminstone helt rimliga i pris :) (6 st för 150 kr)
    Annars känns väl monks café som det alternativet med flest glas till rimligast pris.

    SvaraRadera
  10. Monks Café har nämnts ett par gånger, men de har bara märkesglas med logotyper så vitt jag kan se. Det är en smaksak förstås, men hemma föredrar jag neutrala ölglas. Det är ytterst få ölsorter jag dricker så pass ofta att det känns intressant med ett eget glas.

    SvaraRadera