2008-04-14

Araucana Negra

Nu blir det egentligen helt fel.

Det finns en tumregel för hur man ska prova öl: Från ljust till mörkt, från svagt till starkt.

Och nu dricker jag en Bock efter en Doppelbock, alltså en svagare variant efter den starkare varianten jag just drack. Å andra sidan... Ni som läser det här i bloggen får ju läsa det i rätt ordning i alla fall. Okej då.

Ni gissar rätt: Argentinskt öl, klassiskt tysk stil. Cerveza Artesanal Araucana Negra (tipo Bock). "Bock" är väldigt förenklat en lageröl med extra malt och därmed djuphet, mörker, sötma och alkohol. Drar man i ännu mer malt och jästid blir det en Doppelbock.

Färgen är mycket mörkt brun, vätskan klar. Det fingertjocka ljusbruna skummet är fast och medelluftigt. Precis som det ska vara.

Doften är lätt och rostat maltig. Söta toner av kaffe, rostade nötter och en mycket lätt bitter ton.

Smaken är torr och lätt rostad. Söta toner av kaffe, rostade kastanjer och nötter. Lätt bittra toner med en aning bitterhet. Eftersmaken är lyxigt krämig med söta-torra toner av pecannötter, mocca-grädde och sötmandel. Slutet adderar en liten aning alkohol.

Kolsyran är medelstark; massor av små små bubblor. Vätskan är aningen tjock och mjuk i munnen.

En enkelt men exakt utförd Bock som inte alls skäms för sig. Kanske inte lika bra som originalet i stilen, Einbecker Ur-Bock Dunkel, men den är inte långt efter: Betyg A- 4,1.

7 kommentarer:

  1. kom bara att tänka på en sak ngn annan tog upp i ett tidigare inlägg, angående upphällning och typ av glas.
    vore väldigt kul att höra dina åsikter/erfarenheter/vanor angående just upphällning och temperatur(mer än glas kanske) i något inlägg.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med.
    Och kanske få lite tips var man kan köpa riktiga ölglas. Jag jagar ständigt på Blocket och Tradera (köpte två st. Duvelkupor ikväll faktiskt) men utbudet har mer att önska. Jag vet att man kan beställa från Belgien: http://shop.belgianshop.com/ men det känns bara trassligt och dyrt.
    HJÄLP!!

    SvaraRadera
  3. Jag vet. Jag har själv skissat på något slags "Ofiltrerad ölskola". Men jag är den jag är och vill göra saker ordentligt och genomarbetat. Jag blir smickrad av ert beröm.

    Men som sagt. Jag har skissat och ska försöka få igång det hela i helgen. Tanke på saker att ta upp:

    * Glas
    * Upphällning
    * Grundläggande öltyper
    * Fördjupning öltyper
    * Råvaror
    * Tillverkningsprocessen

    De senare har jag inte alls någon full koll på idag, men det ger sig väl.

    Ha också lite förståelse: Jag har inte oändligt med ork eller tid. Att skriva in en recension går rätt fort, att skriva något mer genomtänkt tar tid.

    SvaraRadera
  4. Det låter kanon.
    Ta det lugnt och gör det i din egen takt så blir det bäst.

    SvaraRadera
  5. håller med föregående talare. och passar på att tipsa denne om två svenska webshops med hyffsat stort utbud av ölglas:

    http://www.monkscafe.se/
    http://www.barshopen.se/

    god natt

    SvaraRadera
  6. Ett tips till: Öl- och Vinmagasinet i Stockholm. Där köpte jag ölglas av den här typen för någon månad sedan.

    Ingen nätbutik dock, så vitt jag vet.

    SvaraRadera
  7. Tackar.
    Äntligen kan det bli lite ordning i vitrinskåpet. Och riktiga glas till ölen. Gött!!

    SvaraRadera