tag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post8815339332281273755..comments2024-03-17T17:26:12.898+01:00Comments on Ofiltrerat - en öldrickares tankar: Om Plato, upphällning och skumMagnus Barkhttp://www.blogger.com/profile/14700081547823341666noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-76218753101296468392010-12-27T21:01:22.834+01:002010-12-27T21:01:22.834+01:00Skulle inte vilja påstå att mäta stamvört i Plato ...Skulle inte vilja påstå att mäta stamvört i Plato skulle vara förlegat. Det är helt klart det vanligaste sättet att mäta och ange extrakthalten i vört på. I storbritannien och på Irland använder man dock det äldre "gravity", och detta följde med in i hembrygarekretsar och vidare till "craftbreweries" i USA. Det används alltså av en ganska liten andel inom ölvärlden. Att så många ölentusiaster har sitt fokus på dessa småbryggerier kan dock leda till missuppfattningen att detta skulle vara den rådande (eller nyare)standarden.<br />Det är dock helt riktigt att angivelse av alkoholhalt nu har trängt ut stamvörtstyrkan från etiketterna. Men det är fortfarande vanligen Plato man använder när brygerier beskriver ölet närmare.Callenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-89154155551324406102010-12-27T13:10:00.864+01:002010-12-27T13:10:00.864+01:00Visst är OG och FG ett sorts mått på sockerhalten,...Visst är OG och FG ett sorts mått på sockerhalten, men det står ju för Original Gravity och Final Gravity. Densiteten. Alkoholen i det färdiga ölet stör mätningen. Man mäter förjäsningsgrad, och kan räkna ut alkoholstyrka och restsocker med det.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-62783272944522431482010-12-23T21:47:46.500+01:002010-12-23T21:47:46.500+01:00Jag har märkt med IPAs att de riktigt humliga ofta...Jag har märkt med IPAs att de riktigt humliga ofta lämnar väldigt mycket lacings (finns det nått bra svenskt ord? skumgardiner?), gärna "klumpvis".Johanhttps://www.blogger.com/profile/13673408104212198176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-51294862720122599472010-12-23T21:06:50.301+01:002010-12-23T21:06:50.301+01:00@Anonym: Tackar! Jag känner att jag får läsa på oc...@Anonym: Tackar! Jag känner att jag får läsa på och återkomma.Magnus Barkhttps://www.blogger.com/profile/14700081547823341666noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-33906065363025008742010-12-23T20:11:33.198+01:002010-12-23T20:11:33.198+01:00Delen angående plato stämmer inte.
Plato är ett sä...Delen angående plato stämmer inte.<br />Plato är ett sätt att mäta stamvörtstyrkan (mängden extraherat socker i en vört) där en plato är en viktprocent socker.<br />I öl är det maltos som till största delen står för den jäsbara delen av sockret, inte sukros. Men plato inkluderar även dextrin som med vanliga jästsorter inte är en jäsbar sockerart.<br /><br />Om det finns sukros i öl är det i extremt små mängder eller så är det en tillsats.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-83909901016504703602010-12-23T17:12:09.133+01:002010-12-23T17:12:09.133+01:00@Ny läsare: Alla mina recensioner av amerikansk öl...@Ny läsare: Alla mina recensioner av amerikansk öl finns <a href="http://www.ofiltrerat.se/search/label/USA" rel="nofollow">här</a>. Tänka sig, 96 stycken. <br /><br />Några favoriter genom året fritt ur huvudet: <br /><br />* <i>Pizza Port Hop 15</i><br />* <i>North Coast Red Seal</i><br />* <i>Brooklyn Brown Ale</i><br />* <i>Stone Ruination IPA</i><br />* <i>Sam Adams Imperial Hallertau Pilsner</i>Magnus Barkhttps://www.blogger.com/profile/14700081547823341666noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-70031273844047121482010-12-23T16:23:08.300+01:002010-12-23T16:23:08.300+01:00Tack för en mycket bra blogg.
Jag har en allmän fr...Tack för en mycket bra blogg.<br />Jag har en allmän fråga och undrar om du har tips på dina favoriter bland amerikansk öl.<br /><br />Mvh<br />Ny läsareAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-23469255536700097212010-12-23T15:45:41.663+01:002010-12-23T15:45:41.663+01:00Det ar lugnt, ar tacksam for svaren och pa det har...Det ar lugnt, ar tacksam for svaren och pa det har sattet far fler manniskor en dos av intressant kunskap!Simonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-42139593598105006072010-12-23T13:44:39.881+01:002010-12-23T13:44:39.881+01:00Bra inlägg!
Själv tycker jag det är lysande när e...Bra inlägg! <br />Själv tycker jag det är lysande när etiketten har både OG och FG, då får man en känsla för hur utjäst ölet är. Borde vara en självklarhet för alla mikrobryggerier att dela med sig av så mycket info det går på etiketten.Ulricnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-75620276408051896372010-12-23T13:10:15.884+01:002010-12-23T13:10:15.884+01:00Där kom en hel skur med kunskaper jag inte hade in...Där kom en hel skur med kunskaper jag inte hade innan. Bra gjort och tack så mycket!Richard Lindbladnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-79218585467918885722010-12-23T11:22:51.461+01:002010-12-23T11:22:51.461+01:00Ett utav de mest nördigaste inläggen på länge. TAC...Ett utav de mest nördigaste inläggen på länge. TACK!Fader Fou Rahnoreply@blogger.com