tag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post3103998116465583176..comments2024-03-17T17:26:12.898+01:00Comments on Ofiltrerat - en öldrickares tankar: Omnipollo LeonMagnus Barkhttp://www.blogger.com/profile/14700081547823341666noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-71738245566495117072011-05-21T00:02:53.291+02:002011-05-21T00:02:53.291+02:00Då kommer överkursen då ;)
Vinjäst är mycket rikt...Då kommer överkursen då ;)<br /><br />Vinjäst är mycket riktigt Saccharomyces cerevisiae den också, fast ganska långt från de strängar/stammar som används för överjäst öl. Riktig s.k. champagnejäst och en del ciderjäst (vilket vi hittils glömt nämna)är dock av typen Saccharomyces bayanus.<br /><br />Saccharomyces pastorianus (lagerjästen) är en spontant uppkommen hybrid(korsning) mellan Saccharomyces cerevisiae och bayanus.<br /><br />Artbegreppet inom Saccharomyces är ganska komplicerad och förvirrat, och man talar ibland istället om en grupp "Saccharomyces sensu strictu" som inte har särskilt tydliga "arter" utan kan betraktas som ett kontinuerligt nät av olika stammar med vissa tydliga ytterligheter motsvarande de vi kallar arter.<br /><br />Sake-jäst är också av typen cerevisiae, men inte helt oväntat kraftigt genetiskt (och egenskapsmässigt) skild från de andra stammarna som främst är av europeiskt ursprung.<br /><br />Det finns även andra jästsorter och drycker/öl som man ofta glömmer (kanske för att de är från Afrika och Sydamerika?) där bl.a den helt annorlunda Schizosaccharomyces jästen är vanlig. Frågan är när de amerikanska mikrobryggerierna och Mikkeller skall kasta sig över dessa....<br /><br />/CalleCalleTnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-47648799451193381932011-05-20T19:48:00.514+02:002011-05-20T19:48:00.514+02:00Bara klargöra lite - hade vört i datorn på brygger...Bara klargöra lite - hade vört i datorn på bryggeriet :) som medförde vissa felslag. <br /><br />Håller med Bark och Marc till viss del men som kvalificerad traditionalist (kan enligt vissa sägas tråkmåns) men med viss Pythonesk humor så finns det tre jäst-strängar som öl brygges med:<br /><br />Saccharomyces cerevisiae - "alejäst", samma typ som bakjäst men mindre "aggresiv".<br />Saccharomyces pastorianus - "lagerjäst", tidigare känd som Saccharomyces carlsbergensis.<br />Dekkera/Brettanomyces - "lambicjäst" eller spontanjäst, som finns vad jag vet i fem-sex varianter.<br /><br />Vin däremot jäses antingen på det fina sättet med naturlig vild-jäst som befinner sig naturligt i skalet på druvan, eller tillsätts jäst olika typer (som passar vinjäsning), vad jag vet av "alejäst", Saccharomyces cerevisiae .<br /><br />Men jag vet inte vad champagne-jäst är, men det kanske bara är en vanlig alejäst i grunden?<br /><br />Eller kanske man blandat i vanlig hederlig bakjäst som om jag minns rätt Anchor Steam använde från början :)<br /><br />Rätta mig gärna - jäst är kul och gör bra drycker oavsett om det är öl, vin eller i vissa fall saké.<br /><br />Bryggare Bing OceanBryggare Bing Oceanhttp://www.oceanbryggeriet.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-8398710343612661382011-05-20T16:32:41.545+02:002011-05-20T16:32:41.545+02:00Jag brukar hävda att "öl är en alkoholdryck d...Jag brukar hävda att "öl är en alkoholdryck där huvuddelen av alkoholen kommer från jäst mältat spannmål."<br /><br />På det sättet kan man utesluta sake (inte mältat) och rena mjöd (jäst honung).Magnus Barkhttps://www.blogger.com/profile/14700081547823341666noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-86196373779191552462011-05-20T15:58:12.363+02:002011-05-20T15:58:12.363+02:00Utan att vara någon jästexpert skulle jag tro att ...Utan att vara någon jästexpert skulle jag tro att det finns en mängd olika jästsorter (bland annat naturligt i luften) som kan jäsa allt möjlig. Och att de varianter som odlats fram för att passa till öl eller allmännt används till öl kallas för öljäst och motsvarande för vin kallas vinjäst. Lite som ölflaskor och vinflaskor - de har fått sina namn pga syftet och användingsområdet snarare än att de definierar drycken som fylls i dem (utan att för den delen vara samma sak). <br /><br />Sen som Bing säger finns det hybrider i form av blanddrycker (kan ha maltbas, vinbas, spritbas...) och det där berör ju alkoholskatt, tullregler etc så det finns olika produktklasser som allt klassas enligt:<br />http://taric.tullverket.se/taric/bin/tagSokNr.cgi?n=22&lang=SV&d=20110520<br /><br />Någon som är bättre påd etta får gärna rätta mig om jag har fel.Marcnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-18239470233847823352011-05-20T14:32:31.668+02:002011-05-20T14:32:31.668+02:00Vad jag menar (Bryggare Bing) och frågar om inte u...Vad jag menar (Bryggare Bing) och frågar om inte undrande har rätt i sin fråga angående vad som är vad? Men jag håller med Marc i sak - men finns det inte hybrider som kan vara både och?<br /><br />///Bingoceanhttps://www.blogger.com/profile/17829315982842952720noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-79303373917024441832011-05-20T14:29:51.390+02:002011-05-20T14:29:51.390+02:00Är vinjäst och öljäst alltså samma sak? Men att de...Är vinjäst och öljäst alltså samma sak? Men att det är råvorna som styr.<br /><br />Mer Undrandeoceanhttps://www.blogger.com/profile/17829315982842952720noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-34543580534970093912011-05-20T11:15:48.746+02:002011-05-20T11:15:48.746+02:00Hej Undrande,
Det som avgör om det är öl eller vi...Hej Undrande,<br /><br />Det som avgör om det är öl eller vin är vad det är som jäser, inte vilken jäst det är. Är det malt som jäser är det öl och är det druvor som jäser är det vin.<br /><br />Mvh<br />MarcMarcnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-2408865448961445932011-05-20T10:02:52.012+02:002011-05-20T10:02:52.012+02:00När upphör en öl att vara öl eller blir ett maltvi...När upphör en öl att vara öl eller blir ett maltvin? Öljäst måste väl vara viktigt? Finns det druvöl?<br /><br />UndrandeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-71033052805947378202011-05-20T09:25:47.899+02:002011-05-20T09:25:47.899+02:00Låter som en spännande öl, jag gillar tanken på hu...Låter som en spännande öl, jag gillar tanken på humle-kottar och champagne-jäst i samma öl. Detta inlägg länkar vi upp på vår Öl-startsida.Tomas på SocialMedier.sehttp://www.socialamedier.se/olnoreply@blogger.com