tag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post2267655097197435326..comments2024-03-17T17:26:12.898+01:00Comments on Ofiltrerat - en öldrickares tankar: Balanserat bedömande (bias)?Magnus Barkhttp://www.blogger.com/profile/14700081547823341666noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-23738133933211214292012-12-18T12:52:16.061+01:002012-12-18T12:52:16.061+01:00En kul experiment skulle vara att du betygsätter ö...En kul experiment skulle vara att du betygsätter öl blind, dvs att du inte ser på flaskan, vet inte ABV, etc... Enda info du skulle kunna få är ölstilen. Experiment ska helst göras på öl du har redan recenserat så att du kan jämföra resultat. Det som kan vara knepig är att jag tror att utseende är en del av betyg...Etiennenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-10511077115146344802012-12-16T13:32:44.073+01:002012-12-16T13:32:44.073+01:00Man kan fråga sig vad jag egentligen har mot stark...Man kan fråga sig vad jag egentligen har mot starka öl? Det beror helt enkelt på att jag tycker om att dricka öl - inmundiga vätska alltså. Och är ölen stark blir man så full av en pint. <br /><br />Det är därför jag är så förtjust i engelsk bitter och mild. Magnus Barkhttps://www.blogger.com/profile/14700081547823341666noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-80907937968976477492012-12-16T06:48:07.618+01:002012-12-16T06:48:07.618+01:00Hej! Väldigt intressant som vanligt. Har sedan en ...Hej! Väldigt intressant som vanligt. Har sedan en längre tid suttit med en text om just alla de synpunkter som nämns i både artikel och kommentarer, och några till, och det här ger ytterligare stoff till den. Och utan att vara matematiskt lagd - imponerad av grafen! Jag tror dessutom att smakvolymen - kanske i motsats till smaknyansen - ligger bakom en hel del av den framväxt av ölkultur som vi sett de senaste åren. Lite som inom vinvärlden där amerikanska chardonnayer och dito zinfandlar lockade många nya vinälskare. Då kunde många helt enkelt hitta de smaker som de tidigare bara hört talas om - nyanserna gav vika för smakvolymen. Det allra bästa är såklart när man klarar av konststycket att hå både och. /JoelJoelhttp://www.beersweden.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-87120191365247261512012-12-15T19:07:01.244+01:002012-12-15T19:07:01.244+01:00Glöm inte heller tillfälle och miljö som mycket vä...Glöm inte heller tillfälle och miljö som mycket väl kan spela in. En annan sak man inte ska glömma är att starkare öl oftast klarar sig bättre när den misshandlas via transporter, varm förvaring samt ålder. Här har många starkare och kraftigare öl fördelen att de tom kan utvecklas positivt ju längre tiden går. <br /><br />En annan aspekt är att man egentligen inte kan jämföra öl betygsmässigt mellan olika öltyper (och därmed alkoholhalt, färg etc) på ett rättvist sätt. En standard iskall ljus lager kan passa ypperligt i sommarvärmen medans Imperial Stouten knappt är sväljbar och vice versa en kall fuktig höstkväll till gorgonzolan.Henrikhttps://www.blogger.com/profile/07237543619820327054noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-32142771537651359112012-12-15T09:54:35.477+01:002012-12-15T09:54:35.477+01:00Man kan kanske också tro att de alkoholstarkare öl...Man kan kanske också tro att de alkoholstarkare öl som testats inte är av typen 7,2 lager på 50clburk, vilket ju naturligtvis hade gett ett annat betyg. Det är vanligare med en balanserad god lager runt 5% än en runt 7%. Urvalet av öl är väldigt varierat även om inte de allra sämsta kanske testas i samma utsträckning som de allra bästa.Björnhttps://www.blogger.com/profile/03727487029659112755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-20404668171599908262012-12-14T21:58:16.371+01:002012-12-14T21:58:16.371+01:00svår fråga, men tror att rent yttre omständigheter...svår fråga, men tror att rent yttre omständigheter (abv, pris, fat/flaska, ljus/mörk etc) har mycket större inverkan på omdömet än vad man kanske i förstone tror. att kunna uppskatta en svår och stark öl kanske bara det uppfattas som kunnigt och kompetent, inte minst i recensentens självbild. sen är det nog överhuvud förvirrat när det gäller värdepreferenser och -skalor. många nämner "komplexitet" - men är detta något i sig bra? kan "komplexitet" inte lika gärna vara en nackdel?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-88116737428186050872012-12-14T20:06:40.936+01:002012-12-14T20:06:40.936+01:00Alkohol är väl i sig en smakbärare som lyfter upp ...Alkohol är väl i sig en smakbärare som lyfter upp ölet och dess smaker? Det känns spontant dessutom som att en svagare öl är mer ömtålig och inte fixar en mer komplex smakbild som en starkare öl gör. Om ölen upplevs mer komplex är det kanske enklare att ge den ett högre betyg?Richard Lhttp://www.beerexpo.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-83650417710386270612012-12-14T18:31:23.553+01:002012-12-14T18:31:23.553+01:00Det kanske helt enkelt är så att det är lättare at...Det kanske helt enkelt är så att det är lättare att göra en god öl om den är alkoholstarkare. För det finns väl inget som säger att fördelningen mellan goda och mindre goda öl är likadan för alkoholsvaga öl som för alkoholstarka. Det vill säga, det kan mycket väl vara så att alkoholstark öl i högre utsträckning är god.Johanhttps://www.blogger.com/profile/13673408104212198176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-53424574986145936922012-12-14T17:20:29.973+01:002012-12-14T17:20:29.973+01:00Håller med, det ser ganska spritt ut. Skulle vara ...Håller med, det ser ganska spritt ut. Skulle vara kul att se hur betygen skulle fördelas i relation till öltyp. De råfruktslager som recenseras här brukar få förvånansvärt höga betyg, typ "bra för att vara råfruktslager, amerikanskt vatten" etc..Fnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-56672273388921471342012-12-14T16:50:46.731+01:002012-12-14T16:50:46.731+01:00Kan bara instämma med föregående inlägg. Alkoholen...Kan bara instämma med föregående inlägg. Alkoholen ger kropp åt ölet.Jamför med Brew Dogs Nanny State som är aloholfri samt Brwdogs Rip Tide som är ganska alkoholstark. Man märker skillnaden tydligt.<br />Sven-David SvenssonSven-David Svensssonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-77906021206569556082012-12-14T16:19:25.167+01:002012-12-14T16:19:25.167+01:00Upp till en viss gräns - självklart. Grunden för h...Upp till en viss gräns - självklart. Grunden för hela grejen med alkoholhaltiga drycker (bortsett från den angenäma salongsberusningen) är ju att alkohol liksom fett är ett utmärkt lösningsmedel. Det är alkoholen som bär smaken.Johan Ahttps://www.blogger.com/profile/10908066751077487536noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-86351148915952891972012-12-14T15:37:57.111+01:002012-12-14T15:37:57.111+01:00De smakar mer i alla fall. Det är svårt att göra e...De smakar mer i alla fall. Det är svårt att göra ett bra alkoholsvagt öl.Pulsatoriushttps://www.blogger.com/profile/06142875877658797467noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-53808911331489632672012-12-14T15:37:47.552+01:002012-12-14T15:37:47.552+01:00Ingen aning, det här är en sorts matematik som jag...Ingen aning, det här är en sorts matematik som jag egentligen inte kan. Magnus Barkhttps://www.blogger.com/profile/14700081547823341666noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6852752471231331932.post-60975527797046019962012-12-14T15:18:28.819+01:002012-12-14T15:18:28.819+01:00Fast det där ser ju relativt spritt och fint ut än...Fast det där ser ju relativt spritt och fint ut ändå. Vad har du för r2 på linjen, ser spontant inte heller signifikant ut? Så... Bra jobbat!<br /><br />Och... Starkare öl är i mina ögon oftare godare än svagare.Anonymousnoreply@blogger.com