2018-03-10

Mohawk Barleywine

De arkeologiska utgrävningarna i skafferiet går allt djupare – nu är jag nere i hösten 2010. I flaskan: Barleywine från Mohawk som då var ett fantombryggeri där Stefan Gustafsson och Wicked Wine tog fram recepten som den här gången bryggdes hos Sigtuna Brygghus.

Denna engelska barleywine har inspirerats av en skotsk imperial ale från 1835. 10,5 %.

Färgen är mörkt brun, vätskan något oklar. Det fingertjocka skummet är beige, och det sjunker snabbt ner utan att lämna några rester efter sig.

Doften är söt och stark. Russin, fikon, katrinplommon, starkvin och lite brandy. En aning klor i bakgrunden.

Smaken startar överraskande beskt, men det går över. Torkade frukter och bär, russin och mogen ost. Lite brandy och en långsamt avklingande intensiv sötma. Medelstor kropp. Alkohol i den sträva/astringenta eftersmaken liksom lite kemikalier, kokos och mörkt bröd. Rå alkohol i slutet liksom läder och knäck.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna är mjuka och långlivade. Vätskan är åt det lättare hållet, men också sträv.

Nej, 7,5 år i skafferiet var för länge för denna öl. Den fina doften höjer dock betyget.

Betyg: 3,25. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsnyheter hösten 2010 (slutsåld). Pris: 36:40 för 330 ml. Bäst före: 2013-06-30 (tapp 40).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar