2017-02-28

Systembolaget: Antinyheter mars 2017

Bild: Michael Stern
Licens: [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons
Djungelns lag är hård i Systembolagets hyllor. En in - en ut. Och då det varit relativt många nyheter i det fasta sortimentet den här gången så blir det relativt många som åker ut. Ingenting är heligt. Men fram till 1 mars 2017 går det fortfarande att beställa alla dessa styckevis till alla butiker.Därefter hamnar de i beställningssortimentet.

Varunummer, namn, förpackning.
Personligen är jag mest tacksam för att Backens Mild inte är med på den här listan. 

2017-02-26

Glasteori


En bloggpost som jag gärna rekommenderar… Den handlar om varför olika (öl)smaker upplevs olika ur olika glas. BeerBro' Blog: Storleken och formen har betydelse.

Brewdog Rye Hammer

Brewdog? Jag har i princip alltid några burkar Dead Pony Club hemma, men i övrigt dricker jag mycket mindre och färre öl från dem än för 10 år sedan. Varför? Tror det beror på den ökade tillgången på öl från när och fjärran.

Men nu blir det en tillfällig lansering från dem, en i serien med variationer av DIPAn IPAn Jack Hammer, Hammer Heads: Rye Hammer som bryggts med råg. 7,2 %.

Färgen är ljust guld, färgen är i stort sett klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt, och det sjunker snabbt ner till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är rustikt besk med mogen grapefrukt, metall, rågbröd och fruktgodis. Den har något slags jordig orenhet i bakgrunden.

Smaken är tjock och besk. Den är dessutom rätt så maltig med brödig sötma, grapefrukt-humle, muskotnöt och beska örter. Stor kropp. Eftersmaken har het alkohol, och en rivig beska, söta citrusfrukter, grönpeppar, ingefära och syrligt citrongodis. Avslutningen är halvsöt med besk grapefrukt, gröt och lantbröd.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna är långlivade. Vätskan är medeltjock.

En gammaldags DIPA IPA med en trevligt kryddig ton från rågen.

Betyg: 3,18. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 17 februari 2017 (lagerstatus). Pris: 27:20 för 330 ml. Bäst före: 10/12/17. Text på undersidan: RYE IN YOUR EYE.

2017-02-25

Systembolaget: Småskaliga lokala nyheter mars 2017


1 mars 2017 kommer dessa öl att börja säljas i det lokala småskaliga sortimentet. Området ger en indikation om var de kan hittas på butikshyllorna. De öl som finns i depån kan beställas till alla butiker.

Nummer, namn, område, i depå?
  • 31530, Lilla Ölfabriken Humlemästarens Lager, Malmö kommun, ja
  • 31537, Åre Bryggcomagni Table Beer, Åre kommun, ja
  • 31513, Örebro What Gose Around..., Örebro kommun, ja
  • 31536, Ekeviken Fårö Saison, Gotland, ja
  • 31525, Wapnö Winö Saison Tomat, Halmstads kommun, nej
  • 31517, Möllys Backyard Smoothie Rabarber Hallon, Eskilstuna kommun, nej
  • 31515, Vega Reko Pale Ale, Göteborgs stad, ja
  • 31538, Barlingbo Sockenöl Ale , Gotland, ja
  • 31546, Burgsviks Citra, Gotland, ja
  • 31524, Pax Origo, Eslövs kommun, nej
  • 31544, Burgsviks Ale, Gotland, ja
  • 31519, Den Bryggande Holländaren Toast to You AKA Rye-Cycled Rye Pale Ale, Gnesta kommun, ja
  • 31511, LIPA Ljusdals India Pale Ale, Ljusdals kommun, ja
  • 89817, Train Station Shipfaced IPA, Knivsta kommun, ja
  • 31520, Emmaboda IIPA Imperial India Pale Ale, Emmaboda kommun, ja
  • 31542, ÅBC Wallonia Belgian Style IPA, Åre kommun, ja
  • 31528, South Plains Funkyland Fermentationists Mister Brown, Malmö stad, ja
  • 31516, Skedemosse Gårdsbryggeri Dunder Scottish Ale, Borgholms kommun, nej
  • 31521, Falu Röd Ale, Falu kommun, nej
  • 31518, Beerbliotek Lovechild Sour Saison, Göteborgs stad, ja
  • 31531, Lilla Ölfabriken Maskinistens Svarta IPA, Malmö kommun, ja
  • 31523, Lidbhy Gård Murgese Stout, Norrtälje kommun, ja
  • 31532, Barlingbo Lauters Fårö Malört, Gotland, ja
  • 31540, Evil Twin Imperial Biscotti Break, Partille kommun, ja
  • 31534, Barlingbo Helgedomen, Gotland, ja
  • 31547, Ängöl Fyrahundra Barleywine (2 flaskor Romfat, 2 flaskor Bourbonfat, 1 flaska Blend), Kalmar kommun, nej

Jag beundrar kreativiteten bland Sveriges bryggare. 

2017-02-24

Systembolaget: Små partier 17 mars 2017

Bild: Beerbliotek.
De här ölen dyker tillfälligt upp hos Systembolaget 17 mars 2017:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Medelliterpris: 132:00. Medelalkoholhalt: 7,6 %.

2017-02-23

Systembolaget: Små partier 3 mars 2017


De här ölen dyker tillfälligt upp hos Systembolaget 3 mars 2017:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
 Medelalkoholhalt: 7,9 %. Medelliterpris: 150 kr.

Brewski Barbarian IPA

Helsingborgsbaserade Brewski har nyss släppt ett par öl, vars namn verkar inspirerade av filmfigurer.

Jag fick tag i en av dem i helgen, den amerikanska IPAn Barbarian IPA som är bryggd med laktos och har alkoholhalten 6 %.

Färgen är ljust gyllengul, vätskan något grumlig. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt, och det sjunker sakta ner lämnandes lite rester på glaset.

Doften är påtagligt söt med en något vass beska som drar åt det syrliga. Fruktiga toner av mango, grapefrukt och gröna äpplen. Aningar av trätjära och grädde.

Smaken är besk-söt med passerande toner av mjölk/yoghurt och krut/knallpulver. Mango, grapefrukt och persikor och franskbröd-sötma. Medel till stor kropp. Citronsyra i den inte-fullt-så-beska eftersmaken. Exotisk fruktcocktail på burk, krutrök, persikogodis och vitt innerskal från apelsin. Avslutningen har en lätt sälta, värmande alkohol, citrusskal och en tjock sötma.

Kolsyran är medelstor, de medelstora bubblorna är friska och medelstora. Vätskan är mjuk och aningen kladdig.

Efter att ha druckit några icke-fruktöl från Brewski tycker jag mig ha hittat någon slags hussmak: En beska som drar åt det lime-syrliga, och en aning av krutrök. Jag är inte helt säker på att jag är så övertygad.

Betyg: 3,26. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 17 februari 2017 (lagerstatus). Pris: 37:10 för 330 ml. Bäst före: 10-11-201.

2017-02-22

Systembolaget: Kvalat från beställningssortimentet mars 2017


De här ölen i Systembolagets beställningssortiment har sålt så bra att de kvalat in i det ordinarie sortimentet med start 1 mars 2017:

Artikelnummer, namn, alkoholhalt, volym, lansering i beställningssortimentet, pris

Vad Norrlands Guld gör i den här listan har jag svårt att förstå: Den finns redan i det fasta sortimentet i den här förpackningen, och inget passande finns i beställningssortimentet. Märkligt.

Senare tillägg: Norrlands Guld har faktiskt kvalat tillbaka i form av den klassiska halvliters glas-returflaskan i blå back.

2017-02-21

Systembolaget: Nyheter i fasta sortimentet mars 2017

Bild: Benreis at wikivoyage shared, CC BY-SA 3.0,
Det kommer in nya öl till Systembolagets fasta sortiment även under 2017, den 1 mars närmare bestämt:

Artikelnummer, namn, alkoholhalt, storlek, pris
Medelliterpris: 58:00. Medelalkoholhalt: 4,8 %.

Första Andra ölen från Brekeriet i fasta sortimentet. Bra så!

2017-02-20

Nääs Vinter

Mer folköl? Mer folköl. Den här gången lokal sådan: Nääs Vinter från Nääs Gårdsbryggeri, en engelsk brown ale på 3,5 %.

Färgen är brun med lite bärnstenston, vätskan är nästan klar (det finns fällning på flaskans botten). Det två fingrar höga skummet är varmvitt, och det sjunker ner lämnandes lite rester på glaset.

Doften är mjuk och maltig. Knäck, knäckebröd och torkad mogen frukt. Lite citrushumle och an aning av jordgubbar.

Smaken är torr och maltig med knäckebröd, toffee och kryddigt rågbröd. Viss ren beska. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en växande ren beska, passerande alkohol, torkade blommor och tunga toner av mörkt bröd. Avslutningen har en brödig sötma och lite beska citroner.

Kolsyran är mild, de många bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En mjuk maltig ale, inte helt olik Ocaen Ebbot Ale. Mycket öl för styrkan.

Betyg: 3,72. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln (denna flaska köptes hos Coop Forum Linköping). Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 26-05-17 (batch T 349).

2017-02-17

S:t Eriks Session IPA

Bild: S:t Eriks Bryggeri.
Ytterligare en folköl, den här gången efter ett tips från en följare på Facebook. Han undrade om jag i min ständiga jakt på folköl provat Session IPA från S:t Eriks Bryggeri. Det hade jag konstigt nog inte.

Denna öl på 3,5 % är bryggd med maltsorterna wiener, ljus karamell och mörk karamell . Humlesorterna är mosaic, citra och cascade.

Färgen är ljust halmgul, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker sakta ner lämnandes lite rester på glaset.

Doften är något söt med humliga toner av apelsinskal, grapefrukt, tallbarr, olivolja och bananer.

Smaken startar aggressivt beskt med en viss ren sötma. Oljiga toner av limejuice, citronskal, gröna bananer och tallbarr. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en lite större sötma med apelsiner, citroner, grapefrukt och mango. Avslutningen är medelsöt med parfym och exotisk frukt.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är lätt men inte vattnig.

Mycket humlebesk och humlig. Inte den mest balanserade öl jag druckit, men samtidigt rätt så uppfriskande och törstsläckande.

Betyg: 3,38. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln (denna flaska är köpt på Coop Forum Linköping). Pris: 18:95 för 330 ml. Bäst före: 04-11-2017.


2017-02-15

Gotlands Easy Rider Bulldog

Bild: Spendrups.
Ibland… är jag oroväckande disträ. Jag är helt säker på att jag köpte två flaskor av Easy Rider Bulldog från Gotlands Bryggeri, det var nämligen extrapris om man tog två. Sedan är jag lika säker på att jag drack en flaska i söndags. Alltså borde jag ha en flaska till hemma? Men trots onödigt mycket letande så dök den andra inte upp. Hade jag trots allt druckit upp den? Utan att ha minsta minne av det?

Något irriterad så köpte jag ett nytt par av denna öl på 0,4 % i måndags.

Färgen är bärnsten-orange, vätskan disig. Det två fingrar höga skummet är kompakt och smutsvitt, och det sjunker långsamt ner och lämnar en hel del tunna rester efter sig på glaset.

Doften är ren och besk-söt. Grapefrukt, apelsiner, citronskal och en aning knäckebröd.

Smaken är besk med lite karamellmalt i bakgrunden. En försvinnande aning av salt, och tydlig smak av torkade citrusfrukter. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande sötma med en aning vört, knäck och citrongräs. Avslutningen är besk med blommiga citrussyrliga smaker.

Kolsyran är medelstark, de små friska bubblorna är långlivade. Vätskan är något kladdig.

En alkoholfri IPA? Ja, även om den här inte riktigt kan mäta sig med de på 7-8 % så är har den ändå de smaker man förväntar sig i de mängder som skapar något slags balans. Om jag ska fritt välja en alkoholfri öl utan att para ihop den med mat så kommer det med stor sannolikhet att bli den här.

Betyg: 3,76. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln (denna flaska köpt på Coop Forum Linköping). Pris: 30:00 för 2×330 ml. Bäst före: 25.09.2017.

2017-02-13

Intervju: Mikkeller Bar Stockholm

Kommande ingången.
Alla foton: Mikkeller Bar Stockholm
Senare tillägg: Mikkeller Stockholm, som namnet verkar ha blivit, öppnar 25 mars 2017.

Mikkeller Bar Stockholm är på gång igen, och jag fick tillfället att prata en stund med Daniel Johansson, dryckesansvarig som också fungerar som ansiktet utåt för den kommande krogen.

= = = 

Magnus: Mikkeller Bar var väldigt populär, och så plötsligt slog den igen sista augusti 2015… det blev mycket rykten och snack i Ölnördssverige. Att det var fel läge och så? 

Daniel: Det blir snabbt rykten, och jag har läst det ena och det andra. Men dåligt läge, det hade ingenting med det att göra faktiskt, vi hade jättemycket gäster. Problemet var att vi hade meningsskiljaktigheter med en samarbetspartner. Till slut så gick det inte alls, och vi fick dra oss ur det hela väldigt snabbt.

Daniel provsitter ett bord.
Det var ju ett rätt unikt ställe i Stockholm, eller rentav i Sverige, på det sättet att ni hade ingen mat? 

Vanlig missuppfattning! Vi hade inte mat, men vi satt ju ihop med Bierhaus, ungefär som cocktailbaren på Grand Hôtel. Det var samma serveringsyta och samma utskänkningstillstånd.

Hur löser ni det på nya stället? Mikkeller Bar brukar väl bara ha lite snacks? 

Det här är ett projekt mellan Mikkeller och svenska distributören Brill & Co, och vi kommer att ha ett fullutrustat kök, servera mat och även luncher. Det blir en riktig restaurang mer än en ”öllucka”.

Om du har varit på Øl & Brød… Det här blir ungefär som Øl & Brød och Mikkeller Bar Viktoriagade, vi tar båda koncepten och slår ihop dem. Huvudinriktningen för maten kommer att vara smørrebrød.

Oh, trevligt! 

Jag frågade frugan om hon undrade något, och det gjorde hon: När öppnar ni? 

Mmmm… Misstänkte det. Vi jobbar så hårt vi bara kan, men kan inte spika ett öppningsdatum nu. Vi hoppas kunna öppna under första kvartalet, men vissa grejer bestämmer inte vi över.

Kommer man att känna igen sig i Mikkeller Bar-konceptet? 

Det kommer man. Det kommer att påminna ganska mycket om baren på Victoriagade, lite blandat med barbord och lägre bord om man vill äta. Bänkar i alkoverna och småbord på väggarna. Så mycket sittplatser som vi bara kan få in.

Om man tänker sig det gamla på Döbelnsgatan och det nya, storleksmässigt, hur blir det då? 

Vi har inte det helt färdigmöblerat än, men ungefär dubbelt så stort. I ena rummet har vi ingen bar, så det blir fler sittplatser.

Jag googlade lite på ”Mikkeller Bar Stockholm” och möttes av många texter om saknaden efter baren.

Jag jobbade vidare på lite olika ställen som Omnipollos Hatt och fick i början dagligen frågor om när det skulle öppna igen. Och jag visste ju inte…

Omnipollos Hatt är väl det stället som är mest likt, konceptuellt? 

Ja, det måste man säga. Det är samma tanke om att man kommer in, och dricker små glas öl och går vidare. Och ölen roteras hela tiden.

Mikkeller Bar. Det blir väl de där rena ytorna och kalla färgerna som på de andra ställena?

Minimalistiskt!

Det kommer att bli ganska mysigt. Mörkt grönt och svart. Vissa trädetaljer. Några målade bord, andra trärena. Det blir lite avskalat och danskt. Formspråket går igenom. Det är en halvtrappa ner, som i Köpenhamn, det första man ser är bardisken snett in till höger.

Stilprov.

Och konstig musik? Lite av charmen med att gå till Mikkeller Bar var att man aldrig skulle veta om det skulle spelas norsk dödsmetall, krautrock eller Leonard Cohen?

Alla i personalen är med och sätter sin prägel på stämningen, vi spelar det vi tycker passar bäst just då.

Samtidigt var det en del av charmen att inte rygga för ytterligheter. Fast det finns samtidigt de som inte gillar musik på krogen…

Är det mycket folk ska musiken bara ge stämning i bakgrunden. Är det lite folk i lokalen, två-tre på eftermiddagen, då spelar man något som inte sticker ut för mycket

Hur blir det med ölen?

Som det ser ut nu blir det 24 fat, och så många flaskor vi bara kan får plats med.

Det var en kritik mot Mikkeller Bar Stockholm, att det fanns för många öl som var dammiga… på fel sätt?

Ja, det är ju ganska bra om folk är medvetna om färskhet: Vi ska försöka att inte ha APA eller IPA på flaska om vi inte vet att vi kan sälja det innan de blir trötta. Fat får vi in direkt från bryggerierna… Stout, suröl, saison och liknande som åldras bättre kommer vi att ha på flaska.

Jag drack själv en Zombie Dust där som var ganska så tråkig…

Ja, just det där var väldigt trist, det var sådan hype när vi fick in dem och det var första gången i Sverige. Transporten var inte så snabb som vi trodde. Det var någonting vi lärde oss av.

Och så blir det en massa samarbetsöl och unika släpp?

Det blir det! Det är ju halva Mikkellers koncept att åka runt och brygga med folk, så vi får in saker från… all over the place. Vilka? Det vet de nog inte ens själva!

Läget. Det blir 1½ kvarter från Scandic Anglais?

Ett kvarter. Bang & Olufsen ligger i hörnet så det blir lite av ett danskt kvarter. Brahegatan 3-5, två minuters promenad från tunnelbanan Östermalmstorg.

Det känns skönt att det inte är Söder, faktiskt. När ni låg där på Döbelnsgatan fanns det faktiskt ett litet kluster av ölkrogar, men det är inte så mycket ölnördigt på Östermalm…

Vi ser verkligen fram mot att introducera det här för en helt ny publik!

Var det svårt att hitta rätt lokal?

Det låg helt i limbo ett tag, när vi avslutade det förra samarbetet så var det ingenting som var planerat, och därför har det tagit ett bra tag att komma så här långt. När vi var igång förra gången så tittade vi ett tag  på att öppna ytterligare ett ställe, men nu när det blir större så är det inte aktuellt längre.

Jag har sett att det finns stora planer för Mikkeller Bar i världen, sju-åtta nya verkar vara på olika planeringsstadier. Och nyss kom det ut an annons för en manager till Mikkeller Bar Torshavn…

Ja, det är spännande! Det är tufft att ha två barer mitt ute i Atlanten. Både där och i Reykjavik.

I ett rätt nytt nummer av c/o Hops var det ett stort reportage om Mikkel. Han verkar vara en intensiv människa som hela tiden har något på gång? Jag blev andfådd av att bara läsa om hans dagar och nätter.

Jag är inte säker på att han sover över huvud taget, ha ha ha… :)



Såg också att det startat flera Mikkeller Running Club i Sverige. En i Motala, av alla ställen?

Aha. Ingen aning, jag springer inte ens till tunnelbanan…

Har det varit svårt att få tag i bra folk att anställa? Min lilla erfarenhet säger att det framför allt är svårt att få tag i bra servispersonal?

Vi har satt igång den processen och anställt både nya och gamla bekanta ansikten. Det är en speciell personlighetstyp som är bra på service. Det är mycket lättare att lära någon som är bra på det att bli bra på öl, än tvärtom.

Det känns att just Mikkeller har saknats...

Man har ju hört så mycket om vilket hål vi lämnade efter oss. Det känns jävligt kul att kunna komma igång igen!

Restaurangchef Emily Meurer och Daniel.

2017-02-12

To Øl Don't Gose Towards The Light!

Jo, det blev folköl även i kväll, den här gången från danska fantombryggeriet To Øl: Don't Gose Towards The Light!. Stilen är kanske inte den vanligaste, det är en svart gose med svarta vinbär. 3,5 %. Den är bryggd hos De Proef.

Färgen är svart med en brunaktig kant. Det två fingrar höga skummet är kompakt och beige-rosa, och det sjunker sakta utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är rätt lätt. Toner av choklad, svarta vinbär och mogna plommon. Det finns en jordighet i bakgrunden som stör lite.

Smaken är initialt mycket syrlig och torr med salt och passerande mogna svarta vinbär. Medelstor kropp. Eftersmaken har ren beska, svarta vinbär och en aning träkol. Det milda slutet är torrt och något syrligt med mogna frukter.

Kolsyran är kraftig, de många medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt och något sträv.

Inte så fräsch som jag hade hoppats på, och inte heller tillräckligt salt eller fruktig. Jag hade lite svårt att begripa den här.

Betyg: 3,03. Tillgänglighet: Dagligvaruhandel. Pris: Okänt för 330 ml. Bäst före: 17/10/18.

2017-02-11

Öppen ölprovning: Moor

Drink Moor beer!
Jag var lite orolig inför dagens provning på De Klomp: Hade alla som var intresserade redan provat alla öl från Moor Beer Company på semi tap takeover/meet the brewer i torsdags?

Oron var obefogad, 38 nyfikna gäster dök upp för att dricka och höra.
  1. Klassisk (best) bitter i form av Raw var en naturlig start. Återhållna smaker, men oerhört lättdrucken och balanserad. 
  2. Session-IPA? Golden Ale? APA? Recenssionssiterna verkar inte överens om hur Nor'Hop ska klassificeras. Oavsett vilket hade den här lite för mycket beska för sina 4,1 %, det blev inte helt balanserat men ändå rätt okej.
  3. Pale Modern Ale. APA. PMA med mer fruktigt humlefokus utan att riktigt bli en NE-IPA. Fräsch. Och så stödjer man cancerdrabbade när man köper den. 
  4. I Stout garanterar bryggeriet att den inte innehåller något konstigt. Inge enhörningshår, inget soldamm och inget nagelklipp från kändisar. Bara en klassisk engelsk stout. Och det är precis det man får.
  5. Bryggeriet verkar väldigt intresserade av Star Wars, och har bland annat bryggt en ljus och en mörk IPA för att uppvisa olika sidor av Kraften. Vi tog den ljusa: Guardian Of Peace. Och precis som den förra var det här en klassisk balanserad tolkning av stilen med fruktighet i beskan och en aning alkohol i eftersmaken. (Den mörka sidans IPA heter Agent Of Evil).
  6. Sist ut blev en rökt rågöl, Smokey Horizon. En ganska så försiktig men ändå tydlig rökighet och den där speciella kroppsförstorande kryddigheten som rågen skapar. Som de andra väldigt balanserad och välgjord.
Handuppräckningen hade spridda röster på alla öl, men det var de två sista som fick flest. Jag uppfattade att Smokey Horizon fick aningen fler röster till slut.

Kommande provningar:
  • 18 februari: Svart som natten med Magnus Calmervik.
  • 25 februari: Örebro Brygghus med Örebro Brygghus. 
Som vanligt finns mer information på Facebooksidan

2017-02-08

Carlsberg Backyard Brew Yellow Submarine

Bild: Carlsberg.
Det har blivit allt svårare att hänga med bland nyheterna i folkölshyllan.

En mening som hade varit helt obegriplig bara för några år sedan, men så är det.

Och de tar ut svängarna allt mer, som den här: Från Carlsberg Sveriges in-house-fantombryggeri Backyard Brew kommer en ljus lager bryggd med aromer av vete, yuzu och koriander. Yellow Submarine är namnet och 3,5 % alkoholhalten.

Färgen är halmgul, vätskan klar. Det fingertjocka vita skummet sjunker snabbt ihop utan att lämna några rester på glaset.

Doften är fruktigt söt med stora toner av apelsiner och citroner, jag kommer att tänka på en sorts hårt godis med apelsin- och mandarinsmak som fanns när jag var liten. Lite vete-syrlighet i bakgrunden.

Smaken är även den mycket söt, utan att bli vass. Passerande ren beska. Växande läsk-lika toner av apelsin/mandarin/lime. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har mer av de där läskartade citrusfrukttonerna, men lättare sötma. Avslutningen har viss torr kryddighet.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt och aningen kladdig.

Nej, det här blev för likt alkoläsk, det finns nästan ingen ölkaraktär kvar i den här.

Senare tillägg: Jag inser att Backyard Brew har två huvudmarknader: Sverige och Storbritannien. Och när jag väl insett det så inser jag lika snabbt att det här är en ganska typisk shandy.

Betyg: 2,99. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln (denna flaska köpt på Coop Forum Tornby Linköping). Pris: 12:50 för 330 ml. Bäst före: 07 JUN 17.

2017-02-04

Glas: Spiegelau Craft Pils

Bild: Barshopen.com
Tyska glasjätten Spiegelau har under de senaste åren tagit fram en handfull glas i Craft Beer-serien. Det senaste heter Craft Pils och har tagits fram i samarbete med österrikiska Trumer Privatbrauerei.

Jag har fått ett glas från Barshopen för att recensera.

Det jag först noterar är storleken: Det är optimerat för 33 cl öl, vilket de senaste i serien är, till skillnad mot de halvlitersglas som exempelvis det första, IPA (lanserat 2013), var. Det återspeglar en klar trend de senaste 5-10 åren: Standardstorleken på en öl har minskat, framför allt på flaska/burk.

Och som vanligt så provar jag glaset parallellt med det glas jag recenserar all öl i: Rastal Lüttich Schwenker. Ölen: En verklig klassiker och favorit i form av den krispiga tysken Jever Pilsener!

Skummet blir stort och fint i Craft Pils-glaset, det håller sig kvar länge och lämnar enorma mängder rester, betydligt mer i allt än i kupan.

Doften är tydligare och kraftigare i Craft Pils, där sötman framstår som mycket större. Möjligen är det mer sötma i Lüttich.

Kolsyran är märkbart svagare i specialglaset, vilket är rimligt med tanke på att det skapades mer kolsyra när jag hällde upp ölen.

Smaken: Rätt lika faktiskt… Jag har provet det här glaset under veckan med såväl Budvar Budejovicky som Carlsberg Hof, och jag har genomgående tyckt att glaset accentuerar maltsötma. Men det är på rätt låg nivå inser jag nu, när jag provar den mot mitt standardglas.

Just sötma är kanske inte det jag vill ha ut från en pilsner, tvärtom vill jag gärna ha den sortens öl så torr som möjligt. Men sensoriskt är det ett helt okej glas.

Dock finns det något annat som gör att jag inte gillar det här glaset: Formen och vikten. Det är väldigt smalt och ganska högt (20 cm), och det har låg vikt. Det senare beror på att det är väldigt tunt, även i botten. Allt som allt gör det att glaset känns instabilt och lätt att slå omkull, och jag är ständigt orolig för att slå sönder det under användande och (maskin)disk.

Så nej, jag rekommenderar inte det här glaset av just de skälen. I stället skulle jag, om jag skulle köpa ett nytt glas just för pilsner, en klassisk pilsnerpokal som exempelvis Linz. Det har samma långsmala känsla men en större tyngd i botten.

Friskriving: Jag har fått det här glaset av Barshopen