2017-01-31

Brewski/Evil Twin Little Big Hoppy

Ett samarbetsöl som bara stod där i Systembolagshyllan och väntade på att bli köpt: Little Big Hoppy, en APA på 5,6 % bryggd med ananas. Det är Evil Twin som varit förbi Brewski och gjort den.

Färgen är ljust kallt gul, vätskan grumlig. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt, och det sjunker ner till ett tjockt lock lämnandes tjocka rester på glaset.

Doften är kemiskt besk med inslag av fönsterputs och ammoniak. Det finns samtidigt en medelsöt ton av färsk ananas, aprikoser och mango. Samt en aning gummi.

Smaken startar beskt, mer som en IPA. Citrus-toner, främst citron och lime. Växande sötma med ananas, aprikoser och gröna druvor. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är mindre söt med pågående smaker av exotisk fruktjuice, sträva gröna druvor och ananas-glass. Avslutningen är torr med blandad exotisk frukt och bananskal.

Kolsyran är medelstark med många små friska kortlivade bubblor. Vätskan är mjuk.

Mja… Beskan och sötman jobbar inte riktigt ihop, det är inte alls dåligt men stundtals känns det som att dricka torrhumlad kolsyrad ananasjuice (vilket kan vara nästa stora trend. Du läste det först här!).

Betyg: 3,36. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 2017-01-20 (lagerstatus). Pris: 36:20 för 330 ml. Bäst före: 19-12-2017.

2017-01-30

Tidskrift: ℅ Hops vintern 2017

Framsidorna.
Hops är Sveriges enda kommersiella tidskrift om öl.

Ni som hängt med Ofiltrerat vet att jag var rejält skeptisk mot Hops när den först dök upp, den hade en nyfrälst och stundtals mästrande ton som jag inte uppskattade. Men nu har den verkligen funnit sin form och ton. Speciellt i det senaste numret, 17 sedan starten. Det som kom ut i december 2016, tycker jag är det bästa hittills.

Temat: Reinheitsgebot. Vilket många skrivit om såhär kring 500-årsjubiléet. Men inte på det här sättet.

Redaktionen har skapat ett tjockt dubbelnummer på 142 sidor, som verkligen är ett dubbelnummer. Man har tagit tidningens fasta avdelningar och gjort dem dubbelt.

Så om man vänder tidningen åt ena hållet får man en lång intervju med Henok Fentie (Omnipollo) som förklarar varför tillsatser är viktigt i deras öl. Vänder man på andra hållet så berättar Richard Bengtsson (Spendrups) om varför det är viktigt att brygga utan tillsatser.

Och på det sättet fortsätter det. Kompromisslöst nyskapande Stockholmskrogen Punk Royale och lika kompromisslöst klassiska Operakällaren får förklara sina tankar och koncept.

Redaktionen plockar renhetslag-följande öl från Systembolagets nyheter. Och sådana som inte gör det. Hembryggar-recept med oväntade ingredienser presenteras. Och sådana utan.

Etc.

I mitten möts de två delarna, på ett ganska oväntat sätt.

Riktigt rolig och intressant läsning! Möjligen ställer jag mig lite frågande inför begreppet stuntöl som används flitigt i tidningen. Jag har inte sett det tidigare.

Ett antal artiklar ur detta nummer finns redan nu att läsa på deras hemsida (kräver minst inloggad, kanske prenumerant).

2017-01-29

Skebo Lantöl - igen

Okej… Sista ölen från påsen med lokala öl köpta i Uppsala kommer närmare bestämt från Skebobruk: Lantöl, en ESB/strong bitter på 5,4 % från Skebo Bruksbryggeri.

Det här är en öl jag recenserat tidigare: Sommaren 2007 gav jag den 3,88 i betyg. Jag tyckte då att den var balanserad och låg åt det maltiga hållet. Dock störde jag mig på den överdrivet kraftiga kolsyran.

Även om etiketten är nästan oförändrad sedan dess, så kanske ölen har ändrat sig. Och jag, inte minst. Dags för en ny recension:

Färgen är guld, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är humlig med hö och blommor. Knäck och alkohol. Lite pappersmassa i bakgrunden.

Smaken är balanserad och rätt så ren. Lite osöt knäck, torkade frukter, hö och mörkt bröd. Mild gräsig beska. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande ren växande alkohol, knäckebröd, söt frukt och en lätt beska. Avslutningen är mjuk med en aning av kål.

Kolsyran är medelstark, de många medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Precis som förra gången jag recenserade den här ölen är det balansen som står i centrum, liksom de maltiga tonerna. Här hittar jag dock lite småskavanker som drar ner betyget jämfört med då.

Betyg: 3,16. Tillgänglighet: Systembolaget småskaliga lokala sortiment. Pris: 29:70 för 500 ml. Bäst före: 2017-03-10.

Etiketten från 2007.

2017-01-28

Victory Blackboard Series Berliner Weisse With Elderflower

Vi drack några öl på Empourium. Magic Rock Salty Kiss, Magic Rock Simpleton och Skebo Drickarstout  vilka alla var goda. Och så en som recenserades: Blackboard Series Berliner Weisse with Elderflowers, en berliner weisse med fläderblommor på 5,2 % från amerikanska Victory Brewing Company.

Färgen är guld-orange, vätskan är grumlig. Litet vitt skum som sjunker ner och lämnar lite rester på glaset.

Doften är lätt och tvålig. Fläderblom, lemonad, jord och mineraler.

Smaken är syrlig med lambik-mineraler. Fläderblomsaft och krut. Medelstor kropp. Lätt syrlig degig eftersmak med vita vinbär, tallbarr och syrliga karameller. Syrligt rent slut med vaga frukter.

Stor kolsyra, små vassa långlivade bubblor. Lätt sträv vätska.

Lite för lite fläderblommor, lite för mycket strävhet.

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 82:00 för 400 ml.

2017-01-27

Systembolaget: Småskaliga lokala nyheter februari 2017


1 februari 2017 kommer dessa öl att börja säljas i det lokala småskaliga sortimentet. Orten ger en indikation om var de kan hittas på butikshyllorna. Alla öl utom Möllys Stout finns i depå och kan beställas styckevis till alla butiker.

Enligt Portersteken, som provat sig igenom dessa nyheter, ska kvaliteten på det här småskaliga släppet genomgående vara bra. Kul att det går framåt!

Personligen ser jag fram mot lite Rökporter, delvis av nostalgiska skäl.

Nummer, namn, område
  • 31498, Ryentorps Pilsner, Falu kommun
  • 31485, Aass Premium Pilsner, Norge
  • 31481, Bergslagen Argentum Blonde Ale, Smedjebackens kommun
  • 31486, Bryggande Holländaren Blonde Sonja, Gnesta kommun
  • 31475, Örebro Passion für Berlin Berliner Weisse, Örebro kommun
  • 31477, Brewski Mangohallonfeber American Pale Ale, Helsingborgs stad
  • 31491, West Coast Barfota i Billdals Park, Göteborgs stad
  • 31490, Ljusdals Kåtöl Modern Pale Ale, Ljusdals kommun
  • 30490, Ängöl Gröna Vågen, Kalmar kommun
  • 31482, MJ's Bryggeri Honungsöl Ale, Karlstads kommun
  • 31492, West Coast Magicae Pale Ale, Göteborgs stad
  • 31493, West Coast Flip The Script IPA, Göteborgs stad
  • 31480, Beerbliotek Pop Corn Hop Porn IPA, Göteborgs stad
  • 31484, Electric Nurse Hoppy IPA India Pale Ale, Härryda kommun
  • 31509, Två Feta Grisar Wästkust IPA India Pale Ale, Göteborgs stad
  • 30001, O/O Narangi India Pale Ale, Göteborgs stad
  • 31487, Stigbergets Amazing Haze IPA, Göteborgs stad
  • 31488, Halmstad Brygghus Alets Ale West Coast IPA, Halmstads kommun
  • 31462, Halmstad Brygghus The Bishops Meadow Dubbel IPA, Halmstads kommun
  • 31479, Beerbliotek Sabotage Black IPA, Göteborgs stad
  • 89058, Ängöl Diabolisk Belgisk Dubbel, Kalmar kommun
  • 31476, Barlingbo Kejsaren, Gotland
  • 1473, Nils Oscar Rökporter, Nyköpings kommun
  • 39001, Strömsholms Malakias 2016, Köpings kommun
  • 31508, Nacka Daniela's Rakija Stout Imperial Stout, Nacka kommun
  • 33301, Möllys Stout, Eskilstuna kommun
  • 31495, West Coast Out to Lunch, Göteborgs stad
  • 31496, Södra Barley Wine, Haninge kommun

2017-01-26

Krog: EmPOURium


Okej, vi hade ätit färdigt pizzan i fredags på Omnipollos Hatt. Men trängseln tilltog allt mer och till slut så var det problem att ens komma ut från krogen. Vi skulle vidare, men vart? Jag tog fram telefonen och kollade Facebook. Så som av en slup fanns en postning från krogen EmPOURium i Sundbyberg i flödet. Ah, tänkte jag, där har vi ju aldrig varit. Och eftersom vi ändå var så nära Stockholm Södra så skulle det inte ta många minuters pendeltåg för att ta sig dit heller.

Empourium alltså. Det är en krog som startade hösten 2016 av gänget bakom Oliver Twist. Den ligger ett stenkast från Sundbyberg C i ett charmigt fristående tegelhus vid det lilla Nybergs Torg.

Vi kom in strax efter 18 en lördagkväll, och… Det var rätt lite folk. Några mindre sällskap vid matborden men tomt i bar och bardelens bord. Personalen var välkomnande, ja nästan påträngande uttråkade. 

Just personalen verkade lite… ovan. Vi fick vid ett tillfälle in fel öl, vid ett annat tillfälle fel snacks och det läckte vatten från bardisken.

Men det var det negativa, och det ramlade in mer folk allteftersom. Deras snacks har av tapas-modell, sp man kunde beställa in flera mindre tilltugg. Såväl pommes med aioli som hummus och tzatziki smakade gott, och ölen var i bra skick.

Ölsortimentet påminner av förklarliga skäl om det på OT, med bryggerier som Magic Rock, Nynäshamns Ångbryggeri, Cigar City, Skebo Bruksbryggeri och Victory representerade på fat. Ingen real ale, dock.

Empourium var ett trevligt ställe med behaglig stämning och välvald bakgrundsmusik på lagom nivå. Nu är konkurrensen i Stockholmsområdet knivskarp, men jag kan nog tänka mig att återkomma.


Och, javisst ja. Det var en märklig känsla av att ha gått på pendeln på Söder och gått av i Sundbyberg. Tempot var påtagligt lägre, och när vi promenerade längs Sturegatan så kändes det mer som att vara i… ja, Jönköping, Eskilstuna eller Borås än i storstaden.


2017-01-25

Systembolaget: Små partier 17 februari 2017



De här ölen dyker upp hos Systerbolaget den 17 februari 2017:
Medelliterpris: 128:00. Medelalkoholhalt: 7,9 %.

Bild: Nils Oscar.

2017-01-24

Systembolaget: Små partier 3 februari 2017


Då är vi tillbaka i den vanliga ruljansen med Systembolagssläpp. De här kommer till diverse hyllor den 3 februari 2017:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
 Medelalkoholhalt: 8,1 %. Medelliterpris: 135:70.

2017-01-23

Stigbergets Muddle IPA

Bild: Stigbergets Bryggeri.
Det blev en helg i Stockholm, lite sådär halvspontant. Mat åts och öl dracks. Jag valde dock att bara recensera två av dem då det i första hand var en social aktivitet.

Bland annat besöktes Omnipollos Hatt eftersom det då och då är trevligt att befinna sig i ett annat universum. Det var vi inte ens ensamma om, stället är lika litet som det är populärt. Efter en del väntande lyckades vi till och med få plats vid bardisken och en stol. Det känns lite märkligt att klaga på ett en så här avancerad ölbar fungerar så bra, men… ja…

Ölen valdes, och det blev det färskaste från göteborgska Stigbergets Bryggeri: Muddle IPA, en amerikansk IPA på 7 % med bland annat havre, Columbus, Simcoe och Citra.

Grumlig vätska, precis som namnet antyder. Färgen är gul-orange. Det lilla varmvita skummet håller kvar länge och lämnar vissa rester efter sig.

Frisk doft. Exotisk fruktjuice, syrlig beska. Tydliga toner av grapefrukt.

Smaken startar med en stor beska som överröstar allt annat. Den lugnar sig något och ger plats åt kemiska toner – ammoniak och knallpulver/krut. Citron/lime-syrlighet, lite fruktsötma och antydningar till knäck. Citron-Pez, där har vi smaken jag söker ordet för! Stor kropp. De kemiska antydningarna återkommer i eftersmaken liksom en sötma som drar åt konserverad fruktcocktail. Slutet är givet den övriga upplevelsen oväntat kort med citrongodis och aprikoser.

Medelstor kolsyra, små vassa bubblor, halvtjock vätska.

Det här är en kompetent AIPA som följer de senaste trenderna. Det som drar ner betyget något är de där konstiga kemiska tonerna och det korta slutet. 

Betyg: 3,81. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 55:00 för 200 ml.

2017-01-20

Se mig på Beer Expo 2017


Som traditionen bjuder kommer jag att hålla ölprovning på Beer Expo även 2017. Mig slipper i inte…

Årets provning (som körs under båda passen) har jag döpt Svensk öl – igår idag imorgon(?) där jag ska försöka sammanfatta de senaste 100 årens ölhistoria på 60 minuter och 6 öl.

Biljetterna släpps idag (reservation: det här skrivs några dagar innan biljettsläppet), och går att köpa via festivalens hemsida.

Beer Expo 2016.

2017-01-18

Öregrund Lager

Fyllig starköl med skärgårdskänsla Den lokala utmanaren! står det att läsa på denna halvliters returflaska med ljus lager från Öregrund Dryck.  

Öregrund Lager heter den och 5 % är alkoholhalten. Det framgår tydligt att den är bryggd av Slottskällans Bryggeri. Det är också den näst sista ölen ur påsen med lokal öl jag köpte i Uppsala före julen…

Färgen är guld, vätskan klar. Det fingertjocka skummet är vitt, och det försvinner snabbt lämnandes en del rester på glaset.

Doften är något söt, toner av spannmål och nybakt bröd. Aningar av kål och blöt papp.

Smaken har även den toner av franskbröd och spannmål. Passerande mineraler och hö. Ren tydlig sötma, medelstor kropp. Eftersmaken har lätt växande beska, lite hö och blommor. Det korta slutet har lite deg och blöt papp, vilket stör en del.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är medelmjuk.

En rätt medelmåttig stor stark-öl, bara lite dyrare. Skärgårdskänsla? Tja.…

Betyg: 2,96. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment. Pris: 29:00 för 500 ml. Bäst före: ?8/05/2017 (Batch ?L1607).

2017-01-16

Carnegie Special 175th Anniversary Porter - igen V


Nyårstraditionen ligger där den ligger: På kvällen den sista december är det plankstek och Carnegie Special 175th Anniversary Porter som står på menyn.

På det sättet följer jag lite informellt vad som händer med de där flaskorna jag köpte 2011 och som sedan dess stått i en jämnt tempererad inner-garderob.

Sedan skriver jag något om det: 2012, 2013, 2014 och 2015.

Och jämfört med senast så är det på den inslagna vägen: Det är mycket sött, men inte på ett vasst sätt. Lite överraskande hade det tillkommit en viss beska som balanserade upp det hela.

Mycket gott, faktiskt.

2017-01-15

Remmarlöv The Red Slope

Julöl? Nja, den här klarar sig från att kännas överspelad genom att framhålla sig som en vintersäsongsöl. Smart.

The Red Slope är en imperial red ale på 8,5 % bryggd med ”mycket av allt” däribland humlesorterna Summit, Columbus och Amarillo. Bryggeriet är Remmarlöv Gårdsbryggeri.

Färgen är mörkt guld-röd, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker långsamt ner lämnandes en del rester på glaset.

Den mjuka doften har tydliga toner av såväl söt kola som citrushumle. Lite knäck och lemon curd.

Smaken börjar mjukt med stora smaker av såväl söt maltig knäck, toffee och kolakakor. Mjuk långsamt växande beska citronskal och lite grapefruktjuice. Medel till stor kropp. Eftersmaken har passerande het alkohol, rågbröd, grapefrukt, smörkola och mogna plommon. Avslutningen är rätt så besk med röda frukter och en aning citronskal.

Kolsyran är mild, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är mjuk.

En trevlig och värmande öl för de här kalla vinterkvällarna. Hyfsat väldold alkohol.

Betyg: 3,79. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2016 (lagerstatus). Pris: för 330 ml. Bäst före: MÅN 3 ÅR 18.

2017-01-14

Öppen ölprovning: Brittisk influens


Ännu en provning på De Klomp lagd till handlingarna: Dagens tema var Brittisk influens och de 20 deltagarna fick sex öl bryggda i Storbritannien, i varierande stilar färger och styrkor:
  1. Vi började med en bitter: Fullers London Pride som med sin fina maltighet och försiktiga jästkaraktär är en bra representant för stilen. 
  2. Brewdog Vagabond Pale Ale uppvisade vad som händer om man tar en brittisk pale ale i styrkan och humlar den som en APA. Här är det renhet som gäller, vilket skapar en oerhört lättdrucken öl.
  3. Till den mörkare delen av skalan och Fullers London Porter. Fin syrlighet, bra mjuk komplexitet och en torr avslutning. Gott.
  4. Youngs Double Chocolate Stout måste väl ses som en modern klassiker i stilen. Men jag minns den som sötare och tydligare chokladig än vad den var. En gång i tiden det roligaste som gick att köpa på Systembolaget…
  5. De kraftigare ölen fick representeras av Robinson Old Tom bryggd sommaren 2014. Här började russin/Madeira-tonerna att komma fram, men den kändes fortfarande lite sträv och aningen frän i doften. Och oväntat besk.
  6. Ner i alkoholhalt, men upp i beska: Rule Of Thirds är ett samarbete där recepten för Siren Soudwave, Magic Rock Cannonball och Beavertown Gamma Ray kombinerats för en citrusfruktig relativt torr AIPA
Handuppräckningen vanns av Youngs Double Chocolate Stout, även om det inte var många rösters övervikt.

De böcker jag pratade om var Brew Britannia The Strange Rebirth of British Beer om de senaste 50 åren samt Amber Gold & Black om de brittiska ölstilarnas historia.

Kommande ölevenemang på De Klomp:
  • 21 januari: Ölprovning Suröl med Richard
  • 9 februari: Brittiska bryggeriet Moor Beer står i baren och snackar öl.

2017-01-13

Nääs APA

Den sista av de öl från Nääs Gårdsbryggeri jag handlade i Tranås är en APA på 5,8 %: Nääs APA.

Färgen är guld, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt och varmvitt, en del rester blir kvar när det sjunker ner till en tjock ring.

Doften är relativt maltsöt med honung, lemonad och lite knäck. Tydliga citrustoner av lemonad (igen), grapefruktskal och lite mandariner. Aningar av tobak och tallbarr.

Smaken är besk-söt med mjuka toner av grapefrukt, apelsinskal och tallbarr. Den maltiga delen har en del knäck, citronläsk, mogna bananer och nypon. Medelstor kropp. Eftersmaken har en del passerande alkohol, minskad sötma och mer citrusjuice/skal. Det långa och balanserade slutet påminner om apelsinläsk med lite gröna växter.

Kolsyran är medelstark, de många medelstora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är medelmjuk och aningen kladdig.

En balanserad APA som ligger på den sötare delen av skalan. Jag gillar, men hade gillat mer med en lite mindre sötma.

Betyg: 3,72. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment. Pris: 25:10 för 330 ml. Bäst före: 12-07-17 (batch T 343)

2017-01-12

Nääs Black IPA

Åter hemma. Åter lokal öl. Den här gången blir det den senaste från Nääs Gårdsbryggeri: Nääs Black IPA, en svart IPA på 6,5 %. Så pass ny att de fick hämta lådan från källarförrådet hos Systembolaget inne i Linköping.

Färgen är mörkt brun-röd, nästan svart. Vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och beige – det sjunker ner till ett tjockt lock lämnandes massor av tjocka skumrester på glaset.

Doften är gräddig med citrus-humle, grapefrukt-skal, apelsinjuice, lätt kaffe och en anings aning av rökt chark.

Smaken är lättare än vad jag väntat mig, och i inledningen något dammig. Besk humle (om än inte på IPA-nivå), lite mandarin, apelsinskal och vetemjöl. Lite kakao i bakgrunden. Medelstor kropp. Växande beska i eftersmaken såväl som en aning salt. Rostat korn och mörk chokladkaka. Det mjuka slutet är beskt och rostat med lite beska salladsblad.

Kolsyran är medelstark, de medelstora friska bubblorna långlivade. Vätskan är mjuk, näsan som en kväve-tappad öl.

Något för mycket rostad smak för att jag ska vara riktigt nöjd med den som en BIPA. Men en mycket god öl, i vilket fall.

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment. Pris: 27:20 för 330 ml. Bäst före: 23-06-17 (batch T 336).

2017-01-11

Jämtlands Julöl 3,5 %

För länge sedan var Jämtlands Julöl en öl som i nästan varje provning eller lista som fanns var skyhögt över alla andra julöl. Så är det inte nu, engelsk strong ale har det inte lika lätt idag.

Så det var med viss förvåning, eller kanske ändå inte, som jag såg flaskor med en folköl med samma namn från Jämtlands Bryggeri för några veckor sedan: Julöl 3,5 kan väl inte sägas vara en strong ale med sina 3,5 %, så stilmässigt? Knepigt innan jag öppnat flaskan. Engelsk brown ale kanske?

Färgen är djupt brunröd, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt, det lämnar inga rester efter sig när det sjunker ner.

Doften är mycket maltig med ren sötma, nötter, mörkt bröd, melass och torkad frukt.

Smaken startar med en metallisk beska och en oväntat torr ton av rostade nötter och mörkt bröd (lite pumpernickel). Vissa torkade blommor och kola-extrakt. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en mildare beska, men det metalliska hånger kvar. Råg-knäckebröd och lite kryddor. Avslutningen är mild med lite dammig brun malt.

Kolsyran är kraftig, de många medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är ganska så lätt.

Det blev alltså som jag var lite orolig för: En nervattnad blaskig och obalanserad version av den klassiska julölen.

Betyg: 2,93. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 19:95 för 330 ml. Bäst före: 20/03/2017 (batch 173).

2017-01-10

Eskilstuna / Knäppingen / Ångkvarn TrIPA

Sist ut vid vårt besök hos Knäppingen blev deras starkaste fatöl, ett samarbete mellan dem och pubbryggerierna Bryggeriet Ångkvarn (Uppsala) och Eskilstuna Ölkultur. TrIPA är en tung DIPA bryggd i Eskilstuna med tre sorters malt, tre sorters humle och ligger på 12 % alkohol.

Den kopparfärgade vätskan är något disig, det fingertjocka skummet är varmvitt och kompakt.

Doften är citrussöt och något… svettig. Viss karamellmalt, otydlig humle. Efter en stund dyker en tydlig citronjuice-ton upp.

Smakerna är i starten stora utan att sticka ut. Bra balans mellan malten och humlen. Citrus-marmelad, bubbelgum och en sötma som blir allt tyngre samtidigt som beskan blir väldigt måttlig för stilen. Stor kropp. Växande fruktig sötma i eftersmaken, knäck och Refreshers-citronkola. Sötman blir efter en stund vass med en lätt jordighet. Maltigt mjöligt slut med apelsinmarmelad och lite kanel.

Medelstor kolsyra, kortlivade medelstora bubblor. Vätskan är tjock och tungt kladdig.

Östkust-DIPA är en svår stil att få balanserad, och den här blir översöt efter de första klunkarna. På en direkt fråga om åldern fick jag veta att den bryggdes för 3 månader sedan och fattappades för 1½ månad sedan.

Kvällen fortsatte med gott humör hos The Black Lion Inn.

Betyg: 3,11. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 62:00 för 200 ml.


2017-01-09

Knäppingen Plata o Plomo

Fortfarande kvar på Knäppingen i Norrköping. Dessert: Blåbärscheesecake. Dryck till det: Bryggpubens egna imperial porter på 8 %: Plata o Plomo. Den är bryggd med nejlika, kardemumma och lakrits.

Den klara vätskan är mörkt brun, nästan svart. Det fingertjocka skummet är brunt och kompakt, det håller sig kvar länge.

Doften är torr med stora julkryddiga toner, det drar faktiskt åt glögg. Svartmalt-syrlighet och sötlakrits.

Även smaken är kryddig och lite julig med kryddnejlika, ingefära och muskot. Bränd malt ger en viss syrlighet. Vetedeg och en lätt höig beska. Lätt till medelstor kropp, den här verkar ha jäst ut ordentligt. Balanserad eftersmak med kryddor och en lätt sötma. Viss beska och en lätt syrlighet som drar åt lingon. Slutet är besk-kryddigt med lite vetedeg.

Kolsyran är frisk och medellätt. De små bubblorna är långlivade; vätskan är medelmjuk.

Den här ölen påminner om något jag druckit (flera gånger) förut. Men jag kommer bara inte på vad det är… Kryddigheten en en liten aning för kraftig, men den passade bra till blåbärsefterrätten.

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 49:00 för 200 ml.


2017-01-08

Knäppingen Citrus Session IPA

Trettondagen tillbringades i Norrköping. Till stor del eftersom jag bara besökt och pratat med bryggpuben Knäppingen men inte druckit eller ätit där.

Men det fixades alltså till igår.

Den första ölen blev Citrus Session IPA, som nu hoppat upp till 4,9 %. Det är en av de sorter de alltid har på tapp.

Färgen är djup guld, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är vitt, det sjunker långsamt ned och lämnar massor av rester på glaset.

Frisk humledoft med citrusskal, limejuice och marmeladsötma.

Smaken startar med en stor, nästan vass beska och massor av citrusskal, balanserande honungssötma och engelsk apelsinmarmelad. Smakerna blir snabbt mjukare och balanserade. Medelstor kropp. Besk-söt eftersmak med lite syrlig lime, kex/småkakor i den växande rena sötman och blandade citrusskal. Långt beskt friskt slut.

Kolsyran är vass, små långlivade bubblor. Mjuk vätska (oväntat så för stilen).

En mycket ren och fräsch session-IPA. En av de bättre svenska i stilen jag druckit!

Betyg: 3,93. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 45:00 för 200 ml.

Bonus: Till den goda hamburgaren drack jag deras nyaste öl, APAn Americano på 5,9 %. Den var inte riktigt lika lyckad med för tung karamellsötma och lättare orenheter.

2017-01-07

Evenemangstips: Brittisk ölprovning på De Klomp


Nu på lördag 14 januari 2017 15:00 håller jag en ölprovning på De Klomp under temat Brittiska inslag. Det blir öl från Storbritannien eller öl som bryggs i deras traditionella stilar.

Det kostar 250:-, ingen föranmälan utan det är bara att komma förbi. Dörren öppnas en kvart innan provningen och efteråt håller bar och kök öppet.

Facebookarrangemang finns här.

Välkomna!

Linköpings Centralbryggeri Folkes Julöl

Att recensera en julöl under trettonhelgen kanske inte är så relevant… Fast jag vet inte riktigt om Ofiltrerat är relevant över huvud taget, så det är väl som det ska vara.

Från Linköpings Centralbryggeri kommer en julöl i form av en brown ale på 5 %: Folkes Julöl.

Färgen är mörkt brun, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är varmt beige och kompakt; det håller sig kvar länge och lämnar lite rester efter sig.

Doften har toner av grön humle och brun malt. Omogna äpplen och mjölkchokladkaka. Vörtig sötma i bakgrunden.

Den bruna malten dominerar smaken: Chokladkakor, mörkt bröd, melass och mörk sirap. Aningar av lagerblad och Tootsie Roll. Låg sötma och medelstor kropp. Eftersmaken har växande orena smaker med inslag av vört, chokladkola och en avtagande höig beska. Avslutningen är mjukare med syrlig pumpernickel och en aning lakrits.

Kolsyran är medelstor, de många små bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

För mycket vörtighet och orenheter. Ack ja…

Betyg: 2,86. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment. Pris: 26:00 för 330 ml. Bäst före: 170728.

2017-01-06

Brasstacks Pom-Pom

Den tredje och sista ölen från Brasstacks Brewing Co. som jag köpte i Uppsala är lite annorlunda: Det är i grunden en amerikansk blonde ale som smaksatts med honung, granatäpplen och salt: Pom-Pom ligger på 4,8 %.

Färgen är gul, vätskan klar. Det fingertjocka skummet är vitt och luftigt; det försvinner iväg snabbt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är syrligt fuktig. Tydliga toner av granatäpplen, röda äpplen och hallon. Mjuk sötma. Lite havssalt i bakgrunden.

Smaken startar med en försiktig beska och anonyma röda frukter. Ingen sötma över huvud taget. Växande salt och granatäpplen, lite grädde och parfym. Lätt kropp. Eftersmaken har en lätt men pepprig alkohol, röda äpplen, apelsinskal, vingummi och havssalt. Aningar av mogna bananer och jästig jord. Det korta slutet är torrt och fruktigt.

Kolsyran är medelkraftig, de få medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är lätt och torr.

Jag imponeras av renheten och balansen mellan frukten och sältan, men den här är på tok för torr för att gå hela vägen.

Betyg: 3,06. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment. Pris: 24:70 för 330 ml. Bäst före: DEC 2017.

2017-01-05

Mikkeller Hva Såå!?

Bild: Mikkeller.
Det finns några öl jag försöker ha hemma, sådana jag vet att jag gillar. Vilket kan vara en orsak till att det blir mindre nyheter köpta än för några år sedan.

En av dem är den belgiska brettbomben Orval. Tyvärr är den i beställningssortimentet och jag hade senaste inte beställt någon på ett tag eftersom skafferiet var fullt med annat.

Fast… Lite oväntat hittade jag Mikkellers klon på denna öl i hyllan: Hva Såå!? (tidigare känd som Årh Hvad?!). Det är en belgisk pale ale på 6,8 % bryggd hos De Proef.

Värt att testa, i alla fall.

Färgen är guld med lite brunt, vätskan är klar. Det fyra fingrar höga skummet är luftigt och beige, och det sjunker ner med ett fräsande ljud lämnandes lite rester på glaset.

Den komplexa doften innehåller sur deg, häst-stall, lite kokakakor och färskt nötkött. Humlebeska och exotiska kryddor i bakgrunden.

Smaken har tydliga brett-toner: Stall och sandelträ, samt lite rökelse. Sötmandel och vällagrad ost. Passerande ren beska, lite torkad frukt och en aning vanilj. Ek, beska örter, gammal ost och lite lime-kakor i eftersmaken. Det mjuka långa slutet har smaker av fruktkarameller, hö och bittermandel.

Kolsyran är kraftig, närmast vass. De många mjuka medelstora bubblorna kittlar tungan. Vätskan är relativt lätt utan att vara blaskig.

Nu har jag inte provat att dricka den bredvid Orval (som jag gett betyget 4,3), men som jag minns den ölen är Hva Såå!? beskare, mindre funkig och mindre komplex med en kolsyra som inte riktigt är integrerad. Ingen dålig klon, men det är trots allt en klon.

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment (hela kollin). Pris: 28:20 för 330 ml. Bäst före: 29/08/26 (alltså bryggd i somras).

2017-01-04

Brasstacks The Conductor

Jag frågade en bekant från Uppsala om han visste något om Brasstacks Brewing Co. Svaret var ungefär ”Jag vet inte så mycket om dem, mer än att de försöker leka amerikanska hipsters med sina namn och etiketter. Ölen är okej, ungefär.”

Omdömet om deras profil gäller även den öl jag nu ska recensera: The Conductor, en amerikansk IPA på 6,8 %.

Färgen är ljust guld, vätskan i stort sett klar. Det två fingrar höga skummet är vitt, kompakt och fast. Det lämnar lite rester efter sig på glaset.

Doften är relativt lätt. Citrusskal och grapefruktjuice. Blommig sötma, fruktgodis och lite humlepellets. Gröna löv och trä i bakgrunden.

Smaken startar med en passerande beska, gröna växter, trä och spånskiva. Humlen är pepprig men i övrigt rätt anonym. Lite degig jäst. Medelstor kropp. Växande alkohol i eftersmaken såväl som godissötma, mer spånskiva och jäsande vetedeg. Vetemjöl, parfym, kryddor och skysås i slutet.

Kolsyran är medelstor, de många små bubblorna är långlivade. Vätskan är tjock och lite kladdig.

En AIPA under medelnivån. För kladdig, för mycket orenheter.

Betyg: 2,64. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment. Pris: 27:80 för 330 ml. Bäst före: DEC 2016.

2017-01-03

Brasstacks Galacksy

När jag tidigare besökte Uppsala så köpte jag med mig lite lokal öl, som sig bör.

Bland annat från Brasstacks Brewing Co, som ligger i Uppsala, men som jag i övrigt inte har en aning om. Låter liksom ölen tala för sig självt den här gången.

Och ölen i fråga är Galacksy, en amerikansk ljus veteöl på 5 %.

Färgen är gyllengul, vätskan disig. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker väldigt sakta ner lämnandes lite rester på glaset.

Doften har kryddiga vete-toner och tydliga drag av Nya Världens citrus-humle. Fruktig sötma och lite gummi.

Smaken startar besk-sött med citrusskal, grapefruktjuice och kryddig pomerans. Aningar av gummi och kryddiga fenoler (kryddpeppar, kryddnejlika) i bakgrunden. Lätt kropp. Eftersmaken har växande ren alkohol, beska örter, kak-sötma och en aning av nymålad färg. Slutet är aningen strävt med beska örter och deg-sötma.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är ganska mjuk men samtidigt lätt.

Doften och smaken är väl som de ska vara, men kroppen är på tok för tunn för mig.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Systembolagets småskaliga lokala sortiment. Pris: 24:60 för 330 ml. Bäst före: NOV 2017.