2017-03-28

Svenska Mästerskapen i hembryggd öl 2017


Även i år hade en grupp SHBF-domare samlats i Linköping för att bedöma en klass i Svenska mästerskapen i hembryggd öl.

Lite annorlunda blev det dock: Vi hade fått den ganska stora klassen 4 Karaktärsfull ale. Och schemaskäl gjorde att vi fick använda både lördagen 18 och söndagen 19 mars med varierande besättning. Jag kunde bara på söndagen.

Lördagsgänget hade jobbat på riktigt bra, så kvar åt oss fanns bara 20 American Pale Ale, finaldömning, motiveringar och lite administration. Tack vare rutin och gott humör gick allt oerhört smidigt.

De som vill veta vad som vann kan läsa det här.

Genom de år jag dömt SM så har jag med stigande imponans efteråt förklarat att ölen bara blir bättre och bättre för vare år och att inte minst lägstanivån höjts.

Vilket kanske beror på klasserna vi fått till oss. Eller vad det nu var, men så var det inte i år. Vi hade fått höra från första dagen att många öl, speciellt APA, var riktigt träliga. Och mycket riktigt: Det fanns en hel del där något gått fel, i enstaka fall troligen beroende på receptet, andra var uppenbart snedjästa. Andra var beska och kraftiga som en IPA. Men framför allt vet många av ölen mer eller mindre gamla och trötta.

Det här står om pale ale-ölens munkänsla:
Ska ge en ren och krispig känsla, ej sötsliskig.
Och det var där som väldigt många öl havererade. Det var uppenbart att de bästa ölen i stilen var noggrant framräknade att de skulle drickas exakt den här helgen. Inte att det var några flaskor som blivit kvar sedan i somras.

Men med det sagt så fick vi fram en riktigt bra final där det till slut fanns 3 öl som alla skulle kunnat vinna, om de haft lite mer… tur. Det hela avslutades med att jag lyckades slå sönder ett av mina domarglas. Jaja, det var väl bara en tidsfråga…

5 kommentarer:

  1. Jag tror det vore en bra idé att sätta ett fast årligen återkommande datum för inlämning till domartävligen. Det skulle öka möjligheten att kunna planera sina bryggningar (och därmed ge högre kvalitet) och arrangörer av SM skulle ha större flexibilitet (då man inte är beroende av att datumet passar domarna) samt kunna lägga SM senare på våren då tillgången på lokaler lämpliga för detta arrangemang (läs ishallar) är större. Det skulle även öka möjligheten för fler orter att vara arrangörer.

    SvaraRadera
  2. Jag fick panikbrygga min APA i år eftersom SM var en månad tidigare än jag hade räknat med (klumpigt att inte kolla upp det tidigare). Troligen blev tajmningen ganska bra ändå då den tog Brons så kul att läsa om provningen av den i Linköping Magnus!

    SvaraRadera
  3. En duktig bryggare behöver inte veta på veckan exakt för att kunna leverera en fräsch apa, ipa eller dipa. Förmodligen är det hanteringen efter jäsning som brister. Alternativt har man gått på den här idén som flyter runt i många hembryggningsforum att alla öl vinner på att mogna flera veckor eller till och med månader.

    Sviktande kvalitet bland hembryggare är ett allmänt fenomen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det var mer än vanligt den här gången. Jag har en teori om att APA ofta rekommenderas för nybörjare (och då ofta SMASH), och att det helt enkelt var lägre genomsnittserfarenhet bakom de här ölen än exempelvis 9 fransk/belgisk ale eller 3 mild ale.

      Radera
    2. Jovisst, så kan det också vara, även om klass 9 också lär innehålla mycket skräp efter vad Gbg-domarna har berättat (och min erfarenhet av Belgoträffen).

      Det var den överdrivna betydelsen av datumet för bedömningen jag ifrågasatte. Någon vecka hit eller dit spelar ingen roll.

      Radera