2016-08-31

Samual Adams Boston Lager - igen

Jag kommer nu att skriva en av de största klyschorna inom svensk ölbloggning. Håll i er:
Det finns många bra öl i det fasta sortimentet, men det är lätt att glömma dem när alla tillfälliga lanseringar trillar in.

Så. Gjort.

Samuel Adams Boston Lager från Boston Beer Co är en sådan öl, som känns som den alltid funnits i hyllorna (den lanserades där i december 1992). Det är en wienerlager på 4,7 %. Jag recenserade den för nästan på dagen 11 år sedan, då tyckte jag den var välbalanserad och god och gav 4,0 i betyg.

Färgen är ljus bärnsten, vätskan klar. Det fingertjocka varmvita skummet är luftigt. Små skumrester blir kvar av det på glaset.

Doften är ganska söt med toner av nybakt bröd och knäck. Lite fruktiga citrustoner i bakgrunden.

Smaken är balanserad och mjuk med surdegslimpa, knäck och torkad exotisk frukt. Mild men ändå tydlig beska, den är beskare än vad motsvarande tyska öl hade varit. Medelstor kropp. Eftersmaken bjuder på tydligare exotiska blandade frukter, antydningar till citrusskal, lite knäck och bananskal. Det maltiga slutet har en del gammaldags hård kola och beska örter.

Kolsyran är frisk, de små långlivade bubblorna kittlar tungan. Vätskan är mjuk.

11 år har gått, och mycket har hänt i ölvärlden sedan dess. Det är fortfarande en god amerikansk lager som drar åt det europeiska, men det finns så mycket annat och så mycket bättre nu.

Betyg: 3,4. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 17:90. för 355 ml. Bäst före: Utgången av DEC 16.

2016-08-30

Ängöl Lilla Pubens Lager

Det nya bryggeriet.
Fredagskvällen i Kalmar fortsatte. Vi satt på Pipes Of Scotland på hotellpersonalens rekommendation. Fast de hade inte så mycket eller intressant öl, stället var glest befolkat och musiken i högtalarna hög och skränig (ja, jag är medelålders).

På ren chans tog jag fram mobilen och skickade en Facebook-fråga till Ängöl om det fanns något ställe med större sortiment av deras öl. Svaret kom på några minuter: ”Lilla Puben, de har även en egen öl som vi bryggt”. Vi begav oss dit direkt. 

Jodå, här var det gott om folk på uteserveringen, och många intressanta öl på flaska. Carlsbergs öl på fat. Samt ett par Ängöl. Den ena var alltså unik för denna krog: Lilla Pubens Lager, en öl med såväl tysk som amerikansk humle som jag med viss tvekan klassar som en dortmunder export på 5 %.

Vätskan är klar, färgen guld. Det fingertjocka skummet lämnar stora rester efter sig på glaset.

Doften är ganska ren med inslag av smör och parfym. Blommiga toner…

Smaken startar friskt med tydliga inslag av karamell/kristallmalt. Mjuk men ändå tydlig beska. Blommig humle, viss knäck. Medelstor kropp. Mild eftersmak med kolakakor i sötman, mogna äpplen och avtagande beska. En passerande oren jästig smak innan det söt-beska slutet. 

Lätt till medelstor kolsyra, mjuk vätska. 

En lageröl som kändes aningen för färsk, tror den hade mått bra av lite mer tid i lagertanken. I övrigt en ganska så tysk och ganska så trevlig öl. 

Betyg: 3,32. Tillgänglighet: Fat på Lilla Puben i Kalmar. Pris: 78:00 för 400 ml. 

= = =

Vi trivdes så bra på Lilla Puben att vi återvände på lördagen. Då provades också maten. Jag valde en New york pastrami sandwich som var riktigt god, och bearnaisesåsen var en av de bättre jag någonsin smakat!

Dessutom slumpade det sig så att Ängöl-bryggaren Johan satt vid bordet bredvid. Han berättade kort att flytten under våren gjorts för att man kört i taket vad gäller kapacitet i de gamla lokalerna på Ängö - 100.000 l/år. De siktar i år att hamna på det dubbla.

Hot Ride!

2016-08-29

Lata Dagars Ängöl


Helgen tillbringades i Kalmar. God mat åts, god öl dracks. Lokal sådan, givetvis. För med alla (mer eller mindre) nya små bryggerier runt om i landet så skiljer sig utbudet när man förflyttar sig i landet. Det gillar jag!

Det lokalaste man kan hitta är öl från Ängöl som startade som Ängö Kvartersbryggeri i ett gammalt tunnbinderi 2010. Nu under våren har de flyttat ut från Ängö till större och bättre anpassade lokaler. Mer om det senare.

Deras IPA heter Lata Dagars Ängöl och är i grunden en engelsk IPA med en liten del Nyzeeländsk humle på 6 %. För att förvirra något så bryggdes en svagare pale ale med samma namn under de första åren. Men nu är det IPAn som jag drack på Pipes Of Scotland.

Den mörkt bärnstensfärgade vätskan är grumlig, det stora kompakta skummet är varmvitt. Fina skumrester blir kvar på glaset när det sakta sjunker ner.

Humle dominerar den rätt milda doften i form av hö och citrus. Lite knäck hittar jag också.

Bra beska i starten av smaken. Det kommer en växande sötma som för tankarna åt rågbröd. Beskan får efter en kort stund en övergående kemisk ton. Torkade blommor och maskrosor. Medelstor kropp. Växande, lite kryddig, humle i eftersmaken. Knäckebröd, citrusskal och bittra salladsblad i bakgrunden. Besk-kryddigt slut med antydan till salt.

Lätt kolsyra, mjuka långlivade medelstora bubblor.

En gammaldags IPA, ungefär som jag mindes att de var på nittiotalet.

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Flaska på krogen (finns också lokalt-småskaligt på Systembolaget). Pris: 82:00 för 500 ml. Bäst före: Hittades ej.

2016-08-25

Systembolaget: Inkvalat och urrensat september 2016


”Okej”, hör jag er läsare ropa ut i vildmarken, ”det var fasta nyheter, små partier och lokalt-småskaligt. Men var är de öl som kvalat in från beställningssortimentet. Och var är anti-nyheterna?”

Jag ställde mig samma frågor, och fick svar från Systembolaget:

Det blir inga sådana förändringar i sortimenten under september 2016 (Senare tillägg: De förändringarna kommer 1 december 2016). Detta eftersom man på många leverantörers önskemål förlängt utvärderingsperioderna från 6 till 9 månader. Den tidigare relativt korta perioden har gjort att även små leveransproblem eller säsongsvariationer kan göra att ett öl inte får vara kvar i det fasta sortimentet, eller kvala in i det. Med ¾ garanterat år på hyllorna är tanken att vi ska få ett lite stabilare sortiment som bättre återspeglar kundernas önskemål.

2016-08-24

Dugges The Apple Zing

Bild: Dugges.
Början av den efterlängtade semestern firades med en Åbo-kryssning (som, visade det sig, hade tema finsk karaoke). Eftersom vi kom tidigt in till Stockholm så passade vi på att dricka lite öl.

Först hamnade vi på Bishops Arms Folkungagatan. Värmen och uppförsbacken gjorde att vi var inställda på något friskt och törstsläckande: Det erbjöds i form av en syrlig fruktöl från Dugges: The Apple Zing som bryggts med äpplen. 4,5 %.

Litet vitt skum, orange-bärnsten färg, viss köldgrumling. Den ser väldigt mycket ut som kolsyrad filtrerad äpplejuice.

Söt fruktig doft, som åter för tankarna åt äppeljuice. Lite gräddkola och antydan till jod.

Söt-syrlig smak med distinkt smak av äppeljuice, och det drar åt det sträva hållet. Aningar av päron. Lätt till medelstor kropp. Mineraler och frukt i eftersmaken, men det är mindre frukt och mer av de syrliga tonerna från grundölet här. Lite syrliga citroner. Syrlig frukt och lite mineraler i slutet.

Små bubblor, frisk kolsyra och lätt vätska.

Törstsläckande och trevlig, men också lite enkelspårig.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: Okänt.

= = =

Lite bonus: Fritt från minnet av vad jag drack under resten av resan:

Vi hamnade på Omnipollos Hatt. Som varje gång känns som att hamna i en parallell dimension. Först ut deras nya folköls-DIPA (sic!) Arzachel. Mycket trevlig och lättdrucken öl med massor av amerikansk humle utan att bli obalanserat överbesk. Jag kommer att återkomma till den så fort jag kan.

Därefter en vanilj-pale-ale serverad med öl-slush-på toppen (”soft serve”), något som bara kändes möjligt just här… Buxton Ice Cream Pale förvånade lite genom att bara funka. Hur mycket issörjan adderade är mer osäkert, men det förstörde i alla fall ingenting.

Omnipollo Esperanto, en brettad saison med modern humle hade en kolsyra som stack i munnen och en del stalliga-jästiga toner. God och farligt lättdrucken.

På nyrenoverade Viking Amorella var den mest minnesvärda ölen som dracks Stallhagen Yin & Yang, en tropisk lager som skulle efterlikna asiatisk lager och kanske bryggts med ris, jag minns inte riktigt. Den oerhört ljusa lagern hade en passerade jästig smak, som sedan lämnade en mycket försiktig citron-humlesmak efter sig.

Systembolaget: Små partier 16 september 2016


De här ölen kommer i ett varierande antal butiker den 16 september 2016:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Medelliterpris: 125:40. Medelalkoholhalt: 8,6 %.

2016-08-23

Systembolaget: Små partier 2 september 2016


De här ölen kommer i ett varierande antal butiker den 2 september 2016:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris

Medelliterpris: 125:50. Medelalkoholhalt: 7,9 %.

2016-08-22

Systembolaget: Småskaliga lokala nyheter september 2016


Den 1 september 2016 kommer dessa öl att börja säljas i det lokala småskaliga sortimentet. Orten ger en indikation om var de kan hittas på butikshyllorna. Många av dem finns också att beställa från den centrala depån.

Nummer, namn, område, i depå
?
  • 31216, Värmdö Bryggeri Skärgårdsprojekt 003 - Fil the Lingonberry, Värmdö kommun, ja
  • 31168, Helsingborgs Jubileumsöl, Helsingborgs stad, ja
  • 31213, South Plains Golden Pilsner, Malmö stad, ja
  • 31170, Stigbergets Byggbärs India Pale Lager, Göteborgs stad, ja
  • 31209, Åsalid Påverås A Pale Ale, Falköpings kommun, ja
  • 31191, Fors Baltzar Motala Irish Ale, Motala kommun, nej
  • 31178, Allingsås Mjörns Guld, Alingsås kommun, nej
  • 31184, Bergslagen Portrait Mosaic Ale, Smedjebackens kommun, ja
  • 31193, Möllys Mosaic Pale Ale, Eskilstuna kommun, nej
  • 31185, Költur Parlez-Vous Francais? Farmhouse Ale, Södertälje kommun, nej
  • 31166, Helsingborgs Evil Red, Helsingborgs stad, ja
  • 31190, Fors Ekenäs Motala Brown Ale, Motala kommun, nej
  • 31206, Åsalid Bestorp Brown Ale, Falköpings kommun, ja
  • 31215, PKLK Popular Demand IPA, Tyresö Kommun, ja
  • 31207, West Coast Monohop Series Mosaic Dipa, Göteborgs stad, ja
  • 31192, Fors Borenshult Motala IPA, Motala kommun, ja
  • 31194, Skeppsgossen The Bones IPA, Karlskrona kommun, ja
  • 31186, Omnipollo Fatamorgana, Härryda kommun, ja
  • 31210, Southside Mmm... Mandarin White IPA, Skellefteå kommun, ja
  • 31204, Sälens Black Rye IPA, Malung-Sälens kommun, ja
  • 31188, Eskilstuna Torshälla Dubbelbock, Eskilstuna kommun, ja
  • 31212, Nils Oscar Celebration Barley Wine 2105, Nyköpings kommun, ja
  • 31211, Nils Oscar Pandemonium, Nyköpings kommun, ja
  • 31171, Stigbergets Promenadporter, Göteborgs stad, ja
  • 31189, Fjäderholmarnas Östersjö Porter, Stockholms stad, ja
  • 31157, Chad Dark Days Porter, Svedala kommun, ja
  • 31167, Helsingborgs What if? Secret Stout, Helsingborgs stad, ja
  • 31183, Bearded Rabbit Stubble Stout Imperial Stout, Göteborgs stad, ja
  • 31187, Dugges Cherry Wood, Härryda kommun, ja
  • 31181, Dugges Rasberry Liqorice, Härryda kommun, ja
  • 31195, Sundbybergs Lasse i gatan, Sundbybergs kommun, ja
  • 31172, Fulltofta Navigator Fulltofta Gårdsbryggeri, Hörby Kommun, nej
  • 31159, Den Bryggande Holländaren Red Sonja, Gnesta kommun, ja

2016-08-21

Systembolaget: Nyheter i fasta sortimentet september 2016

Systembolaget Forshaga.
Skapare: Janee. Licens.
De här ölen kommer in i det fasta sortimentet 1 september 2016:

Artikelnummer, namn, alkoholhalt, storlek, pris
 Medelliterpris: 60:80. Medelalkoholhalt: 5,4 %.

PBR har tidigare funnits i sortimentet på flaska, nu kommer den också på burk.

Jag känner en blandning mellan oro och förväntan vad gäller Backens Mild Ale, jag inser att det här nog är den enda mild i det fasta på överskådligt tid.

Fastenbier är en riktigt bra röklager, men det känns lite konstigt med en uttalad våröl i det fasta sortimentet. Jaja…

Jag gissar att Egger Hazy Lager är samma öl som Egger Zwickl.

Det mest intressanta fasta släppet någonsin? Ja, jag tror faktiskt det.  

Systembolagets oktoberfestöl 2016


Jaaahaaa, då var det höst igen. Tydligt tecken: Systembolagets oktoberölssläpp. De här kommer ut i butikerna 1 september 2016: (den här texten är en kopia av förra årets släpptext. Man får vara ekonomisk ibland.)

Till att börja med de som kan dyka upp i alla butiker:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, pris

Och så de lokala småskaliga varianterna. Om de finns i depån kan de beställas till alla butiker styckevis.

Nummer, namn, område, i depå? 
  • 31201, Tyska Eken Oktoberfest, Kungsbacka kommun, nej
  • 31199, Nils Oscar Oktoberfest, Nyköpings kommun, ja
  • 31196, Jädraöl Oktoberfest, Gävle kommun, ja
  • 31200, Göteborgs Nya Bryggeri Oktoberfest 1810, Göteborgs stad. ja
  • 31198, Halmstad Brygghus Skördefest, Halmstads kommun, nej
  • 31197, Oktoberfestlig Ängöl, Kalmar kommun, ja 
Släppets medelliterpris: 54:20. Medelalkoholhalt: 5,5 %. 

2016-08-20

To Øl Rødgrød Med Fløde

Danska fantombryggeriet To Øl har bryggt en öl, Rødgrød Med Fløde. En frukt-ale på 6 % med jordgubbar, hallon, svarta och röda vinbär, vanilj och laktos.

Färgen är röd-rosa-lila-brun, vätskan är grumlig. Det två fingrar höga skummet är ljust rosa och kompakt, det sjunker sakta och lämnar en hel del rester efter sig.

Doften är fruktigt söt med toner av jordgubbar, röda vinbär, syrliga hallon och lite svårbeskrivna citrusfrukter.

Smaken har en snabbt passerande kraftig sötma. Sedan dyker det upp en hel fruktkompott: Hallon, röda vinbär, lime, gröna bananer, gurka. Medelstor kropp. Växande smaker av söta jordgubbar i eftersmaken liksom värmande alkohol, svarta vinbär och en aning mango. Kvardröjande beska och osötat jordgubbssylt i slutet.

Kolsyran är medelkraftig, de många små bubblorna är skarpa och långlivade. Vätskan är medelmjuk och tjock som sockerlag.

En oväntad öl med väl integrerade fruktsmaker. Problemet med den är att den efter några klunkar blir för tjock och kladdig, och att beskan bygger på allteftersom. Det blir till slut ganska obalanserat.

PS: En liten notis om länkarna till Beer Advocate: De har nyligen infört en funktion som gör att oinloggade besökare får se siten med fyra timmars fördröjning. Det gör att alla länkar dit kanske inte fungerar direkt.

Betyg: 3,61. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 6 maj 2016 (slutsåld). Pris: 32:90 för 330 ml. Bäst före: 08/02/18.

2016-08-19

Budějovický Budvar B:Original

Det här är en öl jag har ett väldigt tydligt minne av från min uppväxt. Eller, i alla fall nästan den här ölen.

Tiden bör ha varit någon gång 1983-85. Platsen servicebutiken Handlar'n på Albrektsvägen i Norrköping (där Albrekts Pizzeria ligger idag). I den trånga affären finns ett kylskåp med folköl och en stor del av hyllorna upptas av 3,5 %-versionen av denna då tjeckoslovakiska pilsner. De bruna halvlitersflaskorna hade etiketter snarlika dagens men betydligt mer brunmurriga.

Anledningen till att jag minns det här var att jag funderade över hur Östblocket, som jag hört var så fattigt med brist på allt, kunde exportera öl till Sverige?

Ölen var en storsäljare. Till viss del berodde det nog på ett envist rykte bland stadens gymnasieungdomar att innehållet snarare låg på 3,8 % eller till och med 4 %!

I den här flaskan är jag dock rätt säker på att Budějovický Budvar B:Original  från Budějovický Budvar, n.p. ligger på 5 %.

Färgen är ljust guld, vätskan helt klar. Det fingertjocka vita skummet är vitt och luftigt, och det sjunker snabbt ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset (jag har senaste tiden druckit flera flaskor av den här ölen och alla har haft oväntat dåligt skum).

Doften är blommig med smör, lite franskbröd och an aning marsipan.

Smaken är mjuk med passerande toner av smör, nyplockade blommor, surdegsbröd och en antydan till kolakakor. Medelstor kropp. Eftersmaken har en växande ren beska, trädsav, mer ljust bröd och en fin smörighet. Slutet är torrt med blommor.

Kolsyran är frisk, de många bubblorna är medelstora och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En välgjort tjeckisk pilsner som fokuserar mer på humlen än malten. Mycket lättdrucken. Jag har en tid känt mig ganska trött på tjeckisk pilsner, men efter att ha läst den här texten hos Portersteken så insåg jag nog att det nog mest är Pilsner Urquell jag inte gillar.

Betyg: 3,63. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 13:40 för 330 ml. Bäst före: 18.05.2017

2016-08-17

All In Hustle Imperial Stout

Bild: All In Brewing.
Det är grått ute. Regnet hänger i luften. 13°. Studenterna ska ha en av årets största utomhusfester ett par hundra meter bort.

Kanske dags för en imperial stout?

Från All In Brewing kommer en sådan bryggd med hasselnötter, Hustle Imperial Stout, på 9,8 %.

Färgen är svart med en brun kant, det fingertjocka skummet är kompakt och brunt, och det sjunker sakta ner till en tunn ring utan att lämna några rester på glaset.

Doften är ganska torr med tjocka mjuka toner av hasselnötter, choklad, nötcréme, laktos och knäck.

Smaken är medelsöt med tydliga toner av hasselnötter och sötmandel. Mörk söt choklad och röda bär. Medel till stor kropp. Eftersmaken har toner av mörk rom, torkade röda bär, kakao och lite exotisk frukt. Det långa slutet är ganska tungt och rostat med god sötma.

Kolsyran är lätt, de få små bubblorna är långlivade och medelstora. Vätskan är tjock och något kladdig.

En god imperial stout där hasselnötterna är välintegrerade.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment i Göteborgsområdet . Pris: 39:90 för 330 ml. Bäst före: 13.03.2019.

2016-08-15

To Øl My Pils

Hur var det nu? Jo, danska byggfirman Maj firade 30-årsjubileum. To Øl bryggde en öl åt dem, Maj Pilsner. Så lämnade de också in denna öl till en av Systembolagets offertrundor. Och kom in i det fasta sortimentet, men fick ändra namnet till My Pils. Etiketten fick behålla trämönstret. Ja, så kan det gå. Ölen är en modernt humlad session pilsner på 4 %.

Färgen är ljust guld, vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det lämnar en hel del tunna rester efter sig.

Doften är frisk med citrusskal, grapefrukt och pomerans. Aningar av apelsinjuice och långfranska.

Smaken är frisk, balanserad med bra beska. Passerande jordiga toner, grapefruktskal och citronsaft. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har toner av färska citroner, deg och blommig humle. Det korta rena slutet är balanserat och lite blommigt.

Kolsyran är kraftig, de många medelstora bubblorna är mjuka och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En ytterst lättrucken pils med en modern twist. Frisk och ren.

Betyg: 4,04. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2016. Pris: 16:90 för 330 ml. Bäst före: 06/01/18.

2016-08-14

Celt Iron-Age - igen

Ibland får jag reaktioner på det jag skriver. Sällan är det de man förutser ska komma. Som när jag sent 2012 recenserade Iron-Age, en engelsk red ale på 3,5 % från Celt Expericence i Wales (recensionslänk).

Jag tyckte att den var lite kantig och småtråkig och gav då 2,9 i betyg (2,92 med dagens viktning). Efter det har det kommit en sakta växande ström av kommentarer på bloggen, men också några mail, som påpekade att den minsann var jättegod och att jag Hade Fel.

För mig är det så nära en läsarstorm som jag kommit. Lite har jag funderar på varför just den här folkölen engagerat.

I vilket fall bestämde jag mig för att köpa hem en ny flaska och se om bryggeriet utvecklat sig, eller om jag faktiskt bara hade otur med just den flaskan (vilket är illa nog). Men så har de i stället blivit uppdruckna till någon middag. Så icke denna gång!

Färgen är röd-orange-brun, vätskan är grumlig. Det två fingrar höga vita skummet sjunker ner till ett tunt lock, lite rester blir kvar på glaset.

Doften har toner av hö, torkade blommor och farinsocker. Röda bär och fuktig jord i bakgrunden, liksom fruktiga engelska jäst-estrar.

Smaken startar oväntat besk-surt. Torkade frukter och lite karamellsötma. Blommig humle, hö och gräs. Medelstor kropp. Eftersmaken är ganska jordig med vass/sträv medelstor beska. Citrongräs, lime och blommiga toner. Avslutningen är sträv med torkade aprikoser och citronjuice.

Kolsyran är mild; de många små bubblorna är skarpa. Vätskan är sträv.

Inte bra… Betydligt sämre nu än 2012, faktiskt.

Betyg: 2,2 2,44. Tillgänglighet: Dagligvaruhanden. Pris: 24:90 för 500 ml. Bäst före: 07 2017.

2016-08-13

Centralbryggeriet CB Session IPA

Från Centralbryggeriet kommer CB Session IPA, en … ja, session-IPA på 4,7 %. Den bryggdes ursprungligen exklusivt för restaurang Burgers & Bangers i Norrköping.

Färgen är guld, vätskan helt klar. Det tre fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt, och det blir en hel del tjocka rester kvar när det sjunker ner.

Doften är relativt söt med aningar av honung och knäck. Anonyma citrusskal och blommor. Aningar av plast och målarfärg.

Smaken är balanserad, och för i början tankarna till engelsk pale ale med lite modern humle. Lite grapefrukt och limejuice. Apelsiner och knäck-sötma. Medelstor kropp. Eftersmaken har förvånade kraftiga heta alkoholtoner, lite papp/pappersmassa och en aning av lagrad ost. Avslutningen är besk med lite pappersmassa.

Kolsyran är medelstark, de många friska bubblorna är långlivade. Vätskan är mjuk.

Jag gillade inte den heta alkoholen i eftersmaken, eller plast-tonerna (som jag känner igen från andra öl från bryggeriet). Annars var den väl okej. 

Betyg: 3,13. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment i Linköpingsområdet. Pris: 25:90 för 330 ml. Bäst före: 170210

2016-08-09

Tempel Wildebeest

Det verkar gå bra för Tempel Brygghus, läste just i en intervju att de bestämt sig för att sluta vara sambos med Jackdaw Brewery och skaffa egna lokaler. Wildebeest är som alla deras öl en syrlig historia, tror den kan klassas som en stark berliner weisse, den är smaksatt med lingon, vinbär och mango. 5,5 %.

När jag öppnar flaskan pyser det friskt, men när jag vänder ryggen till för att skölja glaset så har det börjat bubbla upp skum och jag får torka upp en liten pöl.

Färgen är gyllene med en aning rött, vätskan är grumlig (det finns gott om fällning i flaskan). Det två fingrar höga vita skummet sjunker ner till ett tunt lock och lämnar lite rester på glaset.

Doften är syrlig och fräsch. Lite röda frukter/bär, och gott om mineraler, järn och jod. Söt mjölk i bakgrunden.

Smaken är medel-syrlig med omogen frukt, en passerande citron-syrlighet och röda bär. Lite järn och ännu mindre jod. Medelstor kropp. Växande mjuk sötma i eftersmaken, liksom en del alkohol. Jordgubbar, mandariner och lite apelsinjuice. Det lätta slutet har en viss syrlighet.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna vassa. Vätskan är medelmjuk.

När jag läser vad jag skrivit om smaken så inser jag att det verkar som det är massor av smaker i den här, men jag vill snarare beskriva Wildebeest som anonym och ofokuserad.

Betyg: 3,17. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 3 juni 2016 (slutsåld). Pris: 37:90 för 330 ml. Bäst före: 2016-12-31 (batch 1).


2016-08-07

Omnipollo / Dugges Anagram

En blåbärs-cheesecake-stout? Det måste vara Omnipollo! Den här gången i samarbete med Dugges, och denna imperial stout på 12 % har bryggts med blåbär, laktos och havremalt. Anagram

Färgen är kolsvart, det fingertjocka skummet är djupt varmvitt, det sjunker långsamt ner till en tunn ring utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt och mjuk med fruktiga toner. ”Luktar som godis” var frugans kommentar. Mogna (amerikanska och svenska) blåbär, söt choklad, aningar av vanilj och hallonkransar. Alkohol i bakgrunden. Chessecake? Ja, faktiskt.

Smaken är intensivt söt, men det är en mjuk balanserad sötma. Snabbt förbipasserande salta smaker och växande blåbär. Värmande ren alkohol. Digestivekex och vispad grädde. Stor till medelstor kropp. I eftersmaken hittar jag de förväntade växande rostade tonerna med lite träkol, övergående ren beska, het alkohol och sötad havregrynsgröt. Det långa slutet är sött med blåbär, alkohol och mörka chokladkakor.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna mjuka och långlivade. Vätskan är mjuk, men samtidigt oväntat lätt för en öl på 12 %.

Jag drack den här i maj just när den släppts. Och jag minns tydligt att blåbärstonerna var ännu intensivare då än vad de är nu. Jag antar att de kommer att försvinna iväg snabbare än de andra smakerna i den här ölen. Mina krav på imperial stout är mycket höga, och den här kreativa (och söta) tolkningen är intressant. Och god.

Betyg: 3,87. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 20 maj 2016 (slutsåld). Pris: 69:00 för 330 ml. Bäst före: 01-04-2021 (det krävdes en lupp för att se den svarta texten på den svarta kapsylen). 

2016-08-06

Garage Project Pernicious Weed

Då tar jag och recenserar den fjärde och sista ölen från Nyzeeländska bryggeriet Garage Projects kartong ”Kiwi Hop Mixed Can Pack”: Den tyngre alen är en DIPA humlad med Nelson Sauvin och Rakau på 8 %; Pernicious Weed.

Färgen är orange-bärnsten, vätskan är grumlig. Det två fingrar höga skummet (luftigt, varmvitt) sjunker ner och lämnar en del rester efter sig.

Doften har tydliga toner av nya världens humle: Citrusskal, kåda, gummi, citronjuice och apelsinmarmelad.

Smaken har en påträngande aggressiv beska med massor av syrlig-beska citrustoner. En tjock marmelad-sötma och växande värmande alkohol. Medel till stor kropp. Eftersmaken är även den humledominerad med tydlig alkohol, citron/lime, syrligt godis och en aning oljefärg. Avslutningen är besk med viss alkohol.

Kolsyran är medelkraftig, de få medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är tjock och lite kladdig.

En gammaldags DIPA, där beskan står i fokus till skillnad mot den nu trendiga juice-IPA-stilen. Det blir tidvis för mycket, och jag tror att den här hade vunnit på lite mer aromhumle.

Betyg: 3,59. Tillgänglighet: Som en del av ett mixpack, Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2016. Pris: 95:60 för 4×330 ml. Bäst före: 03/03/17.

2016-08-05

Stallhagen IPA Original

Andra och sista orecenserade ölen ur födelsedags-påsen kommer från Åland: Stallhagen IPA Original av Stallhagens Bryggeri. Det är den starka versionen på 6 % (den finns också i en variant på 4,7 % för den finska dagligvaruhandeln) av denna engelska IPA.

Färgen är bärnsten/brons, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt, och det lämnar lite rester efter sig på glaset.

Doften är maltig med lite knäck. Toner av torkad frukt, hö och osöt apelsinmarmelad.

Smaken startar med viss beska. Medelsöt knäck, hö, torkade blommor, lite apelsinskal och -marmelad. Medel till stor kropp. Lite alkohol i eftersmaken såväl som en örtig beska och sött rågbröd. Det långa slutet har toner av nötter och torkade aprikoser.

Kolsyran är stark, de mjuka små bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En rätt så tillbakahållen engelsk IPA. Inga större fel eller sensationer.

Betyg: 3,26. Tillgänglighet/pris: Gåva. Bäst före: 14.04.17.

2016-08-04

Nya Carnegiebryggeriet Hingstin Stout

Så blev det lördag eftermiddag. Fortfarande i Stockholm. En finfin sommareftermiddag, för att vara exakt. Vart skulle man gå då? Någonstans med en riktigt bra uteservering… Hmmm… Nya Carnegiebryggeriet borde väl funka? Deras uteservering borde ge såväl utsikt som svalka. Och där har vi faktiskt aldrig varit tidigare.

Tunnelbana och Tvärbana tog oss snabbt och effektivt dit från Bromma.

Även om jag inte varit där tidigare så hade jag byggt upp en bild av hur det borde vara, från foton och berättelser. Som vanligt stämde det inte riktigt med verkligheten. Framför allt var NCB mycket mindre än jag tänkt mig det, och inte riktigt lika öppet och högt i tak.

Men uteserveringen. Det så slitna ordet "magisk" hade full täckning här.

Det hade varit ett par varma dagar, något som jag blir allt mer känslig för. Så i första hand behövdes något svalkande. Grabbarna bakom baren slängde snabbt fram ett par sejdlar Kellerbier som hade avsedd effekt. Mums!

Därefter… Blev det bryggeriets experimentbrygd nummer 10: Hingstin Stout, en torr irländsk stout på 4,3 % som ursprungligen gjordes till St Patricks Day-firandet våren 2015.

Den klara vätskan är nästan kolsvart, det två fingrar höga skummet är ljusbrunt. Fina rester dröjer sig kvar efter att det sjunkit ner.

En tydlig doft av brungräddat havre-knäckebröd dominerar. Det finns också en viss svartmakt-syrlighet och någon söt vört.

Smaken är torr med viss beska. Gräddiga toner och en del mörkt osötat rågbröd. Milda syrliga rostade toner, men också ofärdiga vörtsmaker. Låg beska. Lätt kropp. Passerande rök i eftersmaken, som är mjukt gräddig med aningen rostade nötter och bränt rostat bröd. Slutet är något sötare med smak av brända frukostflingor.

Kolsyran är lätt (ölen tappades med kväve), de små få bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk utan att bli kladdig.

Lite för orent vörtig för att få de där riktigt höga betygen. Men i övrigt helt okej.

Betyg: 3,17. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 68:00 för 400 ml.

 


2016-08-03

Sthlm BFF - Summer Love-In

Fredagskvällen fortsatte. Efter BrewDog Bar Södermalm promenerade vi till ett ställe vi verkligen bevistat tidigare: Bishops Arms Folkungagatan, vår favoritkrog i kedjan. Och visade därmed vilka lantisar i är - en riktig Stockholmare hade tagit en taxi de här 900 meterna.

Jag frågade barpersonalen om de hade någon torr IPA. De föreslog en öl från samma ö som vi befann oss på, som hade bryggts exklusivt för krogen: BFF - Summer Love-In, en session-IPA på 5 % bryggd av Sthlm Brewing Co (eller heter de Stockholm Brewing Co.?). BFF ska här uttydas Brewing For Folkis.

Den grumliga vätskan är mörkt guldfärgad, det fingertjocka varmvita skummet lämnar lite rester efter sig.

Doften är lite citrus-sur med beska örter och torkad frukt.

Smaken startar med en stor balanserade beska. Sötman är låg, de fruktiga smakerna påminner mest om kiwi med syrliga karameller. Den känns torr, malten håller sig helt klart i bakgrunden. En behaglig stramt besk smak av vita citrus-innerskal och lite bananskal. Medelstor kropp. Mjukare eftersmak med ren fruktig beska, citrusfrukter och gröna omogna toner. Besk-sött slut, rent.

Medelstor kolsyra, mjuka långlivade bubblor. Medelmjuk vätska utan kladdighet.

Jag bad om en torr IPA, och visst fick jag det. Den här fruktiga smaken får mig att tänka på något jag åt när jag var barn, men jag kan inte placerade det exaktare än så.

Betyg: 3,69. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 88:00 för 400 ml.

2016-08-02

Nils Oscar Södermalmspilsner

Kvällens recension skrivs åter hemma på balkongen, fastän det recenserades fler öl i Stockholm i helgen. Men de kommer senare. Fast det blir ändå en del Stockholm i det här inlägget. Och Nyköping.

Ölen är nämligen från Nils Oscar, framtagen i samarbete med Akkurat för deras 20-årsjubileum i vintras .Den bryggdes på nytt för ett exklusivt släpp på Systembolaget nu under sommaren.

Det blev en tysk dekoktionsmäskad pilsner på 5 % med namnet Södermalmspilsner. Svensk pilsner- och karamellmalt, tjeckisk Saaz och tysk Hallertau Magnum.

Färgen är närmast självlysande gul med lite guld, vätskan är helt klar. Det fingertjocka vita kompakta skummet försvinner iväg långsamt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är frisk med en mild spannmålssötma, torkade blommor och mineraler. Den är ganska lätt.

Smaken startar torrt och beskt med en långsamt växande spannmålssötma, snabbt övergående beska örter, färska snittblommor och mineraler (tänk Vichyvatten). Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en lätt smörighet, blommig beska och mjuk ren balanserande sötma. Avslutningen är ren och torr med ytterligare av den blommigt humliga beskan.

Kolsyran är kraftig och frisk med stora långlivade bubblor. Vätskan är medelmjuk.

En imponerande välgjord öl i den nordtyska torra och beska pilsnertraditionen. Det torra slutet gör den oerhört lättdrucken, något som varit målet når den togs fram. Och det verkar fler än jag tyckt, för de 20.000 flaskorna som togs fram såldes slut snabbt, vilket har gjort att Södermalmspilsner snart kommer att finnas i beställningssortimentet.

Betyg: 4,11. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 3 juni 2016 (slutsåld, se ovan), Pris: 29:90 för 500 ml. Bäst före: 18/11/2016

2016-08-01

Beerbliotek Raters Gonna Rate

Långhelg i Stockholm. Fredagskvällen startades på BrewDog Bar Södermalm. Till stor del för att jag inte varit där tidigare.

Och krogen var väl ungefär som de andra BrewDog-ställena jag besökt. Fast de andra har väl inte den här sortens uteservering? Eller utehäng, är nog ett bättre ord: Rastplatsmöbler på konstgräsmatta.

I övrigt hann jag liksom inte känna atmosfären tillräckligt för att kunna skriva om det. Eller så var den bara inte riktigt närvarande?

Ölen som valdes bland de 18 på fat (hälften BrewDog, hälften gäster) blev till slut en IPA på 7 % från Beerbliotek med det helt oemotståndliga namnet Raters Gonna Rate.
Cause the raters gonna rate, rate, rate, rate, rate
And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate
Brewers head gonna shake, shake, shake, shake, shake
Tick it off, Tick it off
Den helt klara vätskan är guldfärgad, det fingertjocka skummet är vitt.

Mjuka lätta amerikanska humledofter, neutrala brödtoner och beska citrus-innerskal.

Smaken startar något jordigt med långsamt växande citrus-innerskal-beska och en degig lätt sötma. Medelstor kropp. Ytterligare något växande beska i eftersmaken liksom en snabbt övergående chokladton. Jordig apelsinmarmelad. Det korta maltiga slutet har antydningar till mintkarameller.

Kolsyran är småvass; de långlivade bubblorna är friska och små. Vätskan är mjuk.

Okej… En amerikansk IPA med huvudsakligen engelsk humle? Det är i alla fall så jag tycker den smakar.

Jag har här och var sett BrewDog Bar-kedjan anklagas för att vara dyra. Och ja, den här ligger faktiskt precis på gränsen för vad jag är beredd att ge för den här typen av öl.

Betyg: 3,35. Tillgänglighet: Fat på krogen, engångsbryggd #162. Pris: 95:00 för 400 ml.