2016-07-29

Garage Project Hakituri

Tredje ölen från Nyzeeländska Garage Projects fyrpack öl är den lättare lagern: En pilsner med nya världens humle på 5,4 % döpt till Hakitiru.

Färgen är ljust guld, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och två fingrar högt, och det sjunker långsamt lämnades en del rester på glaset.

Doften är lätt med söta toner av långfranska och en aning fruktgodis.

Smaken är likaså lätt. Franskbröd, vetedeg, gammaldags fruktgodis (Nickel). Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är något sötare med viss ren beska, tjock sötma och lätta citrustoner. Avslutningen är något sträv med lite apelsintoner.

Kolsyran är lätt, de många små bubblorna friska. Vätskan är medelmjuk.

En väldigt lätt öl. Jag hade väntat mig mer humle och mer… mer för en öl på 5,4 %.

Burken är dock lite intressant, eftersom det är en metallfärgad burk med en påklistrad plastetikett. Ett hinder från att små bryggerier har kunnat använda burkar har dels varit att förpackningsmaskinerna varit stora och dyra (något som lösts av företag som CASK), men ett annat har varit det grafiska trycket på burkarna, en process som varit optimerad för riktigt stora serier. Genom att använda självhäftande etiketter så har även det problemet lösts. 

Betyg: 3,12. Tillgänglighet: Som en del av ett mixpack, Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2016. Pris: 95:60 för 4×330 ml. Bäst före: 04/03/17.

2016-07-28

Tallgrass 8-Bit Pale Ale

Jag fyllde år för en tid sedan. Av svågern fick jag en kasse bärs. Det uppskattas ju alltid. Och jag kan inte ljuga för er, ännu mer uppskattning infann sig jag upptäckte att den innehöll ett par öl som jag inte recenserat.

En av dem var 8-Bit Pale Ale från Kansasbryggeriet Tallgrass Brewing Co. 5,2 %.

Färgen är guld, vätskan klar (med lite köldgrumling). Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt. En hel del rester av det blir kvar på glaset när det sjunker ner.

Doften är oväntat lätt. Lite citrusskal, viss blommig sötma och en aning mördegskakor.

Smaken startar med en viss beska och pilsnermalt-sötma. Aningar av alkohol och kakdeg. Medelstor beska. Växande beska i eftersmaken, liksom tydlig alkohol och syrliga citronkarameller. Avslutningen är besk med aningar av gröna växter och vattenmelon.

Kolsyran är ganska stark, de många små bubblorna kortlivade. Vätskan är lätt.

En relativt ointressant APA. Inga bismaker, inga större kanter. Men inte så mycket annat heller. En viss reservation för att jag inte känner till den här burkens historia, dock.

Betyg: 2,97. Tillgänglighet/pris: Gåva. Bäst före: 08/18/16.

2016-07-27

Stigbergets American Pale Ale Amarillo Simcoe

Göteborg, Göteborg…

Idag blir det ytterligare en öl från Stigbergets Bryggeri: En APA på 5,2 % som är pedagogiskt döpt till American Pale Ale Amarillo Simcoe.

Färgen är blekt guld, vätskan något disig. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt och det sjunker ner till ett tjockt lock lämnandes en hel del rester på glaset.

Doften är något oren. Maltig sötma, lite beska örter, limeskal, citronjuice och plast.

Smaken är lite jästig i början med noterbar alkohol. Sträv medelstark beska, blommor och citrus. Lite deg och toffee. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande fruktig sötma, sträva toner av rabarber och limeskal. Avslutningen är söt som apelsinläsk med en sträv beska.

Kolsyran är ganska kraftig; de medelstora bubblorna kortlivade och vassa. Vätskan är medelmjuk.

En APA med vissa bismaker som inte bjuder på någon större upplevelse.

Betyg: 2,88. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment (köpt i Nordstan, Göteborg). Pris: 28:90 för 330 ml. Bäst före: 20170503 (batch 464).

2016-07-26

Stigbergets GBG Beer Week 2016

Bild: Stigbergets Bryggeri.
Fick en kommentar på Facebook:
”Påtal om svensk IPA så kan jag rekommendera att du beställer Gbg Beer Week IPAn som nu är åter i webblager. Då har du möjlighet att såga ytterligare en populär svensk IPA ;). Personligen tror jag inte den kommer falla dig i smaken.”
Utmaningen antogs direkt, jag beställde och hämtade flaskorna på Systembolaget. Jag har tidigare varit rätt tveksam till Stigbergets Bryggeri, och genomgående gett ölen ganska låga betyg. Samtidigt som jag ser andra hylla dem. Ojämnt? Kanske.

GBG Beer Week 2016 är alltså den officiella ölen för den temavecka som skedde i Göteborg i slutet av april. En utmärkt samling evenemang som jag glatt applåderar. Det är en amerikansk IPA på 6,5 %.

Färgen är gul med lite kallt guld, vätskan är grumlig som en ofiltrerad hefeweizen. Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker ner till ett tunt lock lämnades lite rester på glaset.

Den kraftiga doften är fullproppad med syrlig-besk citrusfrukt. Grapefrukt, lime, pomerans och citronsyra. Lite lemon curd och kex i bakgrunden.

Smaken är även den kraftig, men den är inte så tung som en DIPA. Balanserade toner av fruktig humle, exotisk frukt och potent beska. Pomeransskal, grapefruktjuice, lite mango och vass citronsyra. Mjuk sötma med aningar av knäck bildar en bra bakgrund. Medel till stor kropp. Eftersmaken har lite lugnare beska och sakta växande alkohol, blommig sötma och beska citrusfrukter - örter. Aningar av ananas och kåda. Avslutningen är rätt så besk med lime och grapefrukt-godis.

Kolsyran är mild, de få bubblorna är medelstora och kortlivade. Vätskan är mjuk.

I hård konkurrens med Omnipollo Zodiak, den bästa svenska juice-IPAn jag druckit. Den tuffa citronsyre-tonen hade lätt fått ölen att haverera, men den välbyggda maltbasen får det ändå att funka.

Betyg: 4,38. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 8 juli 2016 (lagerstatus). Pris: 33:30 för 330 ml. Bäst före: 161227 (batch 491). 

2016-07-25

Riegele Commerzienrat Riegele Privat

Värmen kräver en svalkande öl, och då passar det väl bra med en Riegele Commerzienrat Riegele Privat? Det är en Dortmunder Export på 5,2 % (12,8°) från Brauerei S. Riegele i Ausburg, Tyskland.

Färgen är ljust gul, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt och det sjunker sakta ner till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är frisk med besk humle, sött spannmål och en aning smör i bakgrunden.

Smaken är rätt så besk med ytterst rena toner av pilsnermalt, besk ädelhumle, söt müsli och en aning mineraler. Medelstor kropp. Eftersmaken är ren med söt deg och franskbröd och blommig humle. Avslutningen är mild med sötma och besk humle (nästan som humleextrakt).

Kolsyran är kraftig; de många små bubblorna kittlar tungan. Vätskan är medelmjuk.

En utsökt lager, djupt förankrad i den bayerska myllan. Den är lite beskare och tyngre än en traditionell München Helles och saknar karamellighet. En Dortmunder Export, alltså. Det enda jag anmärker på är att den här borde säljas på halvliter. 

Betyg: 4,36. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2016. Pris: 14:90 för 330 ml. Bäst före: 050417.

2016-07-24

EP-vinnare!


I veckans utlottning av vinylskivan Ljudet Av Ljus deltog oväntat få, bara sju hade skickat mail till mig.

Nå. Vinnare blev Jesper Mattsson. Grattis!

Bokanmälan: Brew Britannia


Böcker är, för att använda ett trendigt begrepp, taktila. De känns i fingrarna. På gott och ont för den här boken: Brew Britannia – The Strange Rebirth Of British Beer av Jessica Boak och Ray Bailey. För när jag köpte den hösten 2014 och fick den i handen så kändes den… tjock. 24 mm. Och lite svår att börja med. Det är till stor del den blev liggande i bokhyllan i nära två år.

Men när jag väl satte igång och läsa så visade det sig att den inte var så tjock – den är bara tryckt på ovanligt tjockt papper för en pocketbok (knappt 260 sidor + appendix). När jag väl satte igång så kändes det som om den gick fortare att läsa än vanligt. Märkligt det där.

Detta om den fysiska boken.

Innehållet är alltså skrivet av paret bakom Boak & Beiley Beer Blog, vars Cornwallbaserade blogg är en av mina verkliga favoriter i genren: Välinformerad, vänlig och oförutsägbar.

Ämnet är modern brittisk ölhistoria, och den börjar där liknande böcker brukar sluta kring slutet av 1960-talet. En tid när ett oligopol av The Big Six styrde öl och pubar med allt svalare intresse, när bitter tog över mild som populäraste stil och när cask höll på att ersättas med keg.

Bland de organisationer som bildades som en reaktion på detta fanns CAMRA, som snabbt blir en stor och inflytelserik förening. Och det är i mycket CAMRA som får bilda en bakgrund och klangbotten till det som händer under de knappt 50 år som följer: Som aktiv kampanj, men också när en ny generation under 1990-talet reagerar mot den tilltagande konservatismen.

Allt är väl underbyggt med intervjuer med de som varit med under resans gång. Både de som verkligen lyckats (exempelvis BrewDog) och de som inte hade samma tajming (Firkins, Hilden, …)

För den med minsta intresse över brittisk öl, bryggerier, ölkultur och pubar är boken varmt rekommenderad! Om det är något jag blev lite besviken över så var det illustrationerna, här finns bara en handfull svartvita rastrerade foton. Det borde ha gått att hitta mer.

Ni som läst Brew Britannia, missa inte supplementet The Good, The Bad & The Murky som tar upp det som hände mellan pressläggningen oktober 2013 och våren 2015.

2016-07-22

Garage Project Hops On Pionte

Igår: Den lättare ale-varianten från Garage Project-mixpacket ”Kiwi Hop Mixed Can Pack”. Ikväll: Den kraftigare lagern. Hops On Pointe är en imperial pilsner på 6,7 % bryggd med tysk malt, Nelson Sauvin och champagnejäst.

Det skulle alltså kunna finnas likheter med Omnipollo Leon, men jag kan redan nu avslöja att de är rätt små i verkligheten.

Färgen är pilsnergul, vätskan har viss köldgrumling.

Den avrundade doften är mjuk med viss pilsnermalt, citronskal och grapefruktig humle. Vitt vin och gummi i bakgrunden.

Smaken startar beskt med passerande spannmål-sötma. Lite grapefruktskal och gröna bananer. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande ren alkohol, syrliga citrusfrukter och italiensk citronlikör. Det korta slutet är besk-sött.

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är långlivade. Vätskan är något kladdig.

En rätt kraftig ljus öl bryggd med pilsnermalt, nya världens humle och champagenjäst. Jag borde gilla den, men den säger mig liksom ingenting. Jag tittar på datummärkningen och misstänker att ölen i den här burkan är omkring ett halvt år gammal. Det kan ha med saken att göra.

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Som en del av ett mixpack, Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2016. Pris: 95:60 för 4×330 ml. Bäst före: 01/03/17.

2016-07-21

Garage Project Hāpi Daze

Tidigare i somras kom en liten låda med fyra öl från Nyzeeländska bryggeriet Garage Project kallat ”Kiwi Hop Mixed Can Pack”. Här finns två ale och två lager, en tyngre och en lättare.

Jag börjar med den lättare alen, en ”Pacific Pale Ale” på 4,6 % benämnd Hāpi Daze.

Den klara vätskan är djupt guldfärgad, det två finger höga skummet kompakt och varmvitt. Ett tunt lock och lite rester på glaset blir kvar när det sakta sjunkit ned.

Doften är ganska lätt, men det finns ändå tydliga besksura citrustoner, lite parfym och vitt vin. En oväntad aning av tjära i bakgrunden.

Smaken är torr med viss beska. Passerande toner av fruktsötma, vitt vin, omogen frukt och lime. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är lätt med syrliga citrusfrukter och ren lätt beska. Avslutningen är kort med balanserad ren beska.

Kolsyran är medelstark; de många små bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är lätt och något sträv.

En lätt och torr öl som… Jag kan inte riktigt sätta fingret. Det är inget fel på den, men det är ändå något som saknas. 

Och så är det det där med mixpack i det fasta sortimentet. Jag förstår inte konceptet. Det typiska måste väl ändå vara att man köper 1 låda för att testa de olika ölen?

Betyg: 3,16. Tillgänglighet: Som en del av ett mixpack, Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2016. Pris: 95:60 för 4×330 ml. Bäst före: 16/02/17.

2016-07-19

Beerbliotek Cash Cow High Roller

Beerbliotek var inte nöjda med sin utveckling. De hade bryggt massor med olika öl i alla stilar man kan tänka sig i små batcher, men pengarna rullade inte in.  Dags att skapa en ultrakommersiell underetikett som bara fokuserade på slantarna: Cash Cow Brewing. Ölen som lanserades var Minimun Wage ( session IPA, 4,5 %) och High Roller (DIPA, 8 %).

Hur mycket av det där som är blodigt allvar, gliringar åt konkurrenter / hela branschen, ironi, metaironi eller postironi har jag faktiskt svårt att avgöra. Så jag övergår till att recensera DIPAn…

Färgen är koppar, vätskan disig. Det fingertjocka skummet sjunker snabbt ner till ett fingertjockt vitt lock utan att lämna rester på glaset.

Doften är ganska lätt med citrusskal och knäck. Söta mogna frukter, lite vanilj och lite alkohol.

Smaken startar intensivt sött med knäck och toffee, samt tung beska som stundtals går över i salmiak. Snabbt övergående sälta och gummi. Vanilj och salta mandlar. Stor kropp. Eftersmaken är har en lättare tydligare beska med mogna frukter, mer knäck och lite nötter. Avslutningen har värmande alkohol och sött bröd.

Kolsyran är vass, de många små bubblorna är vassa. Vätskan är rätt tjock och kladdig.

En närmast övertydligt maltig östkust-DIPA, som om ett tag nog går att tolka som ett välhumlat amerikanskt barleywine. Nja, jag tycker att det kantrade över åt det maltiga.

Betyg: 2,85. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga partier (köpt i Nordstan, Göteborg). Pris: 27:90 för 330 ml. Bäst före: 20170108.

2016-07-18

Oppigårds Summer Session 2016

OK, jag har köpt flera flaskor av Summer Session 2016 från Oppigårds Bryggeri, och druckit ett par av dem före den här recensionen. Så jag vet redan att det här är en rätt så besk och torr APA, med massor av beska citrussmaker. 5,2 %. Bara så ni vet.

Färgen är guld, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt, och det sjunker långsamt ner och lämnar lite rester på glaset.

Doften är lite strävt besk med lite vetedeg. Men det är grapefrukt och limeskal som dominerar. Den känns mycket fräsch.

Smaken är besk med torra citrustoner av grapefruktskal och citron/lime-juice. Parfymerade fruktiga toner i bakgrunden, växande ren sötma med lite exotisk frukt (mango). Medelstor kropp. Eftersmaken har toner av lemoncurd, grapefruktjuice och lite mogna plommon. Avslutningen är torrare med gammaldags citronkarameller och grapefruktskal.

Kolsyran är medelstark, de långlivade friska bubblorna är små. Vätskan är medelmjuk och lite lätt.

Allt som allt, smakerna är balanserade och uppfriskande. Hade det här varit en domarbedömd tävling hade jag klagat lite halvhjärtat på att beskan är något för kraftig för en APA men… Det är ju ingen stil-tävling! En frisk och besk sommaröl som gjorde den här måndagskvällen lite bättre.

Betyg: 3,97, Tillgänglighet: Systembolagets små partier 8 juli 2016 (lagerstatus). Pris: 21:90 för 330 ml. Bäst före: Utgången av JAN 17.


2016-07-15

Utlottning: Ljudet av ljus


Vad krävs det för att jag ska nämna Norrlands Guld Ljus Alkoholfri Ekologisk? Tja, det verkar ha räckt med att Spendrups skickade en 10" vinyl-EP till mig: Ljudet Av Ljus.

En rätt underlig skiva.

På ena sidan en berättarröst som viskar och en massa ljud, inspelade så att den omstridda ASMR-effekten ska uppnås.

På andra sidan finns tre artisters tolkningar/remixer av detta. Den första är gjord av en av mina absoluta favoritartister de senaste åren: Den norske virtuosen av fjorddisco (en subgenre till skäggdisco) Lindstrøm som verkligen låter sin Prophet-5 jobba hårt. Låt två en remix av Kelly Lee Owens som låter den djupa housen få vokala inslag. Sist ut kommer är en version av Harald Björk som går åt den djupare och dubigare technon.

Jag är osäker om någon av dessa artister ens hört A-sidan, det är väldigt lite uppenbara influenser i alla fall.

EPn ska enligt pressreleasen finnas i 500 numrerade exemplar, men jag lyckas inte hitta någon siffra på den här, så den kanske är ännu mer eller mindre exklusiv.

Den ospelade skivan (jag köpte Lindstrøm-låten eletktroniskt i stället) är alltså vinsten i denna veckas utlottning. Som vanligt ska ni skicka in ett mail till bark@ofliltrerat.se och ange ”Tävling” som ärenderad. Slumpmässig dragning sker lördag 23 juli 12:00.

2016-07-14

BrewDog Elvis Juice

När jag igår recenserade Stone IPA fick jag på Facebooksidan ett förslag från en följare att jämföra den med Elvis Juice från BrewDog. De är båda öl i den amerikanska IPA-stilen med ungefär samma alkoholhalt, den här är på 6,5 %.

Varför inte, tyckte jag. Speciellt som jag redan stoppat in hade en burk Elvis Juice i kylen. Så den får det bli i kväll!

Den klara vätskan är djupt guldfärgad med en aning åt det röda. Det tre fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt, och det sjunker långsamt ner till ett tjockt lock samtidigt som det lämnar lite rester på glaset.

Doften är medelsöt och fruktig med lite knäck. Men allt det får stå tillbaka för en närmast övertydlig doft av nypressad grapefrukt- och blodgrapefruktjuice. Lite apelsin/blodapelsin-godis och gammaldags hårda fruktkarameller.

Smaken är medelbesk med tydliga toner av blodgrapejuice. Citron och limeskal, söta klementiner och apelsin-gräddglass. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken innehåller om möjligt ännu mer röda citrussmaker, mjuk beska och lättare sötma, mogna jordgubbar och kryddig pomerans. Det milda slutet har fruktiga smaker och en aningen sträv beska.

Kolsyran är frisk och medelstark, de många långlivade friska bubblorna är medelstora. Vätskan är mjuk.

En mycket balanserad, farligt lättdrucken och sammanhållen version av den så trendiga frukt-IPA-stilen. Jag är lite överraskad att just BrewDog lyckats med det här, deras experimentella öl brukar annars mest veva med armarna åt alla möjliga håll.

Sedan har vi det här med apelsin-grapesmaken. Jag kände igen den från min barndom, och det tog ett tag att fundera fram exakt vad det var: När vi i åttiotalets början semestrade i Norge så köpte vi med oss en slags sockerfri saft (ungefär som Fun Light) som såldes som ett pulver som man rörde ut i vatten. Den fanns bland annat i apelsinsmak. Och den hade exakt den här smaken…

Och så jämförelsen med Stone IPA: De har vissa likheter; alkoholhalten och att de fokuserar mindre på fruktig humle än hård beska. Och att de är mycket lättdruckna. Men i och med tillsatsen av grapefruktjuice så blir det i övrigt svårt att jämföra dem. Jag skulle nog hellre välja den här som ”sällskapsdryck” och den tyskamerikanska som en dryck till mat.

Betyg: 4,16. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 8 juli 2026 (lagerstatus). Pris: för 330 ml. Bäst före: 30/05/17.

2016-07-13

Stone IPA - igen

Ett slags återbesök, fast ändå inte… I december 2012 gav jag Stone IPA en rak fyra i betyg utan recension. Då kom ölen från Stone Brewing Co. i Kalifornien. Nu är det samma amerikanska IPA på 6,9 %, fast från deras skinande nya bryggeri i Berlin.

Färgen är guld med en nyans rött, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker sakta ner till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Den kraftiga doften är mjuk med en elegant sötma, besk citrushumle, kåda, rågbröd, honungsmelon och röda äpplen.

Smaken är ytterst balanserad och mycket mjuk. Tydliga toner av citrusjuice och -skal, kåda, tallbarr och en växande beska. Medelsöta toner av hålkaka/rågbröd och lite knäck. Medel till stor kropp. Eftersmaken har växande toner av grapefrukt, citron och apelsinskal, passerande ren alkohol och rosen-godis. Avslutningen har en elegant beska, granatäpple och en kvardröjande grapefruktsmak.

Kolsyran är medel till mild, de små bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är mjuk.

En utsökt AIPA. Svenska bryggerier: Se och lär!

Betyg: 4,57. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 8 juli 2016 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 330 ml. Bäst före: 05/03/17

2016-07-12

Stockholm Brewing Hallon Sour

Jag kan ju inte sitta här och recensera öl från Göteborg hela tiden…

Bäst att balansera upp det med en hallon-berliner weisse från Stockolm Brewing Co på 4,1 %: Hallon Sour.

Färgen är rosa med en aning orange, vätskan är dimmig. Det två fingrar höga skummet är vit-rosa och luftigt, och det sjunker kvickt ner utan att lämna några rester.

Doften är söt med tydliga toner av av färska hallon. Syrliga frukter och mineraler i bakgrunden.

Smaken startar med en intensiv torr syrlighet. Massor av friska syrliga hallon. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är något sötare med ännu mer syrliga hallon och andra röda frukter. Lite yoghurt-syrlighet. Det långa slutet är friskt med lite mineral och deg i bakgrunden.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna är långlivade och friska. Vätskan är lätt och något sträv.

En prima hallon-berliner weisse!

Betyg: 3,69. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 3 juni 2016 (slutsåld). Pris: 34:90 för 330 ml. Bäst före: 161120.

2016-07-11

Göteborgs Go´ IPA

 - Men hur är egentligen Göteborgs Nya Bryggeri nu när de börjat brygga själva?

Min fråga gick till en man med stor insyn i Göteborgs ölvärld.

Han drog en stund på svaret innan han kom med ett diplomatiskt

- Ja, de är ganska ojämna…

Så med viss skepsis öppnade jag i kväll Göteborgs Go' IPA, en amerikansk IPA på 6,5 %.

Färgen är guld, vätskan är helt klar. Det tre fingrar höga skummet är luftigt och varmvitt, och det försvinner ner till en tunn ring utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt med såväl engelsk som amerikansk humle. Deg, citrusskal, nya plastpåsar och apelsingodis. Den är något oren med lite jäst och växande plast.

Smaken startar strävt beskt med en intensiv sötma. Passerande citrusskal (inkluderande det sträva vita innerskalet), plast och apelsinjuice. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande ren alkohol, godissötma och formfranska. Avslutningen har återkommande toner av citrusskal (mestadels apelsin och lime) och en aning knäck.

Kolsyran är frisk, de små långlivade bubblorna är friska. Vätskan är mjuk.

Allt som allt tycker jag att den här är lite mer engelsk än amerikansk + en del citrushumle. Jag uppskattade dock inte plast-tonerna och den överdrivna sötman.

Betyg: 2,99. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment (inköpt i Nordstan, Göteborg). Pris: 24:70 för 330 ml. Bäst före: Utgången av 11 16.

2016-07-10

O/O Evergreen

Det göteborgska fantombryggeriet O/O Brewing funderade i senaste numret av Maltesen kring sitt namn, som verkar ha valts lite på måfå. Det hade visat sig ha vissa nackdelar, på vissa recensions-siter var det svårt att få träffar när man sökte på namnet (av sökmotortekniska skäl), och vissa krogar hade trott att det egentligen stod ”%”.  Och jag har själv hört andra gäster tolka logotypen på pumpskyltarna, ett liggande ”O|O”, som siffran 8.

Det är inte lätt alla gånger.

Deras öl Evergreen är en ”juicy IPA” bryggd hos Stigbergets Bryggeri på 6 %.

Färgen är guld-bärnsten, vätskan är dimmig. Det fingertjocka skummet är vitt och kompakt, och det sjunker snabbt ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Den kraftiga doften är besk-söt med toner av deg, gummi, kola, apelsinskal och laktos.

Smaken är tung och besk med en övergående ton av saltlakrits/salmiak, Apelsinskal, grapefruktjuice, bittermandel och råg-knäckebröd. Medel till stor kropp. Eftersmaken har växande het alkohol, salt, beska örter, vetemjöl och deg. Det relativt korta slutet innehåller en hel del alkohol, beska och gräsiga smaker.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna långlivade och vassa. Vätskan är mjuk.

Juice-IPA… Nja, den här smakar och känns mer som de första stapplande svenska AIPA-stegen kring sekelskiftet. Och var kom sältan från?

Betyg: 2,83. Tillgänglighet: Systembolagets småskaliga lokala sortiment (flaskan köpt i Nordstan, Göteborg), Pris: 35:90 för 330 ml. Bäst före: 160823 (batch 024).

2016-07-08

Mohawk Session IPA

Mohawk Brewing Company drogs igång våren 2009 som ett fantombryggeri-märke under distributören Wicked Wine. Sedan dess har mycket hänt, och bryggaren Stefan Gustafsson har nu en fast plats i tillvaron i Göteborg där han delar bryggverk med Vega Bryggeri. Dock bryggs fortfarande volymölen hos andra bryggerier.

Session IPA är en av bryggeriets nyare produkter, en amerikansk session IPA på 4,5 %. En högre andel specialmalt ska ge stor kropp för styrkan, och humlen är Chinook, Mosaic samt Simcoe.

Färgen är koppar-röd, vätskan är klar. Det finns en del fällning på flaskans botten. När jag håller upp ölen bildas ett gigantiskt guldfärgat luftigt skum. Det sjunker ner med ett fräsande ljud till ett tunt lock lämnandes lite rester på glaset.

Doften är bittersöt med citrustoner (lime, grapefrukt, apelsin- och citronskal), knäck och kola. Lite tobak och mogna röda frukter.

Smaken är inte fullt så söt som doften. Knäck och beska citrusfrukter, mestadels apelsin och grapefrukt. En syrlig limejuice-smak passerar förbi, liksom märkliga toner av gröna ärtor och tobak. Medel till stor kropp. Eftersmaken har smaker av gröna växter och blad, oren beska, syrlig citrusjuice och brunrostat bröd. Avslutningen viss alkohol, sträv örtig beska, jord, blommor och en växande rökighet.

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är vassa och kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

Nej, den här hade på tok för mycket konstiga bismaker. Dessutom kändes den för ”brun” för att vara en medlem av IPA-familjen.

Betyg: 2,73. Tillgänglighet: Systembolagets småskaliga lokala sortiment (köpt i Nordstan, Göteborg). Pris: 24:90 för 330 ml. Bäst före: 2017-02-11.

2016-07-07

Krog: Brygghuset


Brygghuset i Vimmerby ligger alltså på Åbros bryggeriområde, ungefär 1½ kilometers promenad från Stora Torget. Det är sedan tio år tillbaka något av bryggeriets experimentverkstad, och kom i delar att bilda stil för företagsgruppens växande krogkedja.

Etablissemanget består i stort av tre delar, en engelsk pub på det sätt som konkurrenten Bishops Arms tolkat det. Innanför detta rum finns ett något större rum som tolkar den tyska ölstugan, jag tycker det känns ganska inspirerat av Paulaners temakrogar (här serveras också en lunchbuffé på vardagarna). Till det kommer en rejäl långsmal uteservering vid entrén.

Eftersom det kommit ett par rejäla åskskurar under dagen så var uteserveringen stängd och hopplockad.




Jag och frugan kom dit en lördag i slutet av juni vid 18, och hade inte bokat bord. Personalen såg lite oroligt i bokningslistan och förklarade att de hade mycket besökare, men att vi kunde sitta vid ett sexplatsers bord om vi kunde acceptera att det kunde komma andra till resten av platserna.

Ölen tittades igenom. Omkring 20 fat, och kanske 50 flaskor. Efter att ha försökt frågat servitrisen om det var real ale i den ensamma handpumpen så lyckades jag till slut få reda på att den hade låg kolsyra… Gott nog, och jag kan redan här avslöja att den ytterst välhållna Newcastle Brown Ale (pint, 69:00) var kvällens bästa sensoriska upplevelse: Kristallklar, mjukt maltigt nötig och ytterst lättdrucken!

Mat. Jag valde fish & chips (176:00) och frugan fläskschnitzel med ansjovissmör (199:00). Vi upplevde båda att portionerna var på gränsen till små. Kryddsmöret visade sig vara stenhårt och iskallt, vilket servitören förklarade var medvetet för att den inte skulle smälta så fort på köttet. Men det gjorde den inte eftersom schnitzeln inte var speciellt varm.



När maten kom in beställde jag jag en testbrygd, Åbro Bryggmästarens Wienna (recension), som jag inte avslutade utan beställde i stället en Fuller's London Pride (pint, 69:00) från fejk-handtag.

Det kändes som läge för en efterrätt, och valet föll på en ”Klassisk marängswiss”, efter inrådan från personalen delade vi på en portion. Vilket var klokt, för det var mycket kolhydrater på tallriken… Och den var okej, vi upplevde att marängerna var lite… dammiga, men inte nog för att köra ut den.


Till det valde frugan en Youngs's Double Chocolate Stout (halvliter, 89:00). Det visade sig att flaskans datummärkning gått ut i mars 2016, vilket inte är något problem för just den här typen av öl men det tyder på att allt kanske inte har så stor omsättning bland flaskorna.

Nu var klockan kring 20:30 och krogen var nu kanske till 80 % full. Flera födelsedagssällskap noterades, liksom familjer i mycket blandade åldrar. Stämningen var god om än stimmig, delvis beroende på bakgrundsmusiken som mest blev en decibellmatta.

Så vad tyckte vi? Att det var en rätt blandad upplevelse. Personalen verkade jäktad och verkade osäkra om vem som skulle göra vad och var. Maten var även den ojämn, vissa saker var bra, andra mindre väl genomtänkta eller genomförda.




Det fanns tre special-öl inkopplade som bara serveras här eller bara hos krogarna i kedjan. Förutom Bryggmästarens Wienna fanns Bryggmästarens Black IPA (7 %) och Bryggmästarens Pale Ale (APA, 4,8 %).


2016-07-06

Guidevinnare!


Okej, jag glömde bort det här igår. Vinnare av Private Braugasthöfe und Hotels 2016 blev Henrik Olsson. Grattis!

Som väntat var de deltagande få, bara åtta stycken.

Ny utlottning kommer inom kort…

2016-07-05

Åbro Bryggmästarens Squirrel Killer

Det händer då och då att jag stöter på någon öl som inte finns på Beer Advocate. Inte så konstigt, vi är inte så många svenskar på denna site som verkar ha sin huvudsakliga bas på den amerikanska östkusten.

Mer ovanligt att den inte heller är listad på varken RateBeer eller Untappd. Men det har väl hänt det med…

Men att 2016 hitta en kommersiell öl som inte verkar nämnas med ett enda ord på hela world wide web är däremot något som jag blev  riktigt förvånad över.

I lördags kväll hände det: På restaurangen hos Vimmerby Stadshotell fanns det en handfull Åbro-öl på fat. En av dem var Bryggmästarens Squirrel Killer, en wienerlager på 5,2 % som serveras enbart i denna restaurang, och fanns alltså så vitt jag kunde se inte på internet.

Färgen är bärnsten, vätskan är helt klar. Det två fingrar höga skummet är vitt, en del rester blir kvar på glaset när det sjunker ihop.

Doften är frisk men samtidigt något söt, malten dominerar. Aningar av smör i bakgrunden.

Smaken är frisk och oväntat besk, viss sötma och en ren knäckighet. Lätt till medelstor kropp. Elegant tydlig beska i eftersmaken, hålkakor, knäck och en viss strävhet i smakerna. Växande smörighet och salta kex i slutet.

Kraftig kolsyra, många småvassa medelstora bubblor. Vätskan är mjuk.

Samma bryggeri, samma stil och ungefär samma styrka som magplasket Åbro Bryggmästarens Wienna tidigare samma kväll. Skillnaden var att den här var helt okej, och påminde en hel del om Staropramen Gránat.

Och namnet? Ekorren ingår i Vimmerbys stadsvapen, och är logotyp/maskot för Vimmerby Stadshotell.

Tack till Åbros kundtjänst för upplysningar om denna öl.

Betyg: 3,32. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 79:00 för 400 ml.

2016-07-04

Åbro Bryggmästarens Wienna

Helgen tillbringades i Vimmerby. Och när man är där så är ett besök på Brygghuset väl givet som ölintresserad. Denna krog finns på Åbros område ett par stenkast från staden och jag tror att det var den första krogen i kedjan som ägs av samma familj som bryggeriet.

Själva krogen och besöket återkommer jag till. Men här finns det gott om Åbro-öl, varav några är exklusiva för kedjan och i vissa fall för denna krog.

Som den här: Bryggmästarens Wienna (sic!), en wienerlager på 5 %. Den fanns bara här enligt personalen, som dock inte verkade vara överens om hur många fat som tappats. 6? 8? 20?

Färgen är bärnsten, vätskan helt klar. Det fingertjocka skummet är varmvit och det lämnar lite rester efter sig på glaset.

Doften är lätt gräsig och rejält smörig. Burkmajs (DMS) finns också i en god dos. Den känns ganska obalanserad.

Smaken domineras helt av majs och smör, liksom en lätt ton av salt och knäck. Medel till lätt kropp. Eftersmaken har sälta, burkmajs, en viss sötma och popcorn med smörsmak. I slutet finns förutom detta en ton av kolasås.

Frisk kolsyra, vassa medelstora bubblor. Medelmjuk vätska.

Som ni kanske redan insett så gillade jag inte den här något vidare. Jag upplystes att det var bryggmästaren Lennarth Anemyr som stod bakom den här ölen. Undrar om det var så här han hade tänkt sig att den skulle bli?

Betyg:  2,39. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 89:00 för 400 ml.


2016-07-02

Systembolagets småskaliga lokala nyheter augusti 2016


Den 1 augusti 2016 kommer dessa öl att börja säljas i det lokala småskaliga sortimentet. Orten ger en indikation om var de kan hittas på butikshyllorna. Många av dem finns också att beställa från den centrala depån.

Nummer, namn, område, i depå?

  • 31154, Stallhagen Hefeweizen, Åland, ja
  • 31174, Ljusdals Ljusnan Lager, Ljusdals kommun, ja
  • 31164, Wapnö Otto Lager, Halmstads kommun, nej
  • 31172, Fulltofta Navigator, Hörby Kommun, nej
  • 31173, Ljusdaling Pale Ale, Ljusdals kommun, ja
  • 31163, Wapnö Tåga Pale Ale, Halmstads kommun, nej
  • 31159, Den Bryggande Holländaren Red Sonja, Gnesta kommun, ja
  • 31179, Kristianstads SjöCrona Flä.X, Kristianstads kommun, nej
  • 31175, Rådanäs Ekologiska Pale Ale, Härryda kommun, ja
  • 31160, Eskilstuna Session IPA, Eskilstuna kommun, ja
  • 31155, Nacka Skuru Session IPA, Nacka kommun, ja
  • 31156, Ahlafors Jubileums IPA, Ale kommun, ja
  • 31176, Rådanäs Black IPA, Härryda kommun, ja
  • 31153, PangPang Gaffa Gray IPA, Stockholms stad, ja
  • 31109, West Coast Monohop Series Citra Dipa, Göteborgs stad, ja
  • 31152, Jädraöl Berliner IPA, Gävle kommun, ja
  • 31169, South Plains Funkyland Fermentationists Stankadelic, Malmö stad, ja
  • 31180, Electric Nurse Chaperon Rouge, Uppsala kommun, ja
  • 31165, Wapnö Winö Saison-Hallon, Halmstads kommun, nej
  • 31177, Pang Pang Golden Glock Multifrucht IPA, Stockholms stad, ja Avnoterad

2016-07-01

Systembolagets småskaliga lokala nyheter juli 2016


4 juli 2016 kommer dessa öl att börja säljas i det lokala småskaliga sortimentet. Orten ger en indikation om var de kan hittas på butikshyllorna. Tyvärr framgick det inte den här gången om de finns beställningsbara från centraldepån eller inte.

Nummer, namn, område
  • 31125, Klackabackens MangoPassion, Kristianstads kommun
  • 31123, Klackabackens Hallon Berliner, Kristianstads kommun
  • 31118, Tempel Brygghus Surpéne, Uppsala kommun
  • 31121, Tempel Brygghus Monstrosity, Uppsala kommun
  • 31117, Brekeriet Rhuboise, Landskrona stad
  • 31146, Åre Bryggcompagni Biére de Rosé, Åre kommun
  • 31064, Grebbestad Kristall Weisse, Tanums kommun
  • 31140, Brasstacks Galacksy, Uppsala kommun
  • 31107, Grythyttans Brygghus Weissbier, Hällefors kommun
  • 31115, Alingsås Savannen, Alingsås kommun
  • 31120, Jackdaw Limpwit Koriander Honung Lime, Uppsala kommun
  • 31101, Jämtlands Sommarlager, Bräcke kommun
  • 31114, Flying Brewery Transatlantic Lager, Leksands kommun
  • 30420, Waxholm Slottslager, Vaxholm kommun
  • 30304, Göteborgs Nya Bryggeri Mannerströms, Göteborgs stad
  • 30734, Gamla Slottskällan Öregrund Lager, Uppsala kommun
  • 31110, Coppersmiths Westerås Premium Lager, Västerås stad
  • 31131, Limhamns Lager, Malmö stad
  • 31144, Åre Bryggcompagni California Dreamin', Åre kommun
  • 30405, Södra Jura Island Glory, Haninge kommun
  • 31151, Organic Smash Red October Red Lager, Bollnäs kommun
  • 31148, Fors Varamon Motala Pilsner, Motala kommun
  • 31149, Organic Smash Orbaden Riviera Pilsner, Bollnäs kommun
  • 30406, Göteborgs Nya Bryggeri Göteborgs Pilsner, Göteborgs stad
  • 31116, Stigbergets Pilsner, Göteborgs stad
  • 30416, Waxholm Saison, Vaxholm kommun
  • 31145, Örebro Brygghus Saison des Brasseurs, Örebro kommun
  • 31106, Grythyttans Brygghus Bock, Hällefors kommun
  • 30310, Proviant Sommaröl, Stockholms stad
  • 30718, Gamla Slottskällan Öregrund Ale, Uppsala kommun
  • 31103, Svinninge EKG Premium Bitter, Nyköpings kommun
  • 31128, Barlingbo Helgumannen Fårö Ale, Gotland
  • 31132, Barlingbo Karibisk Ale, Gotland
  • 31119, Migranten Atlas Brown Ale, Danmark
  • 30450, Waxholm Bitter Ale, Vaxholm kommun
  • 31143, Örebro Brygghus Böna o Be Bitter, Örebro kommun
  • 31058, Sundbybergs Köksbryggeri Lemongrale, Sundbybergs kommun
  • 31056, Sundbybergs Köksbryggeri Sundbybergs Pale Ale, Sundbybergs kommun
  • 31135, Pite Pale Ale, Piteå kommun
  • 31122, Sigtuna Lazy Days Pale Ale, Sigtuna kommun
  • 31130, Lidbhy Gård Campeiro Pale Ale, Norrtälje kommun
  • 31147, Fors Brunnsvik Motala APA, Motala kommun
  • 31150, Organic Smash Electric Boy, Bollnäs kommun
  • 31134, Lidbhy Gård Palomino Session IPA, Norrtälje kommun
  • 31137, Örebro Brygghus Half IPA, Örebro kommun
  • 31063, Grebbestad Session IPA, Tanums kommun
  • 30407, Grebbestad Bavarian IPA, Tanums kommun
  • 31136, Skeppsgossen Bee Hoppy, Karlskrona kommun
  • 31065, Skärgårds India Pale Ale, Motala kommun
  • 31126, Mohawk Double Down, Göteborgs stad
  • 31111, West Coast Monohop Series Amarillo DIPA, Göteborgs stad
  • 31142, Kristianstad SjöCrona Oval, Kristianstads kommun
  • 30415, Kristianstad SjöCrona Munk, Kristianstads kommun
  • 31127, Qvänum Pors & Tvärs, Vara kommun
  • 31112, Närke Pors & Tvärs, Örebro kommun
  • 31108, Råå Black, Helsingborgs stad
  • 31046, Tingvalla Stout, Karlstads kommun
  • 31102, Jämtlands Baltic Imperial Stout, Bräcke kommun
  • 31113, Den Bryggande Holländaren Empirical Stout, Gnesta kommun
  • 31124, Dugges Coco Nut Six Ways Imperial Stout, Härryda kommun
För den som är intresserad av vad av det här som är värt att köpa rekommenderar jag vad Porterstekens genomgång.

Systembolagets små partier 8 juli 2016

Bild: Boston Public Library (BPL). Licens.
Här är höstens första släpp av små partier på Systembolaget. På butikernas hyllor den 8 juli 2016. En rejäl omgång från Stone den här gången…

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Medel-literpris: 125:00. Medel-alkoholhalt: 7,3 %.

Stone IPA och Stone Arrogant Bastard Ale är bryggda i det nya bryggeriet i Berlin.