2016-06-30

Systembolagets små partier 19 augusti 2016

Bild: Bernt Rostad. Licens.
Det är lika bra att ta det andra småparti-släppet i augusti? Följande öl kommer till diverse systembolagsbutiker den 19 augusti 2016:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Släppets medelliterpris: 141:60. Medel-alkoholhalt: 8,8 %.

Den nu återuppståndna Thomas Hardy's Ale är den här gången brygd hos engelska Meantime. 

2016-06-29

Systembolagets små partier 5 augusti 2016

Bild: Henna. Licens: CC BY-SA 1.0.
Nyhetssommarlovet hos Systembolaget gick fort. Den 5 juli augusti 2016 kommer höstsäsongens första andra släpp av små partier till butikerna.

(jag trodde först att det här var juli, ber om ursäkt för eventuell förvirring)

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris

Släppets medelalkoholhalt: 8,5 %. Medelliterpris: 154:50.

Utan att ha orkat titta efter så tror jag att det här är ett av de släpp med högst genomsnittspris hittills.

Tempel / Yria Rio Rojo

En berliner weisse till?

Ja, och jag kan inte sluta att förvånas över denna ölstil som bara för några år sedan var en i stort sett utdöd kuriositet plötsligt blivit så populär. Om än i ett relativt begränsat kundsegment.

Rio Rojo är ett samarbete mellan Tempel Brygghus och Yria Cerveza Artesanal,  en berliner weisse på 4,9 % som bryggts med björnbär.  

Vätskan är dimmig, färgen är mörkt guld med en dragning åt persika. Det två fingrar höga skummet är kompakt och ljust babyrosa, och det lämnar lite rester efter sig när det sjunker ner till ett tunt lock.

Doften är syrlig med rika fruktiga toner av körsbärskärnor, röda vinbär och osötat lingonsylt. Aningar av köttbuljong och svart körsbärste.

Smaken är syrlig med inslag av mineraler (lite jod) som för tankarna åt belgisk lambic snarare än tysk berliner weisse. Mogna frukttoner av moreller, svarta vinbär och en aning lime. Mandel och vingummi i bakgrunden. Lätt kropp. Det finns en passerande aning av smör i eftersmaken, som annars har toner av citronsyra, röda mogna bär och en lätt mjuk sötma. Det korta slutet har smaker som påminner om kaksmet och krusbär.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är rätt lätt och mycket sträv.

En berliner weisse som drar åt lambic, på ett bra sätt. En bra öl, som dock hade vunnit på kraftigare och tydligare björnbärssmak.

Betyg: 3,51. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 3 juni 2016 (lagerstatus). Pris: 37:90 för 330 ml. Bäst före: 2017-01-01 (b1).

2016-06-28

Utlottning: Private Braugasthöfe und Hotels


Jag har råkat få ett exemplar över av årets Pravate Brauhasthöfe und Hotels, ett guidehäfte till 68 bryggvärdshus och -hotell i Tyskland.

Om det är någon som är intresserad av den inför kommande ölresor så är det bara att skicka in ett mail till bark@ofiltrerat.se med ärenderaden Tävling innan tisdag 2016-07-05 20:00.

Stort tack till Roger som delade med sig av häftet. 



2016-06-27

Dugges / Stillwater The Tropic Folk

Att det skulle komma en öl i Dugges syrliga fruktölsserie där de dragit ner något på alkoholhalten så att den kunde säljas i vanliga affärer var ingen högoddsare…

The Tropic Folk är alltså en berliner weisse på 3,5 % som smaksatts med mango, passionsfrukt och persika. Det är ett samarbete med Stillwater Artisanal.

Färgen är kallt gul med en dragning åt det gröna, vätskan är dimmig. Det luftiga vita skummet sjunker ner utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är syrlig och fruktig med tydliga toner av persika och ananas. Det finns en del aprikos, passionsfrukt och päron också. Lite mineraler och söt jäsande deg.

Smaken är först mineralig och syrlig med en aning laktos. Sedan kommer mogna och gröna fruktiga smaker av passionsfrukt, mango, ananas och äpplen/päron. Grönt te och syrliga fruktkarameller. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en lätt vetesyrlighet, mogen exotisk frukt, yoghurt och aningar av gräddfil, kanske också citronsyra. Avslutningen är rätt kort med en uppfriskande syrlighet.

Kolsyran är kraftig, de många medelstora bubblorna långlivade. Vätskan är lätt och sträv.

Det här är tydligt en lillebror till en av förra årets stora positiva överraskningar i den svenska ölvärlden; Tropic Thunder. Och den är i stort sett lika bra, jag vet inte ens om jag skulle kunna skilja på dem vid en blindprovning.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 26:95 för 330 ml (Hemköp Ryd). Bäst före: 25-04-2017.

2016-06-22

Samichlaus Classic 2008


Till kvällens budapestbakelse så hade jag lite knepigt att välja en passande öl. Det skulle vara något sött och mjukt utan allt för mycket brända toner.

Det blev en dubbelbock, Samichlaus Classic från österrikiska Brauerei Schloss Eggenberg. Under många år världens starkaste öl… Denna flaska julöl är från 2008.

Och… sött är det. Intensivt. Med toner av starkvin, druvjuice och lite blött läder. Växande beska och lite cognac i eftersmaken.

Vintern 2006 recenserade jag en flaska från 2004, då tyckte jag att den var mycket fruktigare än vad den här flaskan är nu, och jag tyckte mer det drog åt orökig whisky och sött vitt vin. Jag gav då 3,92 i betyg, men idag blir det nog närmre 4-4,2.

Gott. Och än mer så till bakelsen.

Fast lite undrar jag över varför vi fick den engelskspråkiga etiketten det året? Castle Brewery, liksom?

Bäst före: 2013 08.


O/O & Stigbergets Imperial IPA

Det är dags för… humle. Hoppas jag.

Tillsammans har O/O Brewing och Stigbergets Bryggeri bryggt denna DIPA på 8 % och sedan döpt den till Imperial IPA. Jag köpte den hos Systembolaget Nordstan i Göteborg, ty det är en vara i det lokala småskaliga sortimentet.

Färgen är ljust guld (6 EBC), vätskan är klar. Det finns en hel del fällning på flaskans botten, från damm till risgrynsstora bitar, men häller man väldigt försiktigt kan man få ut det mesta ur flaskan utan grummel i glaset.  Det två fingrar höga skummet är luftigt, och det sjunker ner snabbt till ett tunt lock utan att lämna några rester.

Doften är tungt besk-söt med citrustoner: Citron, grapefrukt, pomerans och gröna bananer. Kåda, parfym, trävirke, svartvinbärsblad och en aning tjära.

Smaken är först mycket besk och något sträv med övergående toner av citronskal och kåda. Växande ren alkohol, limejuice, passionsfrukt och mogna plommon. Stor kropp. Eftersmaken är rätt så mjuk med beska örter, tung alkohol, mogna apelsiner och grapefrukt. Medelsöt knäck och fruktgodis, apelsin-milkshake och sträv humlebeska samt en aning av bränd plast. Lite kola och läder i det tjocka slutet.

Kolsyran är mjuk, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är sträv och något tjock.

En söt och sträv DIPA med lite bismaker som kommer och går. Okej, men inte mer.

Betyg: 3,07. Pris: 39:90 för 330 ml. Tillgänglighet: Systembolagets lokala soch småskaliga sortiment (lagerstatus). Bäst före: 20170502 (batch 476).

2016-06-21

Bokanmälan: Kreativ ölbryggning - tekniker, recept och galna idéer


Det har de senaste åren kommit några böcker på svenska om hur man ska börja brygga öl, som den här eller den här. Och flera av de mer allmänt hållna ölböckerna har numera något avsnitt om hembryggning.

Det som saknats har varit något slags del två, för de som kommit igång och känner att de redan kan grunderna.

I våras kom dock en sådan bok: Kreativ ölbryggning – Tekniker, recept & galna idéer av författarduon Simon Svensson och Peter M Eronsson. Den förstnämnde med stor erfarenhet att hålla ölbryggarkurser, den andra med stor erfarenhet av att skriva ölböcker (det här är hans fjärde). Båda med stort intresse för att hembrygga öl av det mer experimentella slaget.

Boken som sådan är något större än A5, har hårda pärmar och dryga 150 sidor. Grenadine Bokförlag har gett ut det hela.


Den riktar sig alltså till en läsekrets som kommit en bit i sin hembryggning, och kanske känner att de vill gå vidare. Eller börjar sjunka ner i vanans hjulspår. För här handlar det om att gå utanför sin komfortzon, oavsett var den finns.

Även om huvuddelen av boken handlar om att skicka tillbaka reinheitsgebot till Bayern och tillsätta lite allt möjligt till sin öl i olika delar av processen så finns det en bredd i recepten (knappt 60) och skisserna: Lättöl, rököl, pastörisering, vattenbehandling, suröl (avsnittet skrivet av flerfaldige SM-medaljören Magnus Vasilis) olika sätt att humla, söta ölen eller att odla jäst. Eller försöka efterlikna historiska öltyper. Det bör finnas någonting för alla smaker… Vad sägs om att brygga en porter med enbart basmalt? En suröl med vinäger? En snaps-wit?


Andra halvan av boken är en uppdelad uppräkning av olika saker man kan ha i öl, varvat med recept: Frukt, kryddor, kaffe, sprit, bacon, melass, trä, ansjovisspad, grönsaker…

Att läsa boken pärm till pärm går givetvis, och det gick utan större motstånd (även om den borde korrekturlästs en gång till, och typsnittet som används för recepten är lite väl magert), men det nog inte så den ska användas. Snarare är det en bok att plocka fram när ens egna idéer börjar ta slut. Eller när man plötsligt inser att en öl med pepparrot måste vara väldens bästa idé, då kan man kolla lämplig mängd och var i bryggprocessen den bör slängas i.

Inte för att jag läst den själv, men av det jag sett och hört så tror jag att den här boken har flera paralleller med den klassiska Radical Brewing av Randy Mosher. Jag kan tänka mig att Kreativ ölbryggning har fördelen att råvarorna är valda från ett svenskt perspektiv.

När jag läste avsnittet om olika sötningsmedel så blev jag lite besviken på att invertsocker eller sockerkulör inte beskrevs. Hur ska man då göra perfekta kloner av brittisk historisk öl? Sedan insåg jag att det är en annan bok, som redan finns: The Home Brewer's Guide to Vintage Beer av Ron Pattinsson (som jag visserligen inte heller läst).

Allt som allt en trevlig bok för sin speciella målgrupp. Prisjakt vet var man hittar den.

Disclaimer: Jag har fått det här exemplaret gratis i förhoppning om att få den recenserad.

2016-06-19

Anchor Barrel Ale

Ja. Samtidigt som jag provade Barrel Age Beer-glaset (länk) så recenserade jag ölen i glasen (ett tick är alltid ett tick). Och texten skrev jag från upplevelsen av ölet i den vanliga kupan.



Är det bara jag, eller känns det här plötsligt om möjligt ännu nördigare än vanligt?

Nå. Ölet i fråga är alltså Anchor Barrel Ale, en fatlagrad amerikansk brown ale på 7,5 % från Anchor Brewing Company. Det är en del i deras engångs-brygd-serie Argonaut Collection.

Färgen är mörkbrun, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är ljusbrunt och luftigt. Det lämnar lite rester på glaset.

Doften är söt med toner av kola, läder, nötter och chark/rökt korv. Den är relativt lätt med lite oxiderade russin-toner.

Smaken är frisk och ren, mer så än vad doften gav intryck av. Elegant beska, som i en engelsk strong ale. Växande toner av läder och russin. Kroppen är rätt lätt. Viss plåtig beska och måttlig sötma i eftersmaken, toner av trä och russin, nötter och lagrad ost. Växande toner av bittermandel. Slutet har en del alkohol och torkad frukt.

Frisk medelstor kolsyra, medelstora långlivade bubblor. Lätt vätska.

Jag minns ett samtal med en erfaren bryggare, vi pratade fatlagring. ”Det första som försvinner iväg är kroppen, det måste man kunna parera”. Och den här ölen är ett typiskt exempel på när man inte gör det: Dofter och smaker finns, liksom en fin sötma. Men det finns inte någon bakgrund att backa upp det med, det blir bara tunt.

Passar bra tillsammans med en bit Gamle Ole

Betyg: 3,27. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 2016-03-18 (slutsåld). Pris: 33:90 för 355 ml. Bäst före: 2019-12-31 (påklistrad svensk etikett).

Glas: Spiegelau Barrel Aged Beer


Den 11 februari fick jag ett erbjudande om att testa några nya ölglas från Sejdelshoppen.

Som vanligt när jag ska göra något utan deadline så tar det en fruktansvärd tid. Men nu är det dags för glaset som det där erbjudandet ursprungligen handlade om: Barrel Aged Beer från Spiegelau. Glaset har tagits fram i samarbete med USA-bryggerierna Great Divide och Green Flash, och man kan läsa lite mer om det här.

En del i att det tagit nära ett halvår är att jag inte köper speciellt mycket fatlagrad öl längre, det är i min värld sällan bättre än de färska versionerna. Faktum är att jag delvis köpte en flaska Anchor Barrel Ale med avsikten att prova det här glaset.

Själva formen känns som en vanlig ölprovarkupa som någon dragit ut på höjden: Det är slankare, högre och mer utdraget. Botten är något spetsigare i mitten. Jag ska prova det genom att jämföra det med den modell av ölprovarkupa som jag normalt provar öl i här hemma.

Det första jag noterar är att BAB-glaset ger ett märkbart större skum. Det håller sig kvar något längre och… det kan vara en optisk villa av något slag men jag tycker att det är tydligt mörkare än i det vanliga glaset. Skumrestera är ungefär desamma – en liten krans längs med ölkanten.

Doften är kraftigare i BAB-glaset, sötare och rundare. I kupan är doften torrare och rökigare. Skillnaderna är större än jag hade väntat mig.

Smaken skiljer något, men inte så mycket. Kanske är ölet rundare och något sötare.

Trots det högre skummet har ölet i BAB-glaset en kraftigare kolsyra.

Ja, det verkar som det här specialglaset fungerar för den här typen av öl. Det är snyggt att titta på och skönt att hålla i och dricka ur. Trots det tror jag inte jag kommer att plocka fram det speciellt ofta ur skåpet.

Med det tackar jag åter Sejdelshoppen för den här omgången av samarbete. 

2016-06-18

S:t Eriks Pink Boots

Bild: Galatea.
Ännu en öl i en stil som inte fanns för bara några år sedan: Frukt-gose. Pink Boots är smaksatt med fläderblommor, fläderbär och koriander. S:t Eriks är bryggeriet och 4,7 % alkoholhalten. Denna öl bryggdes som en del i Pink Boots Society-evenemanget Pink Boots Beer Day den 8 mars.

Färgen är röd med en aning guld (20 EBC). Det fyra fingrar höga luftiga skummet sjunker sakta ner till ett tjockt lock med ett lätt fräsande ljud.

Doften är lite strävt torr med fläderblommor, fläderbär, syrliga hallon och söta jordgubbar. Syrliga mineraltoner i bakgrunden.

Smaken är fruktig. Hallon, jordgubbar, fläderblommor. Passerande smaker av salt och fruktgodis, en lätt ren beska. Medelstor kropp. Eftersmaken har en växande mjuk sötma. mogna jordgubbar och lite körsbär. Lite salt och syrligt fruktgodis i det långa slutet, men framför allt skogsbärssylt.

Kolsyran är mycket kraftig, de många medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Massor av harmoniska fruktsmaker i den här, men mindre salt än vad jag torr. Intressant, på ett bra sätt! 

Betyg: 3,88. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 2016-05-06 (slutsåld). Pris: 24:90 för 330 ml. Bäst före: 11-01-2017

2016-06-17

Ballast Point Mango Even Keel

Åter en öl jag köpt efter ett tips från Balder på MankerBeer… Mango Even Keel från USA-bryggeriet Ballast Point. Jag drack denna session-IPA utan smaksättning tidigare i våras och gav då högt betyg (länk). I denna variant har man tillsatt naturlig mangoarom, det verkar som om Ballast Point blivit lite av specialister på smaksatta IPA-varianter. Alkoholhalten är 3,8 %.

Jag litade alltså på Balder och beställde en kartong  med sex burkar via privatimport på Systembolaget.

Färgen är guld (7 EBC), vätskan är helt klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt; lite rester blir kvar när det sjunker ihop.

Doften är besk-söt med tydliga toner av mangojuice. Aningar av smörkola. Den är inte dålig, men rätt enkelspårig.

Smaken startar beskt och lite torrt. Men den smaken blir snart totalt överkörd av fruktig söt mango. Lite beska örter, smörkola och en metallisk beska. Men det ligger långt under den dominanta mangosmaken. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är mindre söt och fruktig, och här finns beska örter och konserverad exotisk fruktsallad. Den långa eftersmaken påminner mest och frukt-gelégodis.

Kolsyran är kraftig, de många små mjuka bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk och aningen kladdig.

Tekniskt sett är det här en bra och genomtänkt öl med balanserade smaker. Samtidigt är den väldigt ensidig: Bakom den fräscha mangosmaken finns inte så mycket annat. En lättdrucken törstsläckare, lite som en beskare och mindre söt Fanta Mango (om det nu finns).

Betyg: 3,26. Tillgänglighet: Systembolaget via privatimport från craftbeer.se/Galatea i kolli om 6 burkar. Pris: 30:40 för 355 ml. Bäst före: - (bryggdatum 14 mars 2016).

2016-06-15

Dugges / Stillwater The Tropic Sunrise

Bild: Dugges.
Dags för en… ”saftöl” som en bryggarprofil kallade det häromdagen. Alltså en berliner weisse med frukttillsats. Dugges har tillsammans med fantombryggaren Stillwater Artisanal tagit fram denna syrliga veteöl på 4,5 % som smaksatts med mango, ananas och hallon: The Tropic Sunrise.

Färgen är guld med en aning rosa, vätskan är nästan klar. Det två fingrar höga vita skummet försvinner iväg helt med ett fräsande ljud. Inga rester blir kvar på glaset.

Doften är söt och full av exotiska frukter – mango, bananer och lite apelsinjuice. Det finns också en ton av något slags ananas-vanilj-grädd-cocktail. Syrliga toner i bakgrunden som för tankarna till yoghurt. Sötman är tung och fet, på något sätt.

Smaken är syrligt söt, den allt tyngre sötman dominerar. Fruktgodis, torrmjölk. Några syrliga hallon och apelsinskal. Medelstor kropp. Eftersmaken har kvardröjande syrlighet, blandad söt exotisk frukt och lite citroner. Avslutningen är kort med metallisk syrlighet i den tunga sötman.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Den här sötman, som jag känner igen från någon gång för länge sedan men inte riktigt kan placera… Någonstans mellan torrmjölk och fruktkräm/fruktgelé… Den blir för tung och tjock i munnen. Den sämsta av de syrliga ölen från Dugges hittills.

Betyg: 2,91. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 2016-06-03 (lagerstatus). Pris: 33:70 för 330 ml. Bäst före: 20-04-2018 (batch T709).

2016-06-14

En sommarlördag i Göteborg


Helgen tillbringades i Göteborg. För att köpa byxor. Och hänga på krogar.

Båda målen uppfylldes.

Några av höjdpunkterna:






Såhär i efterhand känns det lite fånigt att inte ett enda nytt ställe besöktes. Å andra sidan, med ställen som Brewers Beer Bar, Haket, The Rover och Brewdog Bar så är det mycket svårt att slå sig in på marknaden. Det skulle i så fall vara en extremt renodlad engelsk pub, ungefär som The Wharf i Aalborg (drömma kan man ju alltid).

Och… man vet att man är i Göteborg när Scandic-hotellet har en veganavdelning i frukostbuffén.

2016-06-13

S:t Eriks Belgian Stout

Belgisk stout, en smal stil. Så pass att den inte finns hos Beer Advocate och är hos SHBF undanskuffad i 9K Belgiskt och franskt specialöl.

Detta har inte hindrat S:t Eriks bryggeri att brygga just en sådan svart öl: S:t Eriks Belgian Stout ligger på 8 % och kom som ett begränsat släpp i vintras.

Färgen är kolsvart (100 EBC), det finns en del fällning på botten. Det jättehöga luftiga skummet är ljusbrunt, och det sjunker ner långsamt till ett tjockt lock utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är ganska söt med rostad malt och spannmål. Distinkt alkohol. Tvåliga fenoler, lite julkryddor och nötter. Choklad och kanderade apelsinskivor.

Smaken startar oväntat beskt, speciellt med tanke på att ölen är ett halvår gammal, det finns också en tydlig tvålsmak. Rostad malt med en syrlig aning, pumpernickel och lite brända chokladkakor.  Kryddor – kryddnejlikor, kryddpeppar och muskotnöt. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande het alkohol, tvål, svart matbröd, kaffe och an antydan till rök. Avslutningen är mildare med salt chokladkaka och julkryddor.

Kolsyran är mycket kraftig, de kortlivade stora bubblorna kittlar tungan. Vätskan är rätt så lätt för en så här stark och svart öl…

För mycket tvål, för vass kolsyra, för lite balans.

Betyg: 3,04. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 22 januari 2016 (lagerstatus), även beställbar via privatimport. Pris: 27:90 för 330 ml. Bäst före: 23-12-2017.

2016-06-09

Brooklyn Hecla Iron Ale

Den andra folkölen från Brooklyn Brewery (den första var ½ Ale) har även den ganska begränsad distribution: Ungefär Sverige och New York State… Hecla Iron Ale är en amerikansk svart ale på 3,4 %. Namnet kommer från det gjuteri som först fanns i de lokaler där bryggeriet nu ligger.

Färgen är varmt mörkbrun (70 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är beige och det sjunker långsamt ner till ett tjockt ojämnt lock lämnandes massor av rester på glaset.

Doften saknar helt sötma, i stället finns det rostade/brända toner av träkol, svarta oliver och torkad frukt. Det finns rök långt bort i bakgrunden. Det är rätt så lätt.

Smaken är först kanstertorr med rostade toner. Lite torkad frukt, en passerande frisk beska, lakrits och mogna mandariner. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en mycket lätt sötma med mogna toner av röda frukter och bär. Kanske också kinesisk chili-bön-pasta. Avslutningen är rostad med söt hallon-smörkola i bakgrunden.


Kolsyran är medelstark; de medelstora bubblorna är friska. Vätskan är lätt, men inte blaskig.

En mycket intressant svart öl, som inte riktigt liknar något annat jag druckit. Den är lätt men samtidigt finns massor av smaker. Den var trevlig att dricka, viket är en egenskap den delar med ½ Ale.

Betyg 3,85. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 15:50 för 355 ml (Maxi ICA Stormarknad Linköping). Bäst före: Nov 16 2017.


2016-06-07

Mikkeller K:rkek vår/sommar 2016

Så var det dags för det här halvårets upplaga av samarbetet mellan Mikkeller och Brill & Co: K:rlek vår/sommar 2016  är som brukligt en APA, den här gången på 5 % och humlad med Polaris och Summit. Nytt är också att den är glutenfri.

Färgen är guld (8 EBC), vätskan har viss köldgrumling. Det två fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt, det sjunker långsamt lämnandes en del rester på glaset.

Doften känns besk, närmast syrlig med citrustoner av citronjuice och limeskal. Lite godis-sötma och aningar av yoghurt och lagrad ost.

Smaken startar ganska beskt och torrt med limejuice, citronsyra, lite limeskal och en oväntad lätt ton av laktos. Medelstor kropp. Eftersmaken är ännu beskare och drar åt AIPA-hållet med en instängd sötma, aningar av papp och vitt bröd. Slutet är sött och kladdigt.

Kolsyran är kraftig, närmast lagerlik. De små långlivade bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk och något kladdig.

Den klart sämsta av ölen i K:rlek-serien (tror de är uppe i 9 öl nu), trodde jag… Men när jag tittar efter så gav jag faktiskt K:rlek vår/sommar 2015 0,01 lägre i betyg.  

Betyg: 2:81. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 20 maj 2016 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 24/08/17.

2016-06-06

Weihenstephaner 1516 Kellerbier

Det hade varit snyggt och smidigt att en dag som denna recensera en svensk öl.

Men…

Nu har jag haft rensning av kylen och det fanns bara en öl kvar: 1516 Kellerbier från det bayerska statliga bryggeriet Weihenstephaner. Denna centrifugerade kellerbier på 5,6 % är framtagen för att hylla 500 år av reinheitsgebot (vilket inte är helt sant men i alla fall).

Färgen är guld (8 EBC), vätskan är så gott som klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, det sjunker ner till ett tjockt lock. Lite rester blir kvar på glaset.

Doften är spannmålssöt och något besk med syrliga toner av jäsande deg. Lite örtig beska i bakgrunden, liksom lite honung.

Smaken är mycket mjuk och balanserad. Söta toner av spannmål och lite vört, liksom vitt bröd och deg. Mineraler och örtig beska i bakgrunden. Medelstor kropp. Eftersmaken är även den mjuk och följsam med spannmål och antydningar av salt och kex. Avslutningen har en växande sötma med blommiga toner, honung och smör.

Kolsyran är medelstark, bubblorna mycket små och kortlivade. Vätskan är… här kommer det… mjuk!

En elegant och lättdrucken kellerbier, skulle nog funka på vilken solig uteservering som helst.

Betyg: 3,58. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 22 april 2016 (lagerstatus). Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 17.02.17.

2016-06-04

Öppen ölprovning - Sommaröl enligt Bark

Dagens ölprovning var min sista för säsongen… För till skillnad mot tidigare år så kommer provningarna på De Klomp att ta sommarlov. Vilket känns lite konstigt med tanke på att provningarna på lördagseftermiddagarna startades just för att dra in kunder under sommarlördagarna. Men krogvärlden är i ständig förändring.

Provningen var också lite annorlunda upplagd för mig, jag fick temat och fria händer att välja mellan de öl som fanns inne på fat och flaska. Och så skulle de vara somriga på något sätt.
  1. Vi började med en helt ny öl, Beerbliotek A Passion for Gingers, som är en berliner weisse med passionsfrukt och ingefära. Och det var bra mycket mer passionsfrukt och mycket mindre ingefära i smaken. Rätt så mycket fruktläsk i känslan.
  2. På sommaren blir det en hel del pilsner och münchen helles för mig. Och gärna torra friska pilsner av nordtysk typ. Ja, Jever Pilsner. Den gjorde sitt jobb lika bra som alltid. Trevligt att se den på halvlitersflaska dessutom.
  3. De som läst Ofiltrerat ett tag vet att jag tycker att schwarzbier är en underskattad stil. Som också fungerar bra på sommaren, gärna då till rökta maträtter. Tur att Herold Tvamé fanns i kylen! Mjuk och rund utan att bli tung. 
  4. Ja, jag kan ju inte hålla en fri provning utan att försöka få med en lagom tråkig engelsk brun öl. Från fat kom Wells & Young Bombardier. Exportversionen på 5,2 %. Bra mineraltoner i den.
  5. Sommaröl? Man måste ju ha med en saison, och varför då inte ta den bästa? Så blev det, Saison Dupont från färska flaskor. Kanske lite för färsk, den var lite spritig med vass kolsyra och en hel del humle. Trots det en utsökt öl.
  6. Sommaren är inte bara grillkvällar och soldränkta uteserveringar, så för de regngrå svala dagarna så behövs det en rejäl ostbricka och en Orval, denna studie i brett-jäst. Stall, syra och fylliga kryddor. 
Den efterföljande handuppräckningen var svårbedömd. Många tyckte om berliner weisse-ölen, men jag tror att Jever vann.

Kommande evenemang:
  •  9 juni från 16:00: Bryggeriet Den Flygande Holländaren besöker från Gnesta och har världspremiär för sina öl.
  • 11 juni 15:00: Öppen ölprovning Beskt (IPA och sånt) med Anton.
  • 18 juni 15:00: Öppen ölprovning Säsongsavslutning med stort tema.

2016-06-02

Sveaborgs Försti Ale

Den andra av de öl jag hittade på Silja Galaxy som bryggts exklusivt för Tallink Silja Line var finsk: Försti Ale, en amerikansk amber ale på 4,5 % bryggd av Suomenlinnan Panimo - Sveaborgs Bryggeri.

Färgen är bärnsten-röd (40 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga kompakta skummet är varmvitt, och det sjunker sakta ner utan att lämna speciellt mycket rester på glaset.

Doften är medelsöt och maltig med toner av blandade nötter, fullkornsbröd och lite laktos. Mogna frukter i bakgrunden.

Smaken är även den medelsöt med toner av toffee-täckta nötter och müsli. Aningar av smör och majs/grönsaker. Medelstor kropp. Eftersmaken har en lätt blommig beska, lite papp/pappersmassa och burkmajs. Avslutningen är mjuk med viss beska och söt deg.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna friska. Vätskan är medelstor.

Hade det inte varit för de här smakerna av majs och grönsaker funnits så hade det här varit en helt okej öl…

Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Köpt på Silja Galaxy. Pris: Mixpack med 6×330 ml för 125:00. Bäst före:070317 (batch LO554).

2016-06-01

Vormsi Norrby Dunkel

Färjerederiet Tallink / Silja Line har tagit fram ett par öl med egen etikett. En av dessa är något förvånande en München dunkel på för stilen kraftiga, 6,3 %: Norrby Dunkel från estländska (mer specifikt Vormsi/Ormsö) Vormsi Õlu.

Färgen är mörkt varmt brun (80 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka beigea skummet är luftigt, och det försvinner iväg snabbt utan att lämna några rester efter sig.

Doften är medelsöt med rostade nötter, mjölkchoklad och lite rostade nötter. Aningar av klor i bakgrunden.

Smaken startar något beskt med massor av mörkt rågbröd, (mjölk)choklad, söt knäck, maskrosor och besk-kryddiga örter. Medelstor kropp. Eftersmaken har viss växande beska, kondenserad mjölk, orientaliska kryddor och nyplockade örter. Avslutningen har smaker av kokos/choklad, maskrosor och söt mjölk.

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är långlivade och friska. Vätskan är mjuk.

En behaglig, om än något tung, dunkel med massor av fina chokladtoner, ja så pass att den stundtals påminner om en engelsk mild.

På Åbofärjan provade jag den här till Caesarsallad, där den var på tok för tung och dödade andra smaker. Till hamburgaren (med bacon och chilimajonäs) lite senare satt den som en smäck… Men till en ilsk bit Gamle Ole här hemma blir den tvärtom för lättviktig.

Betyg: 3,27. Tillgänglighet: Köpt på Silja Galaxy. Pris: Mixpack med 6×330 ml för 125:00. Bäst före: 02 2017.