2016-05-31

Magic Rock Salty Kiss

Bild: Magic Rock.
Åter tillåter vädret en recension på balkongen med senaste Da Capo i bakgrunden. Det få bli en potentiellt somrig öl; en gose med krusbär. Engelska Magic Rock är bryggeriet, Salty Kiss namnet och 4,1 % alkoholhalten.

Den disiga vätskan är guldfärgad med en aning orange, det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt. Det sjunker ner till ett tunt lock utan att lämna rester på glaset.

Doften är vörtig-jästig med viss sötma. Aningar av havssalt, gröna omogna frukter och bär. Mineraler och kalk i bakgrunden.

Smaken startar salt och syrligt med en växande sötma. Gröna omogna bär och en del jordiga smaker. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är mjukare med salt, krusbär och socker-sötma. Avslutningen är söt-salt.

Kolsyran är lätt, de många mycket små bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk och lite kladdig.

Jag är säker på att en gose med krusbär är en utmärkt törstsläckare, men den här är lite för jordigt oren för att behaga mig.

Betyg: 2,77. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 6 maj 2016 (lagerstatus). Pris: för 330 ml. Bäst före: 270317.

2016-05-30

Duvel Tripel Hop-provning

Bild: Duvel Moortgat.
I lördags var jag på ölprovning på De Klomp. Som deltagare, för en gång skull.

Dels för att jag faktiskt hade en ledig lördagseftermiddag, dels för att temat var lite ovanligt och intressant: Det belgiska bryggeriet Duvel Moortgat har en marknadsföringskampanj där de bryggt de sex tidigare varianterna av Duvel Tripel Hop och säljer dessa flaskor i en låda på de belgiska och svenska marknaderna. Tanken är att man ska provsmaka dem och sedan rösta på sina favoriter, vinnaren kommer sedan att bli årets variant under 2017.

Duvel Tripel Hop ja. I grunden samma öl som den klassiska Duvel men med 1 extra procentenhet alkohol (alltså 9,5 %) och förutom Saaz och Styrian Golding har den torrhumlats med en tredje humlesort som varierat mellan åren.

Erik från VilleValla Pub höll i provningen där han berättade om bryggerikoncernen och ölens historia. Med mera.Vad han inte berättade förrän efter provningen var vilken humlesort det var i varje öl, eller vilken han tyckte bäst om.

Här är vad jag skrev ner om varje öl, och dess viktade skissbetyg. Alla öl serverades i cirka 6 cl smakprover.
  1. Guldfärgad, klar vätska (det fanns fällning på alla flaskors botten) . Luftigt vitt skum. Syrligt jästig doft, apelsinmarmelad och lime. Gräsig smak, lime och lite alkohol. Besk-syrlig citruseftersmak. Vass kolsyra, relativt lätt kropp.
    Humlesort: Amarillo. Betyg: 3,5
  2. Klar guldfärgad vätska, stort vitt skum. Märkligt svettig doft med blommor, sötma och örtkryddor. Citronig smak, ren och söt. Mindre jästig än #1. Citron och lime + citrusskal i den rena eftersmaken. Ganska lätt kolsyra.
    Humlesort: Citra. Betyg: 3,4
  3. Åter klar guldfärgad vätska. Kompakt vitt skum. Fruktestrig doft. Apelsingodis. Lätt och ren söt smak, väldigt lite jäst. Rätt tunna smaker rakt igenom. Citronsyrlig eftersmak med alkohol och tysk ädelhumle i det örtiga slutet. Medelstor kropp, större beska än den två tidigare.
    Humlesort: Sorachi Ace. Betyg: 3,6
  4. Samma utseenden som de andra, men något högre skum än #3. Krusbär och rabarber i doften, lindblommor. Ren torrare smak, krusbär och växande sötma. Apelsinskal och vetedeg i eftersmaken, viss pilsnerbeska. Långt beskt slut.
    Humlesort: Mosaic. Betyg: 3,9
  5. Jättestort skum, stenhårt och långlivat. Mjukt blommig doft, honung och lite belgisk jäst. Mycket blommig smak, honung och knäck. Växande lime och citrusskal i eftersmaken. Starkare kolsyra, vassa bubblor.
    Humlesort: Equinox. Betyg: 3,9
  6. Luftigt lågt skum. Gröna dofter av kvistar, fruktkola och gräddkola. Blommig smak, kladdig sötma, Limeskal och citronjuice. Lätt jästighet, viss alkohol. Mjuk besk alkohol i slutet. Vass kolsyra, större bubblor än i de andra.
    Humlesort: HBC 291. Betyg: 3,4
Så det blev relativt jämnt, vilket nog var väntat. Bland provningsdeltagarna var det också rätt spritt vilken som hade blivit favoritölen.

projektets site gav jag efter ytterligare analys av betygsdelarna de här placeringarna:
  1. #5
  2. #4
  3. #3
En trevlig och annorlunda provning, allt som allt. Lite krävande för smaklökarna.

Nästa vecka, 4 juni 2016, återkommer jag med min sista provning för terminen. Temat är då Sommaröl enligt Bark.

2016-05-29

Ocean Sommarpilsner

Efter gårdagens provning som jag gick på hos De Klomp (funderingar kring den återkommer jag till) blev det en öl innan hemgång. Mina önskemål om en lättare mindre alkoholtung och ganska torr sak uppfylldes med Sommarpilsner från Oceanbryggeriet. Deras senaste öl, som är en tysk pilsner på 4,9 %.

Färgen är gyllengul, vätskan helt klar. Det fingerhöga skummet – som nog hade  varit ännu högre om den serverats i ett större glas – är varmvitt och kompakt och det lämnar fina tunna rester efter sig på glaset.

Doften är mjuk med toner av honung, smörblommor och lite knäck.

Smaken är likaså mjuk och balanserad. Lite spannmål, antydan till vört. Söta blommiga smaker. Medelstor kropp. Växande beska i eftersmaken och antydan till knäck och surdegslimpa. Smörblommor och aningar av lakrits i slutet.

Frisk stor kolsyra, många små friska bubblor. Medel till mjuk vätska.

En okomplicerad lättdrucken uteserveringspilsner som ändå på något sätt lyckas få in Oceanbryggeriets svårfångade/svårbeskrivna hussmak. Passade utmärkt till krogens lilla ostbricka.

Betyg: 3,61. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 89:00 för 40 cl.

2016-05-28

Norrköping Beer & Whisky Festival 2016

Norrköpings Mässhall.
Av I, Västgöten, CC BY 2.5.
Det var bara en tidsfråga, och i höst är det dags för den första ölmässan någonsin i Norrköping. Jag klipper in hela pressreleasen:
PRESSMEDDELANDE
från Norrköping Beer And Whisky Festival

Den 18 och 19 november slår vi upp portarna till Norrköpings egna öl- och whiskymässa. Festivalen hålls i Mässhallen och torsdagen den 26 maj släpps biljetterna.

- Vi är otroligt glada att äntligen få presentera Norrköpings egna öl- och whiskyfestival säger Johan Doverhjelm, arrangör bakom festivalen.

Festivalen hålls i Mässhallen. Anläggningen består av hallar samt en restaurangyta. Totalt kommer ca 2 000 kvm att användas under festivalen och inom kort släpps de första utställarna till festivalen.

- Det finns ett stort sug hos utställarna att få komma till Norrköping och presentera sitt utbud. Det första släppet av utställare kommer att göras inom några veckor. Totalt kommer ca 50 utställare att vara närvarande under festivalen säger Johan Doverhjelm.

Under festivalens första dag så hålls en branschträff mellan 12:00 och 15:00 för de lokala krögarna. För allmänheten öppnar festivalen klockan 15:00 den 18 november. Under lördagen öppnar festivalen klockan 12. Festivalen stänger klockan 22 båda dagarna.

Målsättningen för årets festival är 5 000 besökare fördelat på 2 dagar. Till fredagen finns det rabatterade biljetter för både studenter och pensionärer.

Torsdagen den 26 maj kl 13:00 släpps biljetterna till Norrköping Beer & Whisky Festival på tickster.com. Mer information hittar man på norrkopingbeerwhisky.se.

Vänliga hälsningar,
Norrköping Beer And Whisky Festival

Norrköping Beer & Whisky Festival AB ägs av Johan Doverhjelm och Brink & Berger AB. Johan Doverhjelm äger och driver Saliga Munken, Pub Wasa och Trädgårdsgatan 3 i Norrköping och Brink & Berger är en eventarrangör som bland annat deläger och driver Sveriges fjärde största öl- och whiskyfestival Uppsala Beer & Whisky Festival.
 Å ena sidan blev jag lite skeptisk till det hela när jag först lästa om evenemanget. Bågen är hårt spänd, det är höga mål för en festival det första året. Framför allt är 5.000 besökare en väldigt hög siffra. Mässhallen är så vitt jag minns det en ganska tråkig lokal långt från centrum och lokaltrafiken. Och utställare brukar ogilla tvådagarsfestivaler, som ger en extra övernattning för de som jobbar på festivalen.

Å andra sidan har initiativtagarna en stor erfarenhet att ta av.

I vilket fall tror jag att det är bra med lite festivalkonkurrens i Östergötland.

Systembolagets småskaliga lokala nyheter juni 2016


1 juni 2016 kommer dessa öl att börja säljas i det lokala småskaliga sortimentet. Orten ger en indikation om var de kan hittas på butikshyllorna. Många av dem finns också att beställa från den centrala depån.

Nummer, namn, område, i depå?
  • 30308, Nacka Alphyddan Weisse, Nacka kommun, nej
  • 31048, DesignBrew Hunky Monkey Hopfenweissen, Danderyds kommun, ja
  • 31089, Charlis vete, Kristianstads kommun, ja
  • 31038, Slottskällans Vit, Uppsala kommun, ja
  • 30810, Södra Blueberry White, Haninge kommun, ja
  • 30312, Qvänum Helgas Hembrygd, Vara kommun, ja
  • 30421, Modernist #001 Szechuan Pepper Wit, Stockholms stad, ja
  • 30331, Nacka Erstavik Saison, Nacka kommun, nej
  • 31062, Marbäcks Sommaröl 2016, Ulricehamns kommun, ja
  • 31047, DesignBrew Brass Monkey Lager, Danderyds kommun, ja
  • 31031, Slottskällans Nordic Eko, Uppsala kommun, ja
  • 31083, Härjedalen Mellankröket Ljus Lager, Härjedalens kommun, ja
  • 31070, Sälens Summer Zest, Malung-Sälens kommun, ja
  • 31044, Halmstad Brygghus Tjuvahålans Lager, Halmstads kommun, nej
  • 31057, Beer Studio Loop Session Lager, Umeå kommun, ja
  • 30600, Stockholm Brewing Super Saison, Stockholms stad, nej
  • 30664, Stockholm Brewing Saison de Brett, Stockholms stad, nej
  • 31052, Brasstacks Pom-Pom Pomegranate Blonde, Uppsala kommun, nej
  • 30390, Carlstad Tysk Ale, Karlstads kommun, ja
  • 31076, Stenhammaren Berggrens Bersåer Summer Ale, Sundsvalls kommun, nej
  • 30102, Ryentorps Sommar, Falu kommun, ja
  • 31078, Barlingbo Soleldn, Gotlands län, ja
  • 31085, Äppelbo RED tALE Mellanöl, Vansbro kommun, ja
  • 31077, Barlingbo Medeltidsöl, Gotlands län, ja
  • 31061, PKLK Space Monk, Tyresö Kommun, ja
  • 31079, Västra Ämteviks Fryken Blond Ale, Sunne kommun, ja
  • 31086, Skeppsgossen Karls Krona, Karlskrona kommun, ja
  • 31074, Roslags Näsby F2 Pale Ale, Täby Kommun, nej
  • 31081, Härjedalens Härje Pale Ale, Härjedalens kommun, ja
  • 31073, Skelderwikens American Pale Ale, Ängelholms kommun, ja
  • 31060, Stigbergets Amarillo Citra American Pale Ale, Göteborgs stad, ja
  • 31072, DalaBryggeri American Brown Ale, Rättviks kommun, ja
  • 31068, Ljusdals Riffs In a Bottle Brown Ale, Ljusdals kommun, ja
  • 31045, DesignBrew Sinful Sesh Lazy Days Session IPA, Danderyds kommun, ja
  • 31067, Jädraöl Session Ipa, Gävle kommun, nej
  • 31035, Slottskällans Freedom IPA, Uppsala kommun, ja
  • 31069, Strandlida Bryggeri India Pale Ale, Halmstads kommun, nej
  • 31059, Nya Carnegiebryggeriet 100W IPA, Stockholms stad, ja
  • 31082, Härjedalens Lossen India Pale Ale, Härjedalens kommun, ja
  • 31075, Bergslagens Aurum Rosehip IPA, Smedjebackens kommun, ja
  • 31071, Octa Hoppy Hipster, Fagersta kommun, ja
  • 31087, Charlis ipaipa, Kristianstads kommun, ja
  • 30101, Ryentorps Ljus Belgo, Falu kommun, ja
  • 31090, Strömsholms Herman Hedning Belgian Bastard, Hallstahammars kommun, ja
  • 31093, Halmstad Brygghus Slöinge Imperial Kaffe Stout, Halmstads kommun, nej
  • 31091, Dugges Vanilla Oak, Härryda kommun, ja
  • 31055, Electric Nurse Dark Skull, Härryda kommun, ja
  • 31088, Skeppsgossens Vita Tryffel, Karlskrona kommun, ja

2016-05-27

Brutal Brewing Session Pale Ale

Folkölsdags… Från Spendrups-varumärket Brutal Brewing kommer en APA på 3,5 % humlad med Magnum, Galaxy och Amarillo: Session Pale Ale.

Färgen är är ljust bärnsten (15 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt; det sjunker snabbt ner utan att lämna några rester efter sig.

Doften är besk med torra noter av citrusskal. Aningar av vanilj, fruktgodis, papp och gummi. Den känns ganska obalanserad och rå.

Smaken är torr och vasst besk. Lite citrusskal och pärongodis. Jordiga toner av gummi och bananskal. Lätt kropp. Eftersmaken är något sötare med limejuice, franskbröd och en aning av exotisk frukt. Avslutningen är besk med lite vetemjöl.

Kolsyran är kraftig, de många medelstora bubblorna är vassa och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En obalanserad öl, med överdriven vass beska och … tja, nästan ingenting annat.

Betyg: 2,61. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: Okänt för 330 ml. Bäst före: 23 08 2016.

Systembolagets små partier 3 juni 2016

Bild: Brill & Co.
Det är ingen hejd på't! Eller, jo det är det faktiskt. Det blir bara ett små partier-släpp i juni. Den 3 juni 2016 kommer de här ölen till diverse systembolagshyllor:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Medelalkoholhalt: 6,6 %. Medelliterpris: 118:50.
Bild: Akkurat.

2016-05-26

Gamla Enskede Fågelkärrs ESB

Bild: Gamla Enskede Bryggeri.
Sådärja: Nu finns Gamla Enskede Bryggeri i Beer Advocate-databasen, så nu har jag kunnat skriva in recensionen av den första öl jag drack på krogrundan i lördags: Fågelkärrs ESB, en ESB på 5 %. The Horse & Hound hade den som real ale, vi intog dem på den minimala minimalistiska uteserveringen.

Den något disiga vätskan är brunröd-mahogny (35 EBC). Nästan inget skum, inga rester på glaset.

Lätt knäckig doft med toner av kolakarameller och torkad frukt.

Smaken startar örtigt. Torr kolaarom, lätt sötma. Antydan till syrlighet. Lätt till medelstor kropp. Rostat fullkornsbröd, rågbröd och lite knäckebröd i eftersmaken. Slutet är kort med lite anis, knäckebröd och en aning klor.

Kolsyran är lätt och frisk, de små bubblorna är långlivade. Sträv vätska.

Betyg: 3,13 Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 79:00 för en snål pint.



Systembolaget: Öl som kvalat från beställningssortimentet juni 2016

Bild: S:t Eriks Bryggeri.
Följande öl i Systembolagets beställningssortiment har sålt så bra att de kvalat in till det ordinarie sortimentet. De kommer dit den 1 juni 2016, även om de redan nu finns i ett antal butiker.

Artikelnummer, namn, alkoholhalt, volym, introduktionsdatum beställningssortimentet, pris

Dessutom: Oceanbryggeriets två öl Arbetarporter och Ebbot Ale (båda i lokalt småskaligt sortiment) byter storlek från 500 ml till 330 ml.

2016-05-25

Bottle Sharing på BA Linköping


Evenemangstips i Linköping: Micke från distributören ASTWines dyker upp på lördag 28 maj 2016 från 15:30 och korkar upp mer eller mindre udda storflaskor som säljes per smakprov. Bishops Arms är lokalen.

Facebookarrangemang

Systembolagets anti-nyheter juni 2016


Det är en hård värld där ute i butikerna, en djungelns lag gäller där den som inte säljer tillräckligt åker ut. Och nyhetens behag bleknar snabbt… Det fasta sortimentet är lite knepigt, inte ens jag har engagerat mig nog att recensera fler av de här.

De i listan nedan hamnar den 1 juni 2016 i beställningssortimentet, men fram tills dess finns de på hyllorna och går att beställa styckevis.

Systembolaget: Nyheter i fasta sortimentet juni 2016


Jag tycker att det var 1 mars och nyheter i fasta sortimentet bara för några veckor sedan, men tydligen har det gått nära tre månader. Dags igen alltså, de här ölen kommer i det fasta sortimentet 1 juni 2016:

Artikelnummer, namn, alkoholhalt, storlek, pris
Medelalkoholhalt: 4,8 %. Medelliterpris: 60:96.

Det stora utropstecknet i min bok är den belgiska IPAn från  Clown Shoes.

Mikkeller Hva Såå!? är deras klon på Orval som tidigare hette Årh Hvad!?. Jag har inte provat Mikkels variant, men innan det skulle jag spontant hellre se belgaren tillbaka i det fasta sortimentet.
Bild: Mikkeller.

2016-05-24

Kommande ölprovning: Sommaröl


Lördagen den 4 juni 2016 15:00 håller jag åter ölprovning på De Klomp. Temat blir Sommaröl enligt Bark och det kommer att bli en blandning av gamla favoriter och nya bekantskaper som jag tycker passar att dricka när det är soligt och varmt. Eller regnigt och rått.

Annars är det som vanligt: Bara att dyka upp och betala 250 kronor för att få vara med.

Anmäl er gärna till Facebookarrangemanget så vi vet hur många vi ska duka för.

Põhjala Rukkirääk

Andra ölen från Craft Beer-mixlådan jag valde ut på Silja Galaxy var en ale bryggd med råg: Rukkirääk från estniska Põhjala. Alkoholhalten är 5,9 % och namnet översätts till  kornknarr. Etiketten verkar dessutom baseras på den här bilden.

Färgen är mörkt brun, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är luddigt kompakt och varmt beige. Det lämnar en del rester på glaset när det långsamt sjunker ihop.

Doften har tydliga toner av rågbröd och knäckebröd. En viss orenhet i sötman och vaga kryddor. Kolabönor, lite valnötter och en hel del knäck.

Smaken startar rätt sött med mörkt rågbröd och osöt karamell. Den blir allt torrare med viss alkohol, kolabönor och svårdefinierade husmanskost-kryddor. Medelstor kropp. Kryddor, välgräddat knäckebröd och lite salta nötter i eftersmaken. En rustik beska i bakgrunden. Knäck, salt och knäckebröd/Finn Crisp i slutet. Ja, ganska mycket Finn Crisp faktiskt.

Kolsyran är medel till stark, de små bubblorna är långlivade och friska i munnen. Vätskan är medelmjuk.

En öl bryggd med råg kan med rätt proportioner bli kryddig, komplex och lite rå. Blir det för mycket råg(malt) så slår det direkt över och blir rufft och strävt. Så icke här, Põhjala har fått fram ett mycket bra recept som genomförts väl.

Betyg: 3,98. Tillgänglighet: Köpt på Silja Galaxy. Pris: Mixpack med 6×330 ml för 125:00. Bäst före: 30 04 16 (batch 140).

2016-05-23

Tanker Reloaded

Hur stark får en session-öl vara och fortfarande vara… session? Mina funderingar aktualiserades för några veckor sedan när jag på Silja Galaxy drack en Reloaded från estniska Tanker, en session-IPA på 5,8 %.

På samma resa köpte jag också med mig ett mixpack med i huvudsak estnisk öl från mindre bryggerier, och bland dem fanns just Reloaded.

Färgen är bärnstens-röd (30 EBC), vätskan är klar. Det fyra fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt, och det sjunker sakta lämnandes en del rester på glaset.

Den tjocka doften är söt med knäck och toffee. Citronmarmelad och citronsyra. Aningar av kål och alkohol.

Smaken är söt med knäck och beska örter. Kål och kokta grönsaker i bakgrunden. Vass beska i bakgrunden. Medelstor kropp. Växande alkohol, citronsyra, kålrot och beska örter i eftersmaken. Kokt kött och kolaarom i slutet.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är mjuka. Vätskan är något tjock och något kladdig.

Massor av felsmaker i den här. Nja…

Betyg: 2,49. Tillgänglighet: Köpt på Silja Galaxy. Pris: Mixpack med 6×330 ml för 125:00. Bäst före: 30/12/2016 (batch 041).

2016-05-22

Oppigårds at The Bishops Arms American Pale Ale 2016

Bild: Oppigårds.
Det blev en spontan krogrunda igår kväll, mycket tack vare frugans envishet. Tre krogar besöktes, fem öl dracks och två recensioner skrevs. Av tekniska orsaker får det bli den andra som publiceras först…

Kvällen avslutades på Bishops Arms där valet för mig föll på krogkedjands samarbete med Oppigårds, Oppigårds at The Bishops Arms American Pale Ale 2016. En APA på 5,2 % som tagits fram för att fira bryggeriets och kedjans tioåriga samarbete.

Färgen är djupt guld (10 EBC), vätskan är klar. Det knappt två fingrar höga skummet är vitt och luftigt, och det sjunker sakta ner lämnandes en hel del rester på glaset.

Doften är besk med en hel del citrustoner och aningar av parfym.

Det finns en hel del citrusskal-humle i den inledande smaken, liksom en sträv ton av inner-citrus-skal. Lite citrongodis och lemongrass. Maltigheten är ganska torr och håller sig i bakgrunden. Medelstor kropp. Viss växande sötma i eftersmaken, lime och passionsfrukt. Beskan är på samma gång avrundad och lite sträv. Pomerans och knäck i slutet.

Kolsyran är lätt till medelstor; de medelstora kortlivade bubblorna är friska. Lätt vätska.

En bra APA, inget snack om saken. Samtidigt vet jag att Oppigårds kan ännu mer än såhär.

Betyg: 3,87. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 79:00 för 400 ml.

2016-05-18

Ocean Lallas Lager

Förut hade Oceanbryggeriet en ljus lager som hette  12 Plato Lager. Måhända ett tekniskt korrekt namn, men kanske inte speciellt säljande…

Nu i vintras ersattes den i bryggeriets standardsortiment av den aningen mörkare Lallas Lager (4,8 %), som ursprungligen var en specialöl för några Göteborgskrogar. Humlad med Perle/Pilgrim för beska och East Kent Golding och Cascade för arom.

Färgen är guldaktigt bärnstensfärgad (25 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt; det sjunker snabbt ner till ett tunt lock utan att lämna några rester.

Doften är söt med knäck och smörkola. Blommig humle, lite hö och gräs. En aning klor i bakgrunden.

Smaken är mjukt besk med gröna toner av blad, kvistar och beska örter. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande ren sötma, lite knäck och örtig-blommig beska. Lite alkohol, grapefrukt och toffee i slutet.

Kolsyran är kraftig, de många kortlivade bubblorna är friska. Vätskan är mjuk och aningen kladdig.

Lite modern humle, lite knäckig malt. Men inte för mycket. Balanserad.

Betyg: 3,51. Tillgänglighet: Lokalt småskaligt sortiment i Göteborg, styckevis beställbar till alla butiker. Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: B   15/ (resten är oläsligt sudd).

2016-05-17

SorBeer - sorbet med öl

Det snurrar…
Jag fick ett mail från Carlsberg i våras. De hade tillsammans med glasstillverkaren StikkiNikki tagit fram ett recept på sorbet med öl.

Recept SorBeer

Ingredienser:
Gör så här
  • Värm sockret med hälften av ölet i en kastrull på låg värme tills sockret det löst upp sig.
  • Addera resten av ölet till smeten.
  • Låt svalna i kylskåp. Blanda sedan ned citronjuicen när smeten är helt kall.
  • Häll smeten i en glassmaskin och kör tills glassen är klar (tar ca 20 minuter).

= = =

Eftersom jag gjort en hel del glass i min glassmaskin under senaste året så kändes det här som en utmärkt idé. Jag hade dock en idé om att göra sorbeten med en öl som hade lite mer knäck och citrus-humle. Utan att det blir för mycket alkohol.

En stunds sökande i folkölshyllan hittade jag Brutal Brewing Sir Taste-A-Lot på 3,5 % som nog skulle uppfylla mina önskemål.

Förutom det följde jag receptet. Lite knepigt var det, jag är inte van vid att smeten skummar och är kolsyrad. Dessutom var jag tvungen att göra om den första batchen eftersom den inte riktigt fryste ihop – sorbeten delade på sig i frysen. Så med 45 i stället för 20 minuter i glassmaskinen så funkade det bra.

Så blir det en hel del sorbet, drygt 2 liter. Nästa gång blir det halverat recept. 

Hur smakar det då? Sött-syrligt, som en citronsorbet. Men med ett tillägg som avlägset påminner om öl. Lite som de ölkarameller jag skrev om här. Men det finns också en frisk passerande smak av sötad grapefruktjuce och mjuk toffee (inte alltför gräddig).

Den första skeden hade ett visst motstånd i munnen, smakerna gick inte riktigt ihop i huvudet. Men det fick lika snart över och i stället upplevde jag sorbeten som väldigt frisk och annorlunda smak.

Jag kan tänka mig att det här skulle bli en fantastisk mellanrätt efter något riktigt fett tungt och gräddigt.



Nästa steg blir nog att försöka återskapa de två kylda desserter som Carlsberg bjöd på i en liten monter på Stockholm Beer någon gång omkring 2007: Dels en sorbet med Hoegaarden, dels en gräddglass med Carnegie Porter och chokladkross.

2016-05-15

Fuller's Gale's Redwood

Bild: Fuller's.
Idag blev det en timme över i Norrköping innan pendeltåget kunde ta mig hem. I stället för att sitta och glo på stationen/Espresso House så blev det en öl på The Black Lion Inn. De brukar ha real ale och sådär.

Det blev vår-säsongsölen från det Fuller's-ägda märket Gale's: Redwood som är en red ale på 4 % och enbart säljs på cask. Den är humlad med Galaxy och The Pride of Ringwood, en australiensisk variant på den engelska The Pride of Kent.

Rödbrun färg, aningen disig vätska. Två fingrar högt kompakt beige skum som sjunker snabbt och lämnar en hel del rester på glaset.

Viss syrlighet i doften, tydliga nypon. Röda frukter och lite knäck.

Mjuka, men samtidigt ganska kraftiga smaker. Nypon och torkade röda bär. Viss syra och medelstor blommig något jordig beska. Lätt till medelstor kropp. Aningen jästig eftersmak med en växande ton av hjortronsylt och en lätt sälta. Lite knäck och knäckebröd. Sött slut med torkade nypon.

Lätt kolsyra, få medelstora bubblor som är långlivade. Mjuk vätska.

Jodå, en smakmässigt väldigt röd öl med en trevlig friskhet och bra komplexitet.

Betyg: 3,76. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 78:00 för en pint (i verkligheten en halvliter).


2016-05-13

Ardwen Blanche

Bild: Concealed Wines.
Igår lagade frugan till ”biffsallad” efter ett minne från ett krogbesök. Det blev strimlad stekt biff, glasnudlar och en påse ICA Grillsallad samt lite sockerärtor och grön sparris.

Gott. Men det saknades något… Något slags dressing för att fullända upplevelsen… Med resterna från gårdagen och ett snabbt hittat recept blev det Nudelsallad med dressing.

Så det åts det i kväll. Fantastiskt gott!

Till det vore det ju kul med öl. Och eftersom jag ändå skulle förbi Systembolaget frågade jag en av säljarna vad som skulle passa till. Han kom snabbt in på veteöl, och trodde att de syrliga/kryddiga tonerna skulle kompletteras finfint av en lite mildare witbier. Så det blev en flaska Blanche från det Nordfranska bryggeriet Société Ardennaise De Brasserie. 4,5 % gjorde att jag inte tvekade att ta denna storflaska själv.

Färgen är gyllengul med en dragning åt aprikos, vätskan är dimmig. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt; det sjunker snabbt utan att lämna några rester på glaset.

Doften har medelsöta blommiga toner, deg, jäst och vetemjöl. Kryddiga toner av kryddnejlika, koriander och anis. Den känns något parfymerad.

Smaken startar med mjuk sötma. Parfymiga fruktiga och kryddiga toner. Franskbröd och mogna äpplen. Aningar av käck. Medel till stor kropp. Eftersmaken har växande lite degig sötma, lagrad ost och lätt blommig beska. Söta apelsiner, kryddnejlika och kryddpeppar i slutet.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna lite vassa (men det är inget som stör). Vätskan är lätt men också rätt kladdig.

En trevlig witbier med återhållen kryddning jämfört med Hoegarden. Balansen från det översöta skapas till stor del av den friska kolsyran.

Betyg: 3,36. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2015. Pris: 54:90 för 700 ml. Bäst före: 26-05-2017.

2016-05-12

Glas: Craft Master One


Glas. Som andra bloggare hängde jag också på Sejdelshoppens erbjudande att testa lite olika glas ur deras sortiment och skriva om dem.

Jag högg bland annat Craft Master One från Rastal (snygg presentation!),  ett glas med flera knyckar på 0,3 liter.

Av de glas jag fick för ett par månader sedan är det här det som jag har använt mest:

Dels för att jag gillar den utsvängda kanten som ligger väldigt skönt på läpparna och påminner på det sättet en hel del om Samuel Adams Boston Lager-glaset (som också är ett favoritglas recenserat här). Som bonus är det enkelt att få till ett snyggt skum utan att det rinner över.

Men också för storleken. Till skillnad mot många andra glas i min samling (som IPA-glaset som jag skrev om här) är det inte gjort för en halvliter öl utan för den idag vanligare storleken 33 cl.

Huruvida de extra knyckarna ger någon skillnad för doft och/eller smak är lite svårare att avgöra, men de gör i alla fall att det blir bekvämt och lätt att hålla i det. Ett glas som är ett mer avslappnat alternativ till Teku, som jag ibland tycker känns lite… ostadigt och uppstyltat även om kantens form påminner om det här.

I kväll dricker jag Timothy Taylor Landlord ur det (vilket ironiskt nog säljs på halvlitersflaska), men det har fungerat precis lika bra till folköls-IPA, porter som välhumlad lager.

Anbefales, som det heter i Danmark.

2016-05-10

Qvänum Q Lager

Ölhuset i Norrköping, som jag skrev om igår, blev det mat. Biff till frugan och Wallenbergare till mig (mest för att den stekta strömmingen var slut). Jag lät killen i baren välja öl. Han försökte med trevande motfrågor om vad vi gillade, men till slut så rekommenderades en öl jag tidigare inte hört talas om: Q Lager, en tjeckisk lager på 5,1 % från lilla Qvänum Mat & Malt.

Disig guldfärg, stort gulaktigt kompakt skum som sakta sjunker ner och lämnar tjocka rester på glaset.

Den rätt kraftiga doften är smörigt jästig med en ren sötma och knäck. Surdegsbröd.

Smaken startar med honungssötma, viss smöton, mjuk beska. Fruktkola, surdegslimpa och lite deg. Medelstor kropp. Metallisk växande beska i eftersmaken, en sötma som drar åt maltextrakt. Kort brödigt sött slut.

Frisk kolsyra, långlivade stora bubblor. Lite kladdig vätska.

En tjeckisk lager som drar åt de där olagrade lagerölen som man hittar på tyska bryggpubar. Jag hade gärna sett den lite mindre söt och mer lagrat återhållen i smakerna.

Betyg: 3,16. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 82:00 för 500 ml. Bäst före: 2016 NOV (batch 57).


2016-05-09

Ny krog: Ölhuset


I lördags hade frugan ärenden i Norrköping, jag hängde med och väl där passade vi på att besöka stadens senaste ölinriktade krog (de kallar sig själva för ”gastropub” vilket numera gör mig mer skeptisk än förväntansfull): Ölhuset.

Inte bara krogen är ny, fram till för ett par år sedan låg här kanten av Norrköpings Idrottsparks B-plan, och innan fotbolls-EM 1992 en sällan använd entré till norra läktaren. Nu är det ett bostadsområde där inflyttning sker allt eftersom. Så det är på samma gång väldigt bekanta och nya kvarter för mig, i korsningen mellan Albrektsvägen och Södra Promenaden.

Området hösten 2008, Ölhuset ligger bakom barackerna på bilden.
Vi var hungriga, och frågade efter vad som fanns att erbjuda och blev pekade på en griffeltavla:


Frugan valde biff, jag strömming (en favoriträtt). Strömmingen var slut. Nå, Wallenbergare går ju bra det med. Lägre priser än vad som är vanligt på ölställen, förutom biffen kostade inget över hundralappen.

Läge att se vad personalen kunde, så jag bad dem välja passande öl till maten. De försökte fråga sig fram vad vi ville ha, men efter lite avvikande svar så rekommenderades varsin flaska av en öl i tjeckisk stil som jag inte hört talas om tidigare: Quänum Q Lager (82:00 för en halvlitersflaska).

Vi satte oss på uteserveringen. Uppskattningsvis dubbelt så stor som krogen, som faktiskt var överraskande liten. Några saker noterades: Dels att ”Brandstationsrondellen” är ett riktigt blåshål där den ligger högst upp Södra Promenaden. Dels att det är en fördel att vara bilintresserad eftersom såväl Södra Promenaden som Albrektsvägen hör till centrala Norrköpings mest trafikerade gator. Mycket kustom- och raggarbilar ute en försommar-lördagskväll…


Maten kom in. Eller ut, om man ska vara korrekt. Här fanns två små missar i servicen: Frugan fick sitt kött well done, som hon inte föredrar (ingen hade frågat om stekgrad). Och vi fick säga till om grillkniv till köttet, något som fixades direkt. Förutom det var det god mat i okej portioner utan några onödigheter.

Ölen fungerade bra till min mat men till biffen hade tålt något kraftigare, kanske en APA?

Till efterrätt delade vi på en Rådanäs India Pale Ale (64:00 för 33 cl) som verkligen är en trevlig bekantskap.


Vi satte oss inne och avnjöt ölen, det hade blivit väl kallt och blåsigt utanför. Träffade på en gammal bekant som redan varit på Ölhuset ett flertal gånger sedan öppningen på valborgsmässoafton. Han berättade att de fått slut på fatölen ett par gånger, senast inför IFK Norrköpings senaste hemmamatch.

Ölsortimentet då? Huvudleverantören är uppenbart Spendrups kompletterat med flaskor och burkar från Galatea. 7 fatöl, där alla verkade vara fasta, och uppskattningsvis knappt 100 flasköl. Inget som tickers kommer att vallfärda hit för, men ändå ett hyfsat brett sortiment. Lite konstigt att inget av stadens två bryggerier är representerade, men jag antar att det kommer med tiden.



Inredningen? Luftig, och med så få inne som vi var då lite bullrig. I övrigt… kom jag mest att tänka på den här texten. Jag fick inget intryck av en… personlighet bakom det hela.Och är det verkligen så genomtänkt att ha öllagret på en ljus rätt varm plats?

Så, i korthet: Ölhuset har alla chanser att bli en trevlig och prisvärd kvarterskrog med ölinriktning, bara de med tiden slipar ytterligare lite på servicen och uppvisar lite rotation på ölsortimentet.

2016-05-08

Öppen ölprovning - Nya Stilar


Igår höll jag åter en öppen ölproving på De Klomp, jag hade hittat på temat Nya Stilar. Tanken var att försöka sammanfatta de senaste årens trender och försök till nyskapande i ölvärlden. Dryga tjugotalet besökare hade valt provningen framför det strålande försommarvädret, vilket bara det var inspirerande.

Under det att jag pratade om ölstilarnas (korta) historia, utveckling och olika sätt att se på dem och dess relevans så dracks följande sex öl:
  1. ”En lätt surmäskad wheat ale som bryggts med blåbär och björnbär och humlats med Mosaic och Amarillo” var presentationen för denna öl, och med det kunde vi bocka av flera trender. To Øl Berry White var ölen. Smakerna var kraftigare än doften och visst var den syrlig och bärig, men ändå lite… svår att riktigt komma in i. 
  2. I samma hörn av ölkartan, men utan frukt, var samarbetet mellan Beerbliotek och Stockholm Brewing Co, den surmäskade IPAn Golden Sour. Helt okej syra men jag tyckte att humlen var väl långt borta för att med gott samvete kalla den för en IPA…
  3.  En modern klassiker och ölen som på bred front lanserade begreppet ”Session IPA”: Founders All Day IPA. Och visst är den god även om jag tycker att det finns andra som är trevligare idag, som Oppigårds Everyday IPA.
  4.  Enda lagerölen för dagen skulle såklart vara en India Pale Lager, stilen fick representeras av Nakd #Selfie IPL, vars namn kanske är ironiskt, kanske inte. Beskaste ölen för dagen och inte helt balanserad. Nakd Brewing Co är ett samarbete mellan Brewski och Beer Me som ska ”skapa humledrivna öl av lättare karaktär”
  5. Lokalproducerat blev det med Nääs Black IPA. Denna den mest omstridda nyare stilen var relativt ”ljus” i smaken men hade också en behaglig rostad ton och komplex fruktig beska. Min favorit för dagen!
  6. Sist ut blev en AIPA med fruktjuice, ytterligare en ny och trendig stil. Magic Rock High Wire Grapefruit levererade vad dom förväntades med massor av grapefrukt och en rätt beskedlig beska. Läppsmackande utfördes.
Vinnare i handuppräckningen: Beerbliotek/Stockholm Brewing Co Golden Sour

Kommande provningar:
  • 14 maj 2016: Brittisk öl (klassisk och modern) med Samuel
  • 21 maj 2016: Saison med Björn. 
Den numera rikskända tågtidstavlan.

2016-05-02

West Coast Bryggeri Red

Bild: West Coast Bryggeri.
Egentligen hade jag tänkt recensera en folköl, men så hade jag inte kylt den. I stället blir det en något starkare sak: Red från det relativt nya och relativt stora Göteborgsbryggeriet West Coast Bryggeri. Det är en amerikansk red/amber ale på 5,1 %.

De med överdrivet gott minne vet att jag hade med den här på en av provningarna på Beer Expo i vintras, så helt ny är den inte för mig. Det är en öl som fokuserar på malten och låter humle (i huvudsak Willamette) och jäst vara mer i bakgrunden. Den utvecklades av bryggaren Dave Barratt för att uppfylla hans drömmar om en god och lättdrucken öl.

Färgen är djupt bärnsten-röd, vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är beige och kompakt, och det sjunker mycket långsamt lämnandes en hel del tjocka rester på glaset.

Doften har toner av torkade röda bär och torkad frukt. Knäck och ren alkohol. Lite sandelträd, succat och en vag aning av kanel.

Smaken startar ganska så beskt för stilen med maltiga toner av fullkornstoast, digistivekex och röda bär. Medelstor kropp. Snabbt passerande citrustoner i eftersmaken, liksom värmande alkohol, knäck och en aning gräddkola. Mjuk beska och lite kryddor i slutet.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är något vassa och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En uppfriskande och rätt så besk variant av red ale. Mycket trevlig, jag ser fram mot fler öl från West Coast Bryggeri.

Betyg: 3,92. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment (beställbar styckevis). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 11.11.2016.

2016-05-01

Svenska mästerskapen i hembryggd öl 2016

Bild från ett tidigare år.
Igår hölls finalen och folkets val-delen av Svenska mästerskapen i hembryggd öl 2016 (pressmeddelande).

Och så här gick det enligt pressmeddelandet:
Niklas Stenlås och Torbjörn Andersson från Uppsala tog på lördagskvällen emot förstapriset i 2016 års upplaga av SM i hembryggd öl som avgjordes i Baltiska Hallen i Malmö. En enig jury utsåg deras öl Samma Claus till det bästa ölet bland nästan 700 inskickade bidrag. Nu ska ölet bryggas i 30 000 liter på Åbros bryggeri i Vimmerby, för att i höst kunna köpas på Systembolaget och den svenska marknaden.
Jag hade inte möjlighet att vara med i Malmö, men jag var med och dömde i första omgången av domartävlingen för ett par helger sedan. Domargruppen i Linköping hade blivit tilldelade klass 3 Mild Ale, vilket jag personligen var nöjd med.

Drygt 40 öl provades igenom under en heldag. Förutom de 4 lokala domarna så hade vi hjälp av en representant från Stockholm och domarkommittén vilket visade sig vara mycket bra. Trots att vi bara dömt 4(?) gånger i Linköping så insåg vi att vi redan utvecklat ett manér som delvis skilde sig från hur andra gör, tänker, skriver och prioriterar. Nyttigt.

Antalet öl totalt i SM 2016 var något lägre än 2015. Kanske en slump, eller så har vi nått och passerat Peak Hembrygd. Jag lutar åt det senare…

Ölen då? Om jag ska sammanfatta det i ett ord så blir det ”jämntjockt”. Bara under de få år jag dömt så har trenden varit tydlig: Det är väldigt få öl som är dåliga. Genomsnittshembryggaren idag har god koll på vad som är värt att lämna in och vad som kommer att avfärdas med ett kortfattat ”Problematisk”-betyg. Samtidigt har utbudet av både råvaror, utrustning och metoder att skapa recept formligen exploderat under de här åren. Och det uppskattas ju av oss domare som kan koncentrera oss på nyanser och försöka ge goda råd.

Men det verkar som om denna höjning i medelkvalitén har kommit med ett pris: Det är färre öl nu som är riktigt, riktigt bra nu än då. De där ölen som får en att stanna upp och bara njuta. De där som är uppe och slåss med de bästa kommersiella brygderna.

Har det blivit så, eller är vi domare bara mer blasé och bortskämda? Jag tror faktiskt det är ölen. Och jag har funderat över varför det blivit så: Kan det vara så att de absolut skickligaste hembryggarna för 3-5 år sedan inte längre är hembryggare, utan gått vidare och börjat brygga kommersiellt. Jag känner också till ett par riktigt  skickliga hembryggare som tröttnat på SM som tävlingsform och den minutiösa timing som måste ske för att ölen ska vara i sin topp just vid domarbedömningen.

Också från tidigare år.
Några öl i vår klass diskvalificerades på grund av felaktiga flaskor. på grund av att den klassiska 33 cl returflaskan blivit allt mer omöjlig att få tag i så ha man i år valt att ha en övergångsregel med relativt fritt flaskval, men en handfull av de inlämnade ölen uppfyllde inte detta. Från 2017 kommer en ny engångs-standardflaska att vara det enda som godkänns, så förhoppningsvis är det ett övergående problem.

Ytterligare ett par öl fick vi avfärda med ”Ej typriktig”, i ett fall var det öl som lämnats in med kommentarer. Som jag minns dem var de goda – exempelvis en lättölsstark dark mild – men eftersom kommentarerna inte pekade ut en kommersiellt brygd förlaga så skulle de lämnats i klass 11D Modifierade öl. Några öl var inlämnade i fel klass, som en fantastiskt god session-IPA i 3F ordinary bitter. Ja, det är teknikaliteter, men det är viktigt att behandla alla inlämnade bidrag rättvist. Och det var betydligt färre sådana felaktigheter än tidigare år.

Det vanligaste rådet till de bedömda ölen? Håll mer koll på jästemperaturen. 

Till nästa år hoppas jag att SHBF kommer att skapa ett digitalt system för att hantera omdömen, det papperslappsbaserade systemet är för krångligt och tidskrävande för oss domare.