2016-04-30

Beerbliotek Single Hop Mosaic

Göteborgska Beerbliotek har startat sitt nya större bryggeri i Kungsten och med det gått över från flaska till burk för sina fasta öl. Jag passade på att beställa en av dessa från det lokala sortimentet, den amerikanska IPAn Single Hop Mosaic på 6,5 %.

När jag fotograferade burken noterade jag att den var ganska smutsig med vad som såg ut att vara ölfläckar. Kanske något som skett under transporten, kanske borde de skölja burkarna lite noggrannare efter fyllning?

Den helt klara vätskan är guldfärgad (7 EBC), det fingertjocka kompakta skummet är varmvitt. Lite rester blir kvar på glaset när det sjunker ner.

Doften är parfymerad med citroner, apelsinskal, limejuice, bananskal och lite knäck.

Smaken startar humligt och ganska sött med passerande mjuk lite dammig beska. Kåda, gröna växter och omogen frukt. Grapefrukt och citronskal. Passerande tydliga toner av plast, aningar av parfym/rengöringsmedel. Medelstor kropp. Aningar av mint och knäck i eftersmaken, växande alkohol och beska. Sträva toner av gröna bananer och annan omogen frukt. Det rätt korta slutet har viss beska, knäckig malt och trädkvistar.

Kolsyran är kraftig, de många medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En hel del bismaker där den kvickt passerande plastigheten särskilt störde sänker betyget (som räddas upp av den trevliga doften).

Betyg: 3,11. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment (beställbar styckvis). Pris: 25:90 för 330 ml. Bäst före: 20161125.

2016-04-29

Nils Oscar Dubbel IPA

En rätt så ny öl från Nils Oscar: Dubbel IPA, en DIPA på 8,2 %. Jag tror faktiskt att det här är bryggeriets första försök i stilen.

Ölet är bryggt på pilsnermalt, münchenermalt, wienermalt och karamellmalt. Ölet är humlat med mosaic, cascade, simcoe och centennial, och sedan torrhumlat i hop gun med mosaic, cascade och centennial.

Färgen är guld (10 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt och det sjunker ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är medelsöt med lite knäck. Citrusskal, tallbarr, citrusmarmelad. Aningar av parfym. Den doftar som en klassisk gammaldags DIPA…

Smaken startar måttligt besk med tallbarr, apelsinmarmelad och knäck/kola. Medel till stor beska, ren sötma. Medelstor kropp. Eftersmaken har ren värmande alkohol, citronjuice, apelsinskal och sött fruktgodis. Aningar av mint och plommon i slutet.

Kolsyran är kraftig, de små friska bubblorna är kortlivade. Vätskan är mjuk och något torr.

En klassisk östkust-DIPA som balanserar mellan fruktig beska och knäckig sötma. Inte på något sätt dålig, men inte heller fantastisk. Rätt prisvärd.

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Systembolagets småskaliga lokala sortiment (inköpt i Oxelösund). Pris: 26:90 för 330 ml. Bäst före: 16/08/2016.

2016-04-28

Ørbæk Fynsk Forår - igen

Nä, nu tänker jag inte längre vänta in våren. Så trots att det är 4°, gråmulet och regn så blir det en ”våröl”: Fynsk Forår från danska Ørbæk Bryggeri, ett slags witbier på 4,8 % med fläderblommor.

Jag recenserade denna redan hösten 2007, då tyckte jag att det var ganska så engelsk, lite jordig med fruktiga toner och en lätt syrlighet. Betyget blev då 3,35. Dags att göra en ny recension. Om inte annat för att det här var den enda flaska vi fick med oss från Danmarksresan i påskas…

Färgen är gul (5 EBC), vätskan är något grumlig. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt; det sjunker ner och lämnar en del rester på glaset.

Doften är något jordig med lite örter och kryddor. Lite fläderblommor och gröna druvor.

Smaken är läsk-söt med passerande beska och växande fruktig smak av fläderblomssaft. Lemonad och juice av gröna druvor. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är mindre söt med något jordiga toner samt lite järn och mineraler. Lätt blommig beska. Den korta avslutningen är söt med toner av inlagda päron och kiwi.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Nå, den är fortfarande mer engelsk än belgisk i grunden. Jag gillade den balanserade flädersmaken, men tror att jag skulle gillat den än mer om den varit mindre söt.

Betyg: 3,23. Tillgänglighet: Köpt i Danmark (Føtex Food Vesterbrogade). Pris: 19:95 DKK för 500 ml. Bäst före: 240217.

2016-04-27

To Øl Good Adwisse

Efter moget övervägande fick det bli den här ölen i kväll: En torrhumlad berliner weisse på 2,8 % från danska fantombryggarna To Øl: Good Adweisse. Den har bryggts av De Proef.

Färgen är kallt gul med en aning orange (8 EBC), vätskan har lite grumling. Det två fingrar höga skummet sjunker ner till ett tunt vitt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är syrlig med toner av läder, svartpeppar och olivolja. Rätt… Ovanlig.

Smaken är syrlig/sur med toner av limejuice och mineraler. Vitt bröd och blommig beska i bakgrunden. Lätt till medelstor kropp. Mineraler, jod och exotisk frukt (gröna bananer, mango) i eftersmaken liksom lite surdeg. Sakta växande sötma och citrusjuice i slutet.

Kolsyran är kraftig med massor av medelstora vassa bubblor, vätskan är lätt och något sträv.

Rätt så frisk med lite humliga toner i eftersmaken. Uppfriskande, men doften är inget vidare. 

Betyg: 3,07. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 22:95 för 330 ml. Bäst före: 03/02/18.

2016-04-25

Systembolagets småskaliga lokala nyheter maj 2016


2 maj 2016 kommer följande öl att lanseras i det lokala småskaliga sortimentet. En del kommer att finnas i depån och går då att beställa (eventuellt med kollikrav), andra inte…

Bara genom att se mängden i de här släppen inser jag att ölkartan i Sverige håller på att förändras, i en liten men utspridd skala. Jag som uppväxt i ett system där det var lätt att hålla reda på all ny starköl vet inte riktigt hur jag ska hantera detta.

Nummer, namn, område, i depå?
  • 30903, O/O EKTA Pils, Göteborgs stad, ja
  • 31040, Gnesta Lager, Gnesta kommun, ja
  • 30980, Roslagen Gårdslager, Norrtälje kommun, ja
  • 31005, Jädraöl Gävle lager, Gävle kommun, nej
  • 31030, Jemtehed & Brande Captain Crocbuster's Great Lake Pils, Östersunds kommun, nej
  • 30982, Roslagen Böhmisk Pilsner, Norrtälje kommun, ja
  • 30300, Skeppsgossen Ronneby Lager, Karlskrona kommun, ja
  • 31020, Villovägens Falu Pilsner, Falu kommun, ja
  • 30332, Skeppsgossen Näcken, Karlskrona kommun, ja
  • 30370, Quänum Q Lager, Vara kommun, ja
  • 31010, Nils Oscar FLKTGT  Folktåget Lager, Nyköpings kommun, ja
  • 30998, Beerbliotek A Passion For Gingers, Göteborgs stad, ja
  • 30984, Hantverksbryggeriet Hallon, Västerås stad, ja
  • 31032, Dugges / Stillwater Artisanal Tropic Thunder, Härryda kommun, ja
  • 30985, Brekeriet Brillant, Landskrona stad, ja
  • 31007, Tempel Brygghus / Jädraöl Svitjod, Gävle kommun, nej
  • 31017, Trädskogen Sorbus Hallon, Växjö kommun, nej
  • 31001, Marbäcks Fina Hallonöl, Ulricehamns kommun, ja
  • 31023, Brygghus 19 Raspberry Pink, Karlshamns kommun, nej
  • 31041, Nya Carnegiebryggeriet Soleil, Stockholms stad, ja
  • 31002, Jackdaw Saison Kongero 2015, Uppsala kommun, nej
  • 31043, Stigbergets Veteöl, Göteborgs stad, ja
  • 31042, Grebbestad Saison, Tanums kommun, ja
  • 30341, Remmarlöv The Bonneville Organic Wheat, Eslövs kommun, ja
  • 31015, Nils Oscar Mango Saison, Nyköpings kommun, ja
  • 30951, Charlis Älvdans Lätt Pale Ale, Kristianstads kommun, ja
  • 30977, Roslagens Pale Ale, Norrtälje kommun, ja
  • 31016, Centralbryggeriet Folkes IPL, Linköpings kommun, ja
  • 30997, U And Me Umeå Summer Ale, Umeå kommun, ja
  • 30991, Två Feta Grisar Diamant, Göteborgs stad, nej
  • 31029, Jemtehed & Brande The Great Adventures of Mofaza Pale Ale, Östersunds kommun, nej
  • 31013, Adelsö Lazy Afternoon Summer Ale, Ekerö kommun, ja
  • 31039, Gamla Enskede Bryggeri Dubbel EPA, Stockholms stad, nej
  • 30987, Bearded Rabbit Kühl German Ale, Göteborgs stad, ja
  • 31009, Brygghuset Finn Session Ale, Landskrona stad, ja
  • 30419, West Coast Golden Ale, Göteborgs stad, ja
  • 30350, Quänum Sixten, Vara kommun, ja
  • 31025, Chad Beer Bunyip Brown Ale, Svedala kommun, ja
  • 31022, Nya Victoria Falonia Mörk Ale, Falköpings kommun, nej
  • 30919, Råå Halfway to Bombay, Helsingborgs stad, ja
  • 30923, Good Guys Swheat White Session IPA, Karlstads kommun, ja
  • 31006, Poppels Session IPA, Härryda kommun, ja
  • 30986, Bearded Rabbit Rince & Repeat Session IPA, Göteborgs stad, ja
  • 30338, Remmarlöv The Fenton Session IPA, Eslövs kommun, ja
  • 30995, Beerbliotek Cash Cow Minimum Wage Session IPA, Göteborgs stad, ja
  • 31012, Nils Oscar Session IPA, Nyköpings kommun, ja
  • 31019, Brasstacks The Conductor, Uppsala kommun, nej
  • 30994, Jackdaw ADHA 483 Azacca Punch, Uppsala kommun, nej
  • 31003, Nordic Kiwi The Long White IPA, Ekerö kommun, ja
  • 30806, Ryentorps IPA, Falu kommun, ja
  • 30990, All In Modern Classic India Pale Ale, Göteborgs stad, ja
  • 30993, Brewski Pango IPA, Helsingborgs stad, ja
  • 30996, Beerbliotek Cash Cow High Roller Double IPA, Göteborgs stad, ja
  • 30989, All In / LOC I Milk Your Drink Shake Raspberry/Key Lime Milkshake IPA, Göteborgs stad, ja
  • 31027, Chad Beer 15 Minutes of Flame India Pale Ale, Svedala kommun, ja
  • 30999, Bålsta Eklöws Vintage 2016 Barley Wine, Håbo kommun, nej
  • 31011, Närke Anders Göranssons Ambassadör Barleywine, Örebro kommun, ja
  • 30988, Wermlands Kaffestout, Kristinehamns kommun, ja
  • 31000, Jackdaw Zwarte Draak Cuvée Mûree et Framboise, Uppsala kommun, nej
  • 31034, Sigtuna Imperial Porter, Sigtuna kommun, ja
  • 30992, Två Feta Grisar Optimus Primus Imperial Honey Stout, Göteborgs stad, nej
  • 31028, Dugges Hop Hop Hop Six Ways Imperial Stout, Härryda kommun, ja
  • 31021, Brasstacks Blueberry Backbone, Uppsala kommun, nej
  • 31024, Nya Victoria S:t Olof Havrestout, Falköpings kommun, nej
  • 31004, Nordic Kiwi Black N Blue Baltic Port, Ekerö kommun, ja 
  • 31026, Southside California Blond Stout, Skellefteå kommun, nej 
  • 30783, Det Lille Bryggeri Black Chili Lakrids, Danmark, ja

2016-04-24

Systembolagets små partier 2016-05-20


De här nyheterna som kommer på Systembolagets hyllor 20 maj 2016:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris

Medelliterpris: 151:40, medelalkoholhalt? 9 %.

2016-04-23

Systembolagets små partier 2016-05-06


Som om det inte fanns nog med öl, här är nyheterna som kommer på Systembolagets hyllor 6 maj 2016:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris

Medelliterpris: 112:30. Medelalkoholhalt: 7,25 %.

Bild: Galatea.

2016-04-22

Mikkeller Ambler

Såväl Mikkeller som To Øl har under senaste halvåret kommit ut med ett antal öl med lägre alkoholhalt som känns rätt riktade mot den svenska marknaden. Brill & Co känns inblandade på något sätt.

I vilket fall, Mikkeller har tagit fram denna amerikanska amber ale på 0,3 % som också är glutenfri: Ambler.

Färgen är bärnsten-röd (40 EBC), vätskan är dimmig. Det tre fingrar höga skummet är beige och luftigt, och det sjunker långsamt lämnandes en hel del rester på glaset.

Doften är humlig och söt med toner av tallbarr, kåda och citrusskal. Tjockt söta dofter av toffee och buljong. Den är något oren.

Smaken är rätt så söt med toner av gräddkola och torkade blommor. Passerande lätta smaker av rök och charkvaror. Växande beska och citrusjuicer. Medelstor kropp. Läsk-lik sötma, katrinplommon, parfym och citrongräs i eftersmaken som också är lite vörtig. Avslutningen är ganska söt med knäck och en nypa salt.

Kolsyran är medel till stark, de friska medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är mjuk och lite kladdig.

Av de här lågalkoholhaltiga danska fantombrygeriölen jag provat så är nog den här den minst öllika, den påminner faktiskt en del om den tyska humle-lemonad som jag provade för en tid sedan. Med de reservationerna nämnda så är det här rätt så gott.

Betyg: 3,33. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: Okänt för 330 ml. Bäst före: 27/01/18.

2016-04-21

Brutal Brewing Cirrus

Det ska vara taktila förpackningar i år. Jag har stött på flera nylanserade burkar med präglade mönster och flaskor med strukturtryck på etiketterna, både för öl och läsk.

Cirrus Cloudy Lager från Spendrups-etiketten Brutal Brewing har en sådan etikett med sträva och glatta partier, och till det konturer i silvermetall. Påkostat. Innehållet i flaskan är en ofiltrerad amerikansk/modern ljus lager med rejäl fällning i flaskan. 5,1 %.

Jag har följt etikettens råd och rullat runt flaskan för att fällningen ska blandas runt i ölen.

Vätskan är dimmigt ogenomskinlig, färgen gul-orange (15 EBC). Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt, och det sjunker ner till ett tjockt lock lämnandes en del rester på glaset.

Doften är besk-söt med toner av kex och citron/lime-läsk. Lite grapefrukt i bakgrunden och en liten aning av rökig beef jerky.

Smaken startar ganska torrt och beskt. Citron, lime, grapefruktjuice och en aning jäst. Det blir allt sötare med toner av apelsinjuice och lite hö. Medelstor kropp. Jag hittar grapefruktskal, lite lime och vetekex i eftersmaken. Avslutningen har mjuka toner av grapefruktjuice och apelsingodis.

Kolsyran är lätt, de friska små bubblorna är långlivade. Vätskan är mycket mjuk, nästan som en hefeweizen.

Den här var beskare och mer humlig än jag hade väntat mig. Det är långt ifrån en DIPA men ändå en hel del karaktär och bra balans. En av de bästa från etiketten hittills.

Betyg: 3,87, Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2016. Pris: 13:90 för 330 ml. Bäst före: 20.03.2017.

2016-04-20

New Belgium Fat Tire

I den andra vågen av amerikanska småbryggerier (efter de första stapplande stegen i slutet av åttiotalet) under andra halvan av nittiotalet så var det två ölstilar som dominerade: Den försiktiga och relativt lagerlika amber ale och den lite mörkare och tuffare american brown ale.

Amber ale är numera åter en ganska undanskuffad stil, totalt överkörd av alla sorters IPA.

Det kändes aningen speciellt när just den här varianten kom till Systembolagets hyllor, eftersom den var en av de mest annonserade ölsorterna i tidningen Beer Advocate Magazine när jag började prenumerera under 2007.

Inte för att amber ale var någon favoritstil, men den kändes på något sätt… onåbar… Och annonserna var mer välgjorda än andra i tidningen.

Ölen i burken är alltså Fat Tire från New Belgium Brewing, en amber ale på 5,2 %. Namnet kommer från den gamla cykel (tänk ballongdäck) som bryggeriets grundare körde omkring på när han var på en inspirerande resa i Belgien. Allt enligt de där annonserna.

Färgen är bärnsten (30 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt, det sjunker undan långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är mjukt maltig med nötig sötma, aningar av furuvirke och lite hallonsylt.

Smaken är balanserat mjuk med toner av hasselnötter, rostat bröd, röda bär och lite citrusfrukter som passerar förbi. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande godis-sötma, lätt frisk beska, rustikt rågbröd och lite alkohol. Omogen frukt i slutet.

Kolsyran är kraftig och lager-lik, de många medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Balanserad med nötiga toner, inte helt olik en modern wienerlager. God, men jag är inte helt säker på hur en öl i den här stilen skulle vara för att kunna få betyg över 4,5. Något att fundera över.

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2015. Pris: 19:90 för 355 ml. Bäst före: 09 OCT 2016.

2016-04-19

Wild Beer Sleeping Lemons

En öl från det senaste släppet? Jo, ibland så händer det oväntade. En gose med inlagda citroner, till och med: Sleeping Lemons från engelska The Wild Beer Co på 3,6 %.

Färgen är kallt gul (3 EBC), vätskan är dimmig. Det låga vita skummet försvinner iväg utan att lämna några rester.

Doften är jordig/jästig med lite citronläsk. Aningar av jod och järn. Mer unken än väntat.

Smaken är något salt tydliga toner av jord och våt papp. Lite konstgjorda citroner och laktos-sötma. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har växande toner av salt och syrlig frukt. Avslutningen är kort med en lätt sötma.

Kolsyran är medelstark med massor av små långlivade bubblor. Vätskan är medelmjuk.

En underlig öl, jag är inte säker på att den ska smaka såhär. Jag ska nog lämna tillbaka flaskan till Systembolaget…

Betyg: 2,26. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 8 april 2016 (lagerstatus). Pris: 35:00 för 330 ml. Bäst före: 10/07/19.

2016-04-18

Ballast Point Even Keel

Som ni säkert märkt ligger den relativt nya ölstilen session IPA mig varmt om hjärtat (och nej, det är inte samma sak som en APA) och när jag av bloggaren Balder på MankerBeer fick tipset om Even Keel  från amerikanska Ballast Point så passade jag på att beställa hem ett sexpack burkar. Alkoholhalten är 3,8 %.

Färgen är guld (7 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar stora skummet är varmvitt och luftigt och det sjunker långsamt ner till ett lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är fullproppad med citron och grapefruktjuice samt en sötma som drar åt apelsinjuice. Aningar av gummi och fruktgodis.

Smaken startar fruktigt med massor av lime och en del grapefrukt. Passerande torr beska, mjuka toner av fruktgodis och citronkarameller. Medelstor kropp. Växande sötma (som aldrig blir vass) i eftersmaken såväl som toner av gummisnoddar och torkade blommor. Det avrundade slutet har toner av nypressad citronjuice och limezest.

Kolsyran är medel till stark; de få medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är lätt med någon kladdighet.

Det är ofrånkomligt att jämföra denna öl med BrewDog Dead Pony Club, som jag alltid har några burkar av hemma. Smakerna är till stor del desamma, men den här är inte alls så aggressivt framfusig i humlebeskan som den skotska ölen, och kroppen/sötman är större i den här. Vilket å ena sidan gör den mer balanserad och lättdrucken, men å andra sidan inte ger samma totala humlekick. Vilket kan vara bra eller dåligt beroende på ens preferenser.

Och namnet? ”Jämna plågor”, ungefär.

Betyg: 4,07. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment i kollin om 6 burkar. Pris: 24:00 för 355 ml. Bäst före: Saknas.

Senare tillägg: Det finns en märkning på burkens botten: 15285 07:51 EK 56. Och enligt bryggeriets guide till dessa koder så betyder det att den burkades den 285:e dagen 2015, alltså 12 oktober 2015.

2016-04-16

Glas: Ölstövel


Nästa glas som jag fått tillfälle att prova tack vara Sejdelshoppen är en klassiker på sitt sätt: Ölstöveln. Den lilla versionen som rymmer en halvliter öl plus skum.

Och… Det handlar om något slags metanostalgi: För mig var det så här de riktigt tuffa killarna (det var mest killar) som drack öl ur ölstövlar. Speciellt om de varit på semester i alperna. Det satte sig någonstans i min skalle, och jag tänkte mig förr eller senare skaffa ett sådant. Så jag har haft ögonen öppna på loppmarknader och liknande. Många tråkiga glas har setts på det sättet. Men aldrig några stövlar.

Men nu har jag alltså en, och har provat att dricka ett par olika öl, såväl Spaten Premium som Hofbräu Orginal. För det är ett glas för tysk lager i allmänhet och helles i synnerhet.

Och glaset… Det blir en del skum när man häller upp glaset, men det håller sig inte kvar speciellt länge.

Att dricka… Är rätt annorlunda. Inte så mycket för foten, om man tänker på att ha den åt sidan så det inte blir konstiga luftbubblor. Det är mer åt att det väger en hel del, och glaset vid mynningen är rejält tjockt med en småvassa kanter.

Trots det använder jag det lite då och då. Bara för att det känns… Lite kul.

2016-04-13

Södra Bunny Brown

Påsköl nu? Ja, men som ursäkt har jag att jag först såg den och köpte den i lördags.

Från Södra Maltfabriken kommer en påsköl i form av en amerikansk brown ale på 4,5 % med namnet Bunny Brown.

Färgen är mörkt brun (70 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga luftiga skummet är ljusbrunt, och det sjunker kvickt ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är besk-söt med toner av brun malt, rökt chark, choklad-småkakor och en blommig beska.

Smaken startar med en passerande blommig beska. Den försvinner iväg och lämnar plats för knäck och smörkola (utan dess sötma). Lite rök i bakgrunden, såväl som långsamt växande ren beska. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är lite dammig med toner av danskt rågbröd, choklad-syrup, mineraler och choklad-småkakor. Avslutningen är dammig med kladdig sötma.

Kolsyran är mild, de långlivade bubblorna är friska. Vätskan är lätt med viss strävhet.

Jag är i vanliga fall ingen stor vän av maltiga amerikanska brown ales, och den här lyckades inte heller omvända mig. Det är det där med dammigheten som jag har problem med. De som gillar stilen kanske uppskattar den här bättre.

Betyg: 2,78. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsk 2016. Pris: 16:50 för 330 ml. Bäst före: 20160925 (B2).

2016-04-10

To Øl Totem Pale

Nog med starka svarta gamla öl för en stund. I stället blir det en APA med lättölsstyrka: Totem Pale från danska fantombryggeriet To Øl på 2,2 %. Den är dessutom glutenfri.

Färgen är gul med en aning guld (6 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är vitt och kompakt, det sjunker ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är humlig med citrusfrukter och -skal, kåda och beska örter. Lite vört-sötma och en aning smörkola.

Smaken startar beskt med citrusskal, kåda och beska örter. Aningar av stall och kryddor. Mjuk ren beska. Lätt till medelstor kropp. Växande ren beska i eftersmaken, lite jordiga toner och en aning av knäck. Det ganska obalanserade slutet har en örtig beska.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna är långlivade. Vätskan är lätt.

Lite endimensionell, lite konstiga bismaker här och där. Men som välhumlad lättöl är det inget dåligt val.

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 21:95 för 330 ml. Bäst före: 03/02/18.

2016-04-09

All In Brewing / De Molen The Empress Strikes Black

Mer ur de mörka vrårna i skafferiet, en öl som legat där i nästan exakt två år. Det är ett samarbete mellan All In Brewing och Brouwerij De Molen (där också ölen bryggts): The Empress Strikes Black, en imperial stout bryggd med lakrits som sedan lagrats på whiskyfat. 10,2 %…

Färgen är kolsvart. Det två fingrar höga skummet är kompakt och beige, och det sjunker långsamt ner till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt med massor av kakao, mörkt rågbröd och knäck. Kraftig alkohol och rökig whisky i bakgrunden.

Smaken startar med en lättrökt sälta. Knäck, lakrits, mörk choklad, söt melass och farinsocker. Medel till stor kropp. Eftersmaken har växande toner av lagrad Islay-whisky, trädsav, grön paprika, knäck och saltlakrits. Avslutningen är aningen sträv med torra toner av Irish Coffee.

Kolsyran är lätt till medelstark, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är mjuk och lite kladdig.

En ovanligt balanserad fatlagrad impstout, med en trevlig lakritston.

Betyg: 3,99. Tillgänglighet: Systembolagets små partier april 2014 (slutsåld). Pris: 68:20 för 330 ml. Bäst före: 15 SEP 2018.

2016-04-07

Dugges Idjit! 2010

Två år efter att Mikael Dugge Engström öppnat sitt bryggeri Dugges i  Mölndal funderade han över hur stark öl som det över huvud taget gick att brygga i deras pilotanläggning. Det fanns bara ett sätt att få svar på frågan, och resultatet blev en dumdristig öl som döptes till Idjit!, en imperial stout på då vansinniga 16,5 %. Den provade jag aldrig, men litar på den ödmjuke bryggaren när han beskrev den som ”riktigt jätteäcklig”.

En mer balanserad variant kom något senare, denna Idjit! höll måttligare 9,5 %. Det blev en återkommande brygd, som dessutom kommit i några olika varianter genom åren. Men dagens fynd från skafferiet är den vanliga Idjit! av årgång 2010.

Färgen är mycket mörkt brun (80 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är beige och kompakt, men det försvinner iväg till ett tunt lock rätt så fort.

Knäck och kaffekarameller dominerar den stora doften. Choklad, rågbröd och melass. Lite nymålad färg och lösningsmedel i bakgrunden.

Den i början intensiva smaken är söt med toner av mörk choklad/kakao, het alkohol, kryddor (muskotnöt, kanel, kryddnejlika, svartpeppar) och mogna plommon/katrinplommon. Viss beska, toner av oljefärg i bakgrunden. Medel till stor kropp. Tydliga toner av pumpernickel i eftersmaken liksom lagrad ost och en del ren alkohol. Det relativt korta slutet smakar mörkt rågbröd och en aning sötlakrits.

Kolsyran är medelstor (ölen blir avslagen rätt snabbt), de många mycket små bubblorna är friska. Vätskan är tjock och aningen kladdig.

Jag har smakat denna öl av denna årgång några gånger genom åren, och i början var den spretig, spritig och närmast aggressiv i smakerna. Nu, vid fem års ålder, är den definitivt lugnare men den är långt ifrån så mogen och mjuk som jag hade hoppats på.

När jag hällde ut den sista slatten från den lilla flaskan så kom det stora geléklumpar som suttit på flaskans botten - gissar att det är något slags sockerfällning? Jag har inte sett det förut.

Betyg: 3,17. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter november 2010 (slutsåld). Pris: 39:00 för 250 ml. Bäst före: jun 2013.

2016-04-05

Också ett slags tilltugg


Om du tycker att utbudet av tilltugg till ölet kan vara skralt eller fantasilöst idag – chilinötterna saknar hetta och det finns inga chips med ketchupsmak – så var det värre förr:

Rättsligt 

I Härnösand hade ägaren av kafé 5:an åtalats för att såsom »lagad mat», till öl ha serverat några skivor kokt kålrot. Dessa skivor uppgåvos ha »roterat» från den ene gästen till den andre.

I rådhusrätten anförde den åtalades advokat, att kokta kålrötter under kriget varit nödtvungen surrogatmat, vilken emellertid såsom pilsnerkvalificering väl kunde hävda sig i jämförelse med den buljong, till vilken man på spritrestaurang fick både brännvin och öl.

Allmänna åklagaren var helt enig med försvarsadvokaten om den åtalades oförvitlighet samt anförde flera förmildrande omständigheter. Rätten frikände den åtalade. Åklagaren, som icke räknat med helt frikännande, har överklagat domen. 
Så, vad handlar det här om? Under slutet av första världskriget hade Sverige av såväl nöd som ideologi en mycket restriktiv hållning till alkohol, vi hade faktiskt totalförbud mot spritförsäljning under en månad. I samband med detta och än mer efter totalförbudsomröstningen 1922 stramades bland annat reglerna som gällde utskänkning upp, framför allt riktat mot de enklaste tredjeklass-krogarna.

En del av detta var ”mattvånget”, tanken var att alkoholen skulle vara en del i en lagad måltid. Något som i något lättad form fortfarande gäller för svenska restauranger med utskänkningstillstånd. Tanken var att få bort supandet. gästerna skulle dricka långsammare och mindre.

Lika snabbt som reglerna trädde i kraft skapades sätt att ta sig runt dem: Restriktionsrätten var född, och uppfinningsrikedomen stor. Ärtsoppa, buljong (som nämns i texten), smörgåsar, salt sill… Maten åts sällan upp, utan ”roterade” in och ut mellan bord och kök.

Min pappa brukade berätta om när han fick följa med ut till sådana ställen, och där brukade trycka in tandpetare i de serverade ”vändmackorna” för att busa med de stackare som eventuellt försökte ta sig en tugga av brödet.

Mattvånget eller måltidstvånget avskaffades vid den stora avregleringen 1956. Några månader senare höjdes i stället punktskatten på alkohol kraftigt, vilket fortfarande gäller.

Tyvärr är jag inte säker på dateringen av det här klippet från Svensk Bryggeritidskrift, men en kvalificerad gissning är att det är från 1946 eller strax därefter.

Vad kan man mer utläsa ur notisen? Jo, att det handlade om ett ölcafé eller pilsnercafé, en institution som på sätt och vis var Sveriges motsvarighet till den brittiska puben. Enbart öppen för män, öppet från tidig morgon till sen kväll. Ölen var pilsner, alltså folköl som efter andra världskriget låg på 3,5 % drygt 4 % alkohol (pilsner var alltså inte egentligen den tjeckiska ljusa lagerstilen, även porter var pilsner).

Ölcaféerna förde en tynande tillvaro och de flesta försvann under sjuttio- och åttiotalen vilket hade flera anledningar: Stammisarna, som mer och mer utgjordes av äldre män med  problem med alkoholen och anpassningen till samhället i stort, dog ut. De fick  konkurrens från den nya generation enklare restauranger som dök upp, framför allt pizzerior som också serverade starköl. Rivningar av innerstäderna och höjda lokalkostnader drog ytterligare strån till stacken.

Det sista ölceféet i Norrköping, den stad jag känner bäst, var Ölstugan Tirol,  som till slut stängde 1993 (drevs det under de sista åren som ett socialt hjälpprojekt i regi av Verdandi? Jag minns inte riktigt, men tror det).

Vidare läsning:

Stort tack till Fredrik Sörbom på Sveriges Bryggerier som letade i arkiven åt mig (efter något helt annat egentligen)!

Nómada Royal Porter

Jag sorterar mina bilder på ölflaskor i olika kataloger:
  • Färdigpublicerade
  • Väntar på godkännande från Beer Advocate 
  • Gamla oanvända
  • Refuserade 
  • Opublicerade
Den öl som jag ska recensera idag har den bild som väntat längst i den sistnämnda katalogen, nästan exakt ett år: Royal Porter, en amerikansk porter på 10 % från det spanska fantombryggeriet Nómada Brewing Company. Det är också den första ölen i deras lyxölsserie Royal Series.

Färgen är mörkt, mörkt brun (90 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är kompakt och brunt och det sjunker sakta ner lämnandes lite fina rester på glaset.

Doften är mycket söt, jag hittar toner av melass, choklad/kakao, alkohol, russin, smörkola och torkade röda frukter/bär. Den är rik och mjuk med bara en aning beska.

Smaken startar oväntat beskt och torrt. Inga tydliga toner av alkohol, däremot finns en hel del melass, sötlakrits och mörk choklad. Smörkola och rågbröd, Madeira och mogna plommon. Medelstor kropp. Eftersmaken har en växande chokladig sötma, gröna plantor och kvistar. Viss ren alkohol. Avslutningen är besk och något sträv med lakrits och chokladkaka.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt och något mjuk.

En oväntat torr stark porter med en rätt så lätt kropp. Den har nog mått bra av ett års väntan, men frågan är om den kommer att bli så mycket bättre än så här?

Betyg: 3,61. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 10 april 2015 (slutsåld). Pris: 39:90 för 330 ml. Bäst före: 02 16 (batch L89).

2016-04-04

All-In Brewing Big Blind

Ah, äntligen en ölrecension av en öl från Systembolaget. Som ni väntat! Drycken för kvällen blir en DIPA från All-In Brewing, Big Blind. 7,9 % är styrkan, och den är bryggd hos West Coast Bryggeri.

Färgen är gul (5 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och luftigt, och det sjunker ner snabbt ner till ett tunt lock utan att lämna rester på glaset. Hade jag bara fått se ett foto på glaset hade jag gissat att det var en tysk pilsner.

Den kraftiga doften är fylld med toner av beska örter, citrusfrukter (mest grapefrukt och lime), kåda, citrusmarmelad och citronsyra. Lite alkohol och krut.


Smaken startar enormt beskt med grapefrukt, lime, citron och pomerans. Stora söta toner med mango, bananer och apelsiner, antydan till laktos. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande ren alkohol, grapefrukt, citronjuice, syrligt fruktgodis och ren sötma. Det mjuka slutet är beskt med toner av färska citroner.

Kolsyran är kraftig, bubblorna medelstora och långlivade. Vätskan är mjuk och något tjock.

Efter hypen med ”milkshake-IPA” och alla karamelliga öl i stilen är det trevligt att få återknyta bekantskapen med en gammaldags västkust-DIPA, där fokuset ligger helt på humlen. Ingen karamellig malt här inte. Välgjord, men det finns något mjölkigt-kemiskt  i den stora sötman som hindrar de där riktigt höga betygen.

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Systembolagets småskaliga lokala sortiment från januari 2016. Pris: 40:10 för 330 ml. Bäst före: 20.01.2017

2016-04-03

Köpenhamn 2016-03-28

Sista dagen på påskresan till Köpenhamn. Det blir kort, eftersom det bara åts och dracks på ett ställe: Jensens Bøfhus, som låg granne med hotellet. Önskemål från födelsedagsfirande fru.


Har jag fattat konceptet Jensens rätt är själva kärnan i verksamheten en automatisk grill/stekmaskin som hanterar köttet på egen hand och därmed sparar man kökspersonal.

Nå, jag valde en liten frukostbøf och råstekt potatis, ett tillbehör som de tagit bort från de svenska restaurangerna av besparingsskäl. Vilket gjort att jag besparar dem besök. Favoritsås. Dryck: Royal Classic, som väl är en rätt medelmåttlig gyllene lager.

Dessert: New York Cheesecake, som väl var lite… småtrist. Min ribba för cheesecake har höjts med åren.


 Därefter tåg hem. Två ID-kontroller, en i Köpenhamn, en i Hyllie. Resan gick problemfritt förutom ett kortare stop eftersom några ungar fått en pappersdake att fastna i kontaktledningen norr om Lund.

En trevlig resa på många sätt, även om jag hade rejält med träningsvärk i benen några dagar därefter.

Några saker jag lärde mig, och framför allt om jag jämför med vår första resa till Köpenhamn och Roskilde,för 10 år sedan:
  • ”Lukketlagen” finns fortfarande, men är rejält uppluckrad jämfört med då: En sommarsöndag 2006 var alla butiker stängda, utom några kiosker vid järnvägen. Nu finns det en hel del småbutiker som har öpppet även på helgerna.
  • Rökförbudet på restauranger har efter flera års tjurigt motstånd nu införts överallt…
  • … vilket leder oss till problemen med ventilation på krogen. I stort sett alla ställen vi besökte ligger i de för Köpenhamn så typiska halvkällarna, och de hade alla dålig varm och väldigt fuktig luft. Enda undantagen jag kommer på var District Tonkin (där det bara var väldigt varmt) och Ørstedt Ølbar (vilket kan ha berott på att det knappt var några gäster på plats). 
  • Jag har verkligen gjort ambitiösa försök under de senaste åren, men det verkar vara omöjligt att lära sig räkna på danska.
  • Det går numera att handla med Visa/MasterCard överallt. För 10 år sedan var det på många ställen bara möjligt att handla med kontanter och DanCard.
  • WiFi på krogen är mer regel än undantag. Där det inte finns så verkar det bero på ett aktivt val.  
København H.

Köpenhamn 2016-03-27

Bild: Aalborg Akvavit.
Efter gårdagens besök hos Mikkeller Øl & Brød hade plötsligt en del av resan fått ett nytt viktigt mål: Att försöka få tag på en flaska Aalborg Krone, en fatlagrad variant av den klassiska danska snapsen.

Problemet var bara att det var påskdagen. Vi gick söderut längs Vesterbrogade och tillbaka på Istedgade. De kiosker eller småbutiker som var öppna hade inte det jag sökte, och de större butikerna och specialisterna hade stängt.

Fortsatte norrut. Strøget… Mest turister ute. Vid Kongens Nytorv gav jag upp och vi insåg i stället att vi blivit hungriga. Jag fick fria händer att välja mat. Hmm. Koreanskt? Eller, ännu hellre, vietnamesiskt?

Efter att samvetslöst ha snyltat på Mc Donald's WiFi så insåg jag att vi inte alls var långt ifrån en vietnamesisk restaurang med höga recensionsbetyg: District Tonkin, på andra sidan av Nyhavn. Hanterbart avstånd.


Jodå, här fanns en favoriträtt: Risnudlar med rostad kyckling och citrongräs (Bún Bò Nam Bộ). Till det en Founders All Day IPA. Jag dreglar bara jag tänker på det nu. Även om inredningen var lite tillkämpat hipster-industri-rustik så rekommenderas verkligen ett besök om man gillar det vietnamesiska köket.

Promenad tillbaka. Något slag vila innan det var dags för en något kortare promenad:

Jag hade innan resan frågat min Facebook-sida om tips på bra ställen att besöka. Ett av svaren var ”Du skulle nog gilla Ørstedt Ølbar”.

Jag är hyfsat säker att jag varit där någon gång… För länge sedan… 10 år? Då var det ett ganska vanligt rätt litet danskt ölhak med engelska inslag, tät tobaksrök och ständigt en risk att det plötsligt skulle dyka upp ett danskt tradjazz-band från ingenstans. Men bra öl.

Så inte nu, det är utbyggt och ombyggt sedan något år tillbaka. 


Stilen är nu… Hur ska jag säga? Modern. 2010-tal. Liksom. 

Krögaren, och en del av fantombryggeriet Flying Couch, satt avspänd vid barens kortsida och kollade film på sin iPad, några gäster satt i en soffa och lekte med sina mobiler, ett yngre par stod och spelade bordsfotboll, några småpratade i soffan. En familj satt och småpratade förstrött i ett hörn. Stämningen var ytterst avslappnad och gästerna var ganska få. Från det mycket välljudande ljudsystemet strömmade hela album med Rolling Stones, Albert King och Beatles. 

Öl som dracks: Amager Wookiee (färsk, frisk, god), Flying Couch Hops and Coffee Drops (nej, kaffe-APA är ingen bra idé) och Lervig/Põhjala Walnut Porter (god proter, men inte så mycket nötter).

Ölkrogs-toalett…
Klockan var drygt åtta, och så tidigt kan man väl inte gå hem? Nä, därför tog vi en kilometers promenad i den småregniga kvällen till Charlie's Bar. 

Där var det också väldigt lugnt. Ett medelålders par satt och småhånglade (när han inte grät), några yngre danskor fnittrade vid ett av de inre borden och ett par brittiska killar verkade detaljgranska något slags tipskupong. 

Öl dracks även här: En Harveys Wild Hop som inte lämnade några bestående intryck. En halv Harveys Porter som var desto godare.Tilltugg? Nej, allt var slut i lagret.

Det hade ringts för sista beställningen, något som på klassiskt brittiskt manér gästerna gjorde sitt bästa för att ignorera. Nå, klockan närmade sig 22 då krogen skulle stänga denna helgdag. Vi blev erbjudna plastmuggar i om vi ville dricka upp resten av ölen på väg från puben, och jag insåg att vi var ganska långt från Sverige. 

Tja, sedan gick vi (via Mc Donald's) till hotellet och sov. Inte mer med det.

2016-04-02

Öppen ölprovning - Tillsatser


Dagens ölprovning på De Klomp hade temat Tillsatser, och de ungefär 25 gästerna fick sig en hel massa babbel och följande öl till livs:
  1. Hantverksbryggeriet Alkemisten var inte bara först ut på provingen, det var när den kom 2006 den första svenska surölen. Ganska torr, ganska mineralig och en hel del blåbär. 
  2. Boon Famboise gick vidare i samma syrliga fruktstil, men ärligt talat mycket bättre. Massor av hallon, lite jordgubbssylt (tyckte jag i alla fall) och den där mjuka syrligheten.
  3. Dieu du Ciel Route des Épices var en rågöl kryddad med svartpeppar och grönpeppar. Tydliga toner av svartpeppar i början, en viss hetta och tydliga grönpepparkorn i eftersmaken. Rågen gav ytterligare kryddighet.
  4. Magic Rock / Toccalmatto Custard Pie. En vete-IPA med vanilj? Tja, det var väl väntat att det skulle komma förr eller senare. Eller? Ölen hade i varje fall en snabbt passerade beska som gav rum för… Billig vaniljglass? Inte dålig, men jag vet inte riktigt…
  5. Beerbliotek More Bang For Your Bock är en av göteborgarnas senaste öl, en påsk-bock som fått en lätt dos av apelsinzest. Och visst var det en traditionellt knäckigt maltig bock, men i alla fall jag hade svårt att hitta några apelsinskal. Vissa av gästerna tyckte däremot att det var rätt tydligt i såväl smak som doft.
  6. Trappistes Rochefort 8 var sist ut, starkast och nog den minst experimentella: Här bestod tillsatserna av kandisocker och strösocker. Stark, tydligt frukt-kryddig med generös maltighet och lite knäck.
Handuppräckningen vanns med förkrossande majoritet av Rochefort 8.

Nästa vecka, 9 april 2016, återkommer fd krögare Take för en spännande Founders-provning. Därefter, 16 april 2016, blir det på allmän begäran en stout-provning.

2016-04-01

Köpenhamn 2016-03-26

Vintage!
Det blev påskafton. En dag närmre vardag än helgdag i Danmarks huvudstad, så det blev en del shopping.

På eftermiddagen släpade vi oss in på en av de åtta(!) krogar som är Mikkeller-imperiet i Köpenhamn: Øl & Brød. Här är det smørrebrød och snaps som är i fokus, utöver öl. Vi välkomnades av ölprofilen Blafa, som genomgående gjorde utmärkta rekommendationer av drycker till de fantastiskt goda smörgåsarna.


Efter att ha berättat vad vi tänkt äta så plockade Blafa fram en handfull flaskor kryddad sprit, där jag efter mycket doftande och diskuterande kom fram till att vi skulle välja krogens hemkryddade Alehånde, en mjuk och stramt kryddad kryddpepparsnaps. Ett mycket väl valt val, skulle det visa sig.

Först ut på tallriken: Karrysild med fennikel og æble. I glaset: Session-IPAn WarPigs Lil' Drunk Baby.


Därefter: Roastbeef af nyretapper med peber og syltet persillerod. Till det ett litet glas Mikkeller Schwarzbier


Efter stor vånda om man verkligen borde så valde jag till slut att ta in ett smørrebrød till… Hønsesalat med sylet og brændt løg, och till den blev det en stout  med fikon: Crooked Moon Tattoo Stockholm

Här rusade Blafa fram och påpekade att ”Ni kan inte kunde vara i Köpenhamn utan att dricka Aalborg”, slängde fram två små tennglas och hällde upp lite Aalborg Jule Akvavit 1992. Jag hade faktiskt ingen aning om att man kunde lagra akvavit, men den där övertygade mig verkligen, rund och djup!

Det här var faktiskt mitt första besök på Øl & Brød, och precis som så många andra obesökta ställen hade jag något slags bild av hur det skulle vara där. Jag hade fel på många punkter: Stället var mycket mindre och inte så vita-dukar som jag trott. Man kunde inte bara beställa in hela menyer som jag fått för mig. Och smörgåsarna var mer traditionella än de vilda experiment i genren jag trott. 

Blafa gav mig delvis rätt på de två senare fördomarna: Tidigare hade de pushat mer för sina färdiga menyer, och i början hade de inställningen att de skulle revolutionera sättet att se på smørrebrød. Nu var hade de insett att det blev bäst att utgå från de traditionella varianterna, men ge dem en egen twist. 

Kombinationerna fungerade verkligen, verkligen bra. 

Vi har tidigare mest ätit smørrebrød hos den ytterst traditionstyngda restaurangen Tivolihallen, och det kommer vi nog att fortsatta med. Men Øl & Brød är ett mycket bra komplement, som är väldigt Mikkeller i känslan.

Efter detta: En rejäl tupplur på hotellet och därefter en lika rejäl promenad till Nørrebro för att besöka ytterligare ett nytt Mikkeller-ställe: Koelschip. En temapub, på sitt sätt. 100 % suröl. Fyra fatöl och en stor lista med mer eller mindre gammal öl i lambic-familjen. Inredningen är rustik och ska föra tankarna till Flandern.

Frugan fann WiFi.
Här delade vi på en storflaska av mina favoriter i stilen: Cantillon Iris, en ganska färsk och humlebesk öl från 2013 till det ytterst acceptabla priset 165 DKK. Till det en bit belgisk ost och kriek-gelé (det enda tilltugget som erbjöds).

Efter detta, en 3 kilometer lång promenad tillbaka till hotellet för en rejäl sömn.