2015-12-10

Vad är svenskt?

Brouwzaal De Proefbrouwer, Hijfte, België - 20060702
De Proefbrouwerij.
Listan över de bästa svenska ölen som jag skrev om häromdagen (länk) har skapat några kommentarer på såväl blogg som Facebook.

Och jag drar mig till minnes en diskussion som vi lokala administratörer hade på Beer Advocate för ett antal år sedan när den rollen fanns: För fantombryggda öl, borde vi inte ha ett fält som visar var ölen bryggts fysiskt? På samma sätt som RateBeer?

Någon av sitens två grundare, bröderna Alström, förklarade då tydligt att det inte skulle bli så, och varför: En öl är (eller borde vara) en återspegling av en bryggare/receptmakares personlighet, vision och intentioner. Var den sedan bryggts fysiskt är därmed ointressant.

Att betrakta Omniopllos öl som svenska är därmed helt i BAs anda.

Personligen tycker jag att det är intressant att veta såväl var bryggaren/receptmakaren/arkitekten har sin hemvist som var ölen är bryggd.

Senare tillägg: Det finns ett antal argument för att ölets fysiska ursprung är av intresse.

Ett är att man vill stödja det lokala. Jag har sett det oftare i USA än här. ”Okej, den här ölen är kanske inte av världsklass, men den är okej. Pengarna stannar i staden/stadsdelen/delstaten i stället för att försvinna ut till giriga bankirer. Och grannens ungar kan jobba extra på bryggeriet, det är bra för alla här.”

Där kommer också ägandet in, och förklarar varför många reagerar på ägarskiften på bryggerier. 

Ett annat är att man anser att det som bryggaren/arkitekten/receptmakaren/fantombryggaren tillför bara är en del av den slutliga produkten i glaset. Till det kommer bryggverkets egentheter: Hur malten krossas, hur inmäskningens temperaturkurvor ser ut, tankarnas storlek och fysiska form ser ut, vilken tid de olika stegen och mellanstegen tar, hur filtrering/pastörisering sker/inte sker. Och det inkommande vattnet… Om ett recept tas från en plats till en annan kommer det slutliga ölet att bli något som är mer eller mindre annorlunda än det en gång var.

Till det har många bryggare varierande tankar om transparens, hederlighet och kontrollbehov. ”Om jag inte har haft total kontroll över bryggningen så kan jag inte stå för slutresultatet!”. Eller som ett av de svenska bryggerierna säger i en slogan: ”Vi brygger all vår öl själva!”. Ibland gäller detta också distribution och i extremfall serveringen av ölet.

21 kommentarer:

  1. Varför? Spelar det någon roll?
    I och för sig, man kanske även bör ange etnicitet på bryggaren? För är en öl riktigt svensk om det är en invandrare som brygger, eller kanske en andra generationens invandrare? Det smakar säkert inte riktigt svenskt då.

    Eller så är en god öl en god öl oaktat var den bryggs och vilken flagga man vill vifta med?

    Ett argument för att ange bryggeri som jag kan se som skäligt är väl om man vet att vissa dras oftare med infektioner än andra, eller att ett visst bryggeri slarvar med råvaror eller så. Men att tjafsa om huruvida man ska få kalla något svenskt eller inte tycker jag är ovärdigt, för det är oväsentligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har kompletterat min text med lite argument från andra sidan. Just rasist- eller nationalistargument förekommer säkert någonstans i branschen eller bland konsumenter, men jag kan inte komma på något exempel när jag själv hört/läst det.

      Radera
    2. Jag syftar inte på rasism, utan bara på att för mig är det lika irrelevant som var ölen är brygd. Jag är skeptisk till Protektionism, jag vill inte gynna en halvdålig bryggare mot en bra bryggare bara för att han råkar koka öl nära mig. När man vill gynna saker för att de är nära geografiskt snarare än bra, blir jag skeptisk.

      Radera
  2. Det spelar stor roll om man vill köpa produkter som inte transporterats all för långt.
    Rikigt lågt att rasistvinkla detta.

    SvaraRadera
  3. Man kunne godt argumentere for at det eneste ølet som er virkelig svensk i dag er gotlandsdricka: svensk malt, svensk humle, svensk bryggmester og, ikke minst, en virkelig svensk øltype.

    SvaraRadera
  4. Det spelar en mycket stor roll Jon.
    Och att du drar in något rasistargument i detta ignorerar jag för det är så fruktansvärt dumt.
    Helt enligt EU-lag skall ursprungsland deklareras klart och tydligt.
    ( definitionen är ”där den största förädlingen av råvaran sker”)
    Hur det ser ut i t.ex. USA vet jag inte men antar att det finns liknande lagstadgar där.
    Men skit i det.
    OM man inte är noga med var en öl har sitt ursprung så riskerar det att rasera mycket av det vi byggt upp och kämpat för under de senaste 20 åren.
    Det skulle på sikt kunna innebära att stora bryggerier kan ta över produktion från små utan att det behövs deklareras. Eller helt enkelt brygga där det finns kapacitet för tillfället.
    Något som naturligtvis redan är vanligt.
    Detta sker ju också hela tiden i hela livsmedelsindustrin och det har gått så långt så att livsmedelsverket inte orkar bry sig.
    Det skulle helt enkelt vara FÖR mycket jobb för att börja rota i allt.

    Men, precis som man vill veta var ens gris är uppfödd och slaktad eller var ens bröd är bakat, var mjölken kommer ifrån och vilka bönder som man stödjer så skall man naturligtvis veta var ölen man dricker är bryggd.
    Gå ut i en livsmedelsbutik och titta t.ex. på brödhyllan. Låt oss säga att du hittar bröd av ca. 30 olika märken. Kom då ihåg att det endast finns knappt en handfull bagerier som gör i princip alla (och samma) bröd i olika förpackning.
    Färdigmat blir populärare för var dag, Ingen jävel vet exakt var råvarorna kommer ifrån, var det är lagat, packat, hur det har transporterats eller ens vad skiten innehåller. Kanske häst?
    För mig skulle det scenariot i ölbranschen vara ett bakslag av episka mått.
    Men det kanske inte spelar någon roll så länge DU upplever det som att det är gott?
    Fördrar du Subways mackor framför Mc Donalds hamburgerbröd?
    Då kan jag avslöja att det är exakt samma bröd från samma fabrik med olika färgämne eller toppings på.
    Ja, julskinkan var vansinnigt god men är du inte intresserad av var den kommer ifrån och på så sätt åtminstone få ett hum om ur grisen är uppfödd, slaktad och vad skit den har fått stoppat i sig?

    Det kan helt enkelt också vara så att många vill dricka lokalt och stödja de svenska småbryggerierna och svensk ekonomi. Att de vill tänka miljösmart och undvika långa transporter. Att de tycker det är trevligt och viktigt att ha en nära relation till dem som faktiskt har producerat ölen. Att de förmodar att ölen är färskare om den kommer från lokala bryggeriet.
    Andra vill helt enkelt inte stödja storföretag eftersom de, precis som jag, hatar att bidra till urholkningen av mångfald.
    Om de nu får reda på var ölen kommer från så kan de själva välja efter deras egna preferenser.
    Tycker du att det är OK att Spendrups ger sken av att en stor mängd av deras öl i bryggs på Gotland (som anges på etikett och av Systembolaget)?
    Eller att alla Brooklyns standardöl inte alls bryggs i Brooklyn utan i Eureka?
    Är ölen som bryggs på Nya Carneige där Garrett Oliver gjort recepten amerikanska?
    Enligt BA definition så skulle de vara det.
    Men det kanske är en oväsentlig frågeställning så länge du upplever ölen som god (eller äcklig och redan ointressant för den delen)?
    Det är helt klart att en öl säljer mycket bättre om folk tror att det är bryggt på ett litet pittoreskt gårdsbryggeri i vackra Visby än på en fabrik i Dalarna.
    Du måste förstå att detta ”mörkande” handlar om en enda sak:
    Stor business!

    Och om det nu inte spelar någon roll så länge ”ölen är god”, då spelar det väl heller ingen roll om man är öppen med var och hur ölen är producerad så vi som vill ha och sprida korrekt information får den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om grisen är född och uppvuxen i Danmark. Men dödas och blir rume korv i Sverige, är det en svensk korv då? På samma sätt, en öl bryggd i Sverige med amerikansk humle, tysk malt och belgisk jäst, är det en svensk öl? Är det råvaror eller tillverkningsland som ska avgöra?

      Radera
    2. Rume? Feltryck från min sida. Ursäkta!

      Radera
    3. Hur är det med skotsk whisky, är allt som produceras gjort på korn odlat i Skottland?

      Radera
  5. Kudos Stene! Sammanfattar EXAKT vad det handlar om!
    Ganska mäktigt att man i samma kommentatorstråd dels kan läsa årets mest korkade inlägg och årets mest klockrena!

    SvaraRadera
  6. bryggeri-stadiet är ju av oerhörd vikt för slutprodukten. att teoretiskt få ihop ett ölrecept är inte särskilt svårt. att tala om "visioner", "intentioner", avsikter etc hos receptmakaren är rätt konstigt ändå - vem har inte "visioner" om hur öl ska smaka?

    faktum är, att ett av skälen till att jag köper t ex omnipollo och mohawk, är att de ofta förverkligar sina visioner hos gedigna (belgiska) bryggare, som borgar för kvalitet. bryggs samma öl annorstädes, t ex nåt mindre svenskt bryggeri, tvekar jag med ens. så fram med bryggaren!

    SvaraRadera
  7. "smak" & "gediget" får väl ändå klassas som väldigt subjektivt. Men korrekt ursprung ÄR inte subjektivt. Som vanligt upp till var och en om man ens bryr sig men att det mot konsument klart och tydligt ska framgå var ölen är bryggd är självklart, och i den ekvationen behöver inte ens bryggaren ingå, för det är självklart, om denne står för sin öl! Varför mörka, anledningen är ju så klart att det inte är lika sexigt med fabrik kontra pluttenutt på landsbygden vid floden under eken, och det stavas stålar...

    SvaraRadera
  8. Jon Hanssons är helt irrelevant och så dum att det slår allt. Vem har pratat om ras?

    För mig är det en självklarhet att få reda på vart och hur de livsmedel jag köper och äter/dricker är producerade. Det borde vara krav på att sådant ska framgå på en ölflaska likväl som på ett paket kött.

    SvaraRadera
  9. "fantombryggare" är väl egentligen fel att tala om. är det inte bättre att säga receptmakare och bryggare? en fantombryggare är ju faktiskt ingen bryggare.

    SvaraRadera
  10. En fantombryggare brygger öl i små batcher, för att sedan (när receptet känns rätt) anlita t ex De Proef.
    Så visst är fantombryggare både receptmakare och bryggare.

    /Winged

    SvaraRadera
    Svar
    1. men inte samtidigt. den öl som sedan säljs är de facto tillverkad av någon annan.

      Radera
    2. ...och denne någon annan har skalat upp receptet, anpassat det till fullskala och justerat alla parametrar vad gäller utbyten, vatten med mera, kort sagt gjort vad en riktig bryggare har kompetens att göra. Fantombryggaren lämnar ifrån sig en huvudfoting och får tillbaka Monalisa.

      Vad gäller ursprung, Systembolagets TSLS-sortiment har tidigare svajat när det gäller ursprung och lokal hemmahörighet, nuförtiden går man efter källan, det vill säga var vattenkranen är placerad geografiskt. Är inte det en bra specificering av vad som är svensk öl och vad som är import?

      Radera
  11. Vad kallas någon som (själv) brygger sin öl på någon annans bryggeri? Dvs sköter i princip allt själv, men lånar/hyr all eller delar av utrustningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. bryggare, kort och gott?

      Radera
    2. Och han som lånar ut sitt bryggeri: Nervös bryggare

      Radera
  12. För mig är det högst relevant vart ölen är bryggd. Jag stöttar helst lokala bryggerier så att pengarna stannar i Sverige. Sen är det ju även bättre för miljön, och ölen är troligen färskare om den sluppit transporteras runt halva jorden.

    SvaraRadera