2014-12-31

Utvecklingsföljning: Carnegie Special (III)


Jag är inte mycket för nyår, det känns som något slags magisk numerologi som jag inte är så intresserad av. Men en tradition har jag och frugan haft i över 10 år den här dagen: Plankstek (idag på vildsvin-ytterfilé) och god öl, och de senaste åren har ölen bestått av Carnegie Special 175th Anniversary Porter. Jag köpte 10 flaskor i mål och mening att dricka en av dem varje nyår för att se om och hur de utvecklades.

Svaret på ”om” är: Ja. Trots att vissa tvekade i och med att den är filtrerad och pastöriserad på Carlsberg-manér. Det har bara under de här få åren varit både upp och ner: 2012 var den nedtonad med något slags sträv ton av rödvin (länk). 2013 var den trött och träig (länk).

Men nu, 3½ år efter tappningen, så börjar det verkligen hända saker. Smaken är större än tidigare och laddad med kola-godis (utan allt för mycket smör), massor av russin och en aning av starkvinsglögg. Utsökt balanserad och en bra pratner med de robusta och feta matsmakerna.

Det är betydligt intressantare dryck än vad det varit tidigare år. Jag ser verkligen fram mot kommande nyår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar