2014-10-28

Bok: Öl Smakerna Hantverket Stilarna


I samband med Stockholm Beer i höstas så kom det ut en bok om öl. På sätt och vis den svåraste tiden på året att ha med bokproduktion att göra eftersom Bok & Biblioteksmässan går samtidigt och dit ska alla förlag ha med sig nya böcker.

Boken heter Öl Smakerna Hantverket Stilarna och har getts ut på Bonnier Fakta. Författarna är kända namn för blogg-konnässörer: Joel Linderoth (BeerSweden, BeerInl, Mitt Kök) och Darren Packman (BeerSweden, Beer Studio).

Målgruppen är som hos flera andra böcker i det här ämnet främst de som är i början av sin ölresa. Boken inleds dock inte med en genomgång av bryggeriprocessen som brukligt, utan här förklaras först fenomenet ”craft beer” eller ”hantverksöl”. Därefter kommer processen följt av en instruktion i ölprovning och ett par mycket nyttiga sidor om felsmaker och hur men vet om ett öl blivit dåligt, och varför.


Mer fakta: Glas, servering/upphällning och långtidslagring förklaras på ett snabbt, pedagogiskt och smart sätt.

För så är det: Joel och Darren är drivna skribenter och jag tycker att boken har bättre flyt och känns mer lättläst än snarlika ölböcker.

Med den inledande frågan ”Vilken är världens bästa öl?” och en titt på ölrating-världen så kommer en genomgång av ett antal olika ölstilar med lite historia och typiska egenskaper.
Samt aktuella exempel, där det stora flertalet av dessa är tillgängliga hos Systembolaget. Vilket å ena sidan är bra eftersom boken blir mer praktiskt användbar, men det ger den samtidigt en kortare livslängd – ett par av ölsorterna försvann faktiskt från det fasta sortimentet samma vecka som boken kom ut.


En spännande detalj för oss mer erfarna läsare är att samtliga öl som finns med i boken presenteras med malt- och humlesorter.

Att lista öl med bilder på flaskor och beskrivningar är ett direkt arv från Michael Jacksons sjuttiotalsböcker (som i mycket definierade konceptet  ölbok), och ofta tycker jag det blir en ointressant uppräkning sida upp och sida ner. Men här varieras texterna och infallsvinklarna väl, och mitt läsintresse hålls vid liv.

Rent grafiskt så håller sig den här boken i grunge-traditionen med fejkat slitage, rastereffekter och en blandning av matta och tungt kontrastrika bilder. Det är, precis som texten, yrkesskickligt gjort och stör inte läsandet – det blir aldrig form över funktion.

Ja, jag rekommenderar den här boken till de som är måttligt eller nyväckt ölintresserade. För oss insjunkna nördar finns det en hel del nytt att lära sig, men det är inte oss som boken i första hand är riktad till.

Öl Smakerna Hantverket Stilarna finns att köpa från exempelvis Beer & Beyond, Adlibris och Bokus. Eller så kan man kolla Prisjakt.

Och… så var det det där med min inblandning i boken. Under ett intensivt dygn i början av juni 2014 så hjälpte jag till att faktagranska texten, det blev ungefär 35 förslag till förändringar och de flesta verkar gått igenom. Givetvis är det ett riskabelt uppdrag, och jag har under genomläsningen av den färdiga boken hittat två missade missar: Ett rent faktafel och en självmotsägelse. Att hitta dem kan vara en lämplig utmaning för läsarna!

3 kommentarer:

  1. Sven-David Svensson1 november 2014 kl. 16:49

    Denna bok finns bland de andra ölböckerna i min bokhylla. Den är lättläst och intressant. Den pryder sin plats i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart. Samtidigt börjar jag undra hur mycket plats det finns för just den här typen av böcker.

      Radera
  2. Sven-David Svensson2 november 2014 kl. 08:49

    Min första öl bok var Prova Öl av Mikk Noodapera och Andreas Alskog. Den kom ut 1989. Det var denna bok som lade grunden för mitt kommande ölintresse vilket ledde till att jag senare gick med i Svenska Ölfrämjandet. Hyllan med ölböcker börjar att bli full.Den enda bok som jag saknar är en bra bok om hembryggning.

    SvaraRadera