2014-08-27

Stora öl - små bryggerier 2


Fredag kväll på festivalen Stora öl - små bryggerier 2014. Vi kom dit strax efter öppningen klockan 16 och allt tekniskt och organisatoriskt var ännu inte riktigt på plats. Men tillräckligt för att vi skulle få köpa ölbiljetter och därmed sätta igång med drickandet, noteringarna och skissbetygen!

Först ut Oceanbryggeriet: Ocean WOW IPA. En maltigare ny IPA på 6,5 % humlad med sorter från såväl USA som östra Europa. Maligt höstig, passionsfrukt i eftersmaken. Bra höstöl. 4.


Tvärsöver lokalen fanns Ahlafors Bryggerier, vars öl jag inte druckit på över 15 år. Då var de ganska svajiga. Den Saison (styrka okänd) som de hade med sig var den inte. Förutom en lätt plåtighet var den torr och kryddig. 3.

Jag pratade lite med utställarna, och kom fram till att de inte bara köpt utrustningen från Källefalls Bryggeri, utan att de gjort det två gånger: Först när Källefall bytte upp sig kring 1996, dels det nya när de gick i konkurs 1999.

Att jag inte sett eller druckit deras öl beror på att de vill hålla sig väldigt lokalt: ”För oss är Orust väldigt långt bort”.

Åter tillbaka till området kring entrén. Ängö Kvartersbryggeri har alltid gjort balanserade, lite lågmälda öl med god kvalitet. Den busfärska Oktoberfestlig Ängöl var aningen jästig och något spretig men i övrigt vansinnigt mjuk, den bara gled ner. Redan dagen efter hade den lugnat sig märkbart och jag tycker tveklöst att det här är Sveriges bästa oktoberfestöl. Tillsammans med restaurangens bratwurst och surkål blev den närmast magisk. 4,25.

Närke Kulturbryggeri stod vid andra kortändan av rummet. Tillsammans med Oppigårds har de tagit fram en elegant hefeweizen humlad med Opal och Safir: Ädelweisse. Stor maltighet och vetesyrlighet. Fenoler och tyngd utan att bli tung. Kommer till Systembolaget i höst, då bryggd hos Oppigårds. 4,5.

Ett bryggeri som jag inte hört talas om: Wermlands Brygghus. Deras Premiärbrygd var en APA på 5,4 % och en av de tre flasköl som de tagit med.  Den var söt och kändes rätt oren. Bra humlebett, dock. Jag frågade bryggaren hur de jäst den, och han svarade vid 20-22°. Jag funderade lite på om det inte var i varmaste laget, för det här blev inte riktigt bra. De siktar på att brygga 50.000 liter i år. 2,5.


Ett bryggeri som jag har hört talas om är Grebbestad Bryggeri. De hade med sig en jättefärsk Julöl som provades. Färsk, för färsk. Men det var ändå en tydligt julig mörk lager med en hel del karamell. 3,75.

Jag pratade lite med de som stod bakom kranarna, och även de kände att bryggeriet fått ett rykte om sig att vara bra men ganska tråkiga, lite… gubbiga. De hoppades kunna få ut lite mer nyheter och experiment för att åtgärda detta.

Några steg till vänster stod Malmö Brygghus med den karismatiske ägaren Anders. De försöker växa så gott de kan och hoppas få ut mer öl på flaska till sina kunder under kommande år.

Provade deras Canned Wheat: Tvärtom vad jag trott är det här ingen hopfenweizen, utan en IPA brygd med 50 % vete och massor av Citra. Enligt uppgift gick jag omkring och flinade när jag drack av denna mästerliga öl. Massiv humle och exotisk frukt Stor beska, bra syrlighet och helt utan strävhet. 4,75. 



Organisatörernas öl måste ju provas. Hos Nils Oscar fanns ett fat av deras tillfälliga öl från i våras: A.P.A. och det märktes att den var ett halvår gammal: Oren, konstig och vass.

Nils Oscar har just bryggt sin första öl i det nya bryggverket, en batch av Kellerbier. Med hjälp av det kommer de att kunna öka sin kapacitet från 1 miljon till 3 miljoner liter per år. Välkommet, speciellt som deras fasta ölsorter har sålt så bra senaste året att de haft få möjligheter att göra några tillfälliga nyheter, mindre batcher eller samarbetesöl.

Nå, Kellerbier provades också. Jästigt jordig Friskt besk, ren lätt kropp. Eftersmaken jästigt frisk besk. Gott. 4.

Nynäshamns Ångbryggeri hade en helt ny öl med sig: Röd APA (5,1 %) som kommer i oktober. Mjuk karamell. Gräddiga toner av röda bär. 3,75.Pratade lite med killarna bakom baren om de roliga samarbeten som Nynäs haft senaste året.

Ännu ett av Sveriges bästa och jämnaste bryggerier stod borta vid herrtoaletten: Poppels Bryggeri. Deras Modern Lager var frisk med en lätt beska och viss fruktighet. 3.

Samma bryggeri men i andra ändan av skalan är Double India Pale Ale. Fruktig stor doft, lång beska. Exotiska frukter och en relativt låg beska. 4,5.

Iväg till nästa utställare: Stockholm Brewing. De hade flyttat från Grev Turegatan till Södermannagatan utan att jag hade en aning. Nå, riktigt trevliga killar. Besserweisser är deras tyska hefeweizen och även den trevlig. Torr och lätt kryddig i starten, blir lite sötare efter ett tag med vetetoner och lite syra. Jag upplever den dock som för lätt för stilen och styrkan (5 %). I övrigt utan fel.  3,75.


Oj, tillbaka till bryggare Bingebo och Oceanbryggeriet? Beer Basher Pale Ale är en APA på 5 % som också är en liten vänlig gliring till Oppigårds-Björn på något sätt. ”Lätt maltig ren somrig torr vanilj i slutet”. 3,75.

När vi var hos Närke så hade vi lovat att komma tillbaka och som sista öl för kvällen ta en braggot: Skogsmölska, som bryggts med lokal honung. Den skulle nämligen vara en perfekt sängfösare och ge god nattsömn.

Parfymig söt doft. Honungsgodis. Intensiv honungssmak och något slags röda bär. Tjock vätska. Långt slut med mycket honung. Det är gott och väldigt rent, men det blir på tok för mycket redan efter ett par klunkar. 3,75.

Och med det var det dags att avsluta kvällen med en promenad i ett sensommarvarmt Nyköping.Och en kebabtallrik.

3 kommentarer:

  1. Verkar över lag vara bra kvalitet på de svenska ölen. Kommer det något mer från mässan?

    Mvh Håkan

    SvaraRadera
  2. Oj, hoppas verkligen Nils Oscar skickar ut sin källaröl på bolaget, det kryllar ju inte om den stilen på hyllorna direkt.

    SvaraRadera