2014-04-21

Falcon Alkoholfri Lager

Bild: Carlsberg Sverige.
Jag är fortfarande övertygad om att vi under kommande år kommer att bevittna lättölens död.

En av orsakerna till detta är att det går att ta betydligt mer pengar för en alkoholfri öl än för en lättöl, som under många år varit en ren lågprisprodukt. Carlsberg till och med poängterar det på burken med en medalj märkt ”Utmärkt som måltidsöl”.

Carlsberg Sveriges varumärke Falcon kommer nu i vår fyra lättare öl, två på 0,5 % och två på 3,5 %. Jag har fått ett paket med varuprover på dessa och börjar nu med den ena alkoholfria: Falcon Alkoholfri Lager, en ljus eurolager brygd på såväl maltextrakt som humleextrakt som malt och humle. Den har ursprungligen bryggts som en starkare öl, alkoholen har sedan tagits bort genom vakuumkokning.

Doften är söt med tydliga toner av vört (ungefär som jag väntat mig). Aningar av fruktgodis, jäst och jordig humle.

Smaken är ren, men inte alls speciellt söt. Däremot är den lätt. Väldigt lätt. Lite maltiga toner passerar i bakgrunden, där jag också efter lite jobb hittar en antydan till beska. Lätt kropp. Eftersmaken har något slags blommig humle såväl som en aning honung. Slutet är vörtsött.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är långlivade i munnen. Vätskan är lätt men inte blaskig.

En av de absolut lättaste ölen jag någonsin druckit. Å andra sidan hittar jag inte heller några felsmaker, vilket är en prestation i ett öl som detta. Men man får väl ta det här för vad det är, och doften drar ner betyget en del.

Betyg: 2,89. Tillgänglighet: I dagligvaruhandeln sedan april 2014. Pris: Okänt för 6×330 ml burk (detta var ett varuprov). Bäst före: 18SEP14.

Enligt bryggeriet: Cirka konsumentpriserna är 35,90-39,90 kr / 6-pack

2 kommentarer:

  1. Varför så mycket kolsyra? Ibland har burkarna blivit runda upptill, och varje gång (nästan) så pyser det skum i öppningsögonblicket så friden förstörs. Varför? Jag kan fotografera den burk som var närmare en tennisboll i utförandet. Mvh Hasse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar att de inte lyckats få stopp på jäsningen efter att den burkats. Underligt att någon jäst överlevt pastöriseringen.

      Radera