2013-10-31

Thornbridge & S:t Eriks Imperial Raspberry Stout

Bild: Galatea.
Såhär inför morgondagens systembolagssläpp tar jag en öl som kom för en månad sedan:  Thornbridge & S:t Eriks Imperial Raspberry Stout. Det handlar om ett samarbete mellan engelska Thornbridge Brewery och svenska S:t Eriks Bryggeri, brygd i England.

Alkoholhalten är 10 %, malten Pale Ale, Crystal, Dark Crystal, Chocolate och rostat korn. Humle är Bramling Cross. Och så skotska hallon på det.

Färgen är mycket mörkt brun, nästan svart (100 EBC). Det tre fingrar höga skummet är kompakt och varmt brunt. Det håller sig uppe länge, men utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt-syrlig med tydliga toner av röda bär, speciellt mogna hallon. Lite toffee och en aning rök. Den blir sötare när temperaturen stiger. Den är trevlig och fruktig utan att bli syntetiskt parfymig.

Smaken överraskar med en sur-syrlig smak, massor av röda bär och framför allt mogna hallon. Lite rostade toner – en aning av mörk choklad. Nästan ingen märkbar sötma. Medelstor kropp. Eftersmaken innehåller om möjligt ännu mer mogna hallon, lite syrliga frukter och en aning av salt. Krut och hallonläsk i slutet.

Kolsyran är medel till stark, de medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk och torr, den påminner om ett torrt rödvin utan att bli sträv.

Imperial Raspberry Stout kan inte direkt anklagas för en överdriven komplexitet eller stor smakutveckling. Den gör i stort sett en enda grej, men den gör det övertygande. Om du vill ha en torr, syrlig och rostad hallonöl så är det hit du ska vända dig: Smakerna fungerar bra ihop. Men de är också dominanta och jag har svårt att tänka mig vad man kan kombinera den här med. Hallon-smulpaj med vaniljsås kan fungera. Eller kantra totalt.

I alla fall just nu och just här, jag blev lite förvånad när jag på Beer Advocate ser inte mindre än 43 olika hallon-stout. Så idén är inte direkt ny.

Betyg: 3,76. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter oktober 2013 (lagerstatus). Pris: 89:00 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2015-09-05.

Fler än jag behöver korrläsare.
(från Galateas nyhetsmail)

2013-10-29

Sigtuna Bourbon Imperial Stout

Den här kommer till Systembutikerna på fredag: Sigtuna Bourbon Imperial Stout från Sigtuna Brygghus. Det är en fatlagrad amerikansk russian imperial stout på 10,5 %.

Färgen är kolsvart (120 EBC). Några få mörkbruna bubblor simmar omkring på ytan innan de bildar en tunn ring.

Doften är mjuk och söt. Lite bourbon med vanilj och ekchips. Alkohol och choklad, fikon och russin.

Smaken är torr och rostad med en hel del värmande alkohol. Rostade ekfat, vanilj och syrlig svartmalt. Lite whisky-godis. Kroppen är oväntat lätt. Saltlakrits i eftersmaken liksom mörk choklad och en aning espresso. Alkohol, rostade toner och en viss beska i det långa slutet.

Kolsyran är lätt, de få stora bubblorna är kortlivade och friska. Vätskan är lätt, hade jag testat den här blint i mörker hade jag trott det var en pilsner i känslan. 

Jag är förvånad över hur svag kropp den här hade, liksom hur lätt vätskan kändes. Trevliga lakritstoner, men det räcker tyvärr inte så långt i den här stilen.

Betyg: 2,94. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter november 2013 (lagerstatus). Pris: 59:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2015-09-20.

2013-10-28

Systembolaget: Öl som kvalat från beställningssortimentet september 2013


Jag fick en fråga från en läsare i samband med att jag skrev om vilka öl som går  från beställningssortimentet till det ordinarie i december 2013. Vilka öl hade gått in den vägen senast?

”Senast” visade sig vara i september 2013, och de här ölen handlade det om:

Artikelnummer, namn, alkoholhalt, volym, pris
Mina fördomar säger att Borg Pilsner har något med gränshandeln att göra. Den västra gränshandeln, alltså. 

2013-10-27

Coronado Idiot IPA

Ytterligare en öl som jag fick från Galatea för en tid sedan: Idiot IPA, en dubbel-IPA från Kalifornienbryggeriet Coronado Brewing Company. Alkoholhalten är 8,5 %, humlen är Nugget, Cascade, Centennial och Chinook.

Färgen är guld (9 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet sjunker sakta ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är besk med lite sträva toner, aningar av metall och kåda. Furuvirke, lite citrusfrukter, metall, jordiga toner och en dammig sötma.

Smaken är oväntat mild och mjuk. Exotisk frukt och lemon-lime-läsk. Viss beska, men den är klart mer på APA än DIPA-nivå. Medelsöta toner av småkakor, kåda och honung. Lätt, närmast tom kropp. Eftersmaken är dammig med lite exotiska frukter och en metallisk beska i bakgrunden. Rågbröd och fruktgodis i slutet.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna kortlivade. Vätskan är ganska lätt.

Nej, den här var bara tom och tråkig. Det mesta åkte ut i slasken.

Betyg: 2,46. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment i kollin om 6 flaskor (finns också på bomber styckvis). Pris: 38:90 för 355 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: Saknades.

2013-10-26

Evil Twin Yellow Cab Lager

Jag blir inte riktigt klok på vilken ”tender” som den här ölen kom in på under det fasta släppet i september. Kan det vara den här?

6201 LAGER FLASKA INTERNATIONELL (..-5,9%) Storbritannien Modern lager

Den här är visserligen bryggd i Skottland, och den passar ju in. Men brukar inte Systembolaget gå efter fantombryggarens säte (Danmark i det här fallet)?

Yellow Cab Lager är en ljus lager med amerikansk humle från Evil Twin Brewing. Alkoholhalten är 4,5 %.

Färgen är gyllengul (7 EBC), vätskan är klar. Det kompakta tre fingrar höga varmvita skummet håller sig uppe väldigt länge, och lämnar tjocka rester kvar på glaset.

Doften är mjuk och lite humlig. Grapefrukt, tallbarr och nyhuggen ved. Ren beska och en antydan till papper.

Smaken startar beskt och rent. Beskan försvinner iväg rätt fort och lämnar plats för rena söta smaker med lite honung. Medelstor kropp. I eftersmaken återkommer beskan med grapefrukt och citronjuice. Avslutningen är lång och besk-sött ren.

”Syftet med lanseringen är att bredda vårt erbjudande av klassiska öltyper med hög kundefterfrågan” står det i Systembolagets dokument. Klassisk och klassisk… Ja, det är det väl. Men inte amerikansk modern lager. Det här är snarare en tysk pilsner som fått i sig en del av den nya världens humle. Rak, ren och lättdrucken, men utan större djup.

I vår kommer Mikkeller American Dream till Systembolaget. Den här flaskan får mig faktiskt att ännu mer se fram mot brorsans variant på temat.

Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan september 2013. Pris: 17:90 för 330 ml. Bäst före: 13-06-14 (batch 139).

Öppen ölprovning: Från noll till humle


Det var egentligen inte planerat, det bara blev så. Jag hamnade på ölprovning i eftermiddags. De Klomp. Master of ceremony var Hr. Jerry Lindahl och temat ”Från noll till humle”.

Kön ringlade utanför krogen, det var väl omkring 40 gäster.

Jodå, Jerry gjorde sin grej.

De här ölen dracks:
Bra öl allesammans. Dock tyckte jag att Burning Gold var rätt jordig, California Lager lite undflyende och Thurbo DIPA lite sträv. 

2013-10-25

Systembolaget: Öl som kvalat från beställningssortimentet december 2013


Följande öl i Systembolagets beställningssortiment har sålt så bra att de kvalat in till det ordinarie sortimentet. De kommer dit den 2 december 2013.

Artikelnummer, namn, alkoholhalt, volym, pris

2013-10-24

Svenskt mästerskap i hembrygd öl 2014

SM 2013
Hembryggar-SM 2014 kommer att arrangeras i Linköping, och nu är datumet släppt: Lördagen den 5 april.

Det är alltså dags att börja räkna baklänges när ni ska brygga för att toppa ölen på rätt dag och kamma hem folkets val-tävlingarna!

2013-10-20

Utlottning: Vinn Thornbrigde-bok!


Snörvel snörvel. Nej, det blir ingen recension i kväll. Jag får dra fram utlottningskortet ur rockärmen i stället.

Objektet att vinna är boken Craft Union – Matching Beer with Food som gjorts av det rätt så nya engelska bryggeriet Thornbridge Brewery, de skriver lite mer om boken här. Och eventuellt lite småprylar om jag är på bra humör.

Dels kan man läsa om bryggeriets väg till den institution det är idag, dels finns en genomgång av hur man bör tänka när man kombinerar öl och mat. Sedan kommer en hel hög (mat)recept från bryggeriet, deras kock-partner Richard Smith samt gäster från bryggerier, bloggar och (brittiska) matkändisar.

Du deltar i utlottningen genom att skicka ett mail till bark@ofiltrerat.se med "Tävling" som ärenderad innan söndagen den 3 november 2013 klockan 20:30.

Lycka till! Och om du inte vinner går boken att köpa från Amazon UK.

Tack till Galatea som gav boken till mig. 

Hembryggarkurs

Jag tog visst en bild i alla fall.
Igår var jag deltagare i en hembryggarkurs i regi av Svenska Hembryggareföreningen.

Nej, jag brygger inte hemma. Nej, jag har för närvarande inga planer på att sätta igång heller, det funkar inte för mitt liv just nu. Så var det sagt.

Det är kö till kurserna, i alla fall i Linköping. Jag tror att jag först anmälde intresse för ett drygt år sedan. Anledningen är dels det stora och ökande intresset att gå den här praktiska utbildningen, dels att Erik som håller i dem inte vill ha fler deltagare än 6-7 eftersom den hålls i hans hem och att alla ska kunna vara delaktiga – det ska aldrig vara en föreläsning.

Men så var vi då ute i Askeby, 1½ mil från mitt hem. Det hela började med lite fika och genomgång av stegen i bryggprocessen.

Sedan ut i garaget där det var förberett. I en kastrull på en värmeplatta fanns uppmätt pale ale-malt, rostat korn och havregryn. I en annan större på en induktionshäll vatten på värming.

Och så fortsatte det i en lagom och bekväm fart. Jag lärde mig oerhört mycket, trots all teori jag har i ämnet.

Ölen skulle bli en stout. I studiesyfte kommer hälften av vörten att jäsas med Irish Ale-jäst, den andra med Scottish Ale-jäst.

Tyvärr var (och är) jag småförkyld och mitt bristande doftsinne var ett ordentligt handikapp, det var knappt att jag kunde känna Nugget-kottarnas aromer. Därför fokuserade jag på det viktigaste och struntade i att ta bilder.

Det fanns ett par saker som jag lärde mig från Erik (som bryggt öl i 20 år, över 250 brygder och flera SM-medaljer):
  • Det stör mer än hjälper att tappa om den jäsande ölen. Om man inte ska låta den jäsa i månader eller längre. 
  • Olika raster under inmäsningen är onödigt om man inte ska göra lager eller veteöl.Att höja temperaturen under utmäskningen är däremot praktiskt.
  • Att laka med två jäshinkar varav en perforerad är bara jobbigt. Köp en Bazooka i stället!
  • Kommer inte kolsyran igång? I med lite specialjäst!
  • Var inte så jäkla petnoga med allt, utom renheten i allt som kommer i kontakt med den avsvalnade vörten. 
  • Plattvärmeväxlare är effektiva men svåra att hålla rena. 
  • Ha ett par påsar neutral torrjäst hemma ifall att.
En otroligt lärorik dag, precis som jag väntat mig.  Det ska bli riktigt spännande att prova den färdiga ölen om några veckor.

2013-10-18

Nyheter i Systembolagets beställningssortiment november 2013


Som en extra bonus fanns i Systembolagets listor den här gången nyheterna som kommer in i beställningssortimentet. Tyvärr fanns det inte med någon information om vilka öl som har kollikrav eller hur stora de i så fall är.

Det är verkligen en blandad kompott:

Artikelnummer, namn, alkoholhalt, volym, pris
  • 88032, Ballast Point Sculpin India Pale Ale, 7 %, 355 ml, 36:90
  • 88080, Xingu Black Beer, 4,6 %, 355 ml, 35:50
  • 88129, Det Lille Bryggeri Juleporter, 7,8 %, 500 ml, 51:90
  • 88184, Stronzo Nightmare Before Christmas, 10 %, 330 ml, 45:90
  • 88186, Onsala Gathenhielm Triumphant, 5,3 %, 500 ml, 33:00
  • 88198, Brygghus 19 Schmidts Lager, 6 %, 330 ml, 20:90
  • 88253, Xbeeriment Copper Snow, 10 %, 500 ml, 63:90
  • 88280, Amager Canadian Winter, 6,5 %, 500 ml, 50:00
  • 88293, Byaregårdens Jul, 5 %, 330 ml, 18:30
  • 88320, Borås Snön Faller, 5,2 %, 330 ml, 20:90
  • 88353, Gaffel Kölsch, 4,8 %, 330 ml, 17:90
  • 88373, De Molen Bommen & Granaten, 15,2 %, 330 ml, 60:90
  • 88375, Evil Twin Ryan And The Beaster Bunny, 7 %, 355 ml, 38:90
  • 88391, Amager Julebryg 2013, 7 %, 500 ml, 49:90
  • 88396, Eskilstuna Ölkultur Belgisk IPA, 7 %, 330 ml, 27:90
  • 88411, Tui East India Pale Ale, 4 %, 330 ml, 35:60
  • 88418, Nausta Blonde Ale, 5 %, 330 ml, 17:50
  • 88463, Nausta Brown Ale, 6 %, 330 ml, 19:60
  • 88465, Stronzo Paranoia, 8 %, 330 ml, 44:90
  • 88472, Kocour K31 Extra Strong, 12,3 %, 200 ml, 82:80
  • 88473, Kocour Samurai IPA, 5,1 %, 300 ml, 35:00
  • 88478, Jädraöl Julmys, 4,6 %, 330 ml, 22:80
  • 88522, Amager The Sinner Series Greed, 4,6 %, 500 ml, 50:90
  • 88551, Onsala Gathenhielm Gåva, 5,1 %, 500 ml, 33:00
  • 88565, Moosehead Pale Ale, 5 %, 341 ml, 32:50
  • 88579, Åbro Bryggmästarens Vinterbrygd, 5,3 %, 330 ml, 14:90
  • 88608, Amager The Sinner Series Sloth, 6 %, 500 ml, 52:00
  • 88625, Amager Vinter IPA, 6 %, 500 ml, 52:90
  • 88628, Folkared Ko I Norr English IPA, 7,5 %, 500 ml, 36:80
  • 88630, Folkared Deer Beer Christmas Ale, 4,8 %, 500 ml, 29:90
  • 88631, Weltenburg Wintertraum, 5,4 %, 500 ml, 23:80
  • 88632, DalaradoTrappers Rye Pale Ale, 5,2 %, 500 ml, 39:80
  • 88637, Två Bryggare / Pivovary Lobkowicz Tjeckiska Julkalender, 4,6 %, 10.000 ml, 22:50
  • 88642, Stronzo MacLovin, 8,7 %, 330 ml, 45:00
  • 88643, Stronzo Funked Up On Wheat, 7 %, 330 ml, 36:90
  • 88645, Stronzo Corporate Bullshit, 5,5 %, 330 ml, 35:90
  • 88660, Amager Vinter Porter, 6 %, 500 ml, 56:90
  • 88664, Ankerbräu Flöff, 4,5 %, 500 ml, 18:60
  • 88667, Onsala Gathenhielm Revange, 5,1 %, 500 ml, 33:00
  • 88715, Monks Blend no.12 Invincible Gueze Style Sthlm Ale, 6,6 %, 750 ml, 397:00
  • 88716, Osala Gathenhielm Constantia, 6,4 %, 500 ml, 33:00
  • 88731, Byaregårdens Fägnad, 5,5 %, 990 ml, 82:20
  • 88759, Stronzo Nipp Nipp, 9,5 %, 330 ml, 46:90
  • 88760, Hantverksbryggeriet Sheriffen American Pale Ale, 5,6 %, 330 ml, 31:90
  • 88771, Ballast Point Sea Monster, 10 %, 650 ml, 109:00
  • 88877, Det Lille Bryggeri Julebryg, 7,4 %, 500 ml, 51:90
  • 88882, La Fontaine Belle & Forte 2013, 7 %, 330 ml, 32:90
  • 88888, Kocour Quarterback IPA, 8,7 %, 300 ml, 42:60
  • 88926, Ballast Point Calico Amber Ale, 5,5 %, 355 ml, 29:90
  • 88929, Stronzo Bitter Bloody Christmas, 6,2 %, 330 ml, 36:90
  • 88955, Cervecera del Sur del PeruCusquena, 5,6 %, 330 ml, 35:40
  • 88994, La Fontaine Belle & Elegante 2013, 6,5 %, 330 ml, 34:00
  • 88995, Birrificio LambrateGhisa Smoked Stout, 5 %, 330 ml, 51:30
  • 89067, Folkared Moose Juice Imperial Stout, 9,1 %, 500 ml, 42:40
  • 89266, Eskilstuna Ölkultur Vinter Ale, 5,4 %, 330 ml, 25:50
  • 89319, Lagunitas Hop Stoopid, 8 %, 650 ml, 80:00
  • 89431, Kallholmen Levande Julöl, 5,9 %, 330 ml, 25:40
  • 89563, Klackabackens Julöl, 5,6 %, 330 ml, 24:90
  • 89573, Mc Chouffe Brune, 8 %, 330 ml, 24:90
  • 89585, Ängö Kalla Tiders Ängöl Eklagrad Mörk Lager, 6 %, 750 ml, 49:00
  • 89684, Poppels Extra Special Bitter, 5,5 %, 330 ml, 23:90
  • 89857, Grebbestad Alltid Oavsett, 5 %, 500 ml, 25:80
  • 89891, Heineken Desperados, 5,9 %, 330 ml, 18:90
  • 89952, Anchor Christmas Ale 2012 , 5,5 %, 355 ml, 25:60
  • 89952, Anchor Christmas Ale 2012 , 5,5 %, 1.500 ml, 119:90
  • 89992, Dalarado Linneaus American IPA, 6,6 %, 500 ml, 39:80 
Priset för den tjeckiska julkalendern (kul idé!) är uppenbarligen per flaska, men jag vet inte säkert hur många flaskor det är i lådan. 20 × 500 ml är väl det rimligaste? Då kostar lådan 450:00.


2013-10-17

Systembolagets tillfälliga nyheter december 2013


Systembolags-nyhetslistefrossan går in på upploppet. De här ölen kommer till Systembolagets 40 största butiker den 2 december 2013. 

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Extra nördfakta: Genomsnittlig alkoholhalt i detta släpp: 8,9 %. Genomsnittligt literpris: 102:90.

Som ni kanske sett har jag idag lagt till inköpt antal till novembersläppet.

2013-10-16

Systembolagets nyheter ordinarie sortimentet december 2013


De här ölen kommer att adderas till Systembolagets ordinarie sortiment den 2 december 2013:

Artikelnummer, namn, alkoholhalt, storlek, pris
  •  1450, Falcon Koppar, 5 %, 330 ml, 11,90 
  •  1547, Sigtuna Organic Ale, 4,5 %, 330 ml, 14,90 
  • 11911, Lagunitas Maximus IPA, 8,2 %, 355 ml, 23,90
  • 11912, S:t Eriks Rauchbier, 5,5 %, 330 ml, 23,90 
  • 11913, BrewDog Dead Pony Club, 3,8 %, 330 ml, 17,90 
  • 11914, BrewDog Mix, 7,1 %, 1.320 ml, 99,60 
  • 11910, Mohawk American Barley Wine, 11,9 %, 330 ml, 29,90 
  • 11915, Little Valley Stoodley Stout, 4,8 %, 330 ml, 16,90 
  • 11916, Sinebrychoff Porter, 7,2 %, 330 ml, 19,90  
  • 1617, Staropramen Unfiltered, 5 %, 330 ml, 15,90  
  • 1491, Pistonhead Flat Tire, 4,5 %, 330 ml, 7,90
  • 1500, Celt Dark Age, 4 %, 500 ml, 23,90
Falcon Koppar, Brewdog Dead Pony Club och Pistonhead Flat Tire kommer på returburk.

Brewdog-lådan består av Dead Pony Club, Libertine Black Ale, Jack Hammer och Cocoa Psycho.

Ett släpp i min smak, faktiskt.

Extra nördfakta: Genomsnittlig alkoholhalt 5,96 %. Genomsnittligt literpris 56:00.

Systembolagets webblansering 7 november 2013


Följande öl kommer att lanseras via Systembolagets webb-butik den 7 november 2013, klockan 10:00. 

Jag har tyvärr ingen uppgift om inköpt antal.

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, antal, pris 

Systembolagets tillfälliga nyheter T6-T7 november 2013


De här ölen kommer till Systembolagets exklusivare moduler den 1 november 2013. Samtliga kommer att kunna beställas via webben.

Tyvärr har jag inga uppgifter om inköpt antal av varje sort. 

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, modul, antal, pris
Bonus-nördfakta: Detta släpps genomsnittliga alkoholhalt är  8,59 % och det genomsnittliga literpriset 165:70.

2013-10-15

Ballast Point Big Eye India Pale Ale

Häromdagen drack jag Scuplin från det kaliforniska bryggeriet Ballast Point Brewing Company. Utan att ha recenserat just den flaskan så minns jag den som en riktigt trevlig torr västkust-AIPA.

Så därför blev jag lite fundersam när paketet jag en gång fått från Galatea också innehöll en annan AIPA på samma styrka, 7 %. Visserligen säger hemsidan att den här, Big Eye har en beska på 75 IBU i stället för 70. Men ändå, ett par så snarlika produkter?

Färgen är djupt guldfärgad (24 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det sjunker ner till ett tjockt lock rätt så fort, lämnandes en del rester på glaset.

Doften är söt, fruktig med en hel del amerikansk humle. Aningar av lök och olivolja. Grapefrukt, apelsiner, aprikoser, gröna baner och en aning av marsipan. Viss beska.

Smaken startar med en robust beska, lite gröna bär och frukter. Oljiga toner av gummi, vitlök och rå gul lök. Medelstor kropp. Eftersmaken är mjukare med en torr citrus-beska; citron och lime. Karamellig sötma och lite kex. Avslutningen är besk, torr och aningen sträv.

Kolsyran är medel till mild, de kort-livade bubblorna är mjuka. Vätskan är småtjock och lite kladdig.

Så nu inser jag varför bryggeriet har två AIPA på 7 % i sitt sortiment: Om Sculpin är torr och humlefokuserad à la USA-västkust så är den här sötare och mer engelsk i sin karamelliga maltprofil – en Östkust-IPA. Vilket borde innebära att jag skulle gillat den här bättre. Men det gjorde jag verkligen inte, jag gillade inte den oljiga känslan och framför allt inte de tydliga tonerna av lök och vitlök.

Betyg: 2,8. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment i kollin om 6 flaskor. Pris: 32:90 för 355 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2014-03-04.

2013-10-14

Öl och brass

Ett brassband som (förutom egna låtar) spelar covers på acid house, drum'n'bass och swingbeat. Hur kan man inte gilla Hackney Colliery Band?

Och inte nog med det, de har tillsammans med återuppståndna klassiska londonbryggeriet Trumans tagit fram ett öl som verkar vara en bitter, Bold As Brass. Kul!

Angående bryggeriet vet jag inte så mycket om dem, men det är ett namn som förpliktigar. Brettad porter, lagrad på enorma träfat under ett år, är kanske att hoppas på för mycket, men i alla fall.

2013-10-13

En fundering om recensioner. Ja, en till.


Ikväll drack jag öl. Bara sådär, utan att registrera och recensera. Crazy. Ett slöseri med tid och råvaror. Tragik av stora mått. Etc. Men så är det ibland.

Fast jag har redan recenserat Ballast Piont Sculpin IPA. Då tyckte jag att den var rätt okej men samtidigt en liten besvikelse efter all hype och gav den 3,6 i betyg.

Under det att jag satt och smuttade på den och knaprade på lite Snyders Honey Mustard and Onion Pretzel Pieces så tyckte jag nog att den trots allt var lite bättre än mitt betyg på den fatöl jag drack då.

Tanken slog mig att jag nog inte varit helt rättvis. Jag kanske skulle recenserat om den i alla fall och höjt betyget?

Fast jag tänkte lite till. Om det hade varit tvärtom. Om den första gången jag druckit en öl varit fantastisk och jag recenserat den då. Och vid ett senare tillfälle druckit den igen, och då tyckt att den varit märkbart sämre. Då hade jag nog inte tänkt ”jag borde skrivit en ny recension” utan låtit det bero: ”Det var nog bara en dålig flaska / ett dåligt skött fat”.

Det är inte riktigt rättvist det heller. Men knepigt att hantera.


Stockholm Beer 2013 - del 4 - intervju med Paulaner

Paulaner-Brauerei
Paulaner-bryggeriet.
Inför Stockholm Beer & Whisky Festival fick jag en inbjudan från Spendrups, de skulle ha Martin Zuber, bryggmästare på Paulaner på plats och undrade om jag villa ha en pratstund.

Det ville jag, och skickade vidare möjligheten att ställa frågor till er läsare. Det kom in ett par mail med frågor, som jag raskt vidarebefordrade (de står oredigerade här). Av olika skäl blev mina 20 minuter 10, men det visade sig vara rätt lagom för mig.

Paulaner Hefeweissbier, är den bryggd med en liten mängd svartmalt? 

Nej, ingen svartmalt. Färgen kommer från münchenmalt, vilket inte är så konstigt eftersom bryggeriet ligger i München. I Hefeweissbier används fyra maltsorter. Av regelskäl är det alltid mer än 50 % vetemalt i deras veteöl. Men ingen svartmalt.

Planerar man att brygga något modernt framöver? 

Ja. Det finns ett projekt för att utöka antalet öl sorter som Paulaner brygger, från 17 till omkring 25. Av de 17 man brygger idag är 7 veteöl.

Projekt-teamet består av såväl nyutexaminerade bryggmästare som de mest erfarna bryggmästarna i företaget. Till att börja med är de nya ölen i denna ”Braumaister Edition” tänkta för den tyska marknaden.

Den första ölen från detta projekt kommer att lanseras under de kommande månaderna, namnet är Münich Revolutzer. Det är en ofiltrerad Helles Lager med aromhumle och torrhumling, men ingen bitterhumle.

Vad är det som gör att Paulaner upplevs mycket fylligare än sina konkurrenter i Bayern? 

Dekoktionsmäskning! Det är det gammaldags sättet att värma vörtern, vilket många bryggerier har övergett för infusionsmäskning. Det tar lite mer tid och lite mer energi, men vi tycker att det ger mer kropp och karaktär till ölet.

Hur kan man förnya veteölet i Bayern utan att rubba Rheinhetsgebot? 

Bra fråga, för reinheitsgebot… är en komplicerad historia. Den infördes av den bayerske kungen, men han var samtidigt den förste att bryta mot reglerna eftersom man hade ett undantag för de kungliga bryggerierna. Och det var bara de som fick brygga veteöl.

Förresten, redan innan 1516 fanns det liknande regler för hur öl skulle bryggas i flera av de bayerska städerna.

Men Rheinheitsgebot aldrig gällt för Paulaner, eftersom vi härstammar från ett av de undantagna kungliga bryggerierna.

Övriga öl världen har länge använt begagnande ekfat, varför har inte Bayern fallit för detta med? (Fotnot: Schneider Weisse kommer med en Barrique i höst) 

Det är inte speciellt populärt med fatlagring som ger fatkaraktär för närvarande varken bland bayerska bryggare eller bland kunderna. Men Paulaner installerade för två år sedan ett litet bryggeri på området, som jag är ansvarig för.

Där gör vi test och experiment och tittar mycket på amerikansk craft beer. En av de öl vi gjort och är mycket nöjda med är en bock lagrad i Bourbon-fat. Vi får se vad som händer i framtiden.

Kommer vi få se mer samarbeten / utbyte med framgångsrika mikrobryggerier / mikrobryggerier likt Brooklyn Brewery/Schneider Weisse? 

Paulaner samarbetar en del med andra bryggerier i Heineken-koncernen, som äger 25 % av Paulaner. Men det finns inget konkret samarbete som resulterar i gemensamma öl, nej.

Hur skall veteölet få tillbaka ryktet som Bayerns Champagne? Exklusiva stora flaskor? Champagne metod? 

Det är svårt, vi har vår historia där veteöl för bara ett par generationer sedan var en liten nisch-produkt som bara dracks på sommaren. Nu har produktionen av veteöl gått om lagerölen, och folk dricker det året om.

Att låta veteölen återgå till en liten exklusiv skara kännare är inget vi siktar på.

Inte ens Bayern är att betrakta som en enda marknad för öl, utan flera. Kring gränsen till Österrike dominerar veteölen helt, men ju närmare Franken man kommer, ju större blir andelen lageröl.

Stora champagneflaskor (som egentligen är ölflaskor) är något som redan används i det lilla bryggerier i Eiswerk, men de säljs bara på plats.

Hur ser ni på oss i Sverige och dess nuvarande levande öl kultur därnere i Bayern, hur viktiga är vi för er? 

Jag är bara bryggare, jag vet inte så mycket om marknadsandelar eller ekonomi. Men det är intressant att komma till den här festivalen. Det är ju lite knepigt med er alkohollagstiftning och så...

Det är fokus på modern humle här, ja. Men jag tycker ändå att vi har intressanta öl som Salvator och veteölsfamiljen. Vi har öl som vi tycker är speciella och annorlunda än de som ni är vana vid.

2013-10-12

Stockholm Beer 2013 - del 4


Sista delen av mina betraktelser från årets Stockholm Beer & Whisky Festival. Som tog slut för en vecka sedan, så det finns ingen direkt praktisk nytta med den här. Men det är å andra sidan kostnadsfritt för er att läsa. Så…

… jag stod där vid Brills monter. Och det fanns öl att prova i övermått.
  • Siren Broken Dream Breakfast Stout hade en stor komplex syrlig doft. Kaffe i mjuk balans. Komplex smak med mycket kaffe. Ingen märkbar beska eller strävhet. 
  • Jag provade också säsongens Mikkeller K:rlek Höst/vinter 2013. En märkbar instängd plåtig ananas-ton. Varför?
  • Mer fruktig öl, men  Siren Limoncello IPA som var brygd med citroner var riktigt annorlunda och god (en inte helt vanlig kombination): Inte så söt som man kunde tro, och påminde inte så lite om italiensk citronlikör. Smaskens, och ganska långt från vanlig öl. 
Nästa utställare var i andra ändan av hall 1, Södra Maltfabriken har jag följt på just SB&WF sedan de startade. Då, 2011, hade de ordentliga problem med både recept, bryggverk och bryggprocess. Men det har blivit klart bättre och jag tycker att de nu är uppe i den kvalitet ett bryggeri ska ha.
  • Södra Pale Ale 3,5 % hade honung i doften. Ren och snygg. Lätt och lite skalig i slutet. God. 
  • Södra Almighty är en av deras nyaste öl, en pale ale med 100 % Citra. Lätt kropp och långt citrusslut. 
  • En av de nya ölen därifrån var Södra Undressed, den hade mycket blodaplesin i doften och en torr maltprofil. En bra matöl som nog skulle göra sig till milt kryddade hamburgare.

Här blev det en timmes paus från öldrickandet då det var dags för en intressant träff med Sveriges Bryggerier. Som jag får återkomma till.

Åter ute på golvet så traskade jag förbi Brill & Co. Nu stod Mikael Dugge Engström och myste i montern. Ord växlades. Öl provades.

  • Duggish DIPA var humlefokuserad, som det ska vara. Runda toner, massor av gräs/frukt och medelstor beska. 
  • High Five är en klassiker och en av det första svenska AIPA-ölen. Nu är receptet modifierat för att passa bryggverket i Landvetter. Jämfört med mina minnen var den nu mindre karamellig och mindre aggressivt vass i beskan. Försiktigare, kort sagt. En matöl till de kryddiga rätterna.
Det kändes som om jag ignorerat Great Brands och Brewers Association i år. När jag gick förbi frågade jag om de hade något som verkligen stod ut i år. Det hade de.

  • Elevation Engel Weisse var torr med lite gueuze-mineraler. Sur, nästan vass. Inte så frisk som de alltför få tyska jag testat.
På andra sidan dörren stod Malmö Brygghus kvar. Hade de något jag missat från förra veckan?
  • Canned Wheat, en vete-IPA med humle och syra i doften. Lätt frisk citrus i smaken. Mest citron, faktiskt. Uppfriskande!
Jag tog ytterligare en promenad bland utställarna och hittade fram till en monter jag inte varit hos: Nynäshamns Ångbryggeri. Mycket prat blev det även där, och två smakprov:
  • Skatkobben, deras samarbete med Ska Brewing.Jag hade väntat mig något i stil med Samuel Adams Imperial Hallertau Pils, men denna extra-pilsner saknade det humlebettt och den ta-över-världen-storhet som jag gärna ser att imperial pilsner har. Här blev det mer lättdrucket och kryddigt. 
  • Arketyp en betraktelse över en historisk öltyp som bryggts tillsammans med Dogfish Head, som jag noterade ”kolla om det finns flaskor kvar att beställ och lagra dem några år”om. Det har jag visst inte gjort. Hm. Om själv ölen skrev jag det här: Honung, syra, älgört, ingen alkohol, lingon kommer i slutet.
  • Valsviken Vinterporter: Kaffe och bra rundhet. Var den helt nybryggd eller lagrad? Minns inte. 
Hos Strömsholms Brygghus fanns den serie öl som har namn och etiketter från serien Herrman Hedning.
  • Bitter och kränkt kan vara det bästa svenska ölnamnet någonsin. Doften var vaxig och smaken konstigt syrlig. 
  • Behemothian Bastard hade samma sorts vaxduksliknande doft. Stark kolsyra, gräddig-gräsig smak, men en tom kropp? Infektionsvarning.
Inte alls långt från den montern stod Nils Oscars
  • FrEQuency Nitar och Fläder på 4,9 % var brygd med fläderblommor. Ren torr doft med medicinska toner. Lätt smal med lite citrus-dricka, torr och ren och oerhört lätt.
Och med det så tyckte jag att det fick vara nog för idag. Och med det tackade jag för mig och årets Nacka-festival.



Öppen ölprovning - Pale ale


Eftermiddagens provning på De Klomp var ett slags en-stils-provning. Och ändå inte, eftersom gruppen pale ale är så bred och har så många understilar. Drygt 25 gäster kom, drack och lyssnade.

Provningen startade med en historisk återblick på stilen från 1780-talet och ungefär 200 år framåt.
  • Bath Ales Wild Hare Pale Ale doftade tydligt av honung, halm och knäck. Smaken var lite jordig och fruktig. En fullt acceptabel representant för engelsk pale ale i den starkare delen av spektrat.
  • Green Tower Thirst Quencher klassas av fantombryggaren som en amber ale och av det fysiska bryggeriet som en pale ale. Nå. Trots namnet fann jag och många gäster den oväntat tung och höstig.
  • Caldera Pale Ale är en APA som singelhumlats med Cascade. Frisk, fruktig och ren med en hel del fruktgodis. 
  • Mikkeller K:rlek höst/vinter 2013 har bryggts med 4 maltsorter, 3 amerikanska humlesorter och ananas. Syrligt besk, spretig och osammanhängande. Ingen röstade på den här vid provningens slut. 
  • Lagunitas New Dogtown Pale Ale var mjukt karamellig med aningar av kaffe i botten. En riktigt behaglig öl. 
  • Orval kanske var den största överraskningen för gästerna, men det är en belgisk pale ale. Flaskorna vi provade var brygda i januari 2013, och de var knastertorra med en tydlig bitter-syrlig ton och en hel del stallbacke. 
Orval vann tydligt handuppräckningen.

Nästa lördag, 19 oktober kommer Bobo att hålla en av sina trådlösa provningar, och den 26 oktober kommer Hr. Jerry Lindahl och håller en provning på temat ”Från noll till humle på 60 minuter”.

2013-10-10

Oppigårds Thurbo Double IPA

Bild: Oppigårds.
Äh. Jag orkar inte skriva in sista delen av SB&WF-rapporten idag heller. I stället blir det en recension av en öl…

Turbo är det gamla industriområdet i Oppigårds närhet, den gamla stavningen var Thurbo. Betoningen ska ligga på första stavelsen. Det har också blivit det passande namnet på Oppigårds Bryggeris kraftigaste öl. I dagsläget är de två, Thurbo Stout och Thurbo Double IPA.

Den senare, som jag ska prova på idag, är en DIPA med en alkoholhalt på 8,5 % och en beska på 74 IBU och en färg kring 26 EBC. Enligt etiketten innehåller ölen ”massor av humle”, exempelvis Chinook, Nugget, Columbus, Cascade och Citra.

Jodå.

Färgen är bärnsten åt det ljusare hållet (25 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar massor av rester på glaset.

Doften är intensiv med massor av amerikansk humle. Tallbarr, honung, grapefrukt, citronskal, ananas, persikor och en rejäl beska. Ren söta i bakgrunden liksom lite alkohol.

Smaken är mjuk och väldigt besk på samma gång. Exotisk frukt och citrusfrukt, lite ceder- och furu-virke. Ren kraftfull beska. Lite apelsinjuice och honung, bittermandel och en aning gräddkola. Medel till stor kropp. Eftersmaken är oväntat mjuk med beska örter och frukter, en del citrus (mest apelsin) och lite vetemjöl. Mango och ananas. Det långa slutet är beskt, något torrt och fruktigt.

Kolsyran är medelstor, de medelstora bubblorna friska. Vätskan är mjuk och lite kladdig.

En förtjusande DIPA utan några problem som vass alkohol, gröna toner eller strävhet. Och inte bara det, den är så förbaskat lättdrucken att det krävdes en hel del för att inte svepa den på en gång.

Wow!

Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan september 2013. Pris: 25:90 för 330 ml. Bäst före: DEC 13 (Batch A, troligen bryggd 4 juli 2013). 

2013-10-09

Deschutes Red Chair NWPA

Oregonbryggeriet Decschutes Brewery är ett av de verkligt klassiska namnen i den nya vågen av amerikanska bryggerier, de firar faktiskt sitt 25-årsjubileum i år. Jag har hört och läst mycket gott om dem och tycker att det är trevligt att Galatea nu tar in deras öl till Sverige.

Red Chair NWPA beskriver de som en ”Nortwest Pale Ale” och tanken bakom var att brygga en öl med IPAns humlekomplexitet utan att dra på för mycket med beskan. Malt: Pale, Crystal, Munich, Carapils, Pilsner, Carastan. Humle: Cascade, Centennial. 6,2 % alkohol, 60 IBU.

Ölet som introducerades 2010 är deras säsongsbrygd för perioden januari - maj.

Färgen är bärnstensröd (20 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga beigea skummet är kompakt, det sjunker långsamt och lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är mjuk och lite torr. Mogna humletoner med växande beska, röda frukter och bär. Citrusmarmelad. Fruktig sötma.

Smaken är en fin blandning av mogen blodgrapefrukt, bitter marmelad, fruktgodis och en aning ar rågbröd. Elegant medelstor beska och en ren sötma. Medelstor kropp. Eftersmaken är lite knäckig, det finns mogen frukt och bär (apelsiner, aprikoser, mango, lemon curd). Mjuka bitter-söta toner i slutet.

Kolsyran är medelstor, massor av små långlivade bubblor. Vätskan är lätt och medelmjuk.

En välgjord och oerhört mjuk APA. Förtjusande.

Och de röda stolarna? De finns vid bryggaren Matt Henneous' favorit-skidlift.

Betyg: 4,18. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter september 2013 (lagerstatus). Pris: 27:90 för 355 ml. Bäst före: 20140601.

2013-10-07

Tommyknocker Imperial Nut Brown

Kvällens öl blir amerikansk, brun och stark: Från Coloradobryggeriet Tommyknocker Brewery kommer Imperial Nut Brown på 9 %, en amerikansk brown ale på 57 IBU som skapades för bryggeriets tioårsjubileum. Den är dessutom bryggd med lönnsirap.

Färgen är mörkt brun med en aning rött (70 EBC). Det låga bruna skummet försvinner iväg kvickt utan att lämna några rester efter sig.

Doften är maltig med en mjuk sötma. Lite torkade röda bär, choklad och melass. Russin, bitter-syrliga toner och en hel del alkohol.

Smaken är nötig med massor av torkade röda frukter/bär och knäck. Alkoholen är högst märkbar och värmande. Mörk sirap och en aning parfym. Medel till stor kropp. Eftersmaken är mjuk med lite beska i bakgrunden. Fikon, russin och katrinplommon. Alkohol och mer av de torkade frukterna i slutet.

Kolsyran är mild, de få friska bubblorna är stora. Vätskan är tjock och något kladdig.

Massor av smaker, massor av alkohol. Men inte så söt som väntat. En helt okej efter-maten-öl som ändå saknar det där lilla extra.

Betyg: 3,29. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment i kollon kollin om 6 flaskor. Pris: 30:00 för 355 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: JAN 10 14.

2013-10-06

Stockholm Beer 2013 - del 3 (Beer Enthusiast)

Jonas jobbar.
Beer Enthusiast är en ny spelare på den svenska ölscenen. De är en distributör/importör som samlat på sig en mängd högintressanta bryggerier från såväl Sverige som Danmark, UK, Belgien, Tjeckien och gudvetvar.

Bakom montern stod min gamle bekante Jonas H Andersson från pilsner.nu. Och så gick det som det gick…
  • St. Austell Proper Job är cornwallbryggeriets IPA, och en förtjusande sådan. Ett av mina brittiska favoritbryggerier!
  • Danska Hornbeer hade en egen kyl och eget folk i montern. Jag valde Viking Chili Stout: Torr. Kaffe. Mjuk växande chili och kakao. Som många andra svarta öl från detta bryggeri var eftersmaken enormt lång och trevlig.
  • Över till det belgiska, i form av Vanderghinste Oud Bruin. Jordig, söt och rätt dålig kropp. Tydliga toner av gräddsås och lingonsylt i slutet. Lite för snäll för att stå för sig själv, men troligen perfekt till kött-sås-potatis. 
  • Samma bryggeri hade också en flamländsk rödöl: Cuvée Des Jacobins Rouge. Syrlig och karamellig. Röd, liksom. Bra jod, men långt från de bästa i stilen.
  • En till från Brouverij Bockor: Jacobins Gueuze. Humlig doft, stram. Sedan tar en sötma över och den blir lite sliskig, och jag saknar mineralerna. En suröl för de som inte riktigt gillar suröl. Men som Jonas påpekade är de främst tänkta som mat-drycker som inte ska ta över.
  • Jacobins Kriek funkade bättre: Körsbärskärnorna dominerade, saftig med lite sälta. Passar nog perfekt till milda glass-smaker.
  • Över till ett annat engelskt bryggeri som jag gillar sedan tidigare: Hook Norton. Först ut var Flagship, deras höstöl i form av en engelsk IPA. Torr. Gräsig. Tydligt besk. Som jag vill ha dem, alltså.
  • Admiral's Ale är en pale ale från St. Austell. Gräs och honung dominerade i smaken, men ingen alkohol. Riktigt trevlig.
  • Tribute Premium var det minst imponerande jag druckit från dem: Honungen fanns där, men den var obalanserad med en metallisk beska. 
  • Det blev kraftigare: Smugglers Vintage Ale på 6 %: Syra. Vita vinbär. Maltig.
  • Raskt tillbaka till Hook Norton och Hooky Gold. Mycket hö och halm, lite apelsinsaft, men samtidigt lite småtråkigt försiktig.
  • Old Hooky, deras brown ale är kanske den mest spridda av deras öl. Rödare, mer nyanserad. Malt i fokus, skulle funka perfekt till brynt kassler. En vinteröl.
  • Eller är det Double Stout som är mer känd? Att göra en dubbel stout på 4,8 % är en prestation i sig, men den är bra: Syra, balans, lite läder och massor av bränt rostat bröd. Svart och snäll och sist ut.
Sedan drog jag vidare.


Stockholm Beer 2013 - del 2

Full fart!
Andra torsdagen på Stockholm Beer & Whisky Festival kändes bättre än den första. Skillnaden var nog mer mitt humör än själva arrangemanget. Eller så var det färre krögare som var på rena inköpsrundor under andra veckan? Ni vet, de som efter att ha provat en intressant öl säger sånt som ”Va? Kan ni inte sälja en låda till mig? Varför har ni då alls med den hit?”

I vilket fall flummade jag som brukligt omkring på mässan utan vare sig listor eller planer. Förutom en intressant bloggarträff med Sveriges Bryggerier som jag lär återkomma till så blev det lite smakprov här och var i montrarna, men också intressanta pratstunder med såväl utställare som andra gäster. Tack för alla vänliga ord!
  • Hos den nyklippte fantombryggaren Stefan Gustavsson och Mohawk Brewing fanns det ett antal experimentöl. Den jag provade först var US Pils som är en utveckling av tidigare experimentbrygder. Humlen står i fokus och det är Simcoe och Amarillo som gäller. ”Lättdrucken, frisk, somrig” noterades.
  • Jag går sällan till Texas Longhorn numera, så Philthy Phil's blir det inte så ofta. Här fanns chansen, och jämfört med den förra var den här kraftigare bitterhumlad. Krispig och lätt i malten. Fyra humlesorter, och så torrhumlad med Simcoe.
  • Förra årets julöl Whiteout Stout provades. Vi testade den på en provning under förra årets SB&WF, men nu börjar den bli drickmogen: Mjuk med tydliga toner av vaxduk och pastellkritor, en smak som Stefan misstänkte kom från carafa-malt. Lång eftersmak. 
  • Bredvid stod Brekeriet, hela ölbloggarsveriges kelgrisar. Med all rätt, ölen är lika bra som de är egensinniga. Funkstarter har toner av gröna äpplen, det är syrligt, behagligt och friskt på en gång.
  • På en av sidorna i Spendrups-montern fanns Brutal Brewing. De brygger sina mindre batcher i ett 700-liters bryggverk, och kommer under kommande år att omlokalisera sig från Vårby till Grängesberg.
    I en av tapparna fanns den amerikanska IPAn The Last IPA på 6,9 %. Stor och aggressiv i början, mycket exotisk frukt och en stram angenäm eftersmak.
  • Hale To Winter är deras bidrag till årets julölsläpp. Russin och mogna frukter. 35 IBU. Fullkornsbröd och russin i slutet för tankarna till barley wine, trots att den bara är på 6,8 %. Jag ser fram mot att få dricka mer av den här.
  • Nästa monter blev Gotlands Bryggeri. Ett bryggeri som man läser rätt sällan om på ölbloggar och pratar om bland ölnördar, och jag frågade folket i montern varför det är så. ”Det är inte den kundgrupp vi söker oss till” var svaret.
    Ryktena om att de inte längre brygger allt själva stämmer också, storsäljarna Wisby Pils och Sleepy Bulldog bryggs i Grängesberg, det är helt enkelt omöjligt att få fram de önskade mängderna i det lilla bryggeriet. Ett nytt större bryggverk är beställt, och tillsammans med de svårbeslutade ombyggnaderna beräknas det komma mer öl därifrån om 2 år. Öl dracks: Wisby Ädel, en münchen helles på 4,8 % som gjorde sitt jobb med gräsig humle.
    Jag frågade lite försynt om de inte funderat på att brygga gotländsk dricka, denna unika gotländska brygd. Nej, var svaret. Dricka är inte bara drycken utan hela processen att brygga den vid gården. Om man försöker att göra samma sak i ett bryggeri går hantverket och känslan förlorad, då är det något annat.
  • Andra ölen blir den nylanserade Black IPA. ”Egentligen inte någon IPA, utan en en kraftigt humlad svart ale med basen i porter/stout” var den vidhängande förklaringen. Amerikansk porter, tyckte jag. En helt okej sådan faktiskt.
  • Nu hamnade jag hos Alambic. Ack ja. Om ni vill ha en lektion i ”fel ordning”, så börja med en liten mugg Flöff. Kanske inte en öl, men väl en maltbaserad sötad varm dryck med äpple och kanel. Ett mindre kladdigt och fräschare alternativ till glögg, faktiskt. Men det tog en hel del Reiser Hefe-Weizen från samma bryggeri för att få bort kanelen från tungan. 
  • Okej, de har vanlig öl också. Compass Brewery är ett nystartat engelskt bryggeri, Alambic hade tre av deras öl i sin monter. Alla var, om jag fattat det rätt, mer tänkta att ackompanjera viss typ av mat än att drickas ensamma.
    • Isis Pale. Lite parfym och spånskiva i doften. Konstig balans, ganska mycket alkohol och inte helt färdig. 
    • The King's Shipment. Torrhumlad och lagrad med ekkuber. Bättre balans än den förra. Mjuk med trevlig engelsk humlekarraktär. Jag tyckte det var lite intressant att de mycket aktivt valt att inte nämna ”IPA” på etiketten, trots att det var en sådan. 
    • Symposium var brygd med ingefära. Vass i början, ganska neutral i slutet. Fungerar troligen bra till sushi eller koreansk mat.
Nej, dagen har knappt börjat och jag har redan skrivit så här mycket. Det får bli uppdelning av dagen i flera inlägg. För snart hamnar jag hos nya distributören Beer Enthusiast. Och där dracks det en hel del… 

2013-10-05

Cape Brewing Company CBC Classic Lager

Sydafrikanska bryggeriet Cape Brewing Brewing ligger strax norr om Kapstaden och är relativt nyöppnat. Smålänningarna hos Åbro har varit med och byggt upp bryggeriet och importerar också deras öl till Sverige.

Classic Lager är en ljus eurolager som bryggts med lite bambergsk karamellmalt och huvudsaklingen Tetnangerhumle, kompletterat med Hallertauer, Perle och Taurus. 5,1 % alkohol och 26 IBU.

Färgen är ljust guld (6 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är tjockt och vitt, det sjunker långsamt ner till ett ojämnt tjockt lock och massor av skumrester på glaset.

Den medelstarka doften domineras av pilsnermalt. Det finns också en lätt beska och aningar av deg och blommor.

Smaken är besk till att börja, beskan växer ytterligare för att sedan sjunka undan. Rena toner, lite citronzest, och en aning jäst. Lätt till medium kropp. Eftersmaken är något sträv med lite beska och växande söta toner av vetedeg. Det korta rena slutet innehåller lite alkohol.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna är mjuka. Vätskan är medelmjuk.

En OK ljus eurolager. Fast jag begriper inte riktigt varför den importeras hit, det är inte så att småsöt ljus lager är något vi inte kan göra lika bra här.

Betyg: 3,33. Tillgänglighet: Systembolagets ordinarie sortiment sedan september 2013. Pris: 16:90 för 440 ml. Bäst före: 09/26/2014.

2013-10-02

Dugges Oktober Dunkel

De moderna oktoberfestölen ger jag inte mycket för. Övertunga spretiga söta lageröl med för mycket alkohol. Så bra då att Dugges valt att gå en annan väg med sin tolkning av konceptet med Oktober Dunkel, en München Dunkel på 6 %.

Färgen är mörkt varmt brun (25 EBC), vätskan är klar. Det fingerhöga skummet sjunker sakta ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är maltig med rostade toner av svagt kaffe. Det finns också en syrlighet som för tankarna till moget rödvin. Söta toner av knäck och en tydlig beska med blommiga och örtiga toner. En aning av gummi i bakgrunden.

Smaken är maltig med lite rostade nötter och lätta toner av fint kaffe och mjölkchoklad. Blommiga smaker, lite torkade äppelringar och hö. Medelstor ren beska, medelstor kropp. Eftersmaken drar lite åt engelsk brown ale med rostade toner, vax/färgkritor och mjuk beska. Cederträ och melass i slutet.

Kolsyran är kraftig, men inte skarp. De stora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En behaglig och lättdrucken variant på oktoberfest-temat, en välbalanserad Dunkel. Jag gillar, och lyssnar på lite tysk musik.

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment september 2013. Pris: 24:90 för 500 ml. Bäst före: 2015-02-16.

Drick pale ale med mig!

Kommer nog inte att vara med.

Nästa lördag, 12 oktober 2013 klockan 15-16, kommer jag åter att hålla en ölprovning på De Klomp. Det blir åter en provning i en enda stil – eller två? Temat är ”Pale ale” och jag kommer att prata om ölen, bryggerierna, personerna och historien. Det blir både brittiska och amerikanska varianter.

Pale ale har hamnat lite i skuggan av andra stilar, vilket den här provningen ska försöka göra något åt. 

200 kr kostar det, efteråt håller krogen öppet och även om det är drop-in så anmäl er gärna på Facebooksidan.

Välkomna!

2013-10-01

Coronado Islander IPA

Nytt från framtiden (den här kommer på släppet om en månad): Islander IPA är en amerikansk IPA på 7 % från Coronado Brewing Company, som ligger i San Diego-området. Coronado är ett nytt märke i Galateas portfölj, och vi kommer nog att se mer av deras öl här i framtiden.

Malt av 2-radigt korn och münchnermalt. Columbus, Centennial och Chinook är humlesorterna som ger 75 IBU. Och till det kalifornisk alejäst.

Färgen är guld (8 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, det sjunker ner långsamt och ämnar en del rester på glaset.

Doften är humlig med tydliga toner av grapefruktskal, tallbarr, knäck och söt apelsinmarmelad. Den är inte speciellt maltig i doften, mer som pilsner än AIPA. Honung och havrekakor i bakgrunden.

Smaken är besk och humlig: Grapefrukt, mango, mogna bananer, beska örter och lite karamelliserat socker. Smakerna är väl balanserade. Medelstor kropp. Lite värmande alkohol i eftersmaken, exotiska frukter och örtig beska. Aningar av kalk, peppar och kryddor, trä och beska toner i det långa slutet.

Kolsyran är medel till stark, de många medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är mjuk.

Inte dåligt alls, kanske är det väl mycket mineraler i slutet.

Betyg: 3,36. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter november 2013. Pris: 28:50 för 355 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: saknas.