2013-02-26

Thornbridge Jaipur India Pale Ale


Jaipur India Pale Ale är en amerikansk IPA från brittiska Thornbridge Brewery på 5,9 %.

Systembolaget kommer att lansera den här ölen i sitt nya tillsvidare-sortiment med början i 328 butiker den 1 mars 2013.

Jag blir faktiskt förvånad när jag häller upp den här ölen ur flaskan: Den är väldigt ljus, och ser mer ut som en export-lager med sin ljusa guld-färg (6 EBC), klara vätska och kompakta vita skum. Skummet sjunker ner rätt kvickt till ett tjockt vitt lager och lämnar minimalt med rester på glaset.

Doften är mer bekant: Amerikanska beska humletoner med en medelstor beska (för stilen, givetvis) och en hel del småkladdiga söta toner. Granbarr, grapefrukt och lemon curd. Mineraler och deg i bakgrunden. Tvärtemot de flesta IPA blir den mindre komplex och mer besk vid ökad temperatur. Intressant.

Smaken är besk och medelsöt. Massor av citrusfrukt och -skal, om än kanske inte så väldigt ”juiceig” Inte speciellt mycket malt (nästan ingen karamel alls), bara precis tillräckligt för att skapa en bas för humlen. Det är rena och fokuserade smaker, kroppen är lätt till medelstor. Apelsinskal, lite parfym och grapefruktjuice i eftersmaken såväl som en liten alkoholton. Aningar av spannmål och smör. Avslutningen är ren med citrus-beska.

Kolsyran är kraftig, de många bubblorna små och friska. Vätskan är lätt och något torr.

En nyskapande och mycket uppfriskande AIPA, det känns nästan som om en blandning av en bra nordtysk pilsner och en amerikansk APA-IPA och fått ut något med båda stilars bästa sidor. Betyget dras ner något av att den, om man ska gå på typdefar, ser rätt konstig ut.

Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Systembolagets tillsvidaresortiment från 1 mars 2013. Pris: för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 18.1.14, tror jag osäkert, se bild på märkningen nedan.


Galatea-öl inför fredagens släpp

Foto: Caroline Bark.
Det kom en låda öl till mig igår från Galatea. Den innehöll nyheter som kommer 1 och 11 mars.

Några har jag redan recenserat då de funnits att köpa. För att spara lite på min stress sammanfattar jag dem med tidigare recensioner:
  • Sigtuna East River Lager. Nu på 330 ml burk. På flaska drack jag den under namnet East River Spring Lager i mars 2013, då tyckte jag att den var uppfriskande och törstsläckare och mer än bara en generisk lager. 3,3 i betyg (länk). 
  • Lagunitas New Dogtown Pale Ale. ”[…] en god amerikansk pale ale med bra balans” tyckte jag i augusti 2012, men påpekade också att den var aningen sträv i slutet. 3,7 i betyg (länk).
  • Epic Armageddon I.P.A. 3,95 i betyg februari 2011 (länk). Lite för lite bett i beskan och lite för kort eftersmak, annars en bra amerikansk IPA.

2013-02-25

Semla och barleywine?


Efter det tidigare testet med baltisk porter (länk) och semla blir det idag semla och lagrad barley wine: Bötet Barley Wine från Nynäshamns Ångbryggeri. Den här flaskan är en av de äldsta jag har har i skafferiet, dessutom. Årgång 2008. Ölet är en engelsk barley wine på 9,1 %.

Att jag valde just den här ölen beror på det stora öl-till-semmel-testet som Ölhunden genomförde för någon vecka sedan. Obligatorisk läsning om du inte redan sett den där djuplodande analysen.

= = =

Men först några ord om den gamla ölen: Litet ljusbrunt skum, klar röd-nötfärgad vätska.

Mjuk doft, söt och rätt kraftig. Russin i massor,lite nötter och något slags starkvin. Lyxigt, utan noterbar alkohol.

Smaken är söt, men mindre så än jag väntat mig. Förvånande nog finns det en hel del beska kvar i den, det är en relativt kemisk beska som gränsar till lösningsmedel och rengöringsspray. Den lättas upp av en russinlik sötma innan det kommer toner av alkohol och beska frukter. Kroppen är rätt lätt. Eftersmaken är kladdigt söt med gröna toner, lite gummi och rom-russin.

Kolsyran är lätt, bubblorna små. Vätskan är tjock och kladdigt söt. 

Det är något med den här ölen som jag inte uppskattar, det är något med den beska smaken som får mig att tänka på att tugga på något beskt. Fast jag kommer inte riktigt att tänka på vad. Bananskal?

Skissbetyget blir en bit under de 3,55 den fick när den var färsk (länk), snarare någonstans kring 2,8.

= = =

Okej, nu gick frugan förbi och undrade om jag skulle äta den där semlan innan den går ut av sig självt. Jahaja. Mer specifikt är det min favoritsemmelsort: Vaniljsemla där mandelfyllningen bytts mot vaniljcréme.

Kombinationen fungerar som ölen i sig självt: Sådär. Den märkliga kemiskt besk-bittra smaken tar över även om sötman i fikabrödet försöker matcha så gott det går. Mja, den gamla baltiska portern kändes inte perfekt som sällskap, men den var snäppet bättre än det här. Kanske kan en engelsk lite mindre humlad barley wine fungera bättre. eller den lagrade North Coast Old Stock Ale jag fingrade på innan jag valde den här?

2013-02-24

Fråga Carlsberg

Falkenberg 2004.
Om en knapp månad kommer jag att besöka Carlsberg i Falkenberg. Där kommer jag att kolla läget, prata med bryggmästare, marknadsfolk och vilka som nu kommer i vägen.

Har du någon fråga som du vill ha svar på vad gäller Carlsberg, Falcon, Carnegie, Backyard Brewing, House of Beer och deras produkter? Skriv in dem i kommentarsfältet eller som ett mail till bark@ofiltrerat.se

Grattis Jonas


Då var utlottningen avslutad. 34 deltagare, men än väntat eftersom alla inte kan använda vinsten. Jonas L är den lycklige vinnaren, mail med instruktioner har skickats.

Tack för alla berömmande ord i de mail jag fått!

2013-02-22

Borås Saxen Ljus

Det står ”American Pale Ale (APA)” på BeerAdvocate. På Borås Bryggeri-hemsidan står det inget exaktare än ”en ljus Ale med humle ifrån främst Nya Zeeland och USA”. Trots det kan jag redan här skriva att jag tycker att den är 80 % brittisk och 20 % nya världen. Det handlar om Saxen Ljus på 5,4 %.

Vätskan är klar, färgen guld (15 EBC). Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det sjunker ner och lämnar fina rester på glaset.

Doften är humlig med lite citrusfrukter och honung. Aningar av vört/spannmål. Något fadd sötma, söta grönsaker (kikärtor?) och mjölk.

Halvsöt smak. Klart renare smak än den mörka. Engelska humletoner som hö och blommor. Behaglig maltighet som för tankarna till ESB snarare än APA. Mjuk medelstor beska, medelstor kropp. Eftersmaken är beskare med hö och knäckebröd. Lite alkohol och engelsk torrhumling. Mjölkigt sött slut som ändå inte blir jolmigt.

Medel till lätt kolsyra, stora bubblor. Medelmjuk vätska.

En trevlig och – känns det – i grunden brittisk öl som fått sig en dos av amerikansk humle. Jag kommer att tänka på nittiotalets svenska småbyggerier.

Betyg: 3,58. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment i Borås, beställningsbar i alla butiker. Pris: 33:20 för 500 ml. Bäst före: 2013-04-10.

2013-02-21

Electric Nurse Easter Ale

Fick paket med posten igår. En flaska från Göteborg/Landvetter. Påsköl. Från fantombryggeriet Electric Nurse. En amerikansk amber ale på måttliga 4,4 %. Easter Ale. Den är fysiskt bryggd hos Dugges. Deras första öl på Systembolaget!

Färgen är bärnsten (20 EBC), vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är varmvitt, det lämnar lite rester när det sjunker.

Doften är mjuk, nästan lätt. Kylig beska, lite gröna frukter. Grapefrukt och gröna bananer. Aningar av knäck och fruktkola. Krut i bakgrunden. Väldigt lite sötma.

Smaken är något humlig och rätt så besk. Beskan har toner av citrus och örter, lite maskrosor och gröna löv. Lätt maltighet, lite knäckighet men väldigt låg sötma. Eftersmaken är, sorgligt nog, lite sträv med citrus långt borta i bakgrunden (mandariner, apelsinskal) och en oren jordighet.

Kolsyran är kraftig, närmast lagerlik. De många små bubblorna är skarpa och långlivade.

Lite, lite för mycket orenheter. De är på en rätt låg nivå men de finns där och stör mig. Vilket mi, n hjärna tycker är väldigt synd eftersom mitt hjärta så gärna skulle vilja gilla den här session-starka välhumlade ale. För lättdrucken och (ganska så) uppfriskande, det är den. Och trots allt blir betyget över medel.

Betyg: 3,08. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsken 2013, kommer 11 mars 2013. Pris: 27:50 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2013-11-08.

2013-02-19

Borås Saxen Mörk

Borås Bryggeri startade under 2012, och jag vet inte så mycket mer om dem. De tillverkar två lättare amerikanska ales, en ljusare och en mörkare. Samt en veteöl. Det är den mörkare som ska granskas idag: Saxen Mörk är en öl som kan klassificeras som en amerikansk amber/red ale på 5 %. Den är lokal vara i Borås och kan beställas styckvis till alla Systembolagets butiker.

Färgen är bärnsten-röd (30 EBC), vätskan är klar (det finns ordentligt med jäst på flaskans botten). Det två fingrar höga skummet sjunker snabbt till ett beige lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är halvsöt med maltiga toner av nötter och karamelliserat socker. Amerikansk humle ger citrusfrukter, jag hittar också enbär och en mjuk beska. Det finns också lättflyktiga plastiga dofter.

Smaken startar med humliga toner av citrus och granbarr, men det är mestadels malten som ger karaktär. Återigen hittar jag jästiga och plastiga toner. Det blir inte äckligt, men det finns där. Beskan är trevligt återhållen och snarare på en brittisk än en amerikansk nivå. Medelstor kropp. Eftersmaken har lite nötter och träiga toner, en ren beska och aningar av gröna druvor. Plast och aningar av mossa i slutet.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna friska. Vätskan är medelmjuk.

Gårdagens öl (länk) var tekniskt korrekt men hade en märklig komposition. Här är det tvärtom: Jag tror att det innerst inne är ett gott lättdrucket och behagligt öl, men att det finns problem i bryggverket eller hanteringen. Det blir lite för mycket oerfarna hembryggar-problem i den här på en nivå som inte är riktigt acceptabel i en kommersiell öl: Det är för mycket plast och jäst här just nu.

Betyg: 2,78. Tillgänglighet: Lokal vara på Systembolaget (länk). Pris: 33:20 för 500 ml. Bäst före: 2013-04-08.

2013-02-17

De Molen Vuur & Vlam

Holländska bryggeriet De Molen är välrenommerat på diverse recensionssiter. Jag har inte druckit så mycket av deras öl (och de jag druckit har inte imponerat), men nu när deras amerikanska IPA Vuur & Vlam lanserades i större skala så köpte jag en flaska. 6,2 % alkohol, 63 IBU.

Färgen är bärnsten-mässing, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt, det sjunker ner till ett ojämnt lager under det att det lämnar rester på glaset.

Doften är förvånande mjuk: Juicig humle och viss beska. Bittersöta toner av lemon/lime-läsk och grapefrukt. Apelsinskal och aningar av gummisnoddar, gröna växter, alkohol och smörkola. Ingen strävhet.

Smaken är rent besk med tydliga gröna humletoner. Den är halv-torr och helt humlecentrerad, malten får inte mycket utrymme här. Lite granskott, grapefrukt och mandariner. Tunn kropp, jag upplever att det inte finns mycket bakom humlen. Eftersmaken är torr och ”grön”, närmast kärv. Lite gräddkola och råa gröna humletoner i slutet.

Kolsyran är medelstark, bubblorna är medelstora och långlivade. Vätskan är medel till tunn.

Bra beska och citrustoner, visst. Men inte så mycket mer, den här IPAn är oväntat tunn. Jag blir inte riktigt övertygad om De Molens förträfflighet nu heller.

Betyg: 2,79. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter februari 2013 (lagerstatus). Pris: för 330 ml. Bäst före: December 2012 2014 (bryggd 14/12/12).

Utlottning: iPhone-skal



När vi provade Wicked Wines öl under ölskribentföreningens årsmötesdag fick vi varsin present: Ett skal till iPhone 4/4S med inbyggd flasköppnare och reklamtryck för Mohawk Brewing Company.

Den får bli utlottad till er läsare. Skickar med en WW-penna också, det är ingen hejd på givmildheten.

Skicka ett mail till bark@ofiltrerat.se innan söndagen den 24 februari 2013 klockan 15:00 med ärendet "Kronkapsyl" så är du med i utlottningen!

2013-02-16

Systembolagets nyheter T5 april 2013

7 april 2006
De här nyheterna kommer till Systembolaget 2 april 2013, det är T5 alltså de cirka 40 största butikerna som gäller.

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Det börjar kännas som om våren är på väg.

2013-02-15

Systembolagets webblansering 7 mars 2013

Det blir inte de här flaskorna.
7 mars 2013. Följande två öl släpps enbart på webben, inte i någon butik (T8).

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris

Systembolagets nyheter T7 mars 2013


Det blir dyrt i mars. De här ölen kommer i vinkällarbutikerna och på webben (tror jag) 1 mars 2013:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris

Fråga Åbro


Om exakt en månad kommer jag att besöka Åbro Bryggeri i Vimmerby. Där kommer jag att kolla läget, prata med bryggmästare, marknadsfolk och vilka som nu kommer i vägen.

Har du någon fråga som du vill ha svar på vad gäller Åbro och deras produkter? Skriv in dem i kommentarsfältet eller som ett mail till bark@ofiltrerat.se

2013-02-14

Systembolagets nyheter mars 2013 (uppdaterad)

Mars 2010.
Systembolagets tillfälliga nyheter den 1 mars 2013 skrev jag om redan för om en månad sedan (länk), då bara det T5 (cirka 40 stora butiker), nu har de också släppt vad som kommer i T6-T7 (vinkällarbutikerna och webben).

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, modul, inköpt antal, pris

Systembolagets påsköl 2013

Kom inte med i år.
Den 11 mars 2013 lanseras följande påsköl i Systembolagets butiker. De ligger alla i kvotgrupp T9 vilket betyder att butikerna är fria att beställa vilka sorter de vill i vilka mängder de vill.

Artikelnummer, namn, alkoholhalt, volym, pris 
  • 1325, Sigtuna Påskweizen, 5,2 %, 500 ml, 24:90
  • 1375, Three Hearts Påskebrygd, 6 %, 500 ml, 16:50
  • 1385, Mariestads Påskbrygd, 5,8 %, 500 ml, 16:90
  • 1393, Nils Oscar Kalaspåsköl, 5,6 %, 330 ml, 19:50
  • 1309, Dugges Påsklager, 6 %, 500 ml, 25:20
  • 1330, Pumpviken Påsköl, 5,8 %, 500 ml, 29:80
  • 1320, Dugges Golgata Bitter, 4 %, 500 ml, 24:10
  • 1361, Electric Nurse Easter Ale, 4,4 %, 500 ml, 27:50
  • 1345, Oppigårds Easter Ale, 5,3 %, 500 ml, 26:50
  • 1302, S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl, 5,3 %, 330 ml, 16:90
  • 1382, Stronzo Påskebrygd, 6,6 %, 500 ml, 41:90
  • 1372, Mohawk Easter Rocket Red IPA, 6,7 %, 330 ml, 25:90
  • 1331, S:t Eriks Easter DIPA, 8,5 %, 330 ml, 20:90
  • 1381, Sigtuna Dark Easter Ale, 7,6 %, 330 ml, 22:90
  • 1397, Mohawk Black Coffe Indian Pale Ale Easter Edition, 7,5 %, 330 ml, 27:90
Rejäl blandning av stilar i år. Och många fantombryggare.

Tidsspannen när det gäller Systembolaget är ibland förbluffande långa: När jag besökte Dugges på deras kulturfestival i september höll de på att ta fram recepten till årets påsköl. Ett arbete som alltså verkar ha gått rätt bra. 

2013-02-12

Midfyns / De Molen X Porter

Jag måste verkligen gratulera Sveriges Bryggerier. Tack vare ett perfekt tajmat pressmeddelande i morse så insåg hela ölnördsverige att det är porter som gäller till semla. Inget jag tänkte på tidigare, men självklart när man väl hört det.

Till dagens enda semla blir det inte bara porter utan dessutom en baltisk porter: X Porter, ett samarbete mellan holländska De Molen och danska Midfynds Bryghus från hösten 2011 på 8 %.

Det tre fingrar höga skummet är varmt brunt, det sjunker sakta och lämnar lite rester på glaset. Vätskan är svart (75 EBC).

Doften är besk och söt. Kraftiga toner av mjölkcholkad (utan vanilj) och kakao. Nötter, aningar av kokos, russin, laktos och färg. Lite oxiderade toner av torkad frukt och jordgubbssylt.

Smaken är besk; beskan är rå och sträv. Torra brända maltiga toner. Lite nötter, hårdgräddat knäckebröd och mörk choklad. Medelstor kropp. Eftersmaken är sträv och torr med lite alkohol, rostad malt, laktos och en vass beska. Avslutningen är torr med aningar av aska och klor.

Kolsyran är mild, de stora bubblorna är kortlivade. Vätskan är torr och aningen kladdig.

De kemiska tonerna och den sträva vassa beskan förvånar mig, trodde att de skulle mildrats av 1½ år i skafferiet. Dock tycker jag mig känna igen de har råa smakerna från de få svarta De Molen-öl jag tidigare druckit.

Den fungerade dock hyfsat tillsammans med semlan: De torra tonerna gifte sig bra med mandelmassan och bismakerna mildrades. 

Betyg: 2,85. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment 1 november 2011(slutsåld), men finns nu i beställningssortimentet. Pris: 49:90  för 500 ml. Bäst före: 12-09-2013.

2013-02-11

Poppelmans Vintervärmare Tvåtusentolv

Aftonens öl får bli den första jag dricker från det relativt nya Mölndalsbryggeriet Mölnlyckebryggeriet Poppelmans: Deras julöl Poppelmans Vintervärmare Tvåtusentolv, en engelsk winter warmer på 8,2 % kryddad med kanel, ingefära, kryddpeppar och muskot.

Det tre fingrar höga skummet är varmt brunt och kompakt. Det sjunker undan utan att lämna några rester på glaset. Den klara vätskan är mörkt brunröd (45 EBC).

Doften är kryddigt söt. Rostad malt, aningar av starkvin och röda bär. Kryddorna inkluderar enbär, kryddnejlika och muskotnöt. Den är mjuk och balanserad.

Smaken är kryddigt och värmande (kanske rentav belönande). Torkade frukter – fikon, plommon, aprikoser. Kryddiga toner av pepparkaka, muskotnöt, kryddnejlikor och kolanötter. Lite brun malt och knäck. Medel till stor kropp. Eftersmaken har en mjuk beska med aningar av citrus, julkryddor, lite värmande alkohol och söt knäck. Avslutningen är balanserad med lite kryddor och en fin sötma.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna mjuka. Vätskan är rätt lätt och aningen torr (kan det komma från kryddorna?).

En trevlig vintervärmare där de svåra kryddorna är väl sammanhållna och i perfekt avvägd mängd.

Jag provade den ihop med julklassikern Illchester Beer Cheese, en engelsk cheddar kryddad med ale, gräslök och andra kryddor. Jag blev förvånad då det inte alls fungerade tillsammans, ölen fick en ganska obehaglig och tydlig smak av klor.

Betyg: 4. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment (slutsåld). Pris: 27:90 för 330 ml. Bäst före: MAJ 2013.

2013-02-08

JulBrew Export

Kvällens öl blir den andra (av två) jag fick av min vän Mattias från hans resa till Gambia: JulBrew Export är en Dortmunder Export från Banjul Breweries, landets enda kommersiella bryggeri. Alkohol: 5,5 %.

Färgen är ljust guld (6 EBC), vätskan är klar. Det fyra fingrar höga skummet är beige och luftigt. Det sjunker långsamt och lämnar massor av rester på glaset.

Doften är maltig och ganska söt. Toner av münchnermalt, lite karamell och viss beska. Lite blommor och en småunken ton av jäst.

Smaken är maltigt söt. Ren. Anonym beska och karamell/knäck. Medelstor kropp. Eftersmaken är aningen salt med växande beska och en del köttbuljong. Avslutningen är mjuk och mltig med mer knäck och lite alkohol.

Kolsyran är kraftig, men de medelstor bubblorna är kortlivade. Vätskan är något torr.

En oväntat typiskt tysk Dortmunder.

Betyg: 3,35. Tillgänglighet/pris: Gåva, köpt i Gambia. Bäst före: 12 (20)13.

2013-02-07

JulBrew

Det finns en del stora ölländer här i världen.

Gambia på den afrikanska västkusten är inte ett av dem. Det i huvudsak muslimska landet har ett enda ölbryggeri vars marknad består i turister och gästarbetare: Banjul Breweries, beläget i huvudstaden med samma namn.

De brygger en handfull lageröl samt Guinness på licens. Den svagaste av dessa ljusa lageröl heter JulBrew och ligger på 4,7 %. Jag har inte lyckats få fram om det är en helmaltsöl eller om den innehåller råfrukt. Efter att ha druckit den gissar jag osäkert på det första.

Anledningen till att jag alls har två flaskor gambiska öl är min gamle vän Mattias, som besökt landet och tagit med sig två flaskor på hemvägen. Tack så mycket!

Färgen är ljust gul (4 EBC), vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och luftigt, det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är maltig med lite kenisk beska, några grönsaker, aningar av svavel. Den skulle varit rätt medelmåttig om den kommit från ett europeiskt storbryggeri.

Smaken är först rätt lätt. Maltsötma, syrliga aningar i bakgrunden. Mild beska, lite kemisk. Lätt kropp. Alkohol och jord i eftersmaken, men på en låg nivå. Avslutningen är något instängd med söt pilsnermalt.

Kolsyran är medelstark, de stora bubblorna kortlivade. Vätskan är lätt och lite mjuk.

Lite instängd känsla i slutet. Men i stort en ljus lager av ganska medelmåttigt Nordeuropeiskt snitt, mer så än den exotiska lätthet jag väntat mig. Inte så illa, faktiskt.

Betyg: 2,91. Tillgänglighet/pris: Gåva, köpt i Gambia. Bäst före: 12 (20)13.

2013-02-06

Samuel Adams Dark Depths

En öl jag köpte någon gång i början av oktober, det var en flaska  jag fick beställa – vilket inte sker så ofta nuförtiden.

Dark Depths är en baltisk porter från Samuel Adams/Boston Beer Company på 7,6 % jäst med lagerjäst. Den togs in av Galatea Spirits tillsammans med Tasman Red, en röd IPA. Båda är mer eller mindre experimentella engångsbrygder.

På etiketten kallar de ölen för en ”Baltisk IPA”. En svart lager som kallas India Pale Ale? Ack ja, ack ja, dessa moderna tider…

Vätskan är klar, färgen är mörkt brun nästan svart (60 EBC). Det fasta skummet är luftigt och varmt brunt. Det sjunker sakta ock lämnar lite rester på glaset.

Doften är humlig och något besk med en hel del knäck, rostad malt, mörk choklad och röda bär. Den är söt och saknar i stort portens syrlighet. En del parfymerade fruktiga toner och en aning av gummisnodd.

Smaken inleds med en intensiv, närmast sur beska som påminner en del om salmiak. Den sjunker dock undan snabbt och ger rum för mjukt söta fruktiga toner av citrusfrukter, lakrits, jordgubbssylt, chokladkola och katrinplommon. Medelstor kropp. Eftersmaken har toner av dansk saltlakrits, lite sträv malt, citrus-humle-beska och aningar av köttbuljong.

Kolsyran är medelstark med en lager-lik friskhet. De små bubblorna är långlivade. Vätskan är är medelmjukt krämig utan att bli kladdig.

En oväntat komplex och trevlig öl som trots alla smaker och den ganska så höga alkoholhalten är väldigt lättdrucken.

Betyg: 3,99. Tillgänglighet: Systembolagets små partier oktober 2012 (slutsåld). Pris: 48:90 för 650 ml. Bäst före: 20130831.

Bild: Galatea.

2013-02-04

The Beer Ambassador Game


Jag klipper in pressreleasen direkt:
Svenskarna har blivit allt mer ölkunniga. Nu går det att testa sina kunskaper om öl när Carlsberg Sverige introducerar ett nytt onlinebaserat ölspel ”The Beer Ambassador Game”. Syftet med spelet är att på ett nytt och intressant sätt sprida kunskap om öl. I spelet får ölintresserade svara på frågor kring allt från vad det finns för öltyper till ölets historia.

”The Beer Ambassador Game” är uppbyggt som ett klassiskt brädspel där spelaren genom att kasta en tärning får frågor kring öl av varierande karaktär. Spelaren får poäng för rätt svar och dessutom en tidsbonus i slutet av spelet. Du tävlar mot dig själv och mot andra i en highscore lista. Genom spelet kan spelaren dessutom, om denne lyckas svara rätt på ett antal frågor, bli en certifierad ”Ölambassadör” och utmana sina vänner om vem som egentligen kan mest om öl.

– ”The Beer Ambassador Game” är ett nytt sätt för ölintresserade att både testa sina egna kunskaper om öl och förhoppningsvis även lära sig lite mera på ett lärorikt som underhållande sätt, säger Henric Byström, PR-chef Carlsberg Sverige.

“The Beer Ambassador Game” är framtaget på svenska, engelska, ryska, mandarin och franska. För att spela The Beer Ambassador Game behöver du vara över 20 år.

För att spela “The Beer Ambassador Game”, klicka här:
http://www.tapthebrew.com/index_swe.html
Kul idé. Jag testade, tänkte fel på en fråga och var inte nog snabb med tärningen. Så jag fick 3.436 poäng. Det borde ni klara av att slå, tycker jag. 

2013-02-03

En kväll hos Peter - starka grejer


Jag känner mig rätt sliten just nu. Anledningen är gårdagskvällen, jag var med på en provat provning med en titel i stil med ”starka öl”.

Jag hade, kändes det som, halkat in på ett bananskal. För någon vecka sedan fick jag ett mail från en kille som hette Peter. Han skulle prova några sparade öl tillsammans med några studentpolare från Norrköping och undrade om jag var intresserad av att vara med. Baktanken var säkert att få någon till att dela all öl med. Och för en gång skull så var kalendern tom och frugan borterst så jag tackade glatt ja.

Det blev en hård men trevlig kväll. Först mat i form av god porterstek med potatisgratäng, till det en frisk hembrygd amerikansk brown ale.

Sedan bröt ölen loss. Jag tog under kvällen lite noteringar och skissbetyg, mest för att alls minnas vad jag hällt i mig.

  1. BrewDog Abstrakt AB:02. Vass jordig hallonchoklad i doften. Alkohol, jord, chilihetta i den fadda smaken. 2,75.
  2. BrewDog Abstrakt AB:04. Kakao och thailändsk kryddsås i doften. Flat utan skum. Söta röda smaker, torrt utan chili. Kakao i slutet. Jag drack den här i januari 2011 och gav den då 3,15 i betyg (länk). Nu blir det 3,5.
  3. BrewDog Abstrakt AB:09. Mjölksocker, alkohol, röda bär i både smak och doft. Vass kolsyra. Råa toner av kryddat brännvin. 3. 
  4. Sigtuna Ace Of Spades Imperial Stout. Söt ren doft, lakrits. Mjuk söt smak med likörkonfekt och chokladbollar. Bättre nu än när jag drack den förra gången, vill jag minnas. 3,75.
  5. BrewDog Tokyo* (batch 02). Russin och rom i doften. Mörk rom i smaken liksom otung whiskey-alkohol. Rund och mjuk. 4,25.
  6. Black Tokyo Horizon (batch 057). Chark. Massor med rök, och lite syra, jag kom att tänka på isterband. Knäck i slutet. Märkligt nog försvann rökigheten när ölen blev rumstempererad. 3,5. 
  7. Nøgne Ø Dark Horizon 3rd Edition. Spritig doft. Parfymerat sköljmedel. Sötma, paprika och japanska kryddor i smaken. Chili-alkohol-värme i slutet. 3. 
  8. Nøgne Ø Dark Horizon 2nd Edition. Lakrits. Lätt doft. Vass kolsyra. Kolakakor, ingen alkohol. Tung choklad i slutet. Lite trött. Har ni den här hemma börjar det definitivt bli dags! 2,5
  9. Mikkeller 黑 (svart försegling, bryggd 2007). Russin och intensiv sötma i doften. Rund söt smak. Cederträ, alkohol. Varma hallon. Alkohol-hett slut. Lite sträv. En öl som har krävt sin tid, de första 3-4 åren var den helt odrickbar.För ett år sedan gav jag den 3,25 (länk). Nu blev det 3,75.
  10. Mikkeller Big Worse. Efter de här svarta sakerna kom Mikkels barleywine som en avrundning. Kemiskt söt doft, maltig. Alkohol och söt-besk smak. Behagligt stor mjuk smak med alkohol. Nyponsoppa i slutet. 4. 
Under tiden fick vi äta lite choklad-deserter på fin choklad som jag inte är säker på att jag nog uppskattade. Mycket öl hälldes ut och mycket vatten dracks – uppenbart rutinerade herrar det här.

Efter dessa tunga öl kom det fram lite lambic från 3 Fontainen och Cantillon vilket verkligen friskade upp.

”Det ser lite vulgärt ut att ställa upp dem så här.”
Kvällen avslutades med Southern Tier Créme Brûlée och Omnipollo Nebuuchadnezzar.


Plötsligt var det söndag och jag drog mig lite segt hemåt.

Det var en jättetrevlig och spännande kväll, tack så mycket för att jag fick vara med!

2013-02-02

Öppen ölprovning - sensorik


Idag var det dags för ölprovning på De Klomp. Temat var lite flummigt satt till ”Sensorik”, och till vår hjälp hade vi det klassiska smak-hjulet med rötter i sjuttiotalet.

Jag hade tänkt mig en rätt annorlunda provning: Ölen kommer in blint i kanna, deltagarna får några minuter på sig att tillsammans med sina grannar skriva ner tre ord som de tycker beskriver smak/doft.

Jag började prata om lite teknik och hur det fungerar med våra sinnen, att de är olika känsliga och har olika erfarenheter att luta sig tillbaka mot. Liksom att det är svårt att sätta ord på upplevelserna om man inte tränat och tänkt på det.
  • Weihenstephaner Tradition var som väntat ett rent snyggt öl som inte stack ut åt något håll. ”Mustig, läder, karamellig” var mina ord. Flera gäster tyckte den var lite jordig, gräsig och ganska besk. Knäck nämndes av flera.
  • Vedett Extra White kom in och konfunderade en hel del. ”Kryddig, mjölig, syrlig” skrev jag. Ord som parfym, sur, kladdig, tjock och fruktig hördes från gästerna.
  • Ægir Rallar Amber Ale var nästa öl. Jag noterade ”Ensilage, småunken, maltig”. Gräs nämndes liksom sura hasselnötter, kola, tjära och granbarr.
  • Stone Levitation Ale tyckte jag hade ”teakolja, beska, lätthet”. Många hade skrivit ord som grapefrukt, friskhet, beska, blommor, gräddkola och pinjenötter. Flera var förvånade att den bara låg på 4,4 %. 
  • Nu kom det en en öl som flera rynkade på näsan åt: To Øl Baltic Frontier. ”Blåmögelost, engelskt skurmedel, kryddessens” var mina ord och den här ölen var den som nog diskuterades mest bland borden. Muskot, massageolja, badhus, snaps, indisk mat, alkohol och flänsost var ord som hördes. Att det var en IPA med havtorn och enbär gissade ingen.
  • Svart i glasen. Samuel Smith Imperial Stout var den sista ölen ut. "Chokladkola, maltsyra, rund sötma” skrev jag och insåg att det var 4 ord. Chokladpraliner,  stekos, mörk rom och lakrits nämndes av gästerna. 
Den avslutande handuppräckningen vanns av Stone Levitation Ale om jag minns rätt, det var rätt spretigt.

Vad jag lärde mig idag var att det tog mer tid att prata om varje öl än jag räknat med, trots att det bara var drygt 20 gäster. Så i racerfart fick vi gå igenom de sista tre ölen på en kvart.

Men gästerna verkade nöjda, och jag tror att flera av dem (en del som jag inte sett där förut) har fått en lärorik insikt i det här med smak och doft, oavsett om det gäller öl eller annat.

Kommande provningar: Alla börjar 15:00 och kostar 200:00, ingen föranmälan.
  • 9 februari Vad tyckte recensenten? Under ledning av Bobo provar vi 6 öl som tidigare recenserats av någon etablerad tyckare på nätet, i tidning eller på TV.
  • 16 februari Från syrligt till surt med Bobo och en massa lambic/geueuze.
  • 23 februari. Mikkeller. Världens produktivaste bryggeri ( i sorter) har som vanligt spottat ur sig en massa nyheter. Bobo har koll på läget. 
  • 6 april. Jäst. Mikkeller har gjort 6 öl där bara jästen skiljer. Bark går igenom dem.

2013-02-01

De Graal Belgobox - sammanfattning

I Systembolagets beställningssortiment finns De Graal Belgobox, som satts ihop av importören Pilsnergubbarna.

Beställer man denna låda får man 15 flaskor öl från det belgiska bryggeriet De Graal:
Belgisk dubbel, witbier och Belgisk IPA alltså.

När jag tittar tillbaka på mina recensioner så verkar det vara tre okej öl som alla har sina små kantigheter. Men inga större problem, det är ganska snälla öl som inte sticker iväg åt något håll.

En hel låda kostar 601:50.

Utan att ha detaljstuderat prislistan känns det som om man kunde få bättre belgoupplevelser om man själv plockar öl ur det ordinarie sortimentet, även om jag gillar mixlådor som koncept.

Bild: De Graal.